Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

marax

angelos nie mozesz dawac wiecj mleka na ta samo ilosc wody zageszczaj kleikiem

Angie

Cytat: maraxela w 03 Wrz 2009, 18:18:52
angelos nie mozesz dawac wiecj mleka na ta samo ilosc wody zageszczaj kleikiem

Tak myslalam że nie powinnam. Przejde sie jutro do sklepu to kupię jakiś kleik lub kaszkę :)

nionczka

Mleka zawsze trzeba dawac 1 miarke na 30 ml wody. zageszcza sie kleikiem zbozowym. Na poczatek bezglutenowym.

Abkasia, tez mysle, ze Hugo chce sie pic. Te sloiczkowe warzywa sa jednak gesciejsze niz domowej roboty puré i maja jakies maczki w skladzie, etc.

Angelos, nie ma gwarancji, ze wieksza porcja/gesciejsze jedzenie pomoze dziecku spac. U nas nie zadzialalo. Po 3 miesiacu nawet bylo gorzej. pamietam, ze w 4 miesiacu poddalismy sie i przestalismy wierzyc w calonocne spanie. Juz nam nawet przestalo przeszkadzac nocne wstawanie. Tym bardziej, ze nasza pediatra powiedziala nam, ze nie jest zwolenniczka zapychania dziecka dla wlasnego spokoju. Dziecko ma swoj rytm i trudno je oszukac. Ale po skonczeniu 4 miesiaca bedziesz mogla dac Lence kleik. Moze akurat pomoze?
Nam lekarz zalecila 2-3 miarki do pierwszej i ostatniej butelki.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

zmiena proporcji powoduje ze zmienia sie osmotycznosc,osmolarnosc plynow to moze prowadzic do grozniych powiklan odwodnienia,przewodnienia ,zaburzeń jonowych itp niebezpiecznych dla zdrowia dziecka.

foszek

Cytat: abkasia w 03 Wrz 2009, 15:32:40
ok czyli sie jeszcze wstrzymam.. moj Hugo wreszcie zalapal jezenie :D
obiadki warzywne smakuja mu i je chetnie... zjada ok po-3/4 sloiczka :D
a po jakim czasie wasze dzieci zaczely zjadac caly sloiczek?
Felix do tej pory raczej rzadko wciagnie caly sloiczek 190 g

Dodany tekst: 03 Wrz 2009, 23:09:42

Cytat: nionczka w 03 Wrz 2009, 19:44:25Mleka zawsze trzeba dawac 1 miarke na 30 ml wody.
To  zalezy od mleka, ja podaje teraz malemu na noc hipp mleko na noc, na 210 ml wody 8 miarek.

Angelos, zageszczanie mleka niewiele moze pomoc, mi nie pomoglo, dalej nie wiem co to przespana w calosci noc.

abkasia

Cytat: foszek w 03 Wrz 2009, 23:06:26
Felix do tej pory raczej rzadko wciagnie caly sloiczek 190 g

Dodany tekst: 03 Wrz 2009, 22:09:42
To  zalezy od mleka, ja podaje teraz malemu na noc hipp mleko na noc, na 210 ml wody 8 miarek.

Angelos, zageszczanie mleka niewiele moze pomoc, mi nie pomoglo, dalej nie wiem co to przespana w calosci noc.
te pierwsze sloiczki sa mniesze, 125 gr... :)

foszek

Pierwsze sloiczki dostalam z hippa za darmo: jabuszko i marchewke, podobnie z Nestle.
Lekarz radzil mi ostatnio abym zaczela dawac malemu to co sami jemy, tylko jak mam na obiad wedzonego kurczaka to tez mam mu dac? Zapomnialam sie zapytac.
Zreszta maly ma teraz faze buntu i nie chce juz jesc sloiczkow... a to bylo takie wygodne :D

Angie

Cytat: foszek w 03 Wrz 2009, 23:06:26

wiem, ale spróbować warto, tym bardziej że to juz powoli czas żeby poznała smak czegoś innego niz mleko :)

Dotychczas przesypiała noc bez problemu, więc może po bardziej treściwym jedzeniu powróci
do dobrych nawyków  :pray:

kasiad

Cytat: Angelos w 03 Wrz 2009, 16:02:18
Dziewczyny a mogę coś Małej dosypac do mleka na noc, jakąś kaszkę/kleik.

Bo dotychczas przesypiała mi calą noc, nawet 9 godzin ciągiem, a ostatnio budzi się
koło 3 nad ranem głodna jak wilk, mimo iż porcję wieczorną je wiekszą niż dotychczas  :zly:.

możesz :)
ja na wieczorną porcję 180 ml mleka wsypuję 5-6 łyżeczek kleiku ryżowego albo kaszki, zależy co mam pod ręką  ;)

Dodany tekst: 04 Wrz 2009, 08:41:22

Cytat: Angelos w 03 Wrz 2009, 17:37:40

Myślisz że mogę dawać wiecej miarek na te samą ilość wody  :hmm:

Angelos
tego lepiej nie robić
lepiej zagęścić kleikiem ryżowym
na 150 ml mleka wsyp 4-5 łyżeczek

aja

mi brakuję pomysłów! czasem trzeba przygotować coś na szybko! no ale co? nie wiem co mu robić do jedzenia! bo jednak 3 razy zupa dziennie to dużo! za dużo! choć zjada ale gdybym ja miała jeśc zupę 3 razy to chyba bym  ją znienawidziła!

vobi

Cytat: kasiad w 04 Wrz 2009, 09:39:29możesz
ja na wieczorną porcję 180 ml mleka wsypuję 5-6 łyżeczek kleiku ryżowego albo kaszki, zależy co mam pod ręką

to troche duzo chyba :hmm: ja na 210 ml mleka daje 2 - max 3 miarki kleiku/kaszki, tylko ze ja sie raczej opieram na tych gotowych schematach zywienia niemowlaka, nie ufam swojej intuicji w tej kwestii ;)

foszek

aja, z pmyslow na szybkie przekaski to jogurt z owocami, sucharek z maselkiem i jabluszkiem, mussli dzieciece, ja juz podaje np nalesnik z musem jablkowym, jajecznice z samego zoltka, salatke owocowa, ktora wyjdaa sam paluszkami, czasami do niej dorzuce ser zolty,. Ser bialy z dodatkami (czytaj u mnie z pomidorami) tez dobrze wchodzi. Ostatnio zrobilam malemu pierwsze ciasto: marchewkowe z serem :D

marax

ja podaje sloiczki.Czlkowicie zrezygnowalam juz z gotowania.Nie lubie gotowac,nie mam na to czasu denerwuje mnie to no i wychodzi mi to wbrew pozorom drozej.Ja nie umiem kupic po jednej marchewce ,pietruszce itp zeby zrobic zupe.Nakupie zawsze za duzo a reszta sie psuje i smierdzi w lodowce.Mozna mrozic ale tez jakos nie mam to tego zapalu.Sloiczek kosztuje ok3 zl i jak dla mnie to nie jest duzo jak za objad-ja jak jem w restauracji to place najmniej 12 zl.Prad tez kosztuje ( mnie prad wychodzi bardzo duzo bo mamy go od PKP.............).Moja mala dzieki tym sloika je krolika w sliwkowym pure,zlocistego kurcazka z kaszka jaglana,indyka  warzywach itp Sama bym w zyciu nie wpad nawet na to ze takie cos mozna zrobic.Bawilam sie kiedys w robienie owocowych deserkow ale tez mi szybko przeszlo.Nie mam czasu na kupowanie 20 g malin,jagod itp.Moje gotowanie dla dziecka mozna bylo nazwac hodowla muszek owocowek :)

Kasia

Cytat: maraxela w 04 Wrz 2009, 12:24:32.Ja nie umiem kupic po jednej marchewce ,pietruszce itp zeby zrobic zupe.

a robic normalna ilośc i zamrażać? Ja tak bede chciała spróbować, chociaz na słoiczki też sie nastawiam :)

Dodany tekst: 04 Wrz 2009, 12:30:46

Cytat: maraxela w 03 Wrz 2009, 20:00:17
zmiena proporcji powoduje ze zmienia sie osmotycznosc,osmolarnosc plynow to moze prowadzic do grozniych powiklan odwodnienia,przewodnienia ,zaburzeń jonowych itp niebezpiecznych dla zdrowia dziecka.

hmmmmmmmm a to mozna dziecko przewodnić?
przecież dzieci karmione sztucznie trzeba tez dopajać
wiec wydaje mi się że żadsze mleko nie powinno zaszkodzić, oczywiscie inna sprawa że bez sensu takie podawać :)

a z geściejszym bym nie ryzykowała, bo można przesadzić ... twarda kupa u noworodka to chyba nic ciekawego

chociaz na moje butelce gdzieś tak od szóstej miarki te proporcje sa juz zaburzone tzn np. oznaczenie 7 miarki jest poniżej 210ml co sugeruje własnie "gęściejsze" proporcje
No ale jak bym nie ryzykowała!

Angie

Kasia a Ty Michała dopajasz ??? Bo Lena pije tylko mleko, nie chce wody  :hmm:

nionczka

Ja robie warzywa na 7-10 dni. 2-3 rozne typy i zamrazam. Wcale nie musze kupowac po 1 marchewce. Zreszta marchewki akurat dobrze znosza przechowywanie. Poza tym kupuje warzywa dla nas i dla dziecka wiec wcale nie sa to zakupy po sztuce.

Kasia

Angelos staram sie dopajać ciepłą woda lus zaparzonym ciepłym koperkiem

często jak wiem ze mały powoli robi sie głodny to mu picie podaję i wtedy on pije, nie za dużo ale zawsze to coś :) kazali więc staram sie dopajać, nie zawsze mi to wychodzi ale widze ze wszystko jest OK tzn pielucha pełna sików, oczy mokre, slinić się ślini więc pewnie bez dopajania też źle by nie było.

marax

kasie ryzyko przewodnienia jest znikome ale teoretycznie mozliwe.Chodzi o to ze jak podajesz prawie sama wode to ciagle dziecko jest glodne wiec ciagle bedzie chcialo jesc a to jedzenie to sama  woda.Nerki dziecka nie sa na tyle wydajne zeby to wszytko wydalic wiec moze dochodzic do gromadzenia sie wody w organizmie,zmiany proporcji stezen procentowych substancji rozpuszczonych itp.Oczywiscie to sa tylko rowazania czysto teoretyczne raczej bardzo malo prawdopodobne.

Kasia

mój na razie dobrze razi sobie z wydalaniem ;)

jak mu podaje koperek czy wode to mam wrażenie że to przez niego przelatuje ;)

kasiad

Cytat: nionczka w 03 Wrz 2009, 18:44:25

Nam lekarz zalecila 2-3 miarki do pierwszej i ostatniej butelki.

nam pediatra kazała zagęszczać każdą butelkę mleka, bo Olek ulewa do tej pory
dzięki zagęszczeniu kaszą mleko jakby dłużej zalega w żołądku i Mały mniej ulewa

Dodany tekst: 04 Wrz 2009, 17:33:17

Cytat: vobi w 04 Wrz 2009, 08:59:29
to troche duzo chyba :hmm: ja na 210 ml mleka daje 2 - max 3 miarki kleiku/kaszki, tylko ze ja sie raczej opieram na tych gotowych schematach zywienia niemowlaka, nie ufam swojej intuicji w tej kwestii ;)

vobi nie dużo  ;) my musimy do każdej butelki mleka dodawać 2-3 łyżeczki kaszki/kleiku w celu zapobiegania ulewaniu
więc dawka na noc musi być mocniejsza, aby spełniła swoje nasenne zadanie  :P

aja

Foszek dzięki - przyda się!

jestynka

z rzeczy szybkich: jabłko z biszkoptem lub herbatnikiem, banan gnieciony widelcem.

aja, Nataniel już odstawiony od cyca?

aja

Cytat: jestynka w 05 Wrz 2009, 17:58:53aja, Nataniel już odstawiony od cyca?
jeszcze nie całkowicie! jest nocne karmienie! ale dwa dni temu dostał pierwszą butlkę mleka modyfikowanego i wypił! byłam w szoku!  bo nie dość że przez butle to i modyfikowane! (w dzień nie ma mowy żeby nawet się napił wody przez butlę)
dzisiaj mam zamiar mu zagęścić kleikiem i zobaczymy czy go to zakleii?!!!! - bo już mam dość karmię go 3 razy!w nocy!

a pamiętacie z przedszkola takie danie jak ryz z cynamonem?ja to uwielbiałam - miałam mu zrobić ale dzisiaj nie dałam rady! tzn. nie z cynamonem ale z sokiem chciałam przygotować!

VOBI a jaką masz miarkę do kleiku/kaszki!? ona odpowiada 1 łyżcze stołowej?

vobi

Cytat: aja w 05 Wrz 2009, 21:53:32VOBI a jaką masz miarkę do kleiku/kaszki!? ona odpowiada 1 łyżcze stołowej?

aja, do zageszczania mleka biore miarka z mleka, wlasnie sprawdzilam - to jednak wiecej niz lyzeczka, prawie 1 i 1/2 lyzeczki :hmm: Najczesciej dodaje 2 miarki, 3 sporadycznie na noc.

jestynka

Cytat: aja w 05 Wrz 2009, 21:53:32dzisiaj mam zamiar mu zagęścić kleikiem i zobaczymy czy go to zakleii?!!!! - bo już mam dość karmię go 3 razy!w nocy!

ja daję Filipowi mleko modyfikowane ok.20.30, potem ok.1, następne ok.4 o 6 cyc. jakoś on nie może się nauczyc by mu ta butla dawana o 1 wystarczała do rana