Przeglad prasy ciekawe aktykuly - linki

Zaczęty przez cherry, 05 Maj 2010, 14:41:25

suegro

Myślę, że gorszych rzeczy dzieci doświadczają od dorosłych niż akurat ta, fakt głupia, ale jednak zabawa.

Ja w tym nie doszukałam się brudnych intencji.
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

margareta

Nie było żadnego lizania, tylko dotykanie nosem. Gdyby to nie był ksiądz, to w ogóle nie byłoby afery.

suegro

Cytat: doda w 21 Wrz 2012, 14:30:31najbardziej mnie bulwersuje jednak zachowanie tego księdza po fakcie, nie potrafi przeprosić, tylko twierdzi, że wszystko jest ok.
oraz rodziców, którzy bronią tej sytuacji! dla mnie to szok

Ale dlaczego ma przeprosić i kogo?
Dzieci i rodziców, które najwidoczniej nie widzą w tym nic złego?

Józef Piłsudski

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: doda w 21 Wrz 2012, 14:30:31najbardziej mnie bulwersuje jednak zachowanie tego księdza po fakcie, nie potrafi przeprosić, tylko twierdzi, że wszystko jest ok.
oraz rodziców, którzy bronią tej sytuacji! dla mnie to szok
mnie nijak, bo sama bylam wychowana na takich obozach co rok przez x lat i takich chrztow zaliczylam tez z 10-15 i zawsze to byla zajebista zabawa, diably mnie gonily do wody, trzeba bylo zjesc pol cytryny, przejsc po szyszkach bosa stopa, usmarowac sie weglem z ogniska, podpalic cos tam jedna zapalka w grajdolku na plazy, zostac wychlostanym pokrzywami, na koniec buzi neptunowi w kolano i sru - diably do morza wrzucaly w pelnym ubraniu

a dzisiaj? jak to wyglada?  o diably wkurwi sie pierwsz lepsza katolicka rodzina, ze namawiasz dzieci do satanizmu i pozwie kierownika obozu, o cytryne matki z pierdolcem na pukncie szkliwa zebow i pozwa kierownika obozu, o szyszki bosa stopa nadwrazliwe matki "przeciz mogl sobie przeciac skore na stopie, zupelnie nieodpowiedzalne" i pozwa kierownika obozu, o wegiel na gebie - "zaraz bedzie mial uczulenie, jezu maria" i poza kierownika obozu, o zapalke "O MATKO, mogl sie caly spalic!! jak mozna" i pozwa kierownika obozu, chlosta pokrzywami "ojejejejeje, moj koteczek jest caly w bablach, jak mozna bylo dopuscic" i pozwie kierownika obozu, o buzi w kolano "pedofila, higienia" i pozwie wszystkich, o wrzucenie do wody "matko bosko, mogl sie nabawic smiertelnego zapalenia pluc" i pozwie wszystkich lacznie z morzem...
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

suegro

I rację ma zwierzak, straciliśmy "niewinność" i lizanie kolana kojarzy nam się wyłącznie seksualnie. Szkoda.

Dodany tekst: 21 Wrz 2012, 13:44:27

zwierzatko_mojej_mamy  :champaign: :champaign: :champaign:

Józef Piłsudski

zwierzatko_mojej_mamy

pamietam nawet, jak sie probowalo oszukac diably, zeby dwa razy cos zrobic lol jednoczenie udajac, ze wcale, ale to wcale sie tego nie chce robic i piszczac lol

www.annawilk.pl

margareta

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl

mignon

ech, dla mnie też to przegięcie i jednak trochę hardcore, ale żal mi tych salezjanów, to jest moje rodzinne miasto, w kościele obok tego gimnazjum braliśmy ślub i tam ogólnie ludzie ciągną na msze nawet z innych parafii, potrafią przyciągnąć młodzież, z tego co wiem, to gimnazjum jest na całkiem niezłym poziomie itp.
a raz na jakiś czas trafia im się jakaś głupia afera (raz - parę lat temu - defraudacja pieniędzy i jakieś wyłudzenia przez jednego księdza, teraz to)
sprawę potępiam, uważam, że ksiądz powinien mieć trochę więcej rozumu i myśleć nad konsekwencjami, ale gdzieś tam po ludzku trochę mi ich szkoda

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: doda w 21 Wrz 2012, 14:48:13no ale nie widzisz zwierzak różnicy między zabawą z diabłami w jeziorze i usmarowaniu węglem, a klęczeniem przed księdzem, z bitą śmietaną na twarzy??
no jesli zakladam, ze bita smietana kojarzy mi sie wylacznie z wytryskiem i sperma, a ksiadz z pedolifia i molestowaniem, to tak - widze - jednakowoz tak mi sie nie kojarzy, mam nadzieje, ze nie bylo tam istotnie zadnego podtekstu seksualnego, bo wole wierzyc w taki swiat, a nie swiat pozwow, pedofilii itp itd

www.annawilk.pl

suegro

Pamiętacie taki film o kobiecie, która zrobiła zdjęcia dzieciom swojej przyjaciółki jak skakały po łóżku? Nie były do końca ubrane, oglądały swoje ciała. Dały zdjęcia do wywołania i ktoś zgłosił do sądu, że tam miało miejsce molestowanie.

Podobnie widzę powyższą sprawę.

Józef Piłsudski

suegro

A gdyby zamiast bitej śmietany był ketchup albo dżem to byłoby ok?

Józef Piłsudski

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: doda w 21 Wrz 2012, 14:52:39to on sam się umiejscowił w takim kontekście.
no ja tego nie widze - bardziej na nie do mnie przemawia argument o obrzydliwosci i niehigienicznosci niz skojarzeniech pedofilskich

Dodany tekst: 21 Wrz 2012, 13:54:44

Cytat: suegro w 21 Wrz 2012, 13:54:12
A gdyby zamiast bitej śmietany był ketchup albo dżem to byłoby ok?
albo bita smietana zostaje, a ksiedza podmieniamy na kobiete?

www.annawilk.pl

olgaaa1

Co do tego księdza i koloni, to ktoś rozdmuchał sprawę i Bogu winny ksiądż został posądzony o pedofila. Każdy z nas pamięta, że na koloniach dziwne rzeczy się działy i to czasami gorsze (zwłaszcza w harcerstwie :) ) Głupota jest, że uczy się i nakłania nadal do poniżenia innych, bo mimo, że zabawa, to jednak niesmaczna i powinno się z tych otrzęsin wogóle odejść.

Co do kampani Ja, ty Jemy...to niestety, ale najczęściej to kobieta prowadzi kuchnia i to ona odpowiada za żywienie dzieci.
Ja jestem codziennie świadkiem, jak roczne dzieci na spacerach w rączkach mają kinder, batoniki, ciasteczka, chrupeczki, sreczki. Do dań dodaje się dużo soli, nawet dzieciom, bo matce wydaje się, że niedobre, zamiast wody, soki, woda owocowa itd. dawanie dziecku mleka we śnie, mimo, że zjadło już tyle, że się ulewa, ale niech jeszcze zje.
I cieszenie się jak waży więcej od innych.
Moja mama przeżywa, że Gabrysia waży 11,5kg TYLKO według babci, bo dziecko sąsiadów waży 14 a ma rok i dla mojej mamy to jest ok i powód do zmartwienia. Nie umiem jej wytłumaczyć, że Gabrysia waży tyle ile powinna, a więcej nie znaczy zdrowiej

mignon

Cytat: Norka w 06 Wrz 2012, 17:58:15Gdyby ojcowie tak często paradowali z wózkami to przypuszczam, że cała dyskusja toczyłaby się pod szyldem "rodzice" a nie "młoda matka" wink W kontekście ogólnospołecznym jest to o tyle szczególne, że umożliwia przetrwanie - nieważne czy całego pokolenia (system emerytalny, opieka zdrowotna) czy jednej rodziny, bo jakby nie patrzeć, jesteśmy systemem naczyń połączonych. Co do "lepszej kategorii" to czy dostawienie przewijaka w toalecie to taki straszny przywilej? Czy niskopodłogowe środki komunikacji to taka fanaberia? (przydadzą się wszak wózkowym, niepełnosprawnym, dzieciom i osobom starszym - jaki to procent społeczeństwa?). A elastyczny czas pracy - czy skorzystałyby na tym tylko kobiety? Kilka usprawnień załatwiłoby sprawę, ale jeśli sprowadzić zmiany do rangi "przywileju" to nagle jest krzyk, że komuś w tym kraju będzie lepiej. Jak na razie najlepiej jest facetom, choć kobiet jest 50% - dlaczego im też nie miałoby być wygodnie?

Wiadomo, że są matki, które przeginają z narzucaniem innym towarzystwa swoich dzieci (od tego wszak są normy współżycia), ale nie robi tak 100% z nich (z moich obserwacji wynika, że jest to nadal niewielki procent, choć dobrze widoczny). W debacie naprawdę b. zróżnicowaną grupę wrzucono do jednego worka. To tak, jakby powiedzieć, że wszyscy palacze palą fajki na dworcu poza wyznaczonymi strefami albo wszyscy właściciele psów nie sprzątają kup ze środka chodnika. A problem kultury osobistej dotyczy również drugiej strony tej dyskusji: kierowców blokujących chodniki; meneli, emerytów i bógwico zajmujących altany do karmienia piersią itd. Może po prostu czas przypomnieć Polakom, jakie są normy społecznego współżycia?

Całą debatę odczytuję tak, że kobietom umniejszać jest łatwo, bo nie potrafią się obronić (albo nie mają na to siły)

rzadko tu zaglądam, ale morze piwa dla Norki, mam identyczne przemyślenia odnośnie przebrzmiałego już artykułu :)

vobi

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 21 Wrz 2012, 14:22:07"niewinnosc" sprzed 20 lat szlag trafil - o wszystko teraz pozwy i wszystko jest pedofilia i molestowaniem i znecaniem sie nad dzieckiem

no szlak trafil niewinnosc, ale przeciez nie stalo sie to bez powodu

mobka

Co do salezjanow, to moim zdaniem nie powinno miec to miejsca, tylko z tego wzgledu, ze to ksieza. Katoliccy. A takie zachowania to ponizanie. I owszem na koloniach/obozach czlowiek sie tak bawil. Ale nie z osobami duchownymi, od ktorych wymagam czegos innego. I raczej nie przypowminam sobie, zeby na koloniach te osoby nade mna, to byli wychowawcy. To raczej byli najstarsi kolonisci, albo stali bywalcy (u nas akurat zawsze jezdzila niemalze ta sama ekipa, bo kolonie byly z zakladu rodzicow).

emcia

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/article4548450.ece

Dodany tekst: 21 Wrz 2012, 15:21:46

i oczywiście wszyscy mylą Lubin i Lublin
;)

jestynka

dla mnie rytuał "chrztów" jest głupi,sam w sobie niexzaleznie czy śmeitana,czy ketchup. Nie lubiłam nigdy takich zabwa,nie uczestniczyłam w nich z zażenowaniem je oglądałam.
A ksiądz mógł pomyśleć i nie organizować takiej "zabawy" bo wiadomo,że sprawa ureośnie do wielkiej rangi.

wrobelek0403

nie uwazam otrzesin za cos złego, to forma rytuału inicjacyjnego, który jest obecny w naszej kulturze nie dawna.

na koloniach tez niejedne chrzciny przeszłam i nigdy nie czułam sie ponizona. to były wakacje, zabawa i w takim duchu sie wszystko odbywało.

natomiast tutaj jest szkoła, to są nauczyciele i wychowawcy, w dodatku ksieza, od których wymaga sie troche wiecej i wakacyjnych głupot. całowanie kolan mogli sobie darowac, bo niestety bita smietana na ciele człowieka kojarzy sie teraz jednoznacznie.

zwierz ma racje, utracilismy niewinnosc. niestety, konsekwencją tego jest koniecznosc kontrolowania swoich spontanicznych zachowan publicznie, lub tez nieupublicznianie ich zwłaszcza w internecie. zwłaszcza przez osoby piastujące jakiekolwiek funcje/stanowiska.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

golinda

Cytat: wrobelek0403 w 21 Wrz 2012, 18:16:49natomiast tutaj jest szkoła, to są nauczyciele i wychowawcy, w dodatku ksieza, od których wymaga sie troche wiecej i wakacyjnych głupot.

właśnie tak! :beer:

yoy

mnie się nie podoba co zrobil ten ksiądz, ale nie dopatruję się tu znamion molestowania. bardziej ponizania ucznia. Nie wyobrazam sobie by mi dzieci w szkole lizaly kolana... Nie wyobrażam sobie równiez, by moje dziecko lizało w szkole komukolwiek cokolwiek.

jestynka

Cytat: yoy w 21 Wrz 2012, 17:41:46
mnie się nie podoba co zrobil ten ksiądz, ale nie dopatruję się tu znamion molestowania. bardziej ponizania ucznia. Nie wyobrazam sobie by mi dzieci w szkole lizaly kolana... Nie wyobrażam sobie równiez, by moje dziecko lizało w szkole komukolwiek cokolwiek.

dokładnie :)
i rozumiem ,że sa otrzęsiny,ale ich poziom może byc rózny. Taki jest dla mnie żenujący

yoy

Cytat: jestynka w 21 Wrz 2012, 18:49:42i rozumiem ,że sa otrzęsiny,ale ich poziom może byc rózny. Taki jest dla mnie żenujący
o, to to!

emcia

jak to zobaczyłam, to w ogóle nie pomyślałam o otrzęsinach
no ale może jestem "dzisiejsza" ;)