fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

siog

Cytat: dragonfly w 05 Mar 2010, 06:39:46
ja pierdziele, ale Ty masz pecha z tymi on-line sklepami....

naprwde wkurwic sie tylko! Irlandia a zupelna izolacja! co nie wloze do koszyka i juz do zaplacenia to ciagle Maxi-Cosi Tobi Tango Red Group 1 Forward Facing Car Seat (9 months to 3.5 yrs approx. or 9 to 18 kgs) cannot be shipped to the selected address.

Dragon a tobie do niemiec wyslali?

Dodany tekst: 05 Mar 2010, 15:39:01

jutro pojade i kupie w sklepie i niech mi montuja odrazu. to nie na moje nerwy  :stupid:

przeciez pisza tam ze do irl tez wysylaja, skur...le

Angie

Byłam wczoraj w świecie dziecka znowu zobaczyć foteliki :D

Mają obecnie promocję -20%. Cenę wyjściową mają wyższą niż w innych sklepach,ale
po rabacie wychodzi trochę mniej. Mnie interesowały dwa modele maxi cosi tobi i ten kosztuje 1000zł(czyli obecnie 800)
oraz bebeconfort axiss - trochę ponad 1100, więc po obniżce niecałe 900 zł.

Jeden i drugi fotelik są super, Lenie było w nich wygodnie, mają dość mocno zabudowane boki,
a że ona jest szczupła, to przynajmniej w nim nie lata. Oba dość mocno pochylają się do pozycji do spania, ale
axiss zdecydowanie bardziej i to jego duży plus. No i ma ten mechanizm obrotowy, myślę, że dość praktyczny bajer.

Teraz myślę, bo Tobi chyba trochę lepiej wypada w testach, ale oba foteliki uchodzą za bardzo bezpieczne,więc
może różnica nie jest tak duża  :hmm:. I Axiss wydaje się większy, masywniejszy. Wolałbym każdy zamontować w
samochodzie, podjadę pewnie niedługo do Gucia i sprawdzę jak to wygląda.

siog

chce kupic tobi albo axiss. no i teraz zadzwonila zona kuzyna i mowi ze da mi swoj fotelik Brittax. i zebym nic nie kupowala a kase przeznaczylam na cos innego dla malej. Nie wiem  :hmm: brac? czy ktos o tym foteliku wie cos? gdzie sa jakies testy?

Angie

Kupiliśmy fotelik ;D Bebeconfort axiss :)  Nowa jakość życia :)
Montowaliśmy w samochodzie axiss i tobi i axiss stabilniej się u nas  trzymał.
A to przekręcanie bardzo pomocne przy wkładaniu dziecka do fotelika :)

Wzięliśmy taki szary

http://www.allegro.pl/item951674778_bebe_confort_axiss_9_18kg_lifestyle_promo_24h_waw.html

abkasia

gioseppe

wlasnie mialam pisac
na swieta Wiktor jechal w nieswoim foteliku, chicco, okropnie sie spocil
wracal zw swoim, recaro i rzeczywiscie ta tapicerka jest rewelacyjna
mial troszke spocony tyl glowki ale porownujac z chicco i wczesniejsza tapicerka maxi cosi ta jest w 100% zadowalajaca
mam nadzieje, ze latem tez bede zadowolona..
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

niewiemjaka

dziewczyny mysle nad kupnem fotelika dla W. taki zeby sie dal lekko rozlozyc do spania w podrozy - czy wszystkie foteliki maja taka opcje?
no i nie wiem co z tym kg, bo Wiktor narazie wazy pod 9 kg ... wiec nie wiem czy taki fotelik  9-18?
czy 9-36 bo chyba 15+ to za duzy bedzie... :hmm:
no i Wiktor jest dosyc szczuply.. wzrost nie wiem jaki ma teraz, ostatnio jak go mierzylam pare tyg temu to mial 77 cm

Angelos a w SD sa foteliki Recaro? no i jak sie jezdzi w tym axisie ?

Kasia

niewiemjaka

Kasia dzieki  :beer: a Ty nad jakim myslisz ?

Kasia

Cytat: niewiemjaka w 15 Kwi 2010, 11:02:20
Kasia dzieki  :beer: a Ty nad jakim myslisz ?

no my się nastqwialismy na recaro ale nie wiem
kusi mnie ten axis ale nie wiem czy chcemy tyle wydać na fotelik :hmm: recaro wychodzi podobnie w testach a jest sporo tanszy :hmm:

na razie odłozylismy zastanawianie :) zima za nami, Michał bez kombinezonu miesci się bez problemu w maxi cosi :)
gdzies za 3-4 miesiące bedziemy mysleć :)

abkasia

niewiemjaka, chyba wszystki foteliki sie lekko rozkladaja.
a to przekrecanei w axisie musi byc bardzo wygone, bo jednak bez tego gorzej sie wsadza dziecko.
my teraz mamy fotelik na srodkowym siedzeniu i maly jest mega zadowolony, bo widzi droge z przodu :D

a ja najpierw siadam z nim z tylu, a potem go wsadzam do fotelika.
ostatnio jechalismy 500 km  i w czasie calej drogi maly spal 3 godz, reszte(5 odz) siedzial, bawil sie i spisywal sie wspaniale.. ani razu nie bylo placzu :)

Angie

Cytat: niewiemjaka w 15 Kwi 2010, 10:27:45
dziewczyny mysle nad kupnem fotelika dla W. taki zeby sie dal lekko rozlozyc do spania w podrozy - czy wszystkie foteliki maja taka opcje?
no i nie wiem co z tym kg, bo Wiktor narazie wazy pod 9 kg ... wiec nie wiem czy taki fotelik  9-18?
czy 9-36 bo chyba 15+ to za duzy bedzie... :hmm:
no i Wiktor jest dosyc szczuply.. wzrost nie wiem jaki ma teraz, ostatnio jak go mierzylam pare tyg temu to mial 77 cm

Angelos a w SD sa foteliki Recaro? no i jak sie jezdzi w tym axisie ?

Są recaro, ale ja w ogóle nie brałam ich pod uwagę, bo bardzo słabo się rozkładają,
są niskie i słabo dziecko widzi, no i mi się nie podobały wizualnie ;D

Niewiemjaka dla Wiktora, który jest szczupły polecam Axissa albo Tobi, bo one mają
dodatkowe zagłówki w środku, lepiej to na pewno trzyma głowę. W tych Lena najlepiej się
czuła. Wzięliśmy axissa z dwóch powodów -  stabilniej trzymał się w samochodzie,
bo ma lepszy ten mechanizm napinania pasa, a po drugie ze względu na to, że się przekręca.
To jest mega wygodne, bo włożyć dziecko w taki fotelik jest dużo trudniej niż w ten 0-13.
No i axiss chyba trochę mocniej się rozkłada.

niewiemjaka

dzieki angelos :beer: no to musimy sie porzadnie rozejrzec i poprzymierzac :D nienawidze takich trudnych wyborow :headbang:
a ten Twoj axis to ma takie oparcie jakby do fotelika? w sensie specjalna podstawe zeby sie mogl przekrecac ? bo tak wyglada na foto..
czyli pzrerzucenie do innego samochodu musi sie odbywac z tym czyms? czy sam fotelik tez sie da? nie znam sie...
a ten twoj axis jest sliczny podoba mi sie :)

Angie

niewiemjaka to jest wszystko w jednej części :)  Przenosisz to w całości :)
To jest taka baza a na bok bierzesz tylko siedzisko ;D

Dodany tekst: 15 Kwi 2010, 14:57:22

Nam w świecie dziecka koleś zamontował w samochodzie Axiss i Tobi
i po tym podjęliśmy decyzję. Wtedy dopiero widac jak fotelik trzyma się w samochodzie
i o ile trudniej włozyć do fotelika dziecko jak się nie przekręca.
W SD obecnie fotelik kosztuje niecałe 900 zł.

niewiemjaka

kurde kolezanka mi powiedziala ze wiele osob twierdzi na przyladzie wlasnych dzieci ze te niektore foteliki z duzymi "uszami" - ten ochraniacz z boku glowki dziecka dziala na nie klaustrofobicznie i ze sie dra w tym, a w takim luzniejszym juz nie :hmm:
no i jeszcze zwrocila mi uwage na szelki - ze sa takie ktore tak wisza luzna i takie ktore odskakuja i sa wygodniejsze w zapinaniu...
musze przymeirzyc Wiktora do fotelika, bo ostatnio nam sie nie chcialo i nic nie wybralismy :(

teraz przygladam sie Maxi Cosi Tobi ...

abkasia

my mamy tobi z lekkimi zaglowkami i odskakujacymi pasami. maly nei ma atakow kleustrofobii, bardzo lubi w nim jezdzic, przejechal podroz 8 godz, ( 500 km) w tym spal 3 godz, reszte siedzial i sie bawil, obserwowal, my jestesmy bardzo zadowoleni:)

niewiemjaka

abkasia :beer: no wlasnie w Tobi te pasy sa super podobno :D

abkasia

Cytat: niewiemjaka w 21 Kwi 2010, 14:32:05
abkasia :beer: no wlasnie w Tobi te pasy sa super podobno :D
sa super :D i zaglowki tez fajne bo sa , ale nei sa wielkie i nie przyslaniaja swiata.. :)

Angie

Ja nie wiem o co chodzi z tymi pasami, w axiss te pasy nie wiszą, ale nie wiem
czy są odskakujące  :hmm: :hmm:  a co do dadatkowego zagłówka, to jak dziecko śpi,
to przynajmniej nie leci mu głowa ;D Klaustrofobii u Leny nie zauważyłam :D

Kasia

w tobi sa odstakujace pasy, widac na zdjeciu że sa jakby takie "sztywne"
http://www.maxi-cosi.com/ot-en/carseats/toddler/tobi

w axis chyba nie odskakują, bo na tej prezentacji widać że sie je przyczepia do bocznych uchwytow
gdyby same odskakiwały to by ich przyczepiać nie trzeba było :hmm:
http://www.maxi-cosi.com/ot-en/carseats/toddler/axiss

Angie

te zaczepy boczne ma, ale sztywne też są, nie są takie klapnięte  :hmm: Te nakładki
na pasy są sztywne, od spodu mają coś takiego jak guma  :hmm: :hmm:

Kasia

a ogladałaś tobi? nie rzuciło ci się w oczy w jaki sposób w tobim te pasy odskakuja?
bo z tego co ja pamietam to w tobim rozpiete pasy sa zawsze po bokach
a np. w priori trzeba je zaczepiać bo same nie rozchodza się na boki

Angie

Cytat: Kasia w 21 Kwi 2010, 23:19:11
a ogladałaś tobi? nie rzuciło ci się w oczy w jaki sposób w tobim te pasy odskakuja?
bo z tego co ja pamietam to w tobim rozpiete pasy sa zawsze po bokach
a np. w priori trzeba je zaczepiać bo same nie rozchodza się na boki

oglądałam, ale chyba nie zauwazyłam wielkiej różnicy  :hmm:
Ale korzystamy z tych zaczepów, bo tak wygodniej włożyć dziecko.
Inaczej chyba sterczą na środku  :hmm

abkasia

w tobim sa ine pasy niz w axisie.. :) u nas nie ma zaczepow, bo sa nie potrzebne zupelnie..