Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

justynaaaa2

Cytat: aja w 22 Wrz 2009, 10:12:58

mój kaszy mannej zbytnio na wodzie i owocach ni chce jesć- zje troche i wykręca go!
mnie na sam widok kaszy mannej wykręca i mam odruch wymiotny to co tu się dziwić, że dzieci tego nie chcą jeść  ;)

aniak1211

twinnie77
Gotujesz taki zwykly budyn kupowany w torebce ze sklepu ???
Ja w sumie zapomnialam o istnieniu budyniu,przeciez Dominika moze jesc :)

Dodany tekst: 22 Wrz 2009, 14:56:06

maraxela
Jak Dominika zaczela tak mocno ssac to ja odstawilam,
bol byl to ssanie sie skonczylo :mocking:

marax

ja mam chyba zapalenie piersi caly dol piersi jest czerwony ale piers jest miekka wiec to dziwnie.zaczynam miec temperature ....................

twinnie77

Cytat: aniak1211 w 22 Wrz 2009, 15:54:06twinnie77
Gotujesz taki zwykly budyn kupowany w torebce ze sklepu
Ja w sumie zapomnialam o istnieniu budyniu,przeciez Dominika moze jesc

Tak, kupiłam mu Dr Oetker bez cukru i sama dodałam, ale mniej niż podaje instrukcja na opakowaniu. A po wystygnięciu podalam z różnymi owocami. Bardzo mu smakowało.

Cytat: maraxela w 22 Wrz 2009, 20:36:06ja mam chyba zapalenie piersi caly dol piersi jest czerwony ale piers jest miekka wiec to dziwnie.zaczynam miec temperature ....................

Nie chcę cię martwić, ale ja miałam właśnie takie objawy i to było zapalenie piersi. Zbijałam gorączkę i na siłę masowałam piersi pod ciepłym prysznicem.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

twinnie77
:beer:
jutro zrobie budyn :)
ciekawe czy zje ;)

marax

ale piers jest miekka nie ma w niej pokarmu to po co masowac?

Dodany tekst: 22 Wrz 2009, 20:32:49

to jest mit nie wolno masowac piersi ani jej ocieplac
http://www.edziecko.pl/wideo_edziecko/10,79343,3926504,Zapalenie_piersi.html

twinnie77

Cytat: maraxela w 22 Wrz 2009, 20:22:56
ale piers jest miekka nie ma w niej pokarmu to po co masowac?

Dodany tekst: 22 Wrz 2009, 19:32:49

to jest mit nie wolno masowac piersi ani jej ocieplac
http://www.edziecko.pl/wideo_edziecko/10,79343,3926504,Zapalenie_piersi.html

No ja miałam zapalenie przy piersiach pełnych mleka, coś musiałam robić.

aja

a ja jak mnie brało (mam na  myśłi pierś) to wziełam gorącą kąpiel i ściągnełam z piersi ile się dało i przeszło parę godzin później!

abkasia

marax, ja juz kiedys pisalam :
lekko ogrzac pod prysznicem, i przystawic dziecko, zrobil ci sie zastuj, nawet jak pokarmu bylo malutko, to jest to mozliwe.
najle[szy spospb na zapalenie jest udroznienie zatkanego kanalika, a to mozesz osiagnac tylko przy uzyciu Laury ;)
zaden lakattor bie ma takiej sily ssacej jak glodne niemowle...
ja jak mialam zastuj, to lakatator nie dawal rady, dopiero kilkaktotnie przystawione dziecko zadzialalo...

fasolka1980

Cytat: abkasia w 22 Wrz 2009, 21:06:32
marax, ja juz kiedys pisalam :
lekko ogrzac pod prysznicem, i przystawic dziecko, zrobil ci sie zastuj, nawet jak pokarmu bylo malutko, to jest to mozliwe.
najle[szy spospb na zapalenie jest udroznienie zatkanego kanalika, a to mozesz osiagnac tylko przy uzyciu Laury ;)
zaden lakattor bie ma takiej sily ssacej jak glodne niemowle...
ja jak mialam zastuj, to lakatator nie dawal rady, dopiero kilkaktotnie przystawione dziecko zadzialalo...

potwierdzam, tez się do tego zastosowałam w pewnym momencie :)

abkasia

Cytat: fasolka1980 w 22 Wrz 2009, 21:23:13
potwierdzam, tez się do tego zastosowałam w pewnym momencie :)
:blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: :blush:

aja

dzisiaj się dopiero doczytałam,że kaszka którą czasem robię młodemu  może zawierać krowie mleko!!!  :crazy:  lekarz który nas szczepi też powiedział że mogę spokojnie podawać mu krowie mleko  :padam:

jestynka

Cytat: aja w 22 Wrz 2009, 11:12:58ja tez nie do końca wiem o co chodzi z tym mlekiem krowiem przecież ja się wychowałam na mleku krowiem! piłam ponoć od 6 mc! i nic mi nie było ani nie jest!

otóż to!
mi się podskórnie wydaje, że to jest kampania na rzecz mleka modyfikowanego.
Jeszcze znając argumenty, które maraxela przytoczyła.

Pediatra do której Filip chodzi wogóle się z tymi zaleceniami nie zgadza, ale mówi że musi tak mówić jak jest w tabelkach

abkasia

powiedzcie, czy to jest normalne:
hugo zjadl dzis:
6rano-mleko(piers)
12.30 obiadek warzywno-miesny(sloiczek 125 gr)
i o 19.30 piers....
przez caly dzien nie chcial jesc... ten obiadek mu wcisnelam.... :crazy: :crazy: :crazy:

nionczka

Cytat: abkasia w 23 Wrz 2009, 19:26:59
hugo zjadl dzis:
6rano-mleko(piers)
i o 19.30 piers....
przez caly dzien nie chcial jesc... ten obiadek mu wcisnelam.... :crazy: :crazy: :crazy:

Ba, przeciez on jest niejadkiem raczej a w sumie 3 razy w ciagu dnia zjadl. Ja bym sie nie martwila specjalnie. Szczegolnie, ze to pewnie jest przejsciowe.

kasiad

Cytat: abkasia w 23 Wrz 2009, 19:26:59
hugo zjadl dzis:
6rano-mleko(piers)
i o 19.30 piers....

abkaś Olek zjadł dzisiaj:

5.30 - mleko modyfikowane 250 ml
10.00 - obiadek warzywno-mięsny (pół słoiczka 190 g czyli 100g)
15.00 - mleko modyfikowane 240 ml i drugie pół słoiczka (90 g)
;D

jak na mojego żarłoka to bardzo, bardzo mało ;D

Kasia

mój Michał tez je niewiele, ale skoro lekarka mówi ze wszystko OK to przecież przejmowac sie nie bedę :)
rosnie w zdłuż w szerz te trochę ;) rozwija sie prawidlowo, wiec spoko :)
Ja mu nieraz nie zdąże podać wszystkich porcji mleka, bo on np zamiast jeść to się śmieje i chce sie bawić :)
płakać nie płacze wiec głodny chyba nie jest :)

aja

Cytat: abkasia w 23 Wrz 2009, 20:26:59powiedzcie, czy to jest normalne:
hugo zjadl dzis:
6rano-mleko(piers)
i o 19.30 piers....

faktycznie mało - ale to wcale nie musi oznaczać że coś jest nie tak! dziecko nawet takie małe jest bardzo mądre więc widocznie tylko tyle potrzebuję! zapytaj się swojego pediatry albo możesz spróbować podawać mu częściej ale w niewielkich ilościach wówczas powinno się poprawić!  jest coś co widzisz że zjada z apetytem?
próbuj może nawet niech zje te dwie łyżeczki czegoś co godzinę może go troszke zachęcisz i rozciągniesz żołądek tylko nie wiem czy jest sens!
u nas na samym początku najlepiej szły zupki - deserków zbytnio nie tolerował - udawało się co dwa dni żeby zjadł jakieś jabłuszko, stopniowo .... stopniowo i teraz zjada!

dzisiaj zrobiłam ryż na mleku z jabłuszkiem i cynamonem ale widzę, że o miesiąc za wcześnie wprowadziłam ten cynamon choć myślę,że nic nie powinno się wydarzyć bo zjadł z apetytem!

jestynka

Cytat: aja w 23 Wrz 2009, 21:20:25dzisiaj zrobiłam ryż na mleku z jabłuszkiem i cynamonem

ja już to robiłam Filipowi dwa razy bardzo mu smakowało i nic mu nie  było :)

abkasia

no tak po niejedzeiu w ciagu dnia w nocy jadl:
20, 21.30, 22.30, 24, 1, 3, 6, 9 :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang: :headbang:

Kasia

Cytat: abkasia w 24 Wrz 2009, 12:41:0320, 21.30, 22.30, 24, 1, 3, 6, 9 headbang headbang headbang headbang headbang headbang headbang headbang

abkaś, co ty na strefie robisz?
idź spać!

abkasia

Cytat: Kasia w 24 Wrz 2009, 11:42:23
abkaś, co ty na strefie robisz?
idź spać!

hahaha pije kawe :D

foszek

Wroce jeszcze do mleka krowiego, wszystko co bylo wczesniej napisane jest prawda. Lekarz  Felixa zgodzil sie  na podawanie mleka krowiego, tylko pelnotlustego, po skonczeniu pelnych 12 m-cy ale w ilosciach do max 0,5 l na dobe. Wieksze ilosci moga powodowac zatluszczenie organizmu. Dlatego tez warto podawac mleko modyfikowane w proszku, ale takie z butelki jakie ma np hipp

gatka2804

Z tym mlekiem to ja sama nie wiem, Ania jeszcze nie probowala. Na nabial nie reaguje odmiennie: je zrobiony przeze mnie serek (z twarozku i smietany), jajka - tyle ze za bialkiem nie przepada, wiec moze i po mleku nic by jej nie bylo.
Tylko ze pelnotluste to ilu procentowe ma byc?

Kasia

z tym mlekiem krowim to jest tak że ono i dorosłemu nie służy ;)
wiec moze dlatego tak odwlekają jego podawanie dzieciom, bo mleko matki i nawet mleko modyfikowane jest zdrowsze tzn bardziej wartościowe niż krowie ;)
a wiadomo że jakby pozwolili to pewnie wiele mam ze wzgledu na oszczedność przeszłaby na krowie mleko

trzeba pamietac że te zalecenia zawsze mają jakieś drugie dno i nie zawsze powody są takie jasne ;)