remontujemy kasiadowe mieszkanie :)

Zaczęty przez kasiad, 15 Lut 2010, 11:09:51

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: sierpniowajulka w 24 Cze 2010, 19:17:09Kasia, odnośnie kanalizy, to też możesz ją pociągnąć po ścianie z zachowaniem odpowiedniego spadku rury.
albo  kupic pompe przepychajaca jak nidyrydy ze spadkiem :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zwierzatko_mojej_mamy

no pompe przepychajaca ;D na 50 metrow z poziomie lub 5 w pionie przepycha ;D a jak sracz chcesz ponizej poziomu kanalizacji docelowej to przepychajaco-rozdrabniajaca ;D

www.annawilk.pl

Angie

Cytat: sierpniowajulka w 24 Cze 2010, 18:17:09
Kasia, odnośnie kanalizy, to też możesz ją pociągnąć po ścianie z zachowaniem odpowiedniego spadku rury.
Rury z reguły chowa się w bruzdach w ścianach, taki dzisiejszy standard (b. dobrze). Ale to nie znaczy, że już ich po wierzchu ciągać nie wolno. :D
Ale, te uwagi tak na marginesie już tylko... :)

:beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
o to mi chodziło :) Jakbym miala do wyboru cienkie rurki przy ścianie za szafkami
i funkcjonalną kuchnie, albo kiepski rozstaw urządzeń, bo rurek nie da się schować
do ściany, to 5 minut bym sie nie zastanawiała ;D. Ale każdy wybiera jak mu wygodnie :)

kasiad

Cytat: Angelos w 24 Cze 2010, 23:35:24
 :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
Jakbym miala do wyboru cienkie rurki przy ścianie za szafkami
i funkcjonalną kuchnie, albo kiepski rozstaw urządzeń, bo rurek nie da się schować
do ściany ;D.

i tu jest pies pogrzebany  ;)
ja nigdzie, w całym wątku ani razu nie stwierdziłam, że ten rozstaw jest kiepski  ;)
wszyscy próbują mnie do niego przekonać, ale mnie samej on trochę nie pasuje ;D

szczerze powiedziawszy, to ja wole miec blat roboczy pod lewą ścianą, ponieważ lubię popatrzeć przez okno podczas gotowania/pieczenia/przygotowywania potraw czy nawet w trakcie robienia zwykłych kanapek ;)

i tu naprawdę nie chodzi o rury  ;)

Dodany tekst: pią, 25 cze 2010, 06:52:16

a tak w ogóle to ten wątek jest bez sensu ;D

nagle okazało się, ze skoro nie chcę/nie jestem przekonana/nie pasuje mi rozwiązanie, jakie ktoś postronny proponuje, to nagle wszyscy nie chcą się udzielać bo ja i tak zrobię po swojemu  ;)

zwierza też wszyscy namawiali, zeby zamienił gabinet z sypialnią, a ona nie chciała i już  ;)
nie wiem, na czym stanęło, bo dawno wątku nie czytałam, poza tym to było na długo przed ciążą  ;)

tak samo ze słynnym żółtym kolorem inki na ścianach ;)
nikt nie pisał, że inka i tak zrobi po swojemu wiec nie ma co jej doradzać  ;)
mimo wszystko każdy proponował coś od siebie  ;)

no to się wygadałam  ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: kasiad w 25 Cze 2010, 08:45:20zwierza też wszyscy namawiali, zeby zamienił gabinet z sypialnią, a ona nie chciała i już  wink
mialam pol na pol ;) ja chcialam wlasnie zamienic i polowa odradzala ;)

no trudno babu, zeby mowily, ze Twoj rozstaw jest ok, skoro im nie pasuje ;) a jesli Tobie pasuje obecny to po co zmieniac kuchnie w ogole? :>

www.annawilk.pl

inkageo

Kasiad ale tu chodzi o to, że każdy się stara, chce coś podpowiedzieć, ale czasem nie widać zaangażowania z Twojej strony :D No bo do tej pory nie zrobiłaś fotek mieszkania, nie zebrałaś do kupy zdjęć z pomysłami, inspiracjami i rzeczami wybranymi, kolorystyką, no chyba, że ja przegapiłam ;) No i staje na tym, że masz swoje pomysły, których nie możesz/nie chcesz nam zwizualizować :)

Dodany tekst: 25 Cze 2010, 09:02:22

Jak remontowałam łazienkę, to dziewczyny mnie przekonały żebym dwie i pół ściany zrobiła na biało, a nie całość na czerwono, tak jak planowałam i to był świetny pomysł! Nie byłam do niego przekonana, ale ostatecznie jestem bardzo zadowolona :)

Wiesz wąski żółty pasek w kuchni, to inna sprawa.. Można go w godzinkę zamalować ;) No i nie ma on wpływu na funkcjonalność kuchni ;)
Imagine there is no hate

kasiad

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Cze 2010, 08:58:31

no trudno babu, zeby mowily, ze Twoj rozstaw jest ok, skoro im nie pasuje ;) a jesli Tobie pasuje obecny to po co zmieniac kuchnie w ogole? :>

babu po to zmieniać, że ta kuchnia była stara i brzydka  ;)
tragicznie nie było , ale szafki były stare, glazura na ścianach, a my chcieliśmy wszystko nowe i po swojemu  ;)

a ze im nie pasuje to wiem i przyjęłam do wiadomości :D

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: kasiad w 25 Cze 2010, 10:07:25babu po to zmieniać, że ta kuchnia była stara i brzydka  wink
no to bylo zrobic foty istniejacej, od razu latwo byloby zobaczyc jak to jest ustawione i jak ustawione bedzie i zmieniac tylko kolory frontow i scian ;)

www.annawilk.pl

kasiad

Cytat: inkageo w 25 Cze 2010, 08:58:55
Kasiad ale tu chodzi o to, że każdy się stara, chce coś podpowiedzieć, ale czasem nie widać zaangażowania z Twojej strony :D

jak nie widać zaanagażowania z mojej strony  ;)
przecież poszukuję inspiracji, zmieniam, dyskutuję, pytam i wszystko uważnie analizuję :D

Dodany tekst: 25 Cze 2010, 06:13:40

No bo do tej pory nie zrobiłaś fotek mieszkania

zrobiłam, ale jeszcze nie pokazałam ;D

Dodany tekst: 25 Cze 2010, 07:16:18

nie zebrałaś do kupy zdjęć z pomysłami, inspiracjami i rzeczami wybranymi, kolorystyką

nie zebrałam bo tak naprawdę różne rzeczy mi się podobaja, zachwycają, inspirują  ;)
coś, co podobało mi się zakładając wątek, niekoniecznie podoba mi się dalej  ;)

dlatego poszukuję :D

Dodany tekst: 25 Cze 2010, 08:18:11

No i staje na tym, że masz swoje pomysły, których nie możesz/nie chcesz nam zwizualizować :)

inka na niczym jeszcze nie staje :D
a pomysły często rodzą się po przeczytaniu dobrych rad w tym wątku  ;)

Dodany tekst: 25 Cze 2010, 09:22:32

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Cze 2010, 09:11:19
no to bylo zrobic foty istniejacej, od razu latwo byloby zobaczyc jak to jest ustawione i jak ustawione bedzie i zmieniac tylko kolory frontow i scian ;)

foty mam, ale w telefonie :D
idąc śladami zwierza robiłam zdjęcia dokumentując każdą czynność :D
zdzieranie tapety i zbijajanie glazury też mam uwiecznione :D

wstawię, wstawię, po południu  ;)

inkageo

Kasiad ale skoro remont trwa to musisz już się zdecydować na jakąś koncepcję! Zbieraj zdjęcia do kupy i do roboty :D Wrzuć na picasę i będziemy się zastanawiać :)
No i zdjęcia tych mebli/sprzętów, które już macie i zamierzacie wykorzystać :)

Dodany tekst: 25 Cze 2010, 09:40:26

Wiesz Ty rzucasz hasła typu "golindowa tapeta", ale my nie mamy pojęcia jak ona wygląda i gdzie chcesz ją dać :D
Imagine there is no hate

kasiad

Cytat: inkageo w 25 Cze 2010, 09:38:58
Kasiad ale skoro remont trwa to musisz już się zdecydować na jakąś koncepcję! Zbieraj zdjęcia do kupy i do roboty :D Wrzuć na picasę i będziemy się zastanawiać :)
No i zdjęcia tych mebli/sprzętów, które już macie i zamierzacie wykorzystać :)

no dobra :D
upomniana przez inkę dzisiaj wieczorem postaram się wrzucić zdjęcia :D

jeśli mnie wcześniej Mąż nie zagoni do wyrzucania gruzu  :rotfl:

sierpniowajulka

Kasia, czy czytałaś cokolwiek o ergonomii kuchni?
zajrzyj na kilka stron w necie, choćby:
http://www.takmieszkam.pl/archiwum/index.php?d=PM&nr=1
i zastanów się wtedy nad swoim układem kuchni. To że mieszkanie jest przejściowe, nie znaczy, że musisz zaniedbać jego funkcjonalność. Jeżeli będziesz chciała sprzedać mieszkanie z całkiem nawą kuchnią (dwuletnią, dajmy na to), to będzie ona zaniżać wartość mieszkania (bo niby nowa kuchnia, ale tak źle rozwiązana). Ty w kuchnię wpakujesz pieniądze, a potem nikt za to nie zechce dopłacić...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Mam podobne odczucia jak Inka i Szelma. Chetnie bym sie poudzielalam, ale brakuje mi informacji a to, co juz wiedzialam/czytalam jest 20 stron wstecz i najzwyczajniej w swiecie nie pamietam. Kasia, Ty znasz swoje mieszkanie wiec nawet bez zdjec jestes w stanie sobie wyobrazic co i jak. Nam nawet ze zdjeciami i wizualicjami mogloby byc trudno a co dopiero bez niczego.
Bierz sie za zdjecia (prawdziwe, nie komórkowe), wrzucaj na picase, z opisem i wtedy bedzie nam wszystkim latwiej. Szybciej sie zdecydujesz i mniejszy stres dla wszystkich.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Chermelle

kasiad chciałm tylko napisać że łącze sie z tobą w bólu remontowym   :beer: :beer: - chyba lepiej nowy dom postawić

kasiad

Chermelle   :highfive:  :beer:

Jak lubie planować, meblować, wyszukiwać, urządzać i kupować tak ten remont przyprawia mnie o  :crazy:

Ale to nic, przetrwamy to i będzie pięęęknie :D

kasiad

alo alo mam pytanie  :bra: :bra: :bra:

Proszę o podpowiedź  ;)

W którym miejscu lepiej ustawić kuchenkę?  :hmm: Mowa o ścianie na wprost drzwi  ;)

1. Czy przy ścianie, wtedy po lewej stronie będę miała zabudowaną zmywarkę, a tym samym blat roboczy zakręcający pod oknem :hmm:
2. Czy przy ścianie dać zmywarkę, obok kuchenkę, wtedy blat będę miała i po prawej stronie (nad zmywarką) i duży, zakręcający w literę L po lewej  :hmm:

Z drugiej strony zastnawia mnie jak by wyglądała kuchenka, nad nią okap na wprost drzwi?
Jednak ładniej jak by była "schowana" przy samej ścianie?  :hmm:

Help  :pray:

inkageo

A masz jakiś nowy projekt kuchni? Na czym stanęło? Jakie fronty, szafki górne itd?
Imagine there is no hate

kasiad

inka projekt jest ten sam, fronty będą z białego lakierowanego na wysoki połysk mdfu ( a zarzekałam się, że na pewno nie białe  :rotfl:)
Blaty będą w czekoladowym kolorze  ;)
Szafki górne z matowego szkła, ale tylko te na wprost drzwi, te nad zlewem będą z białej płyty  ;)

Nurtuje mnie tylko kwestia umiejscowienia zmywarki i kuchenki  :hmm:

inkageo

To wklej jeszcze raz ten projekt, bo nie mam czasu szukać i nie wiem gdzie jest.
Imagine there is no hate

inkageo

Jak dasz kuchenkę na środek, to górne szafki będą niefajne, bo takie wąskie przecięte szafką okapową, za to będzie wygodniejszy dostęp do palników, rączki patelni nie będą uderzać w ścianę. Z kolei jak kuchenka będzie w rogu, to można dać ładne szerokie górne szafki, a raczej jedną długą szafkę plus szafkę okapową, ja bym zdecydowanie tak wolała, ale Ty chyba nie chcesz szerokich szafek..
Imagine there is no hate

kasiad

Cytat: inkageo w 14 Lip 2010, 13:37:11
Jak dasz kuchenkę na środek, to górne szafki będą niefajne, bo takie wąskie przecięte szafką okapową, za to będzie wygodniejszy dostęp do palników, rączki patelni nie będą uderzać w ścianę. Z kolei jak kuchenka będzie w rogu, to można dać ładne szerokie górne szafki, a raczej jedną długą szafkę plus szafkę okapową, ja bym zdecydowanie tak wolała, ale Ty chyba nie chcesz szerokich szafek..

inka ja to wiem  ;)

Jak kuchenka będzie po środku, to szafki będą niefajne, ale dostęp do palników będzie dobry i blat dookoła
Gdy postawię przy ścianie, to szafki wyjdą ładne, długie

Dlatego właśnie pytam o podpowiedź jakby to fajnie rozwiązać :)

inkageo

Ja i tak zawsze uchwyty od patelni ustawiam z lewej strony i lewą ręką je poprawiam, bo w prawej trzymam coś do mieszania/obracania jedzenia, więc dałabym przy ścianie.
Imagine there is no hate