fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

magdalinska

Cytat: fasolka1980 w 21 Cze 2010, 16:35:05w ciągu weekandu nadrobiłam wątek (  padam)
:D no i do jakich doszłas wniosków? 9-18 czy 9-36? bo ja czekam na gotowe, az ktos stresci ;) (nie zeby moj wazyl ponad 9 kg :D i byl gotowy do zmiany, ale tak na zapas pytam ;) )

Angie

Ja wiem, że tobi i axiss są super i tylko te rozważałam ;D. Lena ma axiss
i jestem bardzo zadowolona. Fotelik się przechyla do spania,
a to że się obraca jest super. Mega wygodne przy wkładaniu dziecka.
Kupiliśmy dla tej funkcji i dlatego, że stabilniej trzymał się w samochodzie :)
Ma lepszy napinacz pasa niż Tobi. Minusów nie widzę, choć oba są raczej drogie.

Ja kupiłam w Świecie Dziecka, bo niedawno byla promocja, że kosztowały 20% mniej,
zapłaciłam niecałe 900 zł :) Miała być do końca czerwca, więc warto sprawdzić :)

Dodany tekst: 21 Cze 2010, 16:21:55

Plusem dobrego i drogiego fotelika jest to, że potem można go łatwo sprzedać :)

mobka

Promocji w Swiecie dziecka juz chyba nie ma - jest nowa -20% na wozki i meble jak sie nie myle. Ale warto zadzwonic i sie dopytac, bo nie chce na 100% sie wypowiadac.

elve

mojemu ptysiowi ciasno w pierwszym foteliku (na szerokość, na długość jest jeszcze ok) a ja nie chcę jeszcze przesadzać
która najwcześniej dziecko przesadziła?

Angie

elvelve ja przesadziłam szybko, jak Lena miała 11 miesięcy.
U nas był odwrotny problem, na szerokość weszłyby dwie Leny :D,
ale na długość był za mały.  Wystawała jej glowa, a nawet jak ją posadziłam tak, żeby
nie wystawała, to swoimi długimi nogami odpychała się od siedzenia  :crazy:

vobi

Cytat: Angelos w 21 Cze 2010, 17:57:05elvelve ja przesadziłam szybko, jak Lena miała 11 miesięcy.
to jest szybko? ja przesadzilam Hanie jak miala 8-9 miesiecy, bo wystawala z tego pierwszego fotelika z kazdej strony :blush:

elve

vobi serio? Ania ma prawie 9
ma mało miejsca w ramionach, nogi wystają no ale to ponoć standard

Kasia

my tez musimy sie za fotelikiem rozejrzec :hmm: kurde a jak mi sie nie chce :padam:

vobi

elvelve no serio... wiem ze dla dziecka bezpieczniej jezdzic jak najdluzej w tym pierwszym foteliku, tylem do kierunku jazdy, ale Mloda miala w nim juz ciasno, choc niby byl do 10 czy nawet 11 kg, a ona chyba 9 kg miala.

Angie

vobi ale cabrio fix to był duży fotelik i dziewczyny dłużej korzystają,
więc mówię, że relatywnie krótko ;D

vobi

tylko nie moge sobie przypomniec, czy ten drugi fotelik (to byl jakis pozyczony od kolegi, bo chcielismy sprawdzic zanim kupimy czy faktycznie Hania juz moze w nim spokojnie jezdzic) montowalismy na poczatku jeszcze tylem do kierunku jazdy, czy od razu przodem :hmm:

Dodany tekst: pon, 21 cze 2010, 21:59:46

Angelos aaa, nie pomyslalam ze przeciez sa rozne foteliki  :headbang:

Dodany tekst: 21 Cze 2010, 23:00:59

tutaj sa jakies wskazowki odnosnie wyboru fotelikow, nie wiem czy juz ktos wklejal
http://dladziecka.eu/?foteliki-samochodowe,5

elve

no ten nasz chicco to raczej mały jest, a Ania raczej duża (9,6kg)
najchętniej kupiłabym taki tyłem do jazdy, ale większy

vobi

elvelve wydaje mi sie, ze sa takie foteliki, ktore mozesz i tylem, i przodem do kierunku jazdy montowac (chyba waga jest podana jako granica kiedy nalezy montowac przodem), ale musialabys poszukac konkretnych modeli

Dodany tekst: 21 Cze 2010, 23:05:54

grupa 0+
foteliki mocowane tyłem do kierunku jazdy
dzieci: do 13 kg
niemowlaki do 12-15 miesięcy życia

Angie

zuzia ma taki fotelik  :hmm: chyba coś takiego

http://www.allegro.pl/item1074081694_ss_eddie_bauer_fotelik_samochodowy_3w1_do_45_kg.html

Dodany tekst: pon, 21 cze 2010, 22:07:51

vobi nasz była właśnie do 13 kg, maxi cosi cabrio fix.
Ale ten fotelik nie starczy na długo ;D bez sensu, żeby elve go teraz kupowała  :hmm:

niewiemjaka

my jestesmy zadowoleni z Maxi Cosi Tobi - jedyne co to mi w nim nie pasuje ale jest bezpieczne... to bardzo sztywne takie gumowe usztywniacze na pasach, no ale to niby po to zeby pasy sie nie "wbily" w dziecko w razie W
drugi ktory sparwdzalismy to Romer King Plus - nie wzielismy go ze wzgledu na bardziej zabudowany zaglowek - tak jakby bardziej wystajacy po bokach glowy
trzeci to byl axis :D bo fajne na pewno to wkladanie dziecka z boku

asia407

Czy ktoras kupila King Plusa? My coprawda mamy jeszcze bardzo duzo czasu na decyzje, ale znalazlam w jednym ze sklepow internetowych wyprzedaz niektorych kolorow, sa po 75 funtow, to cos ok. 50% ceny.Wiec zastanawiamy sie z mezem, czy juz teraz go nie kupic.
Nie mamy jak Klary do niego "przymierzyc", bo jest jeszcze za mala. Zastanawiaja mnie dosc duze zabezpieczenia przy glowie, ponoc sa super bezpieczne, ale czy dzieciakom nie przeszkadzaja. W  rachube wchodzilby King Plus lub Tobi, ale przy takiej cenie szkoda nie kupowac...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Cytat: asia407 w 22 Cze 2010, 15:38:07
Czy ktoras kupila King Plusa? My coprawda mamy jeszcze bardzo duzo czasu na decyzje, ale znalazlam w jednym ze sklepow internetowych wyprzedaz niektorych kolorow, sa po 75 funtow, to cos ok. 50% ceny.Wiec zastanawiamy sie z mezem, czy juz teraz go nie kupic.
Nie mamy jak Klary do niego "przymierzyc", bo jest jeszcze za mala. Zastanawiaja mnie dosc duze zabezpieczenia przy glowie, ponoc sa super bezpieczne, ale czy dzieciakom nie przeszkadzaja. W  rachube wchodzilby King Plus lub Tobi, ale przy takiej cenie szkoda nie kupowac...

ja osobiscie slysze te nazwe pierwszy raz. To jaka brytyjska? Moze inaczej sie nazywa w innych krajach?

asia407

abkasia

Cytat: asia407 w 22 Cze 2010, 15:38:07
king plus to najbezpieczniejszy fotelik i bardzo dobry
ma duze zaglowki, ktore sa bardzo bezpieczne.
ja swierdzilam jednak, ze maly moze protestowac, ze malo widzi, choc mysle teraz ze nie robilby tego.
fotelik mamy zamontowany na srodkowym siedzeniu i maly widzi droge z przodu :)
my mamy tobi

Dodany tekst: 22 Cze 2010, 15:54:40

mysle ze za polowe ceny to bym sie zastanowilo czy go nei kupic

nionczka king plus, to roemer king plus ;)

nionczka

Cytat: asia407 w 22 Cze 2010, 16:51:56Chodzi dokladnie o taki: http://www.bambinodirect.co.uk/details2.asp?ProductID=3153&name=king-plus-clearance.htmlTo chyba to samo co Roamer King Plus

Aaaa, ok.
No to widzisz co mówi Abkasia. Najwazniejsze jest bezpieczenstwo i jesli te foteliki dobzre wypadaja w testach to tez bym sie nie zastanawiala.

asia407

Chyba go dzisiaj zamowimy, do zimy poczeka w szafie.
Na wyprzedazy dostepne sa tylko rozowe i niebieske, wiec mam nadzieje,ze Lusi w rozu do twarzy  ;)

niewiemjaka

ROEMER king plus jest ciutke wyzej w rankingu fotelikowym niz MAXI COSI tobi
pozatym te dwa foteliki wraz z axisem to chyba jedyne bez-isofixowe w rankingu

ROEMER to wogole chyba najlepsza firma od fotelikow, specjalizuja sie w tym, np Kubica jezdzi rowniez w ich fotelu hehe ;) :) :)
zatem asia407 kupuj jak dobra cena!!! najwyzej sprzedasz z zyskiem :D jakby sie nie spodobał :D

asia407

Fotelik zakupiony :) Nie chcielismy nic z Isofixem, bo nie da sie tego zamontowac w moim samochodzie,a to glownie ja bede zawozic Klare do opiekunki. Mam nadzieje, ze bedzie ok. Cena byla naprawde dobra, wiec wrecz musielismy skorzystac z okazji. Kolor chyba zeszloroczny, Heidi, odrobina pastelowego rozu z ciemnym granatem czy innym grafitem. Bede dokladnie wiedziec jak fotelik dojdzie

fasolka1980

Cytat: niewiemjaka w 23 Cze 2010, 16:32:20
ROEMER king plus jest ciutke wyzej w rankingu fotelikowym niz MAXI COSI tobi
pozatym te dwa foteliki wraz z axisem to chyba jedyne bez-isofixowe w rankingu

ROEMER to wogole chyba najlepsza firma od fotelikow, specjalizuja sie w tym, np Kubica jezdzi rowniez w ich fotelu hehe ;) :) :)
zatem asia407 kupuj jak dobra cena!!! najwyzej sprzedasz z zyskiem :D jakby sie nie spodobał :D

dzięki wielkie! :beer:

fasolka1980

no to kupilismy dziś w końcu Maxi Cosi Priori XP :)

Rozwazalam jeszcze Tobi i Roemer king plusa.

Tobi odpadl jak tylko probowalam tam wsadzic mlodego - jest zwyczajnie za waski :)

Roemer ma te zaglowki tak scisle i zabudowane, ze tez byl wielki ryk przy probie usadzenia

Stanelo zatem na Priori XP w kolorze czarnym.