jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konwalia

bożena kiedyś trzeba bylo mieć projekt architekta i to podbijali w spółdzielni, jak nie przewalasz całych nośnych to bez problemu

teraz podobno wystarczy jak ktoś remontujący ma uprawnienia budowlane, ale to wiem od sąsiada(tak mu spóldzielnia powiedziała ale to u nas)

elve

na pewno do spółdzielni, upewnić się czy, któraś ze scian do wyburzenia nie jest nośną
może tam polecą architekta, który oceni czy zmiany są wykonalne

moim niefachowym zdaniem projekt przedostatni (nr 3) jest łatwiejszy do zrealizowania, bo masz dostęp do rury kanalizacyjnej (pod wanną)
projekt zmodyfikowałam jeszcze bardziej by było jak najwięcej szaf i blatów roboczych

ostatni projekt (nr 4) jest niezmiernie kuszący, ale odległość WC do pionu to ok 2 m

bozena.dp

elvelve fajnie, ale... :P
gdzie w salonie miejsce na stolik kawowy, gdzie na tv?
druga sprawa, pamiętaj, że tam gdzie na planie lodówka i coś tam jeszcze (w tej wnece łazienkowej) jest pion, który zaznaczyłaś, i rurki grzewcze, w drugim rogu wneki, wiec meble nie mogą być do samej ściany ;D

Dodany tekst: nie, 11 mar 2012, 20:07:04

o tutaj rury o których mówie ;) https://picasaweb.google.com/BozenaDP/Remont?authkey=Gv1sRgCMbl35z9jdvesAE#5718368909740264594

Dodany tekst: nie, 11 mar 2012, 20:09:45

no i jeszcze licznik obok odpływu, tzn. pionu https://picasaweb.google.com/BozenaDP/Remont?authkey=Gv1sRgCMbl35z9jdvesAE#5718368921828188898

elve

bozena.dp projekt robiłam na szybko w paincie ;) więc wymiary są mocno na oko
rur i liczników jestem świadoma, ale dopóki nie będę rysować w skali, to takie naciągane to projektowanie
na planie nie ma też piecyka gazowego itp

mogę spróbować później wyrysować to dokładniej

co do konsultacji, to z jakimś hydraulikiem z prawdziwego zdarzenia można by porozmawiać

bozena.dp

elvelve dzięki :)
jak możesz zrobić taki "dokładny" plan to byłoby super :)
mężowi pomysł też się podoba, ale on ma poważne wątpliwości co do tego czy da się to tak przerobić to raz, a dwa czy się zmieścimy z tym w budżecie który mamy (na większy budżet nie możemy sobie pozwolić)
tak jak sasiad z góry ma odpływ z wanny u nas w łazience, tak nasz jest w piwnicy, no a jakbyśmy przenieśli łazienkę to co wtedy z odpływem?
wydrukuję sobie te pomysły, albo poczekam na twój dokładniejszy plan, wydrukuje i pójdę najpierw do spółdzielni zapytać co oni na to, bo jak spółdzielnia się nie zgodzi to nie ma co dalej myśleć ;D

Dodany tekst: nie, 11 mar 2012, 20:39:13

nie wiem czy już wrzucałam tutaj ten plan z wymiarami, ale chyba nie, wymiary takie mniej więcej, mogą się różnić +/- kilka centymetrów

ta czerwona kropka w korytarzu to rura z gazu, pionowa, gruba, i u góry pod sufitem olbrzymi licznik
czerwona kropka w łazience to pion, a tam gdzie 3 (z wymiaru 30) są te 2 rurki grzewcze

Dodany tekst: nie, 11 mar 2012, 21:12:23

dziewczyny, a pytanie z innej beczki
jak to jest
gdybyśmy chcieli sprzedać to mieszkanie (dołożyć i kupić coś z lepszym rozkładem, może ciut większego i wyremontowanego ;)) to czy musielibyśmy płacić podatek od wzbogacenia się? czy jak to wygląda? mąż dostał to mieszkanie w formie darowizny w styczniu tego roku

zwierzatko_mojej_mamy

bozena.dp jak Wy sie doczepiacie w piwnicy to moze byc na plus - bo nie wjedziecie z rura do czyjegos mieszkania, a w piwnicy nikt sie nie obrazi za rure ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

sierpniowajulka

Aneks proponowałam w tym miejscu, w którym teraz proponuję zabudowę wnęki. Na kuchnię ta wnęka jednak trochę za krótka - brakuje blatu roboczego. Ale zabudować wnękę można po całości - będzie miejsce i na przechowywanie i na tv. Tylko taka wersja wymaga przesunięcia drzwi do sypialni dziecięcej.

Dodany tekst: pon, 12 mar 2012, 00:10:33

Zwierzu, możesz wywalić jeden z tych planów - są identyczne. Myślałam, że pierwszy się nie załączy i wrzuciłam w mniejszej rozdzielczości drugi...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jusia

Cytat: bozena.dp w 11 Mar 2012, 20:34:29
elvelve dzięki :)

dziewczyny, a pytanie z innej beczki
jak to jest
gdybyśmy chcieli sprzedać to mieszkanie (dołożyć i kupić coś z lepszym rozkładem, może ciut większego i wyremontowanego ;)) to czy musielibyśmy płacić podatek od wzbogacenia się? czy jak to wygląda? mąż dostał to mieszkanie w formie darowizny w styczniu tego roku
gdyby mąż sprzedał to mieszkanie przed upływem 5 lat licząc o końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie, tj. przed 31.12.2017, wówczas musiałby zapłacić 19 % podatku obliczonego od dochodu z tytułu odpłatnego zbycia nieruchomości (przychód- koszty), podatek ten obowiązany byłby zapłacić po zakończeniu roku kalendarzowego, w którym nastąpiło zbycie w terminie do 30 kwietnia i złożyć zeznanie PIT-39, ale zgodnie z art. 21 pkt 131 updof wolne od podatku dochodowego są dochody z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych , jeżeli począwszy od dnia zbycia, nie później niż w okresie 2 lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie , przychód uzyskany z tego zbycia został wydatkowany na własne cele mieszkaniowe- w takim przypadku również składa PIT-39, ale wykazuje ww. dochody i nie płaci podatku, ma 2 lata na ich wykorzystanie na wlasne cele mieszkaniowe, gdyby w ciagu dwoch lat nie wykrozystal tych srodkow na ww. cel, wowczas sklada korekte zeznania PIT-39 i zobowiazany jest do zapłaty podatku wraz z odsetkami za zwloke...
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

abkasia

Dla mnie nie do przyjecia w tym planie jest to ze z sypialni todzivow jest tak daleko do wc.. ja w nocy spaceruje ze 3 razy.. za daleko ta lazienka. 

aja

a mnie się ostatni plan sierpniowej. podoba najbardziej - (ale nie czytałam wszystkiego)
ale ja w nocy nie potrzebuję łazienki :D

wrobelek0403

Cytat: abkasia w 12 Mar 2012, 06:57:16
Dla mnie nie do przyjecia w tym planie jest to ze z sypialni todzivow jest tak daleko do wc.. ja w nocy spaceruje ze 3 razy.. za daleko ta lazienka. 

Abkasia, no nie da sie miec wszystkiego na takim małym metrazu :) zresztą przy 40 m, to raptem kilka kroków do tej łazienki :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

dzięki dziewczyny
wydrukuję sobie wieczorem wasze pomysły i jutro pójdę do spółdzielni dowiedzieć się co oni na to ;)

Dodany tekst: 12 Mar 2012, 11:23:50

jusia czyli podsumowując
jeżeli sprzeda mieszkanie przed 31.12.2017, ale pieniądze te wyda (w ciągu 2 lat) na kupno innego mieszkania to jest zwolniony od płacenia tego podatku - czy tak? dobrze zrozumiałam?

nionczka

Cytat: abkasia w 12 Mar 2012, 06:57:16

ja nawet w ciazy nie spacerowałam w nocy do wc
a w tak małym mieszkaniu nigdzie nie jest daleko

bozena.dp

teraz też mam daleko do wc, więc to dla mnie nie jest problem ;D

magdalinska

fajne te plany, sierpniowej mi sie podoba :)
ja w zamian za swoja sypialnie przeszłabym te kilka kroków dalej do łazienki ;)

bozena pytałas o indukcje- my uzywamy zwykłych emaliowanych garnków. Ja nie gotuje duzo, w lecie za prąd płacilismy 100-120zł za miesiac. Teraz od stycznia w domu ciagle ktos jest i moja mama duzo gotowała u mnie, wiec  skoczyło mi do 200zł za miesiac. ja mam płyte firmy TEKA. Czysci sie swietnie i chyba nie chciałabym gazu własnie ze wzgledu na czyszczenie

jusia

Cytat: bozena.dp w 12 Mar 2012, 11:19:08
dzięki dziewczyny
wydrukuję sobie wieczorem wasze pomysły i jutro pójdę do spółdzielni dowiedzieć się co oni na to ;)

Dodany tekst: 12 Mar 2012, 11:23:50

jusia czyli podsumowując
jeżeli sprzeda mieszkanie przed 31.12.2017, ale pieniądze te wyda (w ciągu 2 lat) na kupno innego mieszkania to jest zwolniony od płacenia tego podatku - czy tak? dobrze zrozumiałam?
w skrocie, tak:)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

bozena.dp

dziewczyny, układ mieszkania zostaje niestety tak jak jest
więc trzeba myśleć jak to urządzić ;)

najważniejsza łazienka i kuchnia jak na razie
co do łazienki - jednak prysznic będzie, na pewno chcemy półokrągły z głębokim prysznicem, dziś oglądaliśy takie z hydromasażem i jakimiś takim bajerami i chciałam zapytać co wy o takich kabinach sądzicie? ma któraś, słyszałyście coś na ten temat - warto/nie warto?
taki oglądaliśmy np. http://www.sklepbaterie.pl/?p=8559&o=kabiny_prysznicowe_kerra_leila

Dodany tekst: śro, 14 mar 2012, 17:12:08

a co myślicie o takich panelach do pokoju?
http://www.esklep.drewnotapety.pl/pokaz_zdjecie.php?id_prod=506&img=

konwalia

Cytat: bozena.dp w 14 Mar 2012, 17:05:42warto/nie warto?
nie warto chyba że super wypas samoczyszczący ale to już grube tysiące

marax

Cytat: bozena.dp w 14 Mar 2012, 17:05:42
dziewczyny, układ mieszkania zostaje niestety tak jak jest
więc trzeba myśleć jak to urządzić ;)

najważniejsza łazienka i kuchnia jak na razie
co do łazienki - jednak prysznic będzie, na pewno chcemy półokrągły z głębokim prysznicem, dziś oglądaliśy takie z hydromasażem i jakimiś takim bajerami i chciałam zapytać co wy o takich kabinach sądzicie? ma któraś, słyszałyście coś na ten temat - warto/nie warto?
taki oglądaliśmy np. http://www.sklepbaterie.pl/?p=8559&o=kabiny_prysznicowe_kerra_leila

Dodany tekst: śro, 14 mar 2012, 17:12:08

a co myślicie o takich panelach do pokoju?
http://www.esklep.drewnotapety.pl/pokaz_zdjecie.php?id_prod=506&img=
mi sie wydaje ze takie hydroudziwnienia maja sens jak kosztuja 10 000+

elve

bozena.dp za tą ceną absolutnie nie warto

kupcie porządną szklaną kabinę z porządnym prysznicem
w ramach bajerów możecie wziąć deszczownice, ale wtedy może wyjść więcej niż 3000 za całość

marax

to jest jakies chinskie udziwnienie . Jak ci tam cos sie popsuje ( a nastapi to szybciej niz pozniej) to bedziesz musiala wyniesc cala kabine na smietnik .

bozena.dp

dzięki dziewczyny, tak myślałam właśnie

czyli będzie zwykły półokrągły prysznic z głębokim brodzikiem ;)

Cytat: elvelve w 14 Mar 2012, 18:33:52kupcie porządną szklaną kabinę z porządnym prysznicem

porządne to np. jakie?

mobka

Bozena, mi sie panele podobaja, ale jest jeszcze pytanie jaka bedzie kolorystyka drzwi, scian, mebli...

elve

bozena.dp armaturę niezmiennie polecam z hansgrohe, radzi sobie z nawet bardzo twardą wodą, a kabina żeby była szklana a nie plastikowa
koło, cersanit
zwróć uwagę na kolekcję cersanitu nano, do małych łazienek - śliczne i małe

Dodany tekst: 14 Mar 2012, 20:09:48

a jaka jest odległość od ściany do drzwi w łazience?
wymieniacie drzwi?

konwalia

ja mam kfa-dobre w ok cenie
dziś zakładalabym też raczej filtr główny