Torty

Zaczęty przez rudasekawf, 07 Wrz 2011, 14:16:56

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

emcia

Cytat: abkasia w 20 Lut 2013, 12:19:38
Mozesz poczekac. I nir wsadzaj do lodowki bo moze zmieknac.
a w ogóle to tort bezowy postoi? czy trzeba zjeść "na raz"?

wrobelek0403

Cytat: emcia w 20 Lut 2013, 12:20:39
a w ogóle to tort bezowy postoi? czy trzeba zjeść "na raz"?

tez sie miałam zapytac kiedy przekładac. bo chce zrobic do pracy i nie wiem, czy wieczorem, czy rano przed wyjsciem :knuje:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

brawurka

wrobelek0403 wieczorem to na pewno nie

wrobelek0403

a jesli chce przełozyc lemoncurdem?
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

emcia

Cytat: wrobelek0403 w 20 Lut 2013, 12:25:01
a jesli chce przełozyc lemoncurdem?
ale samym?to chyba się miesza z serkiem i śmietaną

justynaaaa2

wrobelek0403 ale samym lemoncurdem nie przekładaj :D zrób jeszcze jakiś krem albo daj bitą śmietanę a lemoncurdem tylko cieniutko posmaruj dolny blat ;)

ja krem/śmietanę bym dawała przed samym podaniem, bo potem faktycznie może beza nasiąknąć
robiłam w niedzielę ten z lemoncurdem, pycha :) kawałek mi został na poniedziałek i beza była taka miękka, jakby właśnie nasiąknięta :)

ziuta

Cytat: emcia w 20 Lut 2013, 12:11:54
beza, śmietana, beza, śmietana, owoce?
tak ma być?
jak robiłam z 3 blatów, to ten trzeci kruszyłam na górę na śmietanę i na to dopiero owoce

margareta

Ja robiłam kiedyś do pracy ten kawowy, już nie pamiętam, ale musiałam robić dzień wcześniej, bo przecież nie przed pracą.

Cytat: bozena.dp w 15 Lut 2013, 22:12:03
no niby ten kawowy, ale robiłam bez dodatku kawy, tylko śmietana + macarpone
nie mam zdjęcia, bo blaty piekłam w domu, a kończyłam, czyli krem, to już u mamy ;D
Dla mnie w tym torcie najlepsze jest właśnie połączenie kawy z bezą.

wrobelek0403

eee, to ciasto sie chyba nie nadaje do pracy :/ szkoda, bo dla samej siebie nie upieke, kto to potem zje...

dzieki laski za porady. :beer:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

#259
Po nocy w lodowce zmieknie napewno
Ja mam bialko po babeczkach z kremem i znowy bedzie  beza :D

Dodany tekst: 20 Lut 2013, 14:12:42

Zrobie z kremem kawowym :D

margareta

Ja robiłam z gotowych blatów. One są jakieś takie twardsze chyba, może dlatego dało radę.
Coś takiego to było http://alma24.pl/produkt/142557133/tort-bezowy

wrobelek0403

tylko, ze one sa inne - suche w srodku, a te bezy pieczone z dodatkiem octu i skrobi są ciagnace w srodku, pyszne to jest :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

Margateta zrob domowe bezy.. Przepadniesz.. ;)

emcia

to kawowy lepszy czy cytrynowy?

margareta

Cytat: abkasia w 20 Lut 2013, 17:53:49
Margateta zrob domowe bezy.. Przepadniesz.. ;)
Kiedyś próbowałam i mi nie wyszły :( Muszę spróbować ponownie

bozena.dp

#265
a ja zrobię jeszcze raz ten tort, ale tym razem krem z kawą będzie ;)
wtedy nie dałam kawy ze względu na dzieci ;)


Dodany tekst: 20 Lut 2013, 22:43:05

dziewczyny a macie jakiś przepis na małe beziki?
chodzi mi głównie o temp. i czas pieczenia
bo mój siostrzeniec bardzo lubi bezy, takie zwykłe małe, jak można w sklepie kupić i mu obiecałam zrobić ;D

ziuta

bozena.dp, tu masz w klimacie :D dla dzieci będą super! tylko musisz się spieszyć, zanim wiosna przyjdzie ;)
http://www.mojewypieki.com/przepis/bezowe-balwanki

mobka

Pieke bezy na cytrynowy :D Na jutro :D

emcia

mówcie który lepszy bo nie wiem

mobka

A co robicie z zoltkami?

margareta

Cytat: emcia w 21 Lut 2013, 13:57:52
mówcie który lepszy bo nie wiem
Cytrynowego nie robiłam, kawowy jeden z dwóch najlepszych jakie jadłam w życiu

mobka

Cytat: margareta w 21 Lut 2013, 14:01:54kawowy jeden z dwóch najlepszych jakie jadłam w życiu
Juz cie nie lubie :P

A powaznie robie cytrynowy, bo lemon curd mi zostal.


justynaaaa2

emcia no zalezy co kto lubi, ja wybieram zdecydowanie cytrynowy, bo o ile kawę bardzo lubię tak już ciast, lodów i innych wyrobów o smaku kawowym nie za bardzo  ;) zjem, ale bez zachwytów

a z żółtkami to albo wywalam, albo mama robi tiramisu
częściej robię bezę, bo np. białka zostają z czegoś

brawurka

nałożyłam bitą śmietanę 2 h przed imprezą i beza zmiękła, nie dało się kroić