Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kasia

Cytat: justynaaaa2 w 07 Lis 2013, 22:57:37że kładli na to duży nacisk, pilnowali  hmm
no u mnie na pewno tak było

magoo

w pierwszej i drugiej klasie podstawówki miałam nauczycielkę, która wprost dara się na mnie, że litery są wielkie, bo one są są wielkie lol
nie przekonala mnie, dalej mówię duże, no ale przyjełam do wiadomości, że mówię źle ;D

niewiemjaka

brawurka

jest zawód o nazwie asystent rodziny, jest ustawa o asystentach rodziny, czy pisząc pismo powinnam pisać asystent rodziny poszła czy asystentka podziny poszła? proszę się nie śmiać jesli to dla was oczywiste ;)

wrobelek0403

nie smieje sie, rozumiem problem, bo mam to samo. ustawa mowi o asystentach sedziego,a nie asystentkach :)

ja jednak stosuje formę zenską, uznając ze jezyk polski rozroznia formy meskie i zenskie tego słowa, wiec należy go odmieniac. 
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

Cytat: brawurka w 20 Lis 2013, 21:58:00asystent rodziny poszła czy asystentka podziny poszła?

asystentka poszła
asystent poszedł

jeśli gdzieś jeszcze występuje tylko r. męski to jest to dyskryminacja :)

mayagaramond

Cytat: golinda w 21 Lis 2013, 09:46:05jeśli gdzieś jeszcze występuje tylko r. męski to jest to dyskryminacja

a jesli jest tylko rodzaj zenski? Kosmetyczka? ;) lol lol

A na powaznie: Pilot? Kierowca?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

golinda

Cytat: mayagaramond w 21 Lis 2013, 09:55:40

a jesli jest tylko rodzaj zenski? Kosmetyczka? ;) lol lol

A na powaznie: Pilot? Kierowca?

mówię przecież o tych słowach, gdzie występują dwa rodzaje

szelma

Cytat: golinda w 21 Lis 2013, 09:56:17mówię przecież o tych słowach, gdzie występują dwa rodzaje

Otuszto. Akurat asystent/asystentka to przypadek bezproblemowy.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

mayagaramond

Cytat: golinda w 21 Lis 2013, 09:56:17mówię przecież o tych słowach, gdzie występują dwa rodzaje

rzeczywiscie lol lol Ide po jeszcze jedna kawe opluty
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jestynka

mnie drażni wymyślanie na siłę form r.żeńskiego do niektórych zawodów.
uważam też że np. psycholog brzmi profesjonalniej niż psycholożka.

justynaaaa2

jestynka o mnie też to drażni  :beer: psycholożka, prezeska to chyba takie dwa co często widzę a brzmią tak niepoważnie i nieprofesjonalnie, że aż uszy bolą  :crazy:

wrobelek0403

rodzi sie pytanie dlaczego tylko forma męska ma brzmiec powaznie. ;)  czy forma żenska na powagę nie zasługuje? bo jest zenska?

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Justynna

Cytat: justynaaaa2 w 21 Lis 2013, 10:45:37a brzmią tak niepoważnie i nieprofesjonalnie, że aż uszy bolą  crazy
o tak! I jeszcze ministra  :crazy:

szelma

Cytat: wrobelek0403 w 21 Lis 2013, 10:48:48rodzi sie pytanie dlaczego tylko forma męska ma brzmiec powaznie.   czy forma żenska na powagę nie zasługuje? bo jest zenska?

Albo bo brzmi dziwnie? Brzmi dziwnie, bo jest nowa i nie jesteśmy do niej przyzwyczajone. Poza tym uważam, że to ważne, żeby "odczarować" historię słów w formie żeńskiej, które nie oznaczały kobiety wykonującej dany zawód/czynność (pilot-pilotka, marynarz-marynarka itp.) albo brzmią mniej poważnie (sekretarz-sekretarka, kierownik-kierowniczka).
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

justynaaaa2

może i faktycznie kwestia przyzwyczajenia i osłuchania
natomiast nie przyszłoby mi do głowy, żeby doszukiwać się tu zaraz jakiejś dyskryminacji ;D

wrobelek0403

Cytat: justynaaaa2 w 21 Lis 2013, 11:04:34natomiast nie przyszłoby mi do głowy, żeby doszukiwać się tu zaraz jakiejś dyskryminacji

tu sie nie ma czego doszukiwac. twierdzenie, ze zenska forma jest śmieszna, robiona na sile, pokazuje, ze tylko meska jest tą własciwą. a to juz jest dyskryminujace.

mysle, ze za 10 lat problem sam zniknie :)

golinda

Cytat: justynaaaa2 w 21 Lis 2013, 11:04:34natomiast nie przyszłoby mi do głowy, żeby doszukiwać się tu zaraz jakiejś dyskryminacji Grin

no jak nie? jak się np. publikuje ogłoszenia o pracę, to z tego względu właśnie nazwa stanowiska musi być w obu rodzajach

jo_miekka

Niby to wszystko jest jasne, ale ministra mnie do szału doprowadza.

wrobelek0403

Cytat: golinda w 21 Lis 2013, 14:57:17
no jak nie? jak się np. publikuje ogłoszenia o pracę, to z tego względu właśnie nazwa stanowiska musi być w obu rodzajach

problem polega na tym, ze niektóre stanowiska są nazwane w ustawach np. własnie rozni asystenci, poza tym sedzia, prokurator, prezydent. nigdzie nie uzywa sie rodzaju zenskiego. co ciekawe w karcie nauczyciela tez uzywa się wyłącznie rodzaju meskiego. a przeciez to taki sfeminizowany zawód.

jestynka

Cytat: wrobelek0403 w 21 Lis 2013, 16:10:48nigdzie nie uzywa sie rodzaju zenskiego. co ciekawe w karcie nauczyciela tez uzywa się wyłącznie rodzaju meskiego. a przeciez to taki sfeminizowany zawód.

i nie ma męskiego odpowiednika "przedszkolanki", przedszkolak? :D

moi koledzy z pracy pod tym względem nie mieli lekko, wogóle faceci pracujący w przedszkolu muszą "przebijać mur"

wrobelek0403

przedszkolanek :D

wychowawca przedszkolny, cos sie zawsze wymysli :D

jestynka

Cytat: wrobelek0403 w 22 Lis 2013, 12:40:49przedszkolanek Cheesy

maskara :D

nauczyciel przedszkolny to tak ogólnie jest,ale potocznie ludzie mówią przedszkolanka