remontujemy kasiadowe mieszkanie :)

Zaczęty przez kasiad, 15 Lut 2010, 11:09:51

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kasiad

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 24 Cze 2010, 13:30:05
no tropem zostawiania jako standardu rura na wierchu ;)

no to dobrze ja myślała :D

Dodany tekst: 24 Cze 2010, 14:47:38

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 24 Cze 2010, 13:48:43
no wiesz - mi przenosili zlew do innego pokoju :D i wkopali sie na te okolicznosc w podloge :D  a przeciez mozna bylo puscic po wierzchu - wtedy musielbysmy skakac przez rure w przedpokoju :D

dobrze, że to zwierzak napisał, bo już baby by myślały, że wymyślam ;D :D

no u mnie też się rozchodzi o kucie w podłodze, pod którą jest piwnica  ;)
doprowadzić rurę do zlewu to no problem, ale poprowadzić rury do kanalizacji tak, aby woda spokojnie odpływała to już nie taka prosta sprawa, bo wtedy właśnie trze baby kuć w podłodze, a tego chcemy uniknąć  ;)

poza tym jak napisałam, w propozycji zlewu pod oknem trzeba przesuwać drzwi, a tego robić nie będziemy ;D

dlatego czekałam na podpowiedzi w ustawieniu sprzętów na te możliwości, które mamy  ;)
zgodnie z powiedzeniem: "tak krawiec kraje, jak mu materiału staje"  ;) znaczy starcza :D

do wyboru są rozwiązania:
1. lodówka, zlew pod prawą ścianą, kuchenka i zmywarka na wprost, pod całą lewą ścianą szafki z blatem roboczym  ;)
2. zmywarka, zlew pod prawą ścianą, lodówka i kuchenka na wprost, z szafkami pod lewą ścianą jak wyżej  ;)

inkageo

Cytat: kasiad w 24 Cze 2010, 15:34:471. lodówka, zlew pod prawą ścianą, kuchenka i zmywarka na wprost, pod całą lewą ścianą szafki z blatem roboczym  wink
2. zmywarka, zlew pod prawą ścianą, lodówka i kuchenka na wprost, z szafkami pod lewą ścianą jak wyżej  wink

Lodówka na wprost będzie chyba szpecić, bo ona nie idzie do zabudowy? Lepiej ją schować na prawo od drzwi ;) Tak mi się wydaje.
Imagine there is no hate

kasiad

inka ja nie o szpetność lodówki się boję, tylko martwię się faktem, iż w tej wersji obok lodówy jest kuchenka  ;)

wołałam su na pomoc, ale się nie odezwała ;D

lodówka jest nowa, ładna, ale nie do zabudowy ;D
w tej wersji wszystko byłoby gites, gdyby nie fakt, iż zabierze nam 9 cm z widoku kuchni bo będzie wystawała za ścianą  ;)

w drugiej wersji z kolei musiałaby otwierać się na ścianę, co by mnie mocno irytowało  ;)
poza tym uderzałaby po gałach swoją wielkością na wprost od wejścia  ;)
no i ta nieszczęsna kuchenka obok  ;)

tak źle i tak niedobrze ;D

aż zacytuję motto ostatnich dni  ;) zawsze coś  ;) zawsze k.rwa coś ;D

inkageo

Kasiad za mało się boi o szpetność :D A za bardzo przejmuje szczegółami technicznymi :D

Dodany tekst: 24 Cze 2010, 15:12:42

Weź przesuń te drzwi, to nie jest taki straszny remont ;)
Imagine there is no hate

kasiad

Cytat: inkageo w 24 Cze 2010, 15:12:22
Kasiad za mało się boi o szpetność :D A za bardzo przejmuje szczegółami technicznymi :D

bo kasiad ma w domu mgr inż budownictwa :D
więc zapomina o estetyce, a skupia na technice  :rotfl:

inkageo

Kurcze teraz takie rzeczy fachowcy robią, że niemożliwe staje się możliwe ;)
Imagine there is no hate

kasiad

Cytat: inkageo w 24 Cze 2010, 15:12:22

Weź przesuń te drzwi, to nie jest taki straszny remont ;)

po 1. Mężu mój nie bardzo chce je przesuwać ;D
po 2. nie wiem czy to nie jest ściana nośna i za duża w nią ingerencja  :hmm:
po 3. jeśli zaczniemy robić szacher macher z drzwiami, z drugiej strony może nam odpaść cała ściana glazury  ;)

wtedy będziemy w czarnej doopie ;D

Dodany tekst: czw, 24 cze 2010, 14:28:24

Cytat: inkageo w 24 Cze 2010, 15:23:39
Kurcze teraz takie rzeczy fachowcy robią, że niemożliwe staje się możliwe ;)

a to to ja wiem  ;)
tylko pytanie czy warto tak babrać się z tym remontem, gdy wiemy, że długo tam nie pomieszkamy  ;)

inkageo

No to ja już się nie wtrącam ;)
Imagine there is no hate

kasiad

wtrącaj, wtrącaj :D

przypomina mi się wątek moja kuchnia?  ;) inka chce kolor żółty na ścianach, 3/4 bab mówi, że żółty z białym nie teges, a inka i tak żółtym walnęła :D i jest pięknie :D co też później 3/4 potwierdziło :D
ja chyba też mam tak jak inka  ;)

inkuś radź, radź, Ty dobrze doradzasz :)  :pray:

inkageo

Bo ja miałam wizję całościową :D
Imagine there is no hate

kasiad

Cytat: inkageo w 24 Cze 2010, 15:49:18
Bo ja miałam wizję całościową :D

ja też taką mam :D
ale dobrych rad mogę posłuchać  ;)

zwierzatko_mojej_mamy

ja bym tez przesuwala drzwi ;) niach niach ;) milion razy wieksza funkcjonalnosc i wygodnosc i ladnosc :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

inkageo

Kasiad to musisz nas jakoś przekonać ;) Ja przekonywałam do żółtej kuchni ;) Nawet pokazałam cały dół domu, na dowód, że się komponuje, a my tego mieszkania WCALE nie widziałyśmy..
Imagine there is no hate

szelma

Cytat: inkageo w 24 Cze 2010, 16:55:47WCALE nie widziałyśmy

Otóż :). Poza tym po 44 stronach ja mam kompletny mętlik co i jak, a do tego wygląda to tak, że kasiad ma wszystko postanowione niezależnie od opinii :).

kasiad

Cytat: inkageo w 24 Cze 2010, 15:55:47
Kasiad to musisz nas jakoś przekonać ;) Ja przekonywałam do żółtej kuchni ;) Nawet pokazałam cały dół domu, na dowód, że się komponuje, a my tego mieszkania WCALE nie widziałyśmy..

inka Ty przekonywałaś, a wiedźmy i tak pisały, że nie pasuje  ;)
a i tak maznełaś na żółto :D

to ja później pokażę :D gruz na podłodze i gołe ściany ;D
bo tak to teraz wygląda  ;)

Dodany tekst: czw, 24 cze 2010, 15:08:57

Cytat: szelma w 24 Cze 2010, 15:57:52
a do tego wygląda to tak, że kasiad ma wszystko postanowione niezależnie od opinii :).

ooo nie, nie, wypraszam sobie  :foch:

nie ma nic postanowionego, 44 strony o tym świadczą :D

przecież nie od dziś wiadomo, ze dobre rady zawsze w cenie :)
można doradzać, proponować, przekonywać, ale ostateczną decyzję podejmie i tak późniejszy użytkownik :)
ale będzie ona wypadkową wcześniejszych propozycji :)

szelma

Tak tylko se gadam w ramach wytłumaczenia, dlaczego się nie udzielam :). Jasne, że decyzje podejmuje użytkownik końcowy - tak było, jest i będzie :).

Co do lodówki przy kuchence to ja bym się bała, bo widzę, jaką mikrofalówkę mam okrutnie zachlapaną, a nie stoi bezpośrednio przy kuchence tylko jakieś 20 cm od. Ale ja gotuję często sos pomidorowy, a to chlapie na czerwono i widać ;).

kasiad

Cytat: szelma w 24 Cze 2010, 16:13:40
Tak tylko se gadam w ramach wytłumaczenia, dlaczego się nie udzielam :)

to dlaczego się nie udzielasz?  :foch:
ja przyjmę odważnie każdy głos w dyskusji odważnie na klatę :D

Dodany tekst: 24 Cze 2010, 16:19:08

Cytat: szelma w 24 Cze 2010, 16:13:40

Co do lodówki przy kuchence to ja bym się bała, bo widzę, jaką mikrofalówkę mam okrutnie zachlapaną, a nie stoi bezpośrednio przy kuchence tylko jakieś 20 cm od. Ale ja gotuję często sos pomidorowy, a to chlapie na czerwono i widać ;).

to jest właśnie ten każdy głos :D

su ma takie rozwiązanie, ale nie chce do mnie zajrzeć ;D

salsa

Cytat: kasiad w 24 Cze 2010, 17:18:03ja przyjmę odważnie każdy głos w dyskusji odważnie na klatę Cheesy
mojego nie przyjęłaś tylko postraszyłaś dzieckiem wiec ja juz tez sie tu nie wypowiadam :D :D 
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

kasiad

Cytat: salsa w 24 Cze 2010, 16:33:46
mojego nie przyjęłaś tylko postraszyłaś dzieckiem wiec ja juz tez sie tu nie wypowiadam :D :D 

Twoje przyjęłam i zapamiętałam, ale mam zakodowane swoje na bazie moich doświadczeń :D

proszę mi się tu nie wydurniać tylko podpowiadać, proponować, doradzać, a ja z tego wybiorę to co dla mnie najlepsze :D

salsa

nie wydurniam sie, dobra spadam stąd :P

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

Cytat: kasiad w 24 Cze 2010, 17:38:37proszę mi się tu nie wydurniać tylko podpowiadać, proponować, doradzać, a ja z tego wybiorę to co dla mnie najlepsze

ale wiesz jak to jest, dobra rada kosztuje ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mayagaramond

Cytat: kasiad w 24 Cze 2010, 17:26:57
ze 2 piwa mogę postawić :D

troche kiepsko cenisz swoja kuchnie ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

kasiad

Cytat: mayagaramond w 24 Cze 2010, 17:29:01
troche kiepsko cenisz swoja kuchnie ;)

2 piwa za każdą poradę  ;) hmm trochę się nazbiera  ;)

sierpniowajulka

Kasia, odnośnie kanalizy, to też możesz ją pociągnąć po ścianie z zachowaniem odpowiedniego spadku rury.
Rury z reguły chowa się w bruzdach w ścianach, taki dzisiejszy standard (b. dobrze). Ale to nie znaczy, że już ich po wierzchu ciągać nie wolno. :D
Ale, te uwagi tak na marginesie już tylko... :)