jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

konwalia no patrz, a ja mam złe doświadczenia z KFA, poodpadało chromowanie po 2 czy 3 latach użytkowania

konwalia

chrom ok, za to u mnie te sitka wypadły tak skamieniały, przysłali nowe po numerze seryjnym a tak nic się nie dzieje,ale kamienia mam, że masakra

mobka

Mi tez sitko odpadlo w kfa po 2-3 latach. I kupilam znow kfa ;D Ale tylko dlatego, ze mam nadzieje wymienic umywalke razem z szafka i bateria, wiec nie inwestowalam. Tak bym kfa nie kupila.

fasolka1980

bozena - jestescie przekonani do tego prysznica? Przy dziecku naprawdę przydaje się wanna  :hmm:

ja mam prysznic bo O, jak urządzał mieszkanie to nie myślał o dzieciach ;) teraz nam to mocno doskwiera...

mobka

Cytat: fasolka1980 w 14 Mar 2012, 21:03:49
bozena - jestescie przekonani do tego prysznica? Przy dziecku naprawdę przydaje się wanna  :hmm:

ja mam prysznic bo O, jak urządzał mieszkanie to nie myślał o dzieciach ;) teraz nam to mocno doskwiera...
No ale wlasnie w tym celu Bozena wezmie gleboki brodzik. W zupelnosci wystarczy.

bozena.dp

Cytat: elvelve w 14 Mar 2012, 20:04:35a jaka jest odległość od ściany do drzwi w łazience?
wymieniacie drzwi?

drzwi wymieniamy
chodzi ci o to ile jest ściany obok drzwi? z prawej strony drzwi 77 cm, z lewej 37, a drzwi (sama wnęka bez ościeżnic) 77cm
muszę dobrze tę łazienke rozplanować... chce kabinę 90x90, bo ta 80 mała sie wydaje na żywo ;D

Dodany tekst: 14 Mar 2012, 22:47:24

Cytat: fasolka1980 w 14 Mar 2012, 21:03:49bozena - jestescie przekonani do tego prysznica? Przy dziecku naprawdę przydaje się wanna

ja chciałam wannę i dalej nie jestem do końca do prysznica przekonana, ale wtedy nie bardzo jest gdzie pralkę postawić...
dziś oglądaliśmy kabiny prysznicowe i jak prysznic to tylko z głębokim brodzikiem, w którym Paweł będzie się mógł kąpać ;)

Dodany tekst: 14 Mar 2012, 22:47:34

dzięki dziewczyny za rady :)

inkageo

A dlaczego padła wizja zrobienia osobnej sypialni?
Imagine there is no hate

elve

bozena.dp skoro wymieniacie drzwi, to bym rozważyła przeniesienie wejście do kuchni do salonu (i nawet bym nie dawała wogóle drzwi)
1. bliżej jadalni
2. zyskacie pojemną szafę w starym wejściu do kuchni

Dodany tekst: czw, 15 mar 2012, 09:15:52

Co do łazienki, to namawiałabym cię na ten układ:
we wnęce z rurami zabudowa o głębokości 30cm do wysokości 90cm, WC podwieszane (musi być z dystansem od ściany, bo tam zdaje się jest licznik)
częściowo na ścianie, częściowo na stelażu umywalka
na ścianie wklejone lustro od wysokości ok 120-130cm, nad stelażem szafki z lustrem równo z lustrem ściennym
między stelażem z WC a szafkami powstanie półka 30-40cm, trochę ciepła z rur c.o. odzyskasz
pomiędzy rurami klasyczna szafka na kosmetyki

Ja bym jednak wstawiła grzejnik rurkowy (choćby do suszenia ręczników) i zignorowała straty ciepła
i zrobiła stelaż do 120cm, a nad nim lustro+szafka (jak w linku, który wkleiła ci mutti http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,105440481,105489399.html)

bozena.dp

elvelve nie musisz mnie namawiać ;) ten pomysł mi sie najbardziej podoba :)
tylko ja nie do końca rozumiem co napisałać :blush:
gdzie byś dała ten kaloryfer drabinkowy? rury z CO byłyby też obudowane i szafki = na całej szerokości wnęki? bo na tym zdjęciu z gazety ona ma częściowo zabudowaną wnękę, a tam gdzie nie zabudowane wisi kaloryfer
w sumie podobałby mi się taki dłuższy,większy blat, przy umywalce żeby można na nim było jakieś mydło czy coś postawić ;) tylko nie wiem jak by to miało być, jak wyglądać... a pod blatem też jakieś szafki moze...
tylko ja sobie tego wyobrazić nie umiem, bo ja nie mam takiej wyobraźni, wzrokowcem jestem ;D

zrobiłam sobie taką wizualizację (tylko tutaj jest kabina prysznicowa 80x80, a chcemy jednak 90x90) - szafki za wc i umywalką to takie na wymiar do zabudowy - tylko nie wiem, one do samego sufitu mają być?, w rogu, za umywalką zostawiłam szparę, bo tam są rury i nie wiem czy je też obudowywać czy zostawić na wierzchu - zdjęcie 1,
na drugim zdjęciu dałam kaloryfer obok i wtedy te rurki też by były zabudowane, nie byłoby tej szpary
obok umywalki albo jakas szafka albo kosz na brudną bieliznę...
ale to taki projekt roboczy, wymaga dopracowania i potrzebuję kogoś kto mi w jakimś programie to fajnie zaprojektuje tak jak by to miało wyglądać już na gotowo
nie wiem czy wiecie o co mi chodzi

Dodany tekst: 15 Mar 2012, 11:48:17

Cytat: elvelve w 15 Mar 2012, 09:08:37bozena.dp skoro wymieniacie drzwi, to bym rozważyła przeniesienie wejście do kuchni do salonu (i nawet bym nie dawała wogóle drzwi)
1. bliżej jadalni
2. zyskacie pojemną szafę w starym wejściu do kuchni

tylko pytanie czy da rade pociągnąć wodę na ścianę łączącą wodę z łazienką? (to samo w sumie dotyczy łazienki i umywalki tam gdzie chcemy ją dać ;)) będę rozmawiać na ten temat z panem od wody za kilka dni ;)
druga sprawa - wejście z salonu do kuchni będzie miało max. 70cm
no i czy ty umiesz mi tak mniej więcej "umeblować" duży pokój gdyby wejście do kuchni tam było?

bo jeżeli wejście do kuchni zostanie jak jest, to wtedy pokój wyglądałby mniej więcej tak http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3055470,1,0,794,bozii-sd.html

elve

bozena.dp przesunięcie wody i kanalizacji nie powinno być problemem, trzeba będzie nieco podkuć (choć z tego co widziałam to wy wszystkie instalacje macie pociągnięte na wierzchu)

co do twojego planu, to ma jedną dużą słabość, odległości pomiędzy sprzętami - są za małe. Na 160 cm nie wstawisz WC, wygodnej umywalki i kosza na pranie

opisałam rysunki obu propozycji, są bardziej zrozumiałe?
kanalizację i wodę do umywalki ciągniesz w stelażu, więc żadnego kucia czy dodatkowych rurek

bozena.dp

Cytat: elvelve w 15 Mar 2012, 12:28:37co do twojego planu, to ma jedną dużą słabość, odległości pomiędzy sprzętami - są za małe. Na 160 cm nie wstawisz WC, wygodnej umywalki i kosza na pranie

w sumie może i masz rację ;) jak już pisałam ja nie mam takiej wyobraźni, dlatego was się radze, żeby było dobrze ;)
no to kosz wywalamy ;)

Cytat: elvelve w 15 Mar 2012, 12:28:37opisałam rysunki obu propozycji, są bardziej zrozumiałe?

tak, i widze że są 2 wersje, tak?
z lustrem/szafkami na całej ścianie (nad wc i umywalką) i druga, z wnęką/półką nad wc i umywalką i potem dopiero szafki - teraz nie wiem która wersja lepsza ;D ;)
a powiedz mi ile ta "połka"/wnęka nad stelażem miałaby mieć wysokości żeby było najlepiej?
no i nie wiem jeszcze gdzie ten kaloryfer ma być :blush: na ścianie między wc a prysznicem? a może lepiej go dać zaraz obok drzwi, po lewej stronie, byłby blisko umywalki wtedy...

Cytat: elvelve w 15 Mar 2012, 12:28:37kanalizację i wodę do umywalki ciągniesz w stelażu, więc żadnego kucia czy dodatkowych rurek

w łazience tak, ale w kuchni już by trzeb kuć, a nie wiem, nie znam się - można kuć w takiej ścianie jak ta łącząca łazienkę i kuchnię? bo na planie tam pełno "otworów" zaznaczonych...

elve

bozena.dp z łazienki do kuchni to chyba nie da się pociągnąć, te otwory to przewody wentylacyjne, raczej kuć kuchnię

koło umywalki nie zmieści się kaloryfer, poza tym kaloryfer najbardziej przydaje się koło prysznica (ja proponuję między WC a prysznicem)

co do planu A, to wszystko zalezy jaki stelaż uda ci się kupić, najniższe widziałam ok 90 - na tej wysokości wiesza się też zwykle umywalkę (tzn na te wysokości powinna być górna krawędź umywalki), i przycisk do WC masz wtedy na półce a nie na ścianie ;)

ja bym zabudowywała całkowicie tą ścianę (czyli plan B), to jest maleńka łazienka i jej ogrzanie nie będzie problemem

Dodany tekst: 15 Mar 2012, 13:26:33

a salon np tak:
http://planmieszkania.pl/plan/rysuj/id/162247/code/2137345922

Dodany tekst: 15 Mar 2012, 14:19:53

i moja wizja kuchni

iksa_nl

Cytat: elvelve w 14 Mar 2012, 20:16:53konwalia no patrz, a ja mam złe doświadczenia z KFA, poodpadało chromowanie po 2 czy 3 latach użytkowania

bo KFA "robi" niektore w Chinach.
maz jest w temacie.

bozena.dp

elvelve twoja propozycja kuchni jest całkiem fajna, ale musze to wszystko dobrze przemyśleć, bo np. jak pociągnę wodę skoro na tej ścianie gdzie ona teraz jest miałby być przejście do pokoju... no i z gazem też się robi problem... ehh...
przerasta mnie ten remont ;D

elve

bozena.dp to gdzie teraz jest gaz i woda? bo ja na podstawie zdjęć z twojej galerii projektowałam

bozena.dp

juz ci pokaze,
tyle tylko, ze gaz chcemy przerobić i w łazience nie było w ogóle rurek z gazu, tylko do junkersa, który będzie na ścianie po prawej, obok prysznica, nad pralka

elve

BTW a ty nie rozważałaś płyty elektrycznej?

iksa_nl

Bozena pisala, ze tam nie ma sily, ale niektore plyty mozna chyba podlaczac pod normalne 220V.

bozena.dp

Cytat: elvelve w 15 Mar 2012, 15:05:23
BTW a ty nie rozważałaś płyty elektrycznej?

tak, ale do indukcji trzeba mieć instalacje trójfazową (wróbelek tak pisała), a my tam takiej nie mamy

elve

bozena.dp ale tam nic nie trzeba będzie przenosić
gaz, woda i kanalizacja jest po prawej od okna, a tam zaplanowałam kuchenkę, a pod oknem zlew (tylko na moim planie nie ma, bo w programie nie było takiej opcji)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: bozena.dp w 15 Mar 2012, 15:09:12
tak, ale do indukcji trzeba mieć instalacje trójfazową (wróbelek tak pisała), a my tam takiej nie mamy

ja tez nie mam i jakos sie znalazla :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

bozena.dp

tylko my chcieliśmy przerobić gaz
na zdjęciu zaznaczyłam jak teraz lecą rurki z gazu - kolor niebieski, taki prostokącik na ścianie na przeciw drzwi w roku to junkers teraz, a na czerwono po przeróbce, no i czerwonym kolorem rurki tak jak miałby wyglądać po przeróbce - bo był pomysł aby piec dać na ścianie łaczącą kuchnie i łazienkę... a zlew w rogu... bo myślałam, żeby meble ustawić w L na tych samych ścianach co teraz stoją... ale nie wiem, może lepiej będzie ustawić w L pod oknem i tam gdzie teraz zlew i piec... (zakładając, że nic nie zmieniamy z drzwiami), tylko co z kaloryferem?
przerasta mnie to wszystko :(
to, że już na tym etapie muszę wiedzieć gdzie co będzie w kuchni stało, bo od tego są uzależnione wszelkiego rodzaju przeróbki...

elve

bozena.dp a czemu chcecie przenosić piec z łazienki?

kaloryfer na ścianę z łazienką

a to gdzie ty byś chciała zlew, zaznacz na jakimś planie, bo nie bardzo mogę się połapać

zwierzatko_mojej_mamy

gaz tylko do junkersa w lazience, wywalic gaz z kuchni, duzo roboty mniej, brak rurek niemozliwych do zabudowania w przedpokoju, indukcja, same plusy :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl