Buty dla dziecka które już chodzi

Zaczęty przez marax, 24 Kwi 2011, 12:24:00

niewiemjaka

marchewka, tak, normalnie tego bysmy jeszcze nie korygowali bo Wik jest mały, jednak poniewaz ma wciąż bóle nóg i dosyc duza koslawosc, to lekarz kazal juz coś z tym robic (cwiczenia+buty)

marcheewka

Cytat: niewiemjaka w 30 Maj 2012, 11:42:35
marchewka, tak, normalnie tego bysmy jeszcze nie korygowali bo Wik jest mały, jednak poniewaz ma wciąż bóle nóg i dosyc duza koslawosc, to lekarz kazal juz coś z tym robic (cwiczenia+buty)
aaaa

magdalinska

eeee chyba nie bardzo, tak na zdrowy rozsadek, jak dziecko nie ma problemu ze stopami to po co mu je ładowac w profilaktyczne buty?

ja odesłałam obydwie pary geoxów, teraz kupiłam sandały elefantena, musz eje tylko dokładnie zmierzyc

golinda

Cytat: doda w 02 Cze 2012, 18:07:35http://www.aurelka.pl/ i tu kupuje teraz.

a nasz ortopeda (bardzo dobry, polecany, trzeba 2 miesiące na prywatną wizytę czekać) powiedział, żeby dac sobie spokój z tymi drogimi butami i kupić po prostu w supermarkecie kapcie ze sztywniejsza piętką (a Ninka ma problem, bo jej lecą pięty do środka)
no i zalecił ćwiczenia

Dodany tekst: 02 Cze 2012, 18:08:44

Cytat: doda w 02 Cze 2012, 18:46:22plaskostopie poprzeczne

to jest wszystko do wyleczenia

ja miałam masakryczne płaskostopie, ale upór mojej mamy mnie z tego wyprowadził
dzisiaj nie ma po tym śladu
a mój mąż ma do dziś...

ishka82

Cytat: doda w 02 Cze 2012, 17:46:22
no i wez tu zrozum lekarzy :crazy:

mati ma faktycznie problem ze stopami w tym sensie ze stawia do srodka, ale ortopeda, u ktorego bylam zaleca takei buty kazdemu profilaktycznie :crazy:

szczerze mówiąc po tekście, że zaleca profilaktycznie wszystkim dzieciom zmieniłabym lekarza ;D konsultowałaś to z innym? bo jeśli faktycznie jest problem, to pewnie trzeba, ale tam gdzie go nie ma to po co

zuzia

Cytat: doda w 02 Cze 2012, 18:46:22mati ma faktycznie problem ze stopami w tym sensie ze stawia do srodka, ale ortopeda, u ktorego bylam zaleca takei buty kazdemu profilaktycznie
M. profilaktycznie (!) zalecono podwójne pieluchowanie, poszłam do innego, polecanego ortopedy i on to wyśmiał (w sensie - wszystko jest ok. to po co męczyć malucha)

mobka

Cytat: doda w 02 Cze 2012, 21:37:35jak stane prosto i zlacze stopy to duze palce od nog nie stykaja sie ze soba, tylko tak jakby "skrecaja " do wewnatrz.
Tez tak mam i wydaje mi sie, ze 90% spoleczenstwa tak ma.

Dodany tekst: 02 Cze 2012, 20:59:06

Chociaz jak stanelam, to minimalnie tylko sie nie stykaja. Ale jak siedze, to widac, ze sa do srodka.

magdalinska

doda sprawdziałam, tez mi sie nie stykaja, nawet nie wiedziałam ze to jest jakas wada

magdalinska

własnie zauwazyłam, ze chyba mam, w prawej stopie, mały

marax

ja jestem zdania ze ortopeda to nie jest najwłaściwszy lekarz do problemu stop ( tz bardziej wlasciwy jest lekarz o specjalnosci rehabilitacja - nie mylic z rehabilitantem ) . Ortopedia zajmuje sie typowa chirurgią duzego kalibru -wstawianie protez biodra itp . Oni na specjalizacji ucza sie operowac a nie buty dziecią dobierac :)

Kasia

My wczoraj u ortopedy z młodym byliśmy i lekarz badał badał i nic nie wybadal. Powiedział ze młody kręgosłup ma prosty, chodzi prawidłowo i tylko lekko fizjologicznie koawi stopy. Zalecił aby młody po domu chodził boso (tylko tak chodzi), powiedział ze dodatkowo możemy, ale nie musimy, zacząć ćwiczenia korekcyjne i do butów kupić wkładki przeciw koslawym stopom - ale to żaden mus, za pól roku do kontroli.

Także bose stopy u nas cały czas :)

Dodany tekst: 03 Cze 2012, 09:27:24

No i specjalista od reh.  ( tutaj nie wiem czy to rehabilitant czy dr był) potwierdził wersje ortopedy.

Dodany tekst: 03 Cze 2012, 10:27:53

Michał ma 101cm wzrostu :ohboy:

niewiemjaka

nam powiedzieli, że boso to tylko po piasku, po trawie, zwirku, ale już nie boso po domu

golinda

Cytat: Kasia w 03 Cze 2012, 11:25:25My wczoraj u ortopedy z młodym byliśmy i lekarz badał badał i nic nie wybadal.

my do ortopedy poszliśmy z nagranym filmikiem jak N. chodzi
plus zdjęcia

bo badanie nie wchodziło w grę, w taki szał ona wpada... :crazy:

Kasia

u nas problemu nie ma :D
aż w szoku byłam, stanął prosto do meirzenia, na baczność, do badania tak samo, chodził krecił sie jak model :D szkoda że go nie nagrałam :D

marcheewka

Ola od początku chodzi boso po domu ( na zlecenie ortopedy), a teraz piszecie, ze to niby xle??

Kurcze, tyle dzieci znajomych chodzilo po domu boso, bo niby tak najlepiej a teraz muszą nosic buty ortopedyczne. Moze to chodzenie boso wcale nie jest takie zdrowe, tylko modne??

abkasia

Jesli dziecko nie mialoby duzych problemow ze stopami nie mialabym sumienia w domu go w butach trzymac...

niewiemjaka

marchewka nie sądzę... na pewno chodzenie boso jest ok jak dziecko ma zdrowe stopy
jak ma fizjologicznie krzywe to też sie tego nie koryguje do 4-5 roku zycia
ale w przypadku dodatkowych problemów z nogami oraz ta krzywizna to jednak sie posluchalam i wiktor zaczal chodzic w kapciach po domu, do tej pory tylko boso, ale on ma krzywe, prawa bardziej,

Wik ma tak jak pierwsza stopa od lewej, koślawe

Kasia

Cytat: abkasia w 04 Cze 2012, 11:21:26
Jesli dziecko nie mialoby duzych problemow ze stopami nie mialabym sumienia w domu go w butach trzymac...

ale to właśnie o to chodzi, dla zdrowej stopy chodzenie boso jest OK
jak są jakies nieprawidłowosci to nie bardzo, bo wtedy nie ma niewygody i stopy się koślawią dalej ;)
Michałowi wyszło że ma stopy OK, kręgosłup OK (a to obraz stóp)
tendencję do lekkiego koslawienia lekarz nazwał fizjologiczną i powiedział ze na razie nie ma musu nic z tym robić. Tylko aby pamiętać że za pół roku do kontroli, żeby tego pilnować.

Dodany tekst: 04 Cze 2012, 10:28:32

Cytat: niewiemjaka w 04 Cze 2012, 12:26:19marchewka nie sądzę... na pewno chodzenie boso jest ok jak dziecko ma zdrowe stopy
jak ma fizjologicznie krzywe to też sie tego nie koryguje do 4-5 roku zycia
o dokładnie tak, to samo lekarz pwoiedział

powiedział że koniecznie boso w domu, bo wszystko jest ok

a jak chcemy bardzo coś robić to wkładka do bucika na dwór nie zaszkodzi i ćwiczenia korekcyjne też nie zaszkodzą, chociaż z ćwiczeniami to on by jeszcze te pół roku poczekał.

Dodany tekst: 04 Cze 2012, 11:31:49

Cytat: niewiemjaka w 04 Cze 2012, 12:26:19(może KASIA spojrzalabys na M. stopki i powiedziala mi czy u nas tak zle czy raczej srednio? pray

oj nie wiem :knuje:
Michał raczej tak nie ma
on ma Xa ;) ale lekarz powiedział ze X jest OK w jego wieku i żeby się nie przejmować

orzekł że prawa noga bardziej ucieka, ale michałowi cała stopa ucieka, a nie pięty

niewiemjaka

golinda

N. też ucieka do środka (kostki) i lekarz powiedział, że to wynika z tego, że wew mięśnie są dużo słabsze niż zew i trzeba ćwiczyć
bieganie na palcach, skakanie po łóżku

marcheewka

A mnie się wydaje, że Ola wygina stopy na zewnątrz. Buty sa starte po zewnętrznych stronach podeszwy.
Jak idzie, to prawa stopa odchyla sie nieco na zewnątrz, ale nie zawsze.
Golinda, dobry sposob z tym nagraniem, u nas u ortopedy Ola też nie chciała sama chodzić

golinda

Cytat: marcheewka w 04 Cze 2012, 13:22:40u nas u ortopedy Ola też nie chciała sama chodzić

nie chciała to u nas mało powiedziane. N się drze wniebogłosy, wtula się w nas i nie pozwala dotknąć
cała przychodnia słyszy

golinda

jakie buty dla dziecka najlepsze na basen?

lepsze w tym stylu?

http://allegro.pl/sliczne-sandalki-clarks-doodles-r-7-5-dl-wkl-15-5-i2412225570.html

czy raczej w tym?

http://allegro.pl/sandalki-z-pianki-peppa-pig-r-24-uk-6-w-15-cm-i2408014232.html

od razu powiem, że mamy te takie basenowe, wciągane na stopę jak skarpeta z gumową miękką podeszwą i są do bani, bardzo śliskie

Kasia

dla mnie pierwsze ale ja tych croksowatych nie lubię za bardzo ;)