Torty

Zaczęty przez rudasekawf, 07 Wrz 2011, 14:16:56

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

abkasia

Ja zrobilam dzis z maslem.. Bo ten polecala do tortu

bozena.dp

aaaaaaaa!
help :bra: bo właśnie ubiłam białka!

jakim cudem mam na 1 blaszce zmieścić 3 placki o średnicy 20cm?
robie wg tego przepisu
http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-bezowo---kawowy

justynaaaa2

#227
bozena.dp nie zmieścisz ;)
ja bym robiła pojedynczo, choć to sporo czasu zajmuje
albo chociaż najpierw 2 po skosie a ten trzeci w drugiej turze
one się trochę powiększają

bozena.dp

no mam 2 na jednej blaszce, a 1 na drugiej
a czy mogę piec je jednocześnie z termoobiegiem?

justynaaaa2

ja piekłam bez termoobiegu, bo coś mi się popsuł i warczy, więc w ogóle nie używam ;)
odnośnie 2 blaszek nie pomogę, pewnie można  :hmm:

wrobelek0403

ponoc na dwoch wyłącznie z termoobiegiem, ale ja na jednym poziomie bez spaliłam, wiec nie jestem ekspertem, to jest porada ogólna :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

#231
a w dupie to mam - piekę od razu dwie blachy :P
w końcu kiedyś trzeba ten termoobieg przetestować, nie? ;)
jak nie wyjdą to trudno ;D
najwyżej zamiast tortu bezowego zjemy tylko krem z owocami :P

callja

Cytat: justynaaaa2 w 14 Lut 2013, 14:35:32
abkasia ten lemon curd jest boski, zawsze wyjem połowę z garnka  ;)
Ostatnio popełniłam klasyczny, może i na bezmaślany się porwę - choć nie powiem, ja tylko doglądałam, a mieszanie wgarnku P. uskuteczniał ;)
A z bezami to pojechałyście, od razu przypomniała mi się "hiszpańska kawa" z Kiliana-Królewskiej, matko, zaślinię się dokumentnie...
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

abkasia

Bozena i jak wyszly na 2 blachach? Moja mama mowi zeby jedno piec

ziuta

ja piekłam te 3 blaty na 2 blachach jednocześnie i wyszły

natka

Cytat: rudasekawf w 14 Lut 2013, 11:35:56jakoś nie mogę się przekonać do tortów na bezie (zamiast biszkoptu).
ja tez :) choc w zeszlym roku mialam okazje sprowbowac bezowego z truskawkami, nie powiem byl dobry ale jednak wole z biszkoptem

aniak1211

Cytat: natka w 15 Lut 2013, 10:41:12nie powiem byl dobry ale jednak wole z biszkoptem
ja chyba tez wole z biszkoptem,
ostatnio jadlam tort od SOWY z beza,
byl okropnie slodki,
nie ma to jak biszkopt z bita smietana i owocami;)

bozena.dp

bezy pieczone na dwóch blachach jednocześnie wyszły dobrze - nic się nigdzie nie przypaliło ;)

tort dobry, tylko słodki bardzo
no i beza w środku była ciągnąca, nie wiem czy taka miła być czy nie ;D

mobka

#238
Bozena, a ten kawowy robilas? Czy cytrynowy?

Dodany tekst: 15 Lut 2013, 21:57:57

I zdjecie gdzie???

bozena.dp

no niby ten kawowy, ale robiłam bez dodatku kawy, tylko śmietana + macarpone
nie mam zdjęcia, bo blaty piekłam w domu, a kończyłam, czyli krem, to już u mamy ;D

abkasia

Ja mam juz blaty, lemon curd. Dzis robie :D zdj beda naprwno :)

bozena.dp

muszę zrobić też kiedyś ten lemon curd, skoro tak to chwalicie ;)

dziewczyny, a powiedzcie mi jak długo i w jakiej temp. pieczecie blaty bezowe?
bo co przepis to inaczej podają

abkasia

Ja pieklam 15 min w 150,
Potem 1,15 w 120

bozena.dp

fajny ten tort
i taka faja jasna ta beza, moja była taka lekko brązowa/złota, ale nie była spalona

abkasia

A w jakiej temp pieklas ?

brawurka

upiekłam bezę, impreza o 17, mogę już przełożyć ją bitą śmietaną? nie zmięknie za bardzo?

emcia

Cytat: brawurka w 20 Lut 2013, 12:06:47
upiekłam bezę, impreza o 17, mogę już przełożyć ją bitą śmietaną? nie zmięknie za bardzo?
beza, śmietana, beza, śmietana, owoce?
tak ma być?

brawurka


emcia

#248
czekamy na specjalistów
też taki chcę zrobić w weekend

Dodany tekst: 20 Lut 2013, 12:18:51

znalazłam właśnie info, że pavlova powinna być przygotowana godzinę przed podaniem - śmietana i owoce

abkasia

Mozesz poczekac. I nir wsadzaj do lodowki bo moze zmieknac.