Torty

Zaczęty przez rudasekawf, 07 Wrz 2011, 14:16:56

niewiemjaka

Ach jaki tort.  :bravo:

wrobelek0403

didi_loczek blaty zrobiłam z tego rabarbarowego, a krem dałam cytrynowy, bo wyszedł mi słoik lemon curdu z tych pozostałych zółtek :D

zastanawiam sie teraz co zrobic z 6 zótkami za tydzien :crazy:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

didi_loczek

Cytat: wrobelek0403 w 09 Cze 2013, 22:21:06zastanawiam sie teraz co zrobic z 6 zótkami za tydzien

Zrób kruche ciasto, zrobisz tartę na lunch. Może można surowe zamrozić na parę dni?

wrobelek0403

zrobiłam wielką porcje lemoncurdu i kruche,kt zamroziłam.

torty wyszły, choc z przygodami. bezy na wyższym poziomie w piekarniku nie wyschły od spodu jak trzeba i ciezko sie je odrywało od papieru, a potem kroiło. zastanawiam sie, co nastepnym razem zrobic inaczej.

krem cytrynowy zdecydowanie lepiej i dłuzej sie trzyma, kremówka ubita w domu, po trzech godzinach na przyjęciu juz podchodziła wodą, lepiej więc ją ubijac z mascarpone.

no i nie jest to ciasto, kt mozna zaniesc do pracy, nawet w elementach. kiepsko sie kroi, nie da sie zrobic małych porcji.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

Cytat: wrobelek0403 w 16 Cze 2013, 19:59:26bezy na wyższym poziomie w piekarniku nie wyschły od spodu jak trzeba i ciezko sie je odrywało od papieru

też miałam taki sam problem ;D

w ogóle te bezy jakies takie kruche mi wyszły, 1 blat zjadły dzieci i my (mama, siostra, ja), reszta miała być na tort, ale bałam się tego krojenia i zamiast tortu zrobiłam to w formie deseru ;) były 2 warstwy: beza, śmietana, sos rabarbarowo-truskawkowy - wyszło pyszne! mama i ja zjadłyśmy po 2 porcje :blush: wszystkim smakowało :)
sonja masz duże piwo za odkrycie tego przepisu! mam ochotę zrobić to raz jeszcze, choć to bomba kaloryczna :P

sonja

bozena.dp oj dobrrrrry jest ten przepis :)
Widziałaś kiedyś kalorie?

bozena.dp

Cytat: sonja w 17 Cze 2013, 23:12:00Widziałaś kiedyś kalorie?

hmm... ale o co chodzi? :P

wrobelek0403

Cytat: sonja w 17 Cze 2013, 22:12:00
bozena.dp oj dobrrrrry jest ten przepis :)
Widziałaś kiedyś kalorie?

tak lol http://bezlitosne.pl/kaloria-16089

wrobelek0403

zamierzam upiec tort na przyszły piątek. impreza jest, ze tak powiem o 11.00.

i teraz pytanie, czy lepiej kremem - kremówka plus mascarpone przełozyć wieczorem w czwartek, czy w piątek rano???

wrobelek0403

no chyba tak,

oryginalnie to jest taki:

http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/tort_urodzinowy_brzoskwiniowy/przepis.html ale chciałaby ten brzoskwinie czyms zastąpic, nie wiem - maliny, truskawki,

martullek

robiłam podobny z moich wypieków http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-brzoskwiniowy radziłabym dzień wcześniej przełożyć, by zdążył się porządnie "skleić" przez noc. ja robiłam przed imprezą i krem był za płynny.

aja

wróbel ja właśnie zrobiłam z truskawkami i borówką
a do dekoracji poszły maliny i troszkę jagód :D

konwalia

Wrobel ja ostatnio robiłam blat z moich wypieków na tort czekoladowy z owocami lata, przecielam na 3 blaty, ułożyłam mieszankę Leśna z lidla wymieszana z dwoma płaskimi łyżkami cukru pudru(zamrożona jeszcze) na to krem z dwóch kremowej 36 i 2 mascarpone z wanilią, na to polewa z jednej kuwertury z jrdna śmietanka 36
Wyszło booooosko

Dodany tekst: 06 Lip 2013, 09:37:05

A leżało jakieś 6h, nasrepnego dnia kawałek był już mocno nasiakniety, samo ciasto jest super, bo bardziej mokre niż biszkopt

wrobelek0403

dziewczyny, bardzo Wam dziekuje :beer: :beer:

aja

ciasto czekoladowe

magdalinska

aja ze niby ta dekoracja nie wyszła? ja bym sie nie zorientowała ;)

aniak1211

aja
Ciasto wyglada super,szkoda zjesc:D

aja

Magdalinska to nie ten tort
:) :) :)

wrobelek0403

magdalinska

Cytat: aja w 07 Lip 2013, 19:58:29
Magdalinska to nie ten tort
:) :) :)
no :D bo juz myslalam, ze cos ze mna nie tak, bo mi baaardzo podoba ;)

wrobelek0403

wlasnie, chce udekorowac porzeczkami, bardzo to ładne :)

iksa_nl

wyglada swietnie, ale jak to pokroic, zeby nadal tak wygladalo ;)

foszek

poproszono mnie o zrobienie tortu na urodziny dla blizniaczek i ich starszej siostry  :headbang:
Poczatkowo chcialam zrobic 3, dla kazdej osobno, ale one chca jeden wspolny i nie wiem jak to rozegrac. :knuje:

zosia2007

Cytat: foszek w 09 Lip 2013, 15:32:39
poproszono mnie o zrobienie tortu na urodziny dla blizniaczek i ich starszej siostry  :headbang:
Poczatkowo chcialam zrobic 3, dla kazdej osobno, ale one chca jeden wspolny i nie wiem jak to rozegrac. :knuje:
zrób trzypiętrowy :D

wrobelek0403

laski, a jeszcze pytanie - zwłaszcza do tych co z moich wypieków pieką: jaką wysokosc mają Wasze tortownice??

Dodany tekst: 09 Lip 2013, 20:45:26

foszek ja bym nie kombinowała, zrobiła normalny tort - a najwyzej jakąs fajną dekoracje zrobiła. ooo, np. podzieliła na trzy czesci kolorową masą cukrową i dla kazdego cos innego.

a duze te dzieciaki?

Dodany tekst: 09 Lip 2013, 21:54:29

ostatecznie stanelo na tym:

http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-smietankowo---truskawkowy,-najprostszy tyle ze z kakaowym biszkoptem. i pewnie na wierzch dorzuce porzeczki do ozdoby