Torty

Zaczęty przez rudasekawf, 07 Wrz 2011, 14:16:56

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aniak1211

Cytat: magoo w 28 Kwi 2013, 19:44:55doszłam do wniosku, że to wina kuchni, tego że nie jestem "u siebie"
Tez tak mysle :D

calla

a ja tak nie uwazam. Bo kuchnia u mamy to jak moja kuchnia.
A roznica w skladnikach jednak jest.
Chociazby mascarpone, w pl jest rzadsze.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

foszek

 ja mam swoje ulubione rzeczy w PL i DE, np maka ziemniaczana to tylko polska.
Zawsze mnie smieszy, ze kawa lepiej mi np smakuje w domu jak u tesciowej, mimo ze uzywamy takiej samej, swojego czasu nawet wiozlam swoja kawe i swoje mleko do niej, zeby sprawdzic czy bedzie mi tak samo smakowac.


W weekend zrobila 2 torty: pawlowe podwojnie czekoladowa (masy zrobilam 2: jedna z gorzka czekolada a druga z biala) podana z malinami i tort egipski.
pawlowe po prostu podzielili na 4 czesci i wsuneli zanim zdazylam kawe do niej zrobic :rotfl:

sonja


ziuta

Cytat: sonja w 01 Cze 2013, 19:09:10
Polecam ten tort: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-bezowy-z-rabarbarem-i-truskawkami
Róbcie póki jest rabarbar. Fantastyczny!
robiłam go w czwartek na urodziny K. i też polecam, goście bardzo chwalili, ale najlepszą reklamą niech będzie to, że nie został ani jeden kawałek, co mi się do tej pory nigdy nie zdarzyło, a liczba gości ta sama co zawsze ;D prawie każdy wziął dokładkę, nawet panie na diecie :D

wrobelek0403

laski, skrobia ziemniaczana to to samo co mąka ziemniaczana? nie??
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 07 Cze 2013, 13:32:34
laski, skrobia ziemniaczana to to samo co mąka ziemniaczana? nie??
tak

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Norka

Cytat: wrobelek0403 w 07 Cze 2013, 13:32:34
laski, skrobia ziemniaczana to to samo co mąka ziemniaczana? nie??
Miałam ten sam problem, jak przyjechałam do Krakowa :rotfl: :beer:

wrobelek0403

aa to nie wiedziałam, ze to nazwa regionalna :D

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


ziuta

nie wiem czy to to samo, ale używam zamiennie i wszystko wychodzi :D

aniak1211

Tez mialam problem czy to to samo:D

wrobelek0403

#338
ziuta a czego uzywałas do tego tortu bezowego? mów szybko, bo zaraz robie :D

Dodany tekst: 07 Cze 2013, 17:59:41

didi_loczek na razie spróbuje zrobic dwa blaty i zobaczymy czy wyjdzie, jesli tak,przełoze lemon curdem i owocami.

a za tydzien chce zrobic ten rabarbarowy na impreze u znajomych.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

Ja wlasnie upieklam biszkopt na urodzinowy tort Dominiki:)
Dodalam doslownie odrobine rozowego barwnika z willton (wykalaczka) a ciasto wyszlo w pieknym kolorze:)
Jutro bede cos wymyslac:D
Bedzie rozowo-fioletowo:D

bozena.dp

Cytat: sonja w 01 Cze 2013, 19:09:10
Polecam ten tort: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-bezowy-z-rabarbarem-i-truskawkami
Róbcie póki jest rabarbar. Fantastyczny!

ale się ośliniałam na sam widok...
na pewno zrobię ;) ale chyba dopiero za tydzień, mam nadzieję, że rabarbar i truskawki jeszcze będa ;)

ziuta

Cytat: wrobelek0403 w 07 Cze 2013, 18:58:13ziuta a czego uzywałas do tego tortu bezowego? mów szybko, bo zaraz robie
chyba za późno, co? :D ja nie wiem czego używałam, bo ja w sklepie kupuję albo mąkę ziemniaczaną, albo skrobię ziemniaczaną, w zależności od tego co mi pierwsze wpadnie w rękę, potem przesypuję do pojemnika i nie mam pojęcia co w nim aktualnie jest ;D chyba ostatnio kupowałam skrobię, ale to naprawdę imo nie ma znaczenia

wrobelek0403

ziuta, no juz upieczone :D studziłas do rana w piekarniku? chyba je tak zostawie, niech leża :D

i ide robic lemon curd, wlasnie wróciłam z cytrynami :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ziuta

tak, studziłam do rana, a właściwie to leżały w tym piekarniku aż do popołudnia, bo dopiero przed samą imprezą przekładałam blaty masą

wrobelek0403

w sumie słusznie, gdzies lezec musza, a tak sie przynajmniej nie połamia :)


zrobie jutro tez z kremem cytrynowym i dodam truskawek, ciekawe jak wyjdzie :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

foszek

zrobilam ten tort rabarbarowo-truskawkowy, poezja  :dreaming:

Zrobilam z 2 blatow, ktos robil z 4? dalo sie to pokroic?

A z reszty sosu zrobilam sernik na zimno, na kruchym spodzie, pychota

wrobelek0403

ha, udało sie bezbłednie :D :D

ale krojenia 4 warstw sobie nie wyobrazam, nastepnym razem zrobie dwa torciki po dwie warstwy :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


wrobelek0403

didi_loczek dzieki :D zjedlismy we dwoje cały :blush:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

didi_loczek

wrobelek0403 my się dziś zażeramy "bossssskim rabarbarem" :D

Za tydzień będą teściowie, może by tak zrobić ten tort  :hmm: