remontujemy kasiadowe mieszkanie :)

Zaczęty przez kasiad, 15 Lut 2010, 11:09:51

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konwalia

Cytat: kasiad w 09 Cze 2010, 08:34:58
no to wklejam :)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Dodany tekst: śro 09 cze 2010 07:39:39 GMT-1

a teraz czekam na zwierza :D

Dodany tekst: śro 09 cze 2010 07:49:45 GMT-1

a to zdjęcie kuchni w kolorach, które nam się najbardziej podobają  ;)

inka przyznaj, że nawet ładnie wyglądają białe fronty i czekoladowe/brązowe blaty, czyż nie?  :mocking:

kasiad może nanieś wymiary na te rysunki?

i czemu ta szafka w rogu nie dochodzi do ściany się zastanwaim?

zwierzatko_mojej_mamy

konwalia dochodzi ;) tam jest grubszy mur ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

kasiad

Cytat: salsa w 10 Cze 2010, 16:18:05
no tak, ale napisałaś, ze MNIE nauczy cierpliwości - a ja na to ze dziecka nie mam wiec po co takie gdybanie :P :P

ale kiedyś będziesz mieć więc kiedyś Cię nauczy  :P
zresztą nie ma co czepiać się słówek  ;)

zaczęło się od stwierdzenia, że otwierająca się na drzwi lodówka będzie nam przeszkadzać  ;)
nie będzie, więc będzie tam gdzie będzie :D

Dodany tekst: sob 12 cze 2010 12:13:03 GMT-1

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 10 Cze 2010, 23:35:25
konwalia dochodzi ;) tam jest grubszy mur ;)

a za murem komin  ;)

Dodany tekst: 12 Cze 2010, 13:20:32

Cytat: sierpniowajulka w 10 Cze 2010, 14:09:29
Kasiu, czy wymieniacie podłogę w tym mieszkaniu? Jeżeli tak, to na Twoim miejscu przesunęłabym w prawo otwór drzwiowy do kuchni i zrobiła na pełną głębokość ciąg kuchenny pod oknem. Wnękę, gdzie chcesz wstawić lodówkę, zabudowałabym płytkimi szafkami (30cm) na kubki, talerze i inne takie.
Układ, który przedstawiłaś na wizualkach jest kompletnie niewygodny. Wiem, wiem, dziadkowie (czy rodzice) tak mieli 30 lat i było dobrze. To jednak nie znaczy, że nie trzeba nigdy nic ulepszać. Nie dość, że zlew jest wciśnięty w dziurę i nie można z niego łatwo nic odłożyć, to jeszcze w drugi kąt wciśniętą masz kuchenkę.Dodatkowo, między lodówką a szafkami 38cm głębokości zostaje Ci niecałe 90cm na przejście - to tyle ile masz np. we framudze drzwi - spróbuj w takiej szerokości egzystować wygodnie z drugą osobą.

sierpniowajulka podłogi nie wymieniamy, będziemy cyklinować i lakierować  ;)

julka gdybyśmy zabudowali płytkimi szafkami wnękę po prawej stronie gdzie miałby stanąć cały sprzęt, czyli lodówka, kuchenka, zmywarka, zlew w rozmieszczeniu, o jakim myślisz?  :hmm:

konwalia

Cytat: kasiad w 12 Cze 2010, 14:09:41a za murem komin  wink

ale mi chodzi o ta sciane od okna, nie od lodówki i szafke narożną tam

Dodany tekst: 12 Cze 2010, 13:29:04

a kasiad w miim w ątku wstawiłam zdj mojej małej kuchni

kasiad

Cytat: konwalia w 12 Cze 2010, 13:27:50
ale mi chodzi o ta sciane od okna, nie od lodówki i szafke narożną tam

konwalia to która szafka pod oknem nie dochodzi do ściany?  :hmm:
jeśli chodzi Ci o lewa stronę to tam jest rura od grzejnika

Dodany tekst: sob 12 cze 2010 12:34:44 GMT-1

Cytat: konwalia w 12 Cze 2010, 13:27:50

a kasiad w miim w ątku wstawiłam zdj mojej małej kuchni

a gdzie jest Twój wątek?

konwalia

tak ta, u mnie też tam jest rura i po prostu wycieliliśmy dziurę w szafce, żal nam było 20cm szafki

konwalia

Cytat: kasiad w 12 Cze 2010, 14:33:57a gdzie jest Twój wątek?
remoint kuchni małym kosztem chyba to było

kasiad

Cytat: konwalia w 12 Cze 2010, 13:35:33
tak ta, u mnie też tam jest rura i po prostu wycieliliśmy dziurę w szafce, żal nam było 20cm szafki

ale u nas tam nie ma dziury na 20 cm, jest, ale może na 5

Dodany tekst: 12 Cze 2010, 13:45:06

drugi wykonawca wycenił na projekt na 5000 zł w mdfie przecieranym?  :hmm: jakimś takim chropowatym, ale ładnym  ;)
5600 zł w lakierowanym na wysoki połysk  ;)

cena 8500 zł z Indeco powala  :padam:

sierpniowajulka

Cytat: kasiad w 12 Cze 2010, 14:09:41julka gdybyśmy zabudowali płytkimi szafkami wnękę po prawej stronie gdzie miałby stanąć cały sprzęt, czyli lodówka, kuchenka, zmywarka, zlew w rozmieszczeniu, o jakim myślisz?  hmm

odpowiedź w załączniku.

Lwica

.
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

siog

moim skromnym zdaniem wszystko co imituje wenge jest masakra

Lwica

.
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

niewiemjaka

:crazy: no taka mala kuchnia i sporo gratow kwiatkow i wszystkiego...
no ale nic nie pobije tych plytek :crazy:

Lwica

.

kasiad

Cytat: Dorotka1981 w 16 Cze 2010, 14:39:42
Kasiadzie nie wiem na jakim kolorze w kuchni w koncu stanęło ale wiem że rozważałaś wenge fronty, pokaze ci kilka fotek tez z małej kuchni teściowej.

Dorotka nigdy nie rozważałam frontów wenge  ;) rozważam i owszem, ale drzwi w kolorze wenge  ;) i fronty szafek fuksjowe/wrzosowe/fioletowe  ;)

ostatecznie stanęło na innym kolorze  ;)

kasiad

to ja mam pytanie  ;)

chcieliśmy wyrzucić stare parapety w mieszkaniu i wstawić nowe, drewniane  ;)
ale okazało się, że najprawdpodobniej cała konstrukcja okien się na nich trzyma i jak tylko je ruszymy okna mogą opaść, jeśli były tylko mocowane pianką ;D

parapety są z lastryko? :hmm:
co można z nimi zrobić, okleic, wyszlifować, pomalować, jak odnowić żeby ładnie wyglądały i pasowały nam do nowego wystroju ;)

OlaFasola

kasiad ja w pokoju Mikołaja pomalowałam farbą do drewna i metalu duluxa i wygląda ok moim zdaniem. Do kuchni kupiliśmy fornir z orzecha i planowaliśmy okleić, ale jeszcze się nie zebrałam więc nie wiem jakby się to ostatecznie sprawdziło.
Generalnie jestem strasznie zła, że się nie dało wywalić tych paskudnych parapetów.

konwalia

są takie drewniane nasuwane jakby  nowe parapety, tylko muszisz zobaczyć, czy ci to w otwieraniu nie będzie przeszkadzać, mozna też je podszliwować, ale to koszmarna robota raczej i ta to nałożyć taką nakładkę parapetową z drewna (chyba widziałam takie cuda w casto)

zwierzatko_mojej_mamy

kasiad mysmy tez mieli takie betonowie wielkie i na nich staly okna i panowie wyrwali bez problemow ;)

www.annawilk.pl

kasiad

zwierzu to zapytam czy u nas się da  ;)
Mąż wczoraj pytał elektryka z naszej administracji , który nam przerabia instalację i ten powiedział, że nie wie czy można ;)
chyba trzeba zapytać kogoś innego  ;)

OlaFasola fajny pomysł z tym oklejaniem fornirem  ;)

zwierzatko_mojej_mamy

kasiad ale co nie wie czy mozna? :>

www.annawilk.pl

Kasia

kasiad ja bym zlewozmywaka w tej wnece nie wstawiała :knuje: no chyba ze nie da rady tego przenieść w inne miejsce :(

najwygodniej jest gdy po obu stronach zlewu jest blat :)
pomysł sierpniowej jest fajny :)

Dodany tekst: 22 Cze 2010, 11:40:31

kasiad parapety pewnie uda sie wymienić tylko trzeba zbnaleźć odpowiednia ekipę, która sobie z tym poradzi i nie doprowadzi do obsuniecia okien (ale to juz naprawdę wyjatkowy pech)

inkageo

Kasiad my na lastriko nakładamy drewniane przy okazji wszelkich remontów. Bardzo mi się podobają, nie trzeba wywalać starych.

Dodany tekst: 22 Cze 2010, 12:06:47

No i nie kupujemy gotowych, tylko zamawiamy na wymiar u stolarza.
Imagine there is no hate

kasiad

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 22 Cze 2010, 10:13:00
kasiad ale co nie wie czy mozna? :>

czy można ruszyć parapety bo okna mogą wypaść jeśli są tylko opiankowane bez dodatkowego wzmocnienia  ;)

Dodany tekst: 22 Cze 2010, 13:10:49

Cytat: Kasia w 22 Cze 2010, 11:39:06
kasiad ja bym zlewozmywaka w tej wnece nie wstawiała :knuje: no chyba ze nie da rady tego przenieść w inne miejsce :(

Kasia nie da się zlewu przenieść w inne miejsce :(
na tej ścianie, którą proponowała julka po zbiciu glazury ukazała się zwykła dykta, a za nią zbrojona płyta
więc nie ma jak tam umieścić zlewu, a przede wszystkim rur