jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

a powiedzcie mi dziewczyny, jak się teraz robi kafelki w łazience - do sufitu?

elve

bozena.dp jak ci wygodnie
ja niezmiennie polecam kładzenie tylko tam gdzie są niezbędne czyli w strefach mokrych

bozena.dp

Cytat: elvelve w 10 Mar 2012, 23:20:17bozena.dp kilka pytań
1. gdzie w końcu będzie wejście do kuchni?
2. gdzie będzie pralka?
3. wymieniacie piecyk gazowy? na jaki? z otwartą czy zamknięta komorą spalania?
4. wanna czy prysznic?

1. tak jak jest
2. w łazience jeżeli się zmieści
3. tak wymieniamy, chyba na taki z zamkniętą komorą, na jakiś nowy, nie znam się na tym
4. tutaj dylemat - ja chce wanne, mąż prysznic i jeszcze debatujemy nad tym ;D

Cytat: elvelve w 10 Mar 2012, 23:23:08
swoja drogą, jakim cudem ta rura u was wylądowała ???

nie wiem, tzn. wiem - we wszystkich mieszkaniach tak jest :padam:

nionczka

Cytat: bozena.dp w 10 Mar 2012, 23:26:49
a powiedzcie mi dziewczyny, jak się teraz robi kafelki w łazience - do sufitu?

jak sie chce. do sufitu moim zdaniem nie warto, za drogo, niepotrzebnie i czesto brzydko. nie mowiac juz o krzywych scianach. ja lubie w mokrych miejsach jak Elve, ale u siebie dalam na calosci do 210 czyli nad framuga drzwi, bo inaczej mi straszne schodki wychodzily. nad wanna chcialam do pewnej wysokosci, prysznic do gory, umywalke i wc jeszcze inaczej.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magoo

Cytat: bozena.dp w 10 Mar 2012, 23:32:40

4. tutaj dylemat - ja chce wanne, mąż prysznic i jeszcze debatujemy nad tym ;D

wanna z prysznicem ;)
u nas jest takie rozwiązanie i każdy jest zadowolony

elve

bozena.dp to sie nazywa sen szalonego architekta

no to ustalcie z mężem co i gdzie ma być

szkoda że odrzuciliście ten schowek

Najprościej:
1 - z wanną 150x70; WC i umywalka na niskim stelażu o głębokości wnęki (pochowają sie tam rury), nad stelażem szafki na wymiar do sufitu z lustrzanym frontem, nad umywalką dopasowane do szafek lustro; piecyk nad wanną lub jeśli chcecie kabinę prysznicową na przeciw wejścia

2 - z półokrągłym prysznicem 90x90 (nie mam takiej możliwości w programie); obok WC na płytki stelażu, nad stelażem szafka do sufitu z frontem w kolorze ścian, po drugiej stronie umywalka z szafką podblatową, obok szafa z pralką ładowaną od przodu i piecykiem (ja mam zabudowane drzwiami z płyty laminowanej, przeszło przez 3 niezależne przeglądy, ale ty możesz zrobić roletkę drewnianą, taką jak na okna) - szafka zamaskuje też rury
od strony kabiny trzeba będzie zrobić dojście do licznika

konwalia

Cytat: elvelve w 10 Mar 2012, 23:20:17rurę sąsiada można obudować i udawać że to belka stropowa, naprawde rury wod-kan to nie problem
też tak uważam
i dla mnie plan-żart jest super funkcjonalny

Dodany tekst: nie, 11 mar 2012, 06:10:16

Cytat: elvelve w 10 Mar 2012, 23:23:08
swoja drogą, jakim cudem ta rura u was wylądowała ???
elve, moja  babcia też ma taką gustowną rurę w łazience, bloki z lat 60tych tak mają

wrobelek0403

Cytat: konwalia w 10 Mar 2012, 22:18:33
niby fajnie, ale ja już wolałabym więcej blatu niz to łóżko
ale niech się bożenia wypowie

to ja odwrotnie, w poprzednim mieszkaniu miałam niby oddzielną kuchnie, ale na tyle małą, ze blatu był kawałeczek i dawało rade.

poza tym, mozna też cos pokroic na stole, kt stoi blisko kuchni.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

konwalia

bozena tu masz świetne wykorzystanie przestrzeni na małym metrażu, ten link wklejała kiedys elve, pokazuje jak fajnie można aranzowac maleńkie pomieszczenia
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,94543365,94543365,0,2.html?v=2

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 10 Mar 2012, 23:32:404. tutaj dylemat - ja chce wanne, mąż prysznic i jeszcze debatujemy nad tym

bozenka, jesli prysznic to koniecznie z głębszym brodzikiem i mozliwoscią zakorkowania odpływu. cos wyczyscic, umyc duzego - w płaskiej kabinie sie nie da.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

elve

aaaa ten projekt jest genialny http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,794,134074567,134137875.html
ona nie jest architektem, ale ma świetne pomysły

ja bym zrobiła jeszcze tak:

zwierzatko_mojej_mamy

odplyw mozna podlaczyc wszedzie pod warunkiem zainwestowania 1000 zl w pompe przepychajaca (ja sie chyba staje nudna) lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

elve

zwierzatko_mojej_mamy ale w tym przypadku kanalizacja jest tuż tuż, za ścianą
aaaa następny projekt jest jeszcze lepszy
o tak bym zrobiła:

zwierzatko_mojej_mamy

no w tym kolejnym to tylko zagraza pralka w srodku mieszkania w razie czego - bedzie ja slychac wszedzie ;) tzn ja mam w kuchni i zyje, przeszkadza raz na tydzien przy programie z wiekszym wirowaniem przez jakies 20 minut to bez jaj, da sie zyc :) ale ogolnie swietnie - zmiescilo sie wszystko i wcale nie wyglada na klite

www.annawilk.pl

wrobelek0403

ten ostatni projekt znakomity :D

trzeba kupic pralke z małymi obrotami ;) ja mam z mozliwoscią zmiany od 400 do 1200. tylko posciel wiruje na 1000, a tak na 600, bo szkoda ciuchów.

justynaaaa2

ja też się zgadzam że ten ostatni super :)
od razu mieszkanie takie nowocześniejsze się wydaje i z pomysłem ;)
bożenka przemyślcie jeszcze raz czy to nie jest dobry pomysł, aby pozamieniać pomieszczenia  :hmm: może się okazać, że finansowo się mieścicie :) żebyś potem nie żałowała, że mogłaś mieć sypialnię ;)

jestynka

Cytat: elvelve w 11 Mar 2012, 10:30:12
zwierzatko_mojej_mamy ale w tym przypadku kanalizacja jest tuż tuż, za ścianą
aaaa następny projekt jest jeszcze lepszy
o tak bym zrobiła:

fajny , tylko gdzie tu jest kibel?
projekt "żart" też mi się b. spodobał :)

konwalia

jestynka osobno jest, tam gdzie obecne drzwi do kuchni

bozena decydujecie sie na zmiany pomieszczeń? czy nie?

a jak jest teraz z wywalaniem scian nosnych? wiem, ze ktos nad nami cos usuwał

elve

A nie mówiłam, ze one na tym forum potrafią cuda wyczarować
Tylko z tym projektem ostatnim lub przedostatnim to trzeba by było się z kimś skonsultować, jak ugryźć instalacje. Ten przedostatni może być łatwiejszy do zrealizowania, bo blisko do rury kanalizacyjnej (można wannę zastąpić prysznicem i wtedy pralkę przenieść do łazienki)
I śmiem podejrzewać, ze ściana między łazienką, a salonem nie jest nośną

bozena jeśli wam się jakoś dramatycznie nie spieszy (tzn macie ze 2-3tyg na skonsultowanie się i zrobienie kosztorysu), to bym rozważyła poważniejsze zmiany w projekcie. Szczególnie, ze ma być to mieszkanie docelowe.

Angie

Chermelle

bożenka gratuluje mieszkania  :champaign: i powodzenia w remontach

dziewczyny ostani projekt wielkie WOW - magia, niesamowity projekt

bozena.dp

też mi się bardzo podobają te 2 ostatnie projekty, tylko nie wiem czy można to tak przerobić :hmm:

ostatni projekt, ten z osobnym WC odpada! bo ona umieściła umywalke w tej wnęce w "kominie", a t wnęka w rzeczywistości jest mniejsza niż na planie, to to https://picasaweb.google.com/BozenaDP/Remont?authkey=Gv1sRgCMbl35z9jdvesAE#5718368991632534130 i ma 27cm szerokości i 34 głębokości

mamy jeszcze trochę czasu na skonsultowanie tego, bo do mieszkania wchodzimy dopiero po świętach, tylko z kim to muszę skonsultować? ze spółdzielnią? z architektem?
no i ścianka między kuchnią, łazienką a dużym pokojem nie jest ścianą nośna ;)

Angie

bozena.dp ale możecie mieć wc bez umywalki, albo z małą umywalką.
Ja bym z powodu umywalki nie rezygnowała z tej propozycji.
Moim zdaniem jest świetna :)

zwierzatko_mojej_mamy

ja mam umywalke 30x30  ;) jedyna lazienkowa i nie narzekam ;) do oplukania rak po szczalni chyba calkowicie wystarczy ;)

www.annawilk.pl

bozena.dp

powiedzcie mi gdzie, do kogo z tym iść, żeby skonsultować czy to jest w ogóle możliwe do realizacji - do spółdzielni?

no i gdzie w tym drugim projekcie (z osobnym wc) jest pralka ja się pytam? :knuje:

Dodany tekst: 11 Mar 2012, 19:45:14

elvelve ty trochę zmieniłaś ten drugi projekt, teraz widzę ;)

Dodany tekst: 11 Mar 2012, 19:54:35

"problem" piec gazowy czy indukcja rozwiązał się sam - tam nie ma instalacji trójfazowej, która jest potrzebna do indukcji, więc zostajemy przy gazie ;D