Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

golinda

te podkoszulki
ten podkoszulek, a nie ta podkoszulka ;)

konwalia

:friends:Hmm napisałam podkoszulki, gdzie błąd?
Serio poproszę, bo u mnie w domu używało się formy żeńskiej ;)

Kasia

konwalia

;) bo tu akurat staram się pilnować i dumałam o co chodzi :D

Kasia

ja się pilnowałam akurat i sama się zdziwiłam że tak napisałam lol
a pilnowałam się lol

Kasia

Cytat: dragonfly w 07 Lis 2013, 12:38:49
Dzień feministek to i ta podkoszulka nawet pasuje :D

oooo i tego się trzymajmy!

jestynka

to na forum jestem niechluj ,a w realu porządna :D
a edytowanie postów lubię tak jak sprzątanie, czyli wiecie jak :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

A ja sie nauczylam czegos nowego, bo u mnie tez sie mowilo ta podkoszulka ;D

goga

Znajomi dyskutowali jaka forma jest poprawna w korespondencji mailowej zakładowej Dzień dobry Szefie - czy szefie?

Chodziło o małe i wielkie litery - tak samo Prezesie/prezesie, Profesorze/profesorze, Dyrektorze/dyrektorze itp, itd?
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

Kasia

Cytat: mobka w 07 Lis 2013, 15:52:14
A ja sie nauczylam czegos nowego, bo u mnie tez sie mowilo ta podkoszulka ;D

MOBKA u mnie tez. Ale już jakiś czas temu dowiedziałam sie ze to był błąd i dzisiaj pisząc sobie tez o tym przypomniałam, ze podkoszulek a nie podkoszulka. Mimo wszystko byka i tak zrobiłam lol

golinda

Cytat: goga w 07 Lis 2013, 15:59:19Chodziło o małe i wielkie litery

małe litery lub duże litery ;) nie wielkie

Dodany tekst: 07 Lis 2013, 17:55:53

a odp na pytanie: oczywiście Szefie/Profesorze/Dyrektorze

goga

a tu piszą o wielkich literach ;)

http://www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=301&id_art=1442&lang=pl

no i bądź tu madry....

Dodany tekst: 07 Lis 2013, 19:10:20

albo 'jest napisane" ;)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

Szukam i nie mogę znaleźć bardzo fajnej wypowiedzi prof. Miodka na temat dużej i wielkiej litery.
Mnie jego argumenty przekonują. Słowo "wielki" powinniśmy zostawić dla rzeczy i spraw naprawdę wielkich, a litery uznać za zwyczajnie duże... lub małe.

yoy

golinda, wiem o jaką wypowiedz prof. Miodka chodzi, też sie postaram poszukać :)
Faktycznie bardzo mądrze to wszystko wyjaśnia, aczkolwiek nam na studiach wyjątkowo podkreślano że to wielka litera, nie duża. Tak się chyba utarło jakoś, nie wiem. Ale moim zdaniem powinna być "duża" litera ;)

golinda

Mówienie "wielka" litera kojarzy mi się z polonistką z prowincjonalnej szkółki ;)
Bo to niby tak mądrzej brzmi :D

Dodany tekst: 07 Lis 2013, 20:21:33

Cytat: goga w 07 Lis 2013, 19:09:59a tu piszą o wielkich literach wink

http://www.polonistyka.fil.ug.edu.pl/?id_cat=301&id_art=1442&lang=pl

no i bądź tu madry....

no ale piszą tak jak ja sugerowałam

yoy

Wielu naszych korespondentów posłużyło się konstrukcjami z małej litery czy z dużej litery. Uchodzą one za składniowy rusycyzm (s małoj, s bolszoj bukwy). W zgodzie z normą języka polskiego są konstrukcje dużą, małą literą. Jak słyszę, niektórzy nauczyciele podobno żądają od uczniów wielkiej litery, tępiąc dużą. Ja jeszcze nigdy w życiu w odniesieniu do litery nie posłużyłem się określeniem wielka, bo jest ono dla mnie nacechowane emocjonalnie. Wielkie chłopisko, wielkie gmaszysko, wielkie kocisko, wielka zgrywa – proszę bardzo, ale wielka litera - kilkumilimetrowa?!! - Ona zawsze będzie dla mnie literą dużą!  Za rusycyzm uchodzi też w literaturze poprawnościowej wyrażenie za wyjątkiem (za iskljuczenijem). Zgodne z normą jest połączenie z wyjątkiem – z przyimkiem z

http://www.facebook.com/notes/s%C5%82ownik-polskopolski/z-ma%C5%82ej-litery-czy-z-du%C5%BCej-litery/655639397800120

Kasia

W mojej stołecznej szkole tez uczyli ze tylko wielka litera, żadna duża. Nie wiem czy poprawnie ale na pewno o wielkiej mnie uczono ;)

golinda

yoy, dzięki :beer:

Dodany tekst: 07 Lis 2013, 20:29:55

Cytat: Kasia w 07 Lis 2013, 20:23:03
W mojej stołecznej szkole tez uczyli ze tylko wielka litera, żadna duża. Nie wiem czy poprawnie ale na pewno o wielkiej mnie uczono ;)

Nauczyciel to tylko człowiek i też się myli ;)

yoy

Cytat: Kasia w 07 Lis 2013, 20:23:03W mojej stołecznej szkole tez uczyli ze tylko wielka litera, żadna duża. Nie wiem czy poprawnie ale na pewno o wielkiej mnie uczono
Bo nas sie tak uczy na uniwersytetach :D serio :D

Kasia

No nie przeczę. Pierwsze słyszę ze duża a nie wielka. Nawet ostatnio w jakimś artykule widziałam napisane "duża litera" i aż mni w oczy zakulo.

golinda

Słowo "wielka" w odniesieniu do litery zawsze brzmiało dla mnie pretensjonalnie. Tak jak bezsensowne "wzmacniacze", które średnio wykształceni ludzie lubią wplatać w swoje wypowiedzi, sądząc, że nadadzą im one większego sensu ;)

justynaaaa2

mnie też uczyli, że wielką i coś kojarzę, że kładli na to duży nacisk, pilnowali  :hmm: ale było to dla mnie tak dziwaczne, że nigdy w sumie tego nie używałam

magdalinska