fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

Angie

Cytat: abkasia w 22 Kwi 2010, 00:44:10
w tobim sa ine pasy niz w axisie.. :) u nas nie ma zaczepow, bo sa nie potrzebne zupelnie..

abkasia no pamiętam, że nie było zaczepów, te pasy są takie sterczące, nie? Odchylić je trochę trzeba, żeby
włożyć dziecko? W axisie też nie trzeba zakładać na zaczepy, można odchylić  :hmm:
Te pasy zupełnie nie stanowią problemu  :hmm:  nie pamiętam żebym zwróciła uwagę na różnice pomiędzy nimi  :hmm:

abkasia

ja tych pasow nie dotykam jak wkladam dziecko, one bardzo odstaja i badzo wyodnie sie malucha wklada do fotelika

Kasia

Cytat: Angelos w 22 Kwi 2010, 00:33:28Ale korzystamy z tych zaczepów, bo tak wygodniej włożyć dziecko.
Inaczej chyba sterczą na środku  :hmm

to prawdopodobnie w axisie sa nieodskakujące :hmm:

bo przy tych odskakujacych to nie ma potrzeby odchylania czy zaczepiania, one sa na sztywno odchylone.

Angie

Cytat: Kasia w 22 Kwi 2010, 08:20:57
to prawdopodobnie w axisie sa nieodskakujące :hmm:

bo przy tych odskakujacych to nie ma potrzeby odchylania czy zaczepiania, one sa na sztywno odchylone.

no raczej nie ma, tylko ja wkładałam Lenę do obu tych fotelików
i jakoś nie zwróciłam uwagii na te pasy  :blush: :blush:
Ja się chyba za mocno zachwyciłam tym bocznym wkładaniem :D
I napinaczem pasa  :rotfl:

Kasia

Cytat: Angelos w 22 Kwi 2010, 10:22:22Ja się chyba za mocno zachwyciłam tym bocznym wkładaniem Cheesy

IMO te odskakujące pasy są super ale bardziej podoba mi się ta funkcja obracania fotela :)

aniak1211

w poniedzialek w programie UWAGA na tvn bedzie o fotelikach,
tych felernych,
jak dobrze sie domyslam to chodzi i chicco

niewiemjaka

aniak1211 ogladalam program piate przez dziesiate...

chodzilo o foteliki chicco oraz emmaljunga
chicco ten bodajze 0-18
emmaljunga chyba mniejszy bo taka kolyska z raczka do noszenia

chicco PROXIMA, przy wypadku pasy bezpieczenstwa dziecka zostaly wyrwane z fotelika, material z ktorego jest zrobiony po prostu pekl rozerwal sie, a co za tym idzie glowka dziecka szyja itd po prostu koszmar,
z kolei ten emmaljunga sie obrocil tez koziolkowal :crazy: ale tutaj chyba tylko baza byla felerna i ja firma wymienia na bezusterkowa,
testy robione przez ADAC

a wogole laska przedstawicielka chicco powiedziala ze nie wycofuja tych felernych fotelikow tylko wrecz wprowadzaj nowe kolory !!!!!!  :crying:

tu jest o programie http://uwaga.onet.pl/32657,news,,niebezpieczne_foteliki_samochodowe_dla_dzieci,reportaz.html

"Tutaj mamy przykładowy test fotelików Proxima Chicco. Pasy wyrywają się razem z dzieckiem ze skorupy fotelika. Powiedzieli, że ten fotelik jest dopuszczony do sprzedaży i jest dla niższego segmentu społeczeństwa – mówi Karolina Roszak, sprzedawca fotelików samochodowych."
"Fotelik First Class szwedzkiej firmy Emmaljunga wyrwał się z wadliwego mocowania zastosowanego w bazie fotelika przytwierdzonej do kanapy samochodowej. Obydwa foteliki mają legalną europejską homologację dopuszczającą do sprzedaży we wszystkich krajach Unii Europejskiej."

nionczka

Tez ogladalam i mialam sie z Wami podzielic wrazeniami. Wniosek mniej wiecej jest taki, ze fotelik spelniajacy unijne normy nie musi byc bezpieczny bo normy sa sprzed wielu lat i nie biora pod uwage rozwoju motoryzacji. Np. sprawdzane sa foteliki przy predkosci 50 km/h a przeciez to nie przy takiej predkosci zdarza sie najwiecej wypadków. W Polsce z ponad 400 fotelików dostepnych an rynku bezpiecznych jest okolo 200.

A ci z Chicco to wstyd i hanba!
Komentarz byl taki, ze jako produkt legalnie dopuszczony nie mozna nic z nim zrobic bo normy spelnia. Ani policja ani urzad ochrony konsumentów nie moze interweniowac. Powinna inaczej zareagowac sama firma, jak emmaljunga np. I ze konsument ma sam zdecydowac czy ufac takiej firmie czy nie.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

A ja czekalam na ten program i zapomnialam.
Ale to co piszesz jest straszne!!!

OlaFasola

Obejrzałam i to jest straszne. Jak można sprzedawać takie buble!!!

Kasia

dla mnie zadada jest jedna
fotelik kupowac od firmy, która głównie para się produkcja fotelików, tak jak np. maxi cosi, oni co prawda mają też wózek i tak cała produkcja skupia się głównie na fotelikach

a emma czy chicco to firmy wózkarskie, które robią głownie wózki, foteliki sa w zasadzie dodatkiem do ich wózków(mimo iż osobno też mozna kupić)

abkasia

Cytat: Kasia w 27 Kwi 2010, 16:11:04
dla mnie zadada jest jedna
fotelik kupowac od firmy, która głównie para się produkcja fotelików, tak jak np. maxi cosi, oni co prawda mają też wózek i tak cała produkcja skupia się głównie na fotelikach

a emma czy chicco to firmy wózkarskie, które robią głownie wózki, foteliki sa w zasadzie dodatkiem do ich wózków(mimo iż osobno też mozna kupić)
chicco to firma rodukujaca wszytsko!
od wozkow po nocniki, buty i gadzety dzieciece, lacznie z kosmetykami.. to mnei wlasnie u nich zniecheca... jak mozna wszytko robic dobrze?

Kasia

Cytat: abkasia w 27 Kwi 2010, 17:14:29chicco to firma rodukujaca wszytsko!
tak tak, własnie o to mi chodziło, tylko xle sie wyraziłam ;)
chodzi mi o to aby kupować z firm których priorytetem sa foteliki, bo to powiedzmy gwarantuje że oni cały czas monitorują linię produkcyjną, cały czas coś ulepszają no i TESTUJĄ jak trzeba

abkasia

wlasnie to ogladam... koszmar... mam nadz, ze fotelik, ktory kupilismy jest bezpieczny....
dla nas priorytetym bylo bezpieczeistwo...

nionczka

Ja mysle, ze dla wszystkich rodziców priorytetem jest bezpieczenstwo tylko, ze niektorzy po prostu fizycznie nie moga sobie pozwolic na zakup fotelika z gornej polki i kupuja tansze majac nadzieje na to, ze sa rownie bezpieczne. Niestety nie zawsze tak jest.

Kasia

to prawda, ceny sa koszmarne :( my na razie opdwlekamy zakup fotelika ze wzgledu na kasę. na całe szcescie mozemy jeszcze poodwlekac bo cabrio fix z powrotem jest dobry :) tzn bez zimowego kombinezonu czy kurtki jest dobry :)

nionczka

My mamy w Es nasz cabrio fix a tutaj pozyczylam od przyjaciolki jakis duzy maxi cosi. Nie wiem dokladnie jaki to model, ale chyba go od niej odkupie. To moja przyjaciolka i wiem, ze nie miala wypadku. Nie wiem ile bedzie chciala za fotelik, ale moge miec dobry za niezle pieniadze.

Kasia

My tez rozwazamy uzywany, tylko nie mam czasu sprawdzac co i jak

cabrio fix kupilismy uzywany ale ile sie nasprawdzałam czy nie był wypadkowy to moje :)
teraz nie mam na to czasu wiec pewnie bedziemy musieli kupic nowy :padam: a to wydatek 500-1000zł

aja

emaljunga to chyba robi foteliki z myślą o zamontowaniu do wózka bo faktycznie są kiepskie
(bo wiekszych chyba nie robią?czy sie mylę?)

zuzia

my na podróż na mazury przesadziliśmy Michała przodem do kierunku jazdy
siedział jak król
nawet mu sie podobało, co nie znaczy, że mu się nie nudziło :)
większość drogi powrotnej przespał :)

elve

świetnie, ja ma chicco
ciekawe czy te małe foteliki są tak samo wadliwe jak te siedzące

niewiemjaka

aaa nie napisalam w koncu kupilismy Maxi Cosi Tobi dzieki abkaś :beer:
fotelik jest super, pasy sa super:D
druga opcja to byl Romer king plus - poniewaz byl w rankigu testow ciut wyzej niz Tobi http://fotelik.info/pl/testy/grupa:9-18/ocena/malejaco/index.html
ale jednak te uszy kolo glowy sa duuzo mocniej wystajace i stwierdzilismy ze wolimy Tobi ktory ma fajniejsze pasy :D
jak narazie W. sie bardzo podobalo :D pierwsza jazda to bylo komentowanie innych "brrrum brrrum" na skrzyzowaniach :D nie marudzil, nie plakal tfu tfu dobrze mu sie spało, nie krecil sie, narazie jestesmy b. zadowoleni

elve a ta wade mial tylko ten konkretny model chicco proxima!!! wiec sie nie strachaj jesli nie masz proximy :D

abkasia

niewiemjaka :beer: :beer:
my mamy fotelik zamontoway na srodkowym siedzeniu(ponoc najbezpieczniejsze miejsce) tak, ze Hugo widzi cala droge i jak jedziemy to caly czas jest super ekscyjacja wszystkimi tirami i autobusami ktore widzi :D

a jaki kolor wybraliscie? my mamy caly brazowy :)

niewiemjaka

Cytat: abkasia w 13 Maj 2010, 17:57:11a jaki kolor wybraliscie? my mamy caly brazowy Smiley
kupilismy Tango Red :D
ja nie wiem co ja mam z tym czerwonym/bordo ale mi sie podobal a dodatkowo to pasuje do auta i W. wozka :rotfl:

fasolka1980

dobra, w ciągu weekandu nadrobiłam wątek (  :padam:) bo musze cos młodemu wybrać.

Zadowolone jestescie z wybranych fotelików? Czy któraś Warszawianka się orientuje, który sklep ma najlepsze ceny?

Sowicie poleję  :beer: