Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

jestynka

Cytat: szelma w 10 Paź 2012, 22:19:06
A ja sie zgadzam z tym komentarzem. I z powodu rozczarowań w kwestiach swiatopogladowych PO nie może liczyć na mój głos.

podoba Ci się taki styl komentowania?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mignon

Cytat: szelma w 10 Paź 2012, 23:19:06I z powodu rozczarowań w kwestiach swiatopogladowych PO nie może liczyć na mój głos.

:highfive:

szelma

To jest komentarz - nie artykuł o tym, jak głosowano, obiektywny i z dystansem. To jest osobisty komentarz. Oddaje mojego wkurwa na to, jak PO oszukalo wielu w takich kwestiach.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

jestynka

Cytat: szelma w 10 Paź 2012, 23:25:34To jest komentarz - nie artykuł o tym, jak głosowano, obiektywny i z dystansem. To jest osobisty komentarz

zgadzam isę,ale mi się taki styl komentowania nie podoba, bo strasznie splyca rzeczywistość i zaczynam mieć watpliwości co do obiektywizmu takiej osoby.
Chociaż ten artykuł jest faktycznie obiektywny.

Kasia

moim zdaniem jeżeli chodzi o kwestie stanowienia prawa dla całego społeczeństwa posłowie powinni wyłączyć sumienie i włączyć tylko i wyłącznie obiektywizm.

Ja sobie nie wyobrażam nie mieć wyboru przy ciąży z poważnie chorym dzieckiem
Nie wiem czy bym się zdecydowała, w takiej sytuacji na aborcję, pewnie i nie, gdyby dziecko miało szanse na życie, nawet kalekie, ale wybór powinnam mieć i to ja powinnam mieć możliwość postępowania zgodnie ze swoim sumieniem.

ziuta

Cytat: Kasia w 11 Paź 2012, 09:36:28moim zdaniem jeżeli chodzi o kwestie stanowienia prawa dla całego społeczeństwa posłowie powinni wyłączyć sumienie i włączyć tylko i wyłącznie obiektywizm.
a mi się wydaje, że w takich tematach jak aborcja czy eutanazja, nie ma jednej prawdy obiektywnej, wszystko jest właśnie kwestią sumienia

szelma

Ale wtedy prawo powinno dawać nam prawo do decyzji zgodnej z naszym sumieniem. Wkurza mnie, ze partia przedstawia sie jako liberalna swiatopogladowo, a potem każdy poseł jakoś głosuje konserwatywnie, no bo tak mu sumienie dyktuje. Dlatego następnym razem moje sumienie nie pozwoli mi zagłosować na PO :P
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

ziuta

Cytat: szelma w 11 Paź 2012, 10:09:03Dlatego następnym razem moje sumienie nie pozwoli mi zagłosować na PO
no o to to, takie mamy sumienia w parlamencie, jakie sobie wybraliśmy ;)
a PO jak się wczytać w program wcale taka liberalna nie jest (przynajmniej w kwestiach moralnych, nie mówię o gospodarce)

Angie

Też jestem wkurzona, że taki projekt przeszedł  do dalszych prac :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:
nie wyobrażam sobie, że można zakazać usuwania ciąży w przypadku poważnie chorego dziecka  :headbang: :headbang:

wrobelek0403

jestynka tylko, ze w tej sprawie nie ma oczywistych rozwiazan. poza tym jestesmy panstwem swieckim (przynajmniej tak jest zapisane w konstytucji) i ja nie zycze sobie, by decydenci podejmowali decyzji dot. przepisów prawa na podstawie religijnego "sumienia".

Dodany tekst: 11 Paź 2012, 09:41:00

Cytat: Kasia w 11 Paź 2012, 09:36:28moim zdaniem jeżeli chodzi o kwestie stanowienia prawa dla całego społeczeństwa posłowie powinni wyłączyć sumienie i włączyć tylko i wyłącznie obiektywizm.

:highfive:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

jestynka

Cytat: ziuta w 11 Paź 2012, 08:56:47
a mi się wydaje, że w takich tematach jak aborcja czy eutanazja, nie ma jednej prawdy obiektywnej, wszystko jest właśnie kwestią sumienia

też tak myślę :)
ja bym była b. rozbita jak bym miała oddawac głos w sprawie tej ustawy.
Rozumiem kobietę w tej sytuacji, ale moje sumienie by mnie gryzło.
Chociaż ogólnie jestem za dawaniem wyboru, mam swiadomość,że każdy jest odpowiedzilany za swoje decyzje itp. ale tak rekę podnieść "za" byłoby mi cięzko.

Dodany tekst: 11 Paź 2012, 10:13:12

Cytat: wrobelek0403 w 11 Paź 2012, 10:40:23jestynka tylko, ze w tej sprawie nie ma oczywistych rozwiazan. poza tym jestesmy panstwem swieckim (przynajmniej tak jest zapisane w konstytucji) i ja nie zycze sobie, by decydenci podejmowali decyzji dot. przepisów prawa na podstawie religijnego "sumienia".

ale nie można wymagac od cżłowieka, w tym wypadku decydenta by łamał siebie :hmm:
odrazu chcę zaznaczyc ,że w tej dyskusji nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie co z tą ustawą,więc nie chcę bronic teraz posłow.

Kasia

zawsze mozna wstrzymac się od głosu

jestynka

Cytat: ziuta w 11 Paź 2012, 10:11:57a PO jak się wczytać w program wcale taka liberalna nie jest (przynajmniej w kwestiach moralnych, nie mówię o gospodarce)

większość posłow też jest w kk i tez bedą brali głos pod uwagę głos kościoła w róznych sprawach.

Dodany tekst: 11 Paź 2012, 10:21:30

Cytat: Kasia w 11 Paź 2012, 10:19:14
zawsze mozna wstrzymac się od głosu

jak większość się wstrzyma to co wtedy z taką ustawą robią?

wrobelek0403

Cytat: jestynka w 11 Paź 2012, 11:21:03jak większość się wstrzyma to co wtedy z taką ustawą robią?

nic, decyduje wiekszosc głosów oddanych za lub przeciw. wstrzymujace liczy sie tylko do frekwencji.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Angie

Ale przecież jest obecnie ustawa, która daje wybór.
Nie chcesz urodzić dziecka chorego, masz prawo usunąć ciążę, ale nie OBOWIĄZEK.
Tu jest miejsce na sumienie.

Po co więc głosować za ustawą, która na ten wybór nie pozwala. Dlaczego ktoś ma decydować,
że mam urodzić chore dziecko ????

jestynka

tez mnie zastanawia dlaczego wzięli się za ta ustawę....
jakie były przesłanki,
a w konstytucji nie ma zapisu ,że każdy ma prawo do życia?

inkageo

Cytat: Angie w 11 Paź 2012, 11:33:44Po co więc głosować za ustawą, która na ten wybór nie pozwala. Dlaczego ktoś ma decydować,
że mam urodzić chore dziecko Huh??
Zgadzam się ;D
Imagine there is no hate

wrobelek0403

Cytat: jestynka w 11 Paź 2012, 10:35:05
tez mnie zastanawia dlaczego wzięli się za ta ustawę....
jakie były przesłanki,
a w konstytucji nie ma zapisu ,że każdy ma prawo do życia?

na szczescie nie ma zapisu - od poczecia do smierci.

a za ustawe wzieły sie partie, kt sa praktycznie w politycznym niebycie - ziobro i spółka. cos musieli zrobic, zeby zaistniec... załosne...

jestynka

Cytat: wrobelek0403 w 11 Paź 2012, 11:48:16na szczescie nie ma zapisu - od poczecia do smierci.

dla mnie to jakoś oczywiste samo z siebie jest,
to jak jeszcze inaczej można to zinterpretować? bardziej interesuje mnie strona prawna

wrobelek0403

dla mnie zycie zaczyna sie od urodzenia.

ale nie tego dotyczy dyskusja.

inkageo

Konstytucja chroni chyba obywateli, a kiedy się nimi stajemy? Chyba jak mamy akt urodzenia, pesel itd.
Imagine there is no hate

Kasia

Cytat: inkageo w 11 Paź 2012, 11:56:25Chyba jak mamy akt urodzenia, pesel itd.
z peselem bym nie szalała :D nie dostajesz przy urodzeniu, akt urodzenia zresztą tez nie jest od razu wydawany ;)

inkageo

Cytat: Kasia w 11 Paź 2012, 10:58:21
z peselem bym nie szalała :D nie dostajesz przy urodzeniu, akt urodzenia zresztą tez nie jest od razu wydawany ;)
No ale mamy już prawo do ich uzyskania, nie?  :hmm:

Dodany tekst: 11 Paź 2012, 11:00:14

O wiem, zdolność prawną mamy od momentu urodzenia. Czyli wtedy może prawo zaczyna nas dotyczyć?  :hmm:
Imagine there is no hate

jestynka

Cytat: wrobelek0403 w 11 Paź 2012, 10:55:17
dla mnie zycie zaczyna sie od urodzenia.

ale nie tego dotyczy dyskusja.

dlatego spytałam się kiedyu wg. prawa zaczyna się życie.

wrobelek0403

spodobał mi sie ten komentarz spod jednego artykułu:

" Jesli w sprawach światopoglądowych nie ma dyscypliny głosowania, bo kazdy głosuje w zgodzie z własnym sumieniem, to dlaczego kobiety w Polsce mają postępowac w zgodzie z sumieniem posłów, a nie własnym? "