Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

Cytat: inkageo w 11 Paź 2012, 11:33:48
Przecież to jest tylko taki happening polityczny, próba zaistnienia przez kilka osób, które są chwilowo w niebycie :D Skazany na porażkę i zapomnienie ;D

tylko pokazał prawdziwe oblicze posłów partii rzekomo liberalnej...

Dodany tekst: 11 Paź 2012, 11:38:02

na szczescie do Niemiec i na Słowacje blisko...
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

jestynka ale nie wszystko da się określić językiem prawnym. I dobrze, bo pewne kwestie powinny
być rozstrzygane przez każdego indywidualnie. 

Zobacz jak jest teraz. Nikt Ci nic nie narzuca, masz wybór i decydujesz czy chcesz mieć chore dziecko czy nie.

A zmiana ustawy w takim kierunku nad jakim teraz będą pracować pozbawia Cię wyboru.
Niezależnie od Twoich poglądów masz urodzić chore dziecko.

jestynka

i szkoda ,że prawie każda partia używa tematu aborcji ,żeby zaistnieć.
I szastają tematem jak by to chodziło o "zbitą filiżankę".
Mi np. przy obecnej ustawie antyaborcyjnej (przyjmujemy ,że taka jest ok) brakuje dalszych króków niż tylko zapis. Moim zdaniem kobieta,ktora stoi przed wyborem powinna mieć obowiązkowo spotkanie z psychologiem, mozliwość poznania tematu diagnostyki prenatalnej od osoby kompetentnej(lekarze nie mówią wszystkiego ,spotkałam się z tym osobiście) i jak zaliczy te wszystkie wizyta ma podjąc decyzję i wtedy bez problemu powinni wykonać zabieg ,a nie odsyłać po spzitalach (co też ise zdarza), mogli by zatrudnić do tego lekarzy ,dla którzy zgadzają się z tą ustawa itp.
A nie tak wszystko na łapu capu i tylkohasła, które mają przkeonac wyborców.

Dodany tekst: 11 Paź 2012, 10:42:32

Cytat: Angie w 11 Paź 2012, 11:38:26
jestynka ale nie wszystko da się określić językiem prawnym. I dobrze, bo pewne kwestie powinny
być rozstrzygane przez każdego indywidualnie. 

Zobacz jak jest teraz. Nikt Ci nic nie narzuca, masz wybór i decydujesz czy chcesz mieć chore dziecko czy nie.

A zmiana ustawy w takim kierunku nad jakim teraz będą pracować pozbawia Cię wyboru.
Niezależnie od Twoich poglądów masz urodzić chore dziecko.

dlatego ja nie jestem przeciwna obecnie tej ustawie.
ale nie oceniam tez posłow którzy zaŋłosowali inaczej, bo zrobili to wg. własnego sumienia/światopoglądu.
Pisalam tez,że sama nie umiałabym oddac jednoznacznego głosu w tej sprawie.

Dodany tekst: 11 Paź 2012, 11:44:19

Cytat: wrobelek0403 w 11 Paź 2012, 11:35:51
kurcze, jestynka. no wlasnie o to chodzi, zeby w sprawach, w ktorych nie da sie pewnych rzeczy ustalic metodą 0-1, nie narzucac ludziom wyboru podyktowanego tylko pogladami religijnymi.

czy to na prawdę tak trudno zrozumiec???  czy ja kaze przeciwnikom poddac sie aborcji ??? nie, to niech się odpieprza od mojej macicy. koniec tej dyskusji, bo mnie zaraz krew zaleje.

a ja nie rozumiem tego wzburzenia.........
dla mnie to jest dyskusja, w której tutaj nikt nie "przypieprza się do Twojej macicy"

ziuta

Cytat: inkageo w 11 Paź 2012, 11:33:48
Przecież to jest tylko taki happening polityczny, próba zaistnienia przez kilka osób, które są chwilowo w niebycie :D Skazany na porażkę i zapomnienie ;D
dokładnie
i wkurza mnie, że po pierwsze grzebią przy czymś, co jest ok, jest jakimś tam ciężko wypracowanym kompromisem, po drugie, że wykorzystują do autopromocji tak poważne tematy

cherry

Cytat: Angie w 11 Paź 2012, 12:31:53Obowiązujące przepisy dla mnie są ok. Próba ich zaostrzania w takim kierunku budzi mój sprzeciw.
Poza tym jeśli kobieta nie będzie chciała urodzić chorego dziecka, to takie przepisy tego nie zmienią...

Ale to już odrębny temat. Nie jestem za bardzo liberalnymi przepisami dotyczącymi aborcji, ale bez przesady.
Ja bym nie miała sumienia zmuszać kobiety do rodzenia ciężko chorych dzieci, które często umierają zaraz po porodzie.
Dla mnie większą traumą byłoby rodzić takie dziecko, niż poddać się usunięciu ciąży na jej początku.  

Poza tym opieka nad ciężko chorym dzieckiem ... nie każdy chce się tak poświęcić, zrezygnować ze wszystkiego innego w życiu... a często tak to wygląda. I jakoś państwo średnio takie rodziny wspiera.

Zgadzam sie z Angie (jezeli chodzi o ciezko chore dzieci), jezeli panstwo wrecz "nakazuje" rodzic i nie daje rodzicom wyboru - to powinno tez zapewnic wieksze wsparcie - chore dzieci potrzebuja i opieki i czesto roznych sprzetow. Tym co nakazuja i ostro oceniaja rodzicow ktorzy nie zdecydowali sie na urodzenie bardzo chorego dziecka powinni robic wolontariat przy opiece ciezko chorych dzieci  - bo ci rodzice zostaja czesto sami bez pomocy panstwa i spoleczenstwa.

Dodany tekst: czw, 11 paź 2012, 11:35:03

Cytat: jestynka w 11 Paź 2012, 12:40:44Mi np. przy obecnej ustawie antyaborcyjnej (przyjmujemy ,że taka jest ok) brakuje dalszych króków niż tylko zapis. Moim zdaniem kobieta,ktora stoi przed wyborem powinna mieć obowiązkowo spotkanie z psychologiem, mozliwość poznania tematu diagnostyki prenatalnej od osoby kompetentnej(lekarze nie mówią wszystkiego ,spotkałam się z tym osobiście) i jak zaliczy te wszystkie wizyta ma podjąc decyzję i wtedy bez problemu powinni wykonać zabieg ,a nie odsyłać po spzitalach (co też ise zdarza), mogli by zatrudnić do tego lekarzy ,dla którzy zgadzają się z tą ustawa itp.
W Niemczech jest granica chyba 12 tydzien ciazy i wlasnie obowiazkowo spotaknia napewno z psychologiem itp. i nie kazdy szpital/lekarz sie zgadza na taki zabieg np. szpitale o orientacji katolickiej czy lekarze, ktorzy takiego zabiegu nie godza ze swoim swiatopogladem.
Wg niemieckiej konstytucji - zycie jest chornione i od momentu porodu (od pierwszych skurczow) lekarze maja odowiazek zrobic wszystko by dziecko utrzymac przy zyciu - kilka operacji itp. nie wiem czy rodzice moga sie nie zgodzic...
Czytalam kiedys artykul o rodzicach majacych juz 2 dzieci. Kolejne dziecko mialo by sie urodzic ciezko chore, bez szansy na samodzielne zycie (nawet w wozku)...to bylo bardzo poruszajace wywiad z ta kobieta jej przemyslenia...jak ich zycie sie zmieni czy beda miec czas dla pozostalych dzieci...nie wiem jak moznaby namawiac tych rodzicow do zachowania tego dziecka a potem zostawic ich samych z ta sytuacja...
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

goga

no a dla mnie to niestety nie jest abstrakcja............

ja wiem jak to jest chodzic ze świadomością, ze się ma urodzic smiertelnie chore dziecko...........

i chyba paradoksalnie "na szczęście" urodziłam to smiertelnie chore dziecko w 6 m-cu - bo 20 lat temu tej obecnej ustawy nie było i byłanym skazana na chodzenie w tej ciąży do końca - nie wiem w jakim stanie psychicznym byłabym później

może niech politycy, jak tak bardzo chcą być w zgodzie ze swoim sumieniem niech najpierw porozmawiaja z takimi kobietami, obejrzą zdjęcia - wystarczy w google wpisac "acranius" - i niech wtedy z pełna świadomością zagłosuja

bo mówic mozna dużo - a ciekawe co by zrobili, jakby sami stanęli przed takim dylematem..........

ja po 20 latach jeszcze ciężko to przeżywam

i w Polsce też kobiety, które mają wskazania do terminacji spotykają się z kilkoma lekarzami, psychologiem itp. - tylko, że często nie moga znależć lekarza, który podeme się zabiegu - kończy się 24 tydzin i muszą urodzić - tak to często wygląda w praktyce

wiem - bo z wieloma kobietami w takiej sytuacji rozmawiałam na zamknietym z wiadomych powodów forum

i jako kobieta, ktora wie co to znaczy - uważa, że nie powinno się ruszać obecnej ustawy - każdy powinien zdecydować sam - a taka decyzja jest pewnie najtrudniejszą decyzją w zyciu
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

wrobelek0403

gogus bighug

to sumienie polityków jest po prostu bardzo wybiorcze, pozwala im zostawic ludzi samych sobie z takimi problemami...

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

inkageo

Goga  :empathy: :empathy: :empathy:

A pisząc o abstrakcji miałam na myśli gdybanie, że może kiedyś prawo będzie dopuszczało aborcję w ostatnim tygodniu ciąży, a nie sytuację kobiet.
Imagine there is no hate

Angie

wrobelek0403

tak sobie jem kolacje i czytam gazete w necie, nieswiadoma zagrożen ;) az tu nagle, az oplułam monitor z wrazenia (oczywiscie juz umyty, ale powinni urzedzac, zeby nie jesc lol ) na taki tytuł:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12669325,Abp_Hoser__Zadna_instytucja_nie_zrobila_dla_promocji.html

magoo

wrobelek0403 no wróbel! jak chcesz zaistnieć, to tylko do zakonu!

wrobelek0403

magoo ja powiem tak: zadna istytytucja nie zrobiła tyle dla kobiet od czasu... malleus maleficarum ;)

magoo

wrobelek0403 zło też trzeba wyplenić ;) lol lol lol

suegro

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

golinda

Cytat: suegro w 30 Paź 2012, 00:12:03
Jakby ktoś pytał - jestem z marca. :rotfl:

http://www.biztok.pl/Kiedy-rodzic-dzieci-by-zostaly-prezesami-a6055

myślę, że chodzi o Barana ;)

dzieci z lipca są najmłodsze w klasie? u nas raczej z grudnia, wg kalendarza :D

mayagaramond

Cytat: golinda w 30 Paź 2012, 09:15:55dzieci z lipca są najmłodsze w klasie? u nas raczej z grudnia, wg kalendarza

lol lol lol

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

łoohoho to Michał preziem nie zostanie, bo on z czerwca

za to D. ma jeszcze szanse lol

mayagaramond

Osob urodzonych w siepniu w ogole nie wymienili. Pewnie konczymy jako kloszardy opluty opluty
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

suegro

Cytat: golinda w 30 Paź 2012, 09:15:55dzieci z lipca są najmłodsze w klasie? u nas raczej z grudnia, wg kalendarza

Tekst nie jest o Polsce. ;)

Józef Piłsudski

salsa

urodzeni w grudniu w ogole nie chodzą do szkoły - bo nie mieszczą się ani w kategorii najstarsi (bo to dzieci urodzone wczesną wiosną) ani w kategorii najmłodsze w klasie - bo nie sa z lata
moze to badania z kraju, gdzie ludzi w pierwszej połowy roku posyła się do szkoły a z drugiej - do łopaty lol

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

Cytat: salsa w 31 Paź 2012, 02:43:25moze to badania z kraju, gdzie ludzi w pierwszej połowy roku posyła się do szkoły a z drugiej - do łopaty

lol

wrobelek0403

Cytat: salsa w 31 Paź 2012, 01:43:25
urodzeni w grudniu w ogole nie chodzą do szkoły - bo nie mieszczą się ani w kategorii najstarsi (bo to dzieci urodzone wczesną wiosną) ani w kategorii najmłodsze w klasie - bo nie sa z lata
moze to badania z kraju, gdzie ludzi w pierwszej połowy roku posyła się do szkoły a z drugiej - do łopaty lol

:rotfl: :rotfl:

Justynna

Cytat: salsa w 31 Paź 2012, 01:43:25
:rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

suegro

Józef Piłsudski