Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

nionczka

Gioseppe wyspisz sie, wyspisz. Ja juz sie wysypiam! Karmienie naturalne niby jest super sprawa, ale ja teraz blogoslawie mleko modyfikowane, ktore uratowalo moje zdrowie psychiczne i kariere zawodowa :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

ja tez juz zaczynam w nocy karmic modyfikowanym i to samo co u gioss .budzi sie regularnie czy to na cycka czy na butle co 2 h.WIecie co mnie zastanawia ??moja corka zje max 120 ml nigdy wiecej nie zjadla.Pewnie dlatego sie tak czesto budzi

mayagaramond

Cytat: gioseppe w 17 Sie 2009, 22:06:11
a ja wlasnie dzisiaj postanowilam dac Wiktorowi kaszke na noc - bo niby dzieci po niej rzadziej budza sie do karmienia
no i po 2h obudzil sie na kolejne karmienie ;) on jest chyba niereformowalny! w zyciu sie nie wyspie :)

nie zebym karmila ;) ale najmlodszy synek szwagierki (ma teraz 4 m-ce) przesypia cala noc po karmieniu piersia, tak od 22 do 5 rano. Ale z pierwszym tak dobrze nie miala ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zuzia

Cytat: mayagaramond w 18 Sie 2009, 08:54:20
nie zebym karmila ;) ale najmlodszy synek szwagierki (ma teraz 4 m-ce) przesypia cala noc po karmieniu piersia, tak od 22 do 5 rano. Ale z pierwszym tak dobrze nie miala ;)
u mnie tak jest i mam nadzieję, że się to utrzyma :pray:

jusia

Cytat: nionczka w 18 Sie 2009, 08:44:16
Gioseppe wyspisz sie, wyspisz. Ja juz sie wysypiam! Karmienie naturalne niby jest super sprawa, ale ja teraz blogoslawie mleko modyfikowane, ktore uratowalo moje zdrowie psychiczne i kariere zawodowa :-)
no ja daje modyfkowane od poczatku i kleik dodaje i nic, 2-3 pobudki w ciagu nocy, wrrrr

Dodany tekst: 18 Sie 2009, 09:32:43

marax Franek tez woli mniej a czesciej, chociaz czasem chce duzo i czesto ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

nionczka

Irene do niedawna tez jadla po 120 ml chociaz wedlug producentów mleka powinna byla jesc 2 razy tyle. Bo tak sie nauczyla na piersi, ciagle, ale malo. A potem jej sie przestawilo (mysle, ze w duzej mierze to jest zasluga zlobka) i teraz je o wiele bardziej regularnie i 240 ml!

kasiad

ja myślałam, że Olek nigdy nie przestanie jeść tak często w nocy
bo pobudki co 2 godziny były dla mnie dołujące
ale jakoś samo tak wyszło, że może do tego dorósł  :blush:
bo jak miał 3 miesiące i próbowaliśmy zagęszczać to nic to nie dało
ale jak zaczęliśmy podawać słoiczki i zagęszczać mleko kaszą na stałe, a nie tylko od czasu do czasu to efekty są  :P

nionczka

A jaka ilosc owoców jedza wasze maluchy? Bo zastanawiam sie czy Irene nie je za duzo ;-)Wczoraj zjadla dwa banany (nie bojcie sie u nas sa te kanaryjskie one sa male ;-)) z sokiem z 1 pomaranczy. W sumie 210 ml po zmiksowaniu. I tak codziennie albo nawet 250.

aja

Cytat: gioseppe w 17 Sie 2009, 22:06:11
a ja wlasnie dzisiaj postanowilam dac Wiktorowi kaszke na noc - bo niby dzieci po niej rzadziej budza sie do karmienia
no i po 2h obudzil sie na kolejne karmienie ;) on jest chyba niereformowalny! w zyciu sie nie wyspie :)

u nas jest też tak że po 150 porcji kaszy czy kleiku Młody na łózku potrafi opróżnić mi jedną pierś! i przerwa 4 h!
ale widzę, że coraz  mniej tzn krócej nad ranem ssie więc może wkońcu gios kiedyś prześpimy całą noc!

abkasia

Cytat: maraxela w 18 Sie 2009, 08:46:48
ja tez juz zaczynam w nocy karmic modyfikowanym i to samo co u gioss .budzi sie regularnie czy to na cycka czy na butle co 2 h.WIecie co mnie zastanawia ??moja corka zje max 120 ml nigdy wiecej nie zjadla.Pewnie dlatego sie tak czesto budzi
moj tez nie zja wiecej... choc raz zjadl 150.... :D
moj jako noworodek budzil sie rzadko, a teraz budzi sie czes ciej... wdzien wszystko go rozprasza i nie chce jesc, wiec w nocy odabia... choc ostatnie kilka nocy nie sa najgorsze....

Angie

Lena jada maksymalnie 120 ml mleka, ale najczęściej je koło 90-105,
więc nie duzo. W dzień je co około 3,5 godziny. Noce przesypia - idzie spać około 21
i budzi się najczęściej koło 5 (dzis nawet o 6) na jedzenie po którym spi jeszcze gdzieś
do 8-9 :) Teraz jest juz tylko na mleku modyfikowanym, więc pewnie niedlugo zacznie
jeść tez inne rzeczy. Muszę się dokształcić bo się nie znam na tym rozszerzaniu diety ;D

gioseppe

Cytat: nionczka w 18 Sie 2009, 08:44:16
juz pisalam, ze nie planuje jeszcze konczyc karmic ;)
jak sie uda to chce do roku, maksymalnie 1,5 choc w to nie wierze -watpie ze az tyle sie uda
perspektywa tak dlugiego okresu i nieprzespanych nocy mnie nie pociesza ;)

a jak pomysle o przechodzeniu z piersi na ... no wlasnie, na co skoro butli nie chce:) to mam ciary! chyba, ze bede podawac mleko ze szklanki lub popierdzielac lyzeczka ;)
poza tym Wiktor ma uczulenie na mleko modyfikowane wiec pozostaje preparat mlekozastepczy, smierdziuch ze hej. nie probowalam jeszcze go podawac ale z tego co pytalam kolezanek bardzo ciezko na to przejsc bo dzieciom po prostu nie smakuje

Cytat: nionczka w 18 Sie 2009, 09:48:37
A jaka ilosc owoców jedza wasze maluchy? Bo zastanawiam sie czy Irene nie je za duzo ;-)Wczoraj zjadla dwa banany (nie bojcie sie u nas sa te kanaryjskie one sa male ;-)) z sokiem z 1 pomaranczy. W sumie 210 ml po zmiksowaniu. I tak codziennie albo nawet 250.
nie jestem pewna ale chyba czytalam, ze powinno sie dawac max180ml owocow dziennie

Cytat: aja w 18 Sie 2009, 10:01:56
u nas jest też tak że po 150 porcji kaszy czy kleiku Młody na łózku potrafi opróżnić mi jedną pierś! i przerwa 4 h!
ale widzę, że coraz  mniej tzn krócej nad ranem ssie więc może wkońcu gios kiedyś prześpimy całą noc!
a to u mnie odwrotnie :)
im blizej rana tym czesciej wisialby na piersi
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

marax

jak bylam na weselu poznalam mame blizkakow 1 rok i 8 miesiecy a ona dalej je karmi cyckiem !!! zeby jej wypadaja,wlosy sie sypia ale karmi osto blizniaki !!! pytam dlaczego i po co ?-"z przyzwyczajenia bo ja juz lacznie karmie 4 lata pierwszego syna karmilam 2,5 roku"- po tym oswiadczeniu moja szczeka siegnela bruku

gioseppe

Cytat: maraxela w 18 Sie 2009, 14:14:09
jak bylam na weselu poznalam mame blizkakow 1 rok i 8 miesiecy a ona dalej je karmi cyckiem !!! zeby jej wypadaja,wlosy sie sypia ale karmi osto blizniaki !!! pytam dlaczego i po co ?-"z przyzwyczajenia bo ja juz lacznie karmie 4 lata pierwszego syna karmilam 2,5 roku"- po tym oswiadczeniu moja szczeka siegnela bruku
nie zamierzam karmic "z przyzwyczajenia"
skoro mleko ma wartosci odzywcze dluzej niz magiczne 6 mcy a mi go nie brakuje to po co mialabym przechodzic na jakies zastepcze?
kiedys rozmawialam z dietetykiem ktory powiedzial mi, ze warto karmic do 1,5r. jak do tego czasu bede miec pokarm i ochote na karmienie to bede karmic piersia

kasiad

Cytat: maraxela w 18 Sie 2009, 14:14:09

:padam: :padam: :padam:

vobi

Cytat: nionczka w 18 Sie 2009, 09:48:37

nionczka, w schemacie zywienia pisza cos o max 150g owocow dziennie (przy czym do owocow licza tez soki owocowe), ale po pierwsze - jak to przeliczyc na gramy? po drugie - wydaje mi sie ze "wasze" (w sensie hiszpanskie, mysle generalnie o nieco innej strefie klimatycznej) schematy sa ewidentnie nieco inne niz w PL (np. inna kolejnosc wprowadzania owocow), wiec niekoniecznie ilosciowo sie "zgadzaja" ;)

marax

gios ok pod warunkiem ze nie szkodzi to tobie.Jej karmienie od 4 lat na pewno nie pomaga i osteoporoze moze miec dosyc wczesnie przy takiej eksploatacji kosci.Pytam sie po co karmic prawie dwuletnie blizniaki ? po co to robic skoro ruinuje sie wlasne zdrowie

aja

mi bardzo zależało na karmieniu piersią! gios pewnie masz rację - ostatnio nawet przeczytałam artykuł iż to mit że mleko po roku jest niby mniej odzywcze jak na początku! i mimo iż bardzo lubiłam karmić to teraz już mniej - zaczynam się dziwnie czuc bo on już jest wielki (połowa mnie) i ten widok zaczyna być śmieszny!  ;) ale tak poważnie to chcemy wyjechać sami więc mam miesiąc na zakończenie karmienia! i nieźle mnie pogryzł wczoraj więc powoli kończymy! no i głownym powodem była też waga - młody parwie nic nie przytył przez mc - a jeszcze wtedy nie raczkował - był sygnał że coś się dzieję! może niekońiecznie strasznie złego ale wyraźnie było zapotrzebowanie na inne produkty! długo też przekonywali mnie do mleka modyfikowanego bo podobnie jak Gios - niby po co jak ma lepsze ale nie chciał jeść tych kaszek na wodzie więc i ja się poddałam!

abkasia

a Hugo dalej pluje wszelkimi sloiczkami :D
tylko mleczko mamusi mu smakuje.... modyfikowane tez jest be ;)

abkasia

dziewczyny jak przekonac malego niejadjka, ze istieje jakies inne jedzenie procz mleka mamy... juz mi rece opadaja... wszystko jes niedobre, ani kaszki ani awoce ani warzywa.... jak zache ic go do jedzenia??

gioseppe

Cytat: abkasia w 20 Sie 2009, 15:29:27
dziewczyny jak przekonac malego niejadjka, ze istieje jakies inne jedzenie procz mleka mamy... juz mi rece opadaja... wszystko jes niedobre, ani kaszki ani awoce ani warzywa.... jak zache ic go do jedzenia??
dajesz sloiczkowe? a probowalas normalne owoce, warzywa? lub odwrotnie:) ?
Wiktor tez na poczatku nie chcial jesc ale przyszla i na niego pora i sie przekonal
probowalam co kilka dni
a potem znowu nie chcial jesc kaszek
ale odczekalam troche i znowu przyszla na niego pora
ja mysle ze to troche wczesnie i jeszcze Cie zaskoczy ;)

abkasia

gioseppe mam nadz ze mnie zaskoczy...
dzis dalam mu startego jablka roszke i bylo troszke lepiej.. zjadl ze 2 lyzeczki... tylko nie wiedzial zupeknie co z tym robic... ukladaj jezyk jak do ssania... sloiczkowe ewidentnie wypluwal...

gioseppe

Cytat: abkasia w 20 Sie 2009, 18:20:31
gioseppe mam nadz ze mnie zaskoczy...
dzis dalam mu startego jablka roszke i bylo troszke lepiej.. zjadl ze 2 lyzeczki... tylko nie wiedzial zupeknie co z tym robic... ukladaj jezyk jak do ssania... sloiczkowe ewidentnie wypluwal...

hhmm
jak na moj gust dla niego jest za wczesnie tzn Wiktor tez tak sie zachowywal. i odpuscilam, wrocilam do prob po jakims czasem i znowu przerwa i w koncu zalapal
poczatku sa trudne, wiem ale nie ma sie co poddawac ;)

sloiczkowa konsystencja jest raczej polplynna na poczatku wiec powinien sobie z tym poradzic
starte jablko jest troszke twardsze i troche gestsze
moze sprobuj to dodatkowo zmiksowac?
mniektore dzieci po prostu wola sloiki, inne "zywe" warzywa i owoce :)

abkasia

ale ja mam wrazenie ze moj woli zywe :D
aale dzieki bedziemy probowac...

aniak1211

abkasia
Moze jeszcze poczekaj kilka dni,
on jeszcze malutki jest :)
Dominika dlugo byla niejadkiem i dlugo na samych sloiczkach byla-moje gotowanie bylo ble ;)