Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

aja

zobaczymy jak na razie za mało zagęściłam klikiem - dzisiaj dodam go więcej!

brawurka

ugotowałam zupe dla Igi,taką bardzo prostą, wlałąm do słoiczków, jedzenia ma na jakieś 10 dni, koszt 3,5

nionczka

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

vobi

Cytat: aja w 15 Wrz 2009, 09:50:52
a kiedy można dać szpinak?

po 9 miesiacu na pewno
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/934-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-9-miesiac-zycia.html

ale kojarze jakies danie z Bobovity chyba, gdzie byl juz szpinak (w ilosciach szczatkowych ale zawsze), a to obiadek po 5-tym miesiacu czy jakos tak

Dodany tekst: 15 Wrz 2009, 10:48:59

nie... ta lista z www.osesek.pl to nie calkiem prawdziwa jednak jest, pomidory mozna przeciez juz po 9-tym, a u nich dopiero po 10-tym... :crazy:

abkasia

no to wytlumaczcie mi to! bo ja juz nic nie rozumiem.....
http://www.bobovita.com.pl/zobacz_etykiete.php?A=CONTENT&m1=2&m2=20&group=OBIADEK&sys_id=268

macie jakies wytyczne jakie owoce i warzywa wprowadzamy w jakim miesiacu? no bo widze ze tym co jest w sloiczkach kierowac sie nie mozna....  :crazy:

nionczka

Cytat: abkasia w 15 Wrz 2009, 11:56:12no to wytlumaczcie mi to! bo ja juz nic nie rozumiem.....
http://www.bobovita.com.pl/zobacz_etykiete.php?A=CONTENT&m1=2&m2=20&group=OBIADEK&sys_id=268

macie jakies wytyczne jakie owoce i warzywa wprowadzamy w jakim miesiacu? no bo widze ze tym co jest w sloiczkach kierowac sie nie mozna....  crazy

Kazdy ma inne wytyczne Kasia :-)
Ja niby mam od lekarza naszego i w sumei do nich sie stosuje. Mam tez 2 ksiazki i nijak sie maja do naszych wytycznych.

Ja bym chciala wiedziec czy mieso/ryby dziecko musi dostawac codziennie? Bo u nas nie dostaje. Ja nie jem codziennie miesa/ryb, tak jakos 3 razy w tygodniu. I nie wiem czy to nie za malo dla dziecka.

Angie

Mi pediatra nie dawała jakiś wytycznych co i kiedy mam podać Lence.
To nasze początki w jedzeniu i ja raczej tak intuicyjnie kupuje, na razie
jakieś takie jednoskaldnikowe obiadki i deserki. Ale mam tez jeden słoiczek po 4 miesiącu ze szpinakiem.

abkasia

Angelos a Lenka chce jesc te soiczki? jak wam idzie rozszerzanie diety?

Angie

Cytat: abkasia w 15 Wrz 2009, 12:39:00
Angelos a Lenka chce jesc te soiczki? jak wam idzie rozszerzanie diety?

Nawet nie najgorzej :). Chyba jej smakuje. Jescze jej wylatuje z buzi
ale raczej nie dlatego, że jej nie smakuje tylko z braku umiejętności
utrzymania w buzi pokarmu :D Ale z dnia na dzień jest lepiej :).
Podaję jej zupy typu przecier warzywny i jakis deser (choć nie codziennie).

A mam pytanie czy taka zupa to jest zamiast mleka, dziecko się takimi warzywami naje czy
mleko tez powinno byc. Bo ja na razie robie tak: mleko, po 2 godzinach zupa i po kolejnych dwóch mleko.

A jak Hugo ? Lepiej juz je ?

vobi

Cytat: abkasia w 15 Wrz 2009, 11:56:12macie jakies wytyczne jakie owoce i warzywa wprowadzamy w jakim miesiacu? no bo widze ze tym co jest w sloiczkach kierowac sie nie mozna....

abkas, no wlasnie to jest jakas kicha - ja w zasadzie patrze na te tabele z oseska (http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka.html), ale faktycznie dania sloiczkowe w ogole sie z tym nie pokrywaja, a Hania jest czesciowo sloiczkowa ;)
Np. w sloiczkach jest juz (Gerber) wieprzowina po 9-tym miesiacu, jakos nie mam odwagi zaserwowac tego Malej :crazy:

Dodany tekst: 15 Wrz 2009, 13:22:23

Cytat: Angelos w 15 Wrz 2009, 13:49:31A mam pytanie czy taka zupa to jest zamiast mleka, dziecko się takimi warzywami naje czy
mleko tez powinno byc. Bo ja na razie robie tak: mleko, po 2 godzinach zupa i po kolejnych dwóch mleko.

Angelos, "docelowo" powinno byc tak jak piszesz, tzn. warzywa traktuje sie jako dodatkowe danie. Ale na poczatku dziecko za duzo ich nie zje, trudno wyczuc czy sie najada. Z drugiej strony - jak bedzie glodne, to bedzie plakalo albo brala raczki do buzi (czy nie wiem jak Lenka "sygnalizuje" glod).

nionczka

U nas warzywa spokojnie zastepuja mleko iza spakajaja glód (Irene zjada jakies 250 ml), ale juz owoce nie bardzo. Owoce dostaje na podwieczorek i przed koalcja zaczyna skomlec o jedzenie wczesniej. Chyba, ze jednym z owoców jest banan, wtedy starcza na dluzej. A w dzien je co 4 h.

Angie

No z moją Lena to jest problem, bo ona jest paskudny niejadek  :zly:
Ostatnio jest coraz gorzej. W dzien rzadko domaga sie jedzenia  :zly:
Mleka wypije 90 ml i juz królewna jest najedzona.

abkasia

Cytat: Angelos w 15 Wrz 2009, 13:41:39
No z moją Lena to jest problem, bo ona jest paskudny niejadek  :zly:
Ostatnio jest coraz gorzej. W dzien rzadko domaga sie jedzenia  :zly:
Mleka wypije 90 ml i juz królewna jest najedzona.

napewno nie taki niejadek jak Hugo.. ;)
je lepiej, ale ostatnio znowu cos wybrzydza i nei chce sloiczkow, a juz zjadal caly sloiczek obiadkowy. owocow teraz nie daje. moze te juz mu sie znudzily... moze ja zacznie miesko dostawac to bedzie lepiej... tylko nie wiem ciagle czy zaczac je podawac po 6 mies czy jeszcze poczekac...
u nas obiadek zastepuje mleko, a jak maly chce potem mleka to dostaje.

vobi, dzieki za wytyczne ;)

vobi

no, haslo niejadek jest nam obce, powiedzialabym wrecz ze obawiam sie przegiecia w druga strone - dzisiaj Mama bala sie polozyc w zasiegu reki Haniowej czosnek (Mala ma katar), bo istnieje obawa ze od razu by go zjadla :rotfl:

abkasia

vobi polalam Ci do okraglej liczby :D

aja

Cytat: nionczka w 15 Wrz 2009, 14:36:09U nas warzywa spokojnie zastepuja mleko iza spakajaja glód (Irene zjada jakies 250 ml), ale juz owoce nie bardzo. Owoce dostaje na podwieczorek i przed koalcja zaczyna skomlec o jedzenie wczesniej. Chyba, ze jednym z owoców jest banan, wtedy starcza na dluzej. A w dzien je co 4 h.
co cztery wow  :hmm: wydłużałaś stopniowo ten czas czy tak wyszło że Mała sama się upomina dopiero po takim czasie!? \

abkasia

aja

:

Kasia

Cytat: aja w 15 Wrz 2009, 22:22:43teraz codziennie rano stoję i po śniadaniu (kaszce) zaczynam przygotowywać zupę i desery
a nie mozesz robic sobie na 2-3 dni i mrozic.

bo ja własnie taki mam plan :)

vobi

Cytat: abkasia w 15 Wrz 2009, 16:36:46
vobi polalam Ci do okraglej liczby :D

wow, dziekuje, jeszcze nie wytrzezwialam :)

aniak1211

Cytat: aja w 15 Wrz 2009, 21:22:43
w sumie można zrobić kanapki na szybko albo naleśniki.  :point_lol:

Dominika uwielbia nalesniki :)

marax

moja je rano kaszke pozniej mleko modyfikowane pozenij sloiczek 125 ml,deserek 125 ml,no i dalej mleko a  w nocy piers i jej starcza

aja

właśnie kaszki! robicie same czy gotowe?
gios chyba robi sama!
marax a Ty?
naleśniki świetna sprawa chyba większość dzieci je lubi! :)
my dobijamy do 9 posiłków na dobę!(licząc z deserami)
8/9 kasza 150 ml
11/12 zupa 190ml
13/14 deser (zawsze robię z 3 owocównp. jabłkko, banan, brzoskwinia- zjada całość) 190ml
15/16 zupa 150/180 ml
18 deser ( tutaj jak czasem coś zostanie to dokładam to do kaszki) 150ml
19/20 kasza 130/150ml
zaraz po kaszy np. po 30 min. potrafi opróżnić mi piersi na dobranoc - tu już nie wiem ile tego idzie!
00.00 pierś (jak podałam sztuczne przez butle to wypija ok.160ml
3/4 pierś
jeszcze miesiąc i zawariuję od tego nocnego karminia

do tego wszystkiego wiadomo dochądzą jakieś chrupki lub chleb do gryzienia w ciągu dnia!

marax

aja u mnei gotuje bobovita na zmiane z gerberem a kaszki podaje nestle.Kaszki z bobovity sa dla mnie za slodkie taki ulepek .AJa ile toj maly ma juz miesiecy?