Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

gioseppe

to sprobuj swieze zmiksowac
moze o konsystencje chodzi
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

abkasia

Cytat: aniak1211 w 20 Sie 2009, 22:00:42
abkasia
Moze jeszcze poczekaj kilka dni,
on jeszcze malutki jest :)
Dominika dlugo byla niejadkiem i dlugo na samych sloiczkach byla-moje gotowanie bylo ble ;)
no ja nie mam parcia jeszcze na to jedzenie.. ale powoli chce go poznawac ze smakami, bo chce wrocic d pracy.. a maly mleka modyfikowanego-nie, sloiczkow nie.... ech ciezko bedzie...
ale sie nie poddajemy :D

marax

Laura je wszystko modyfikowane,piers,sloiczki,moje zupki nie robi żadnych problemow

abkasia

Cytat: maraxela w 20 Sie 2009, 22:20:16
Laura je wszystko modyfikowane,piers,sloiczki,moje zupki nie robi żadnych problemow
no to fajnei masz... ;)
sluchaj moj nawet jak glodny to modyfikowanego nei tyka....

marax

bo ja wiedzialam ze tak bedzie i jej od malego dawalam modyfikowane jak gdzies wychodzilam.Raz na tydzien dostawala butle modyfikowanego i tym sposobem nie mam z nią zadnych problemow teraz.bez roznicy jej czy to jest Nan ,bebiko,bebilon czy co tamjeszcze.kupuje takie na jakie aktualnie jest promocja a ona pozera kazde:)

Dodany tekst: czw 20 sie 2009 21:26:31 GMT-1

ja wiem ze z dniem 1 pazdziernika musze wrocic na nasza piekna uczelnie i nie ma zmiluj.Nie moge sobie pozwolic na calonocne karmienia ,wstawanie o 5.30 i prowadzenie samochodu po nieprzespanej nocy.Teraz próbuję butle tez w nocy dawac zeby mi cala przesypiala

abkasia

maraxela to nie jest takie proste.. moj od malego nie chcial.. Twoje dziecko jest popostu dobre do jedzenia, moje nie... Od poczatku mialam problemy z jego karmieniem..

gioseppe

maraxela nie kazde dziecko jest takie
masz to szczescie :)
moja bratowa tez raczyla swoja corke mlekiem modyfikowanem - w razie gdyby kiedys musiala wyjsc
niestety ona nie chciala tego pic za zadne skarby, zadnym sposobem

marax

ale ja mu nie dawalam tego jakos z wlasnej woli.W szpitalu po cesarce nie moglam karmic i sila rzeczy musiala pic to mleko.Pozniej od samego poczatku ja raczylam NANEM i bylo ok.Balam sie ze moze nie chciec piersi ale ona moje 2 Pamele bardzo kocha

brawurka

z Mają było tak,że jak jechała do szkoły to dostawała troche mojego odciągniętego,troche modyfikowanego jak nie starczało,aż któegoś razu dojeżdżam do wawy,dzwoni mama,że Maja nie chce jeść, kosmos był,ryk dopóki nie wrociłam, po jakiś 2 miesiącach zaczela jesć, a Iga nie toleruje buteli i tez od pewnego czasu,przeciez bylą na zlocie i pilą modyfikowane zbutelki,a teraz butelka jest bleeeeee, łyżeczką ok

gioseppe

Cytat: maraxela w 20 Sie 2009, 23:13:03
ale ja mu nie dawalam tego jakos z wlasnej woli.W szpitalu po cesarce nie moglam karmic i sila rzeczy musiala pic to mleko.Pozniej od samego poczatku ja raczylam NANEM i bylo ok.Balam sie ze moze nie chciec piersi ale ona moje 2 Pamele bardzo kocha
Wiktor tez w szpitalu dostawal butelke
ale tez wybral moje pamele ;)

abkasia

moj tez w szpitalu dostawal butelke jak byl naswietlany... wtedy jeszcze nie byl taki cwany... ;)

aja

kilka przepisów:
ziemniaki puree ze świeżymi pomidorami ( od 6-go mc)

100 g dojrzałych pomidorów
70 g ziemniaków
1 łyżeczka masła
2 listki bazylii
szklanka wody
dokładnie umyc i obrac ze skórki ziemniaki i pomidory - zmiksować, wlać wodę, dodać masło i gotować! po ugotowaniu dodać listki bazylkii i zmiksować!

Sucharek z mlekiem
250g mąki pszennej
50g cukru
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
30g drożdzy
pół szklanki mleka
lub
niecała szklanka mleka(modyfiokowanego) 30 g sucharków!

wszystkie składniki wyrabiac w naczyniu (najlepiej jakimś robocie  kuchennym)
wyrobione ciastko wyłożyć , uformować wałek o średnicy 5 mc
piec 30 min. w temp. 180-200C Po upieczeniu pokroić w centymetrowe kawałki i wysuszyć lekko w piekarniku.
Po dokładnym wysuszeniu sucharkui zmiksować - przesypać do wyjałowionego naczynia i zamknąć. Miesać z mlekiem według potrzeb.

Banan z migdałami
100g słodkich migdałów
1 banan
poł szklanki mleka
zmielić migdały,dodać obranego banana,mleko i miksować - podgrzać do temp. ok 50 C.

Dynia z jabłkiem (od 5-go mc)
1500g obranej dyni
750 g jabłek
150g cukru - w zależności od jabłek jeśli są słodnie - nie trzeba słodzić

wszystkie składniki rozdrobnić - (ewentualnie można dodać cukier) i gotować ok 25 min. przedkładać do wyjałowionych słoiczków.

Cukinia z kurczakiem (od 6-go mc)
50 g marchwi
50 g ziwemniaków
50g cukinii
30g selera
20g piersi z kurczaka lub indyka
szkalnka wody

zmiksować - ugotować i jeszcze raz zmiksować
Finito!

Przecier morelowo- marchewkowy
od 5-go mc
500g moreli bez pestek
250g marchwii
150g cukru(niekoniecznie)

jOGURT MORELOWO-JABŁKOWY
7-g jabłek
3 morele siweże lub suszone
150g jogurtu naturalnego
owoce zmiksować dodać jogurt  i dalej miksować

jeśli do jogurtu morelowo-jabłkowego uzyjemy suszonych moreli, należy je wcześniej namoczyć w przegotowanej wodzie. Świeże morele sparzyć i obrac ze skórki.

Domowe grahamki (od 10-go mc)  doskonale zastępuja sztuczne gryzaki
100g pszenicy
170g mąki pszennej
1,5szklanki mleka
30g cukru
1/2 łyżeczki soli
7 g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki)
30 g masła

jusia

aja super te przepisy, rozumiem, ze juz przez Ciebie przetestowane ?

my od tygodnia jemy juz zupki do użycia ktorych nie potrzebowałam miksera   :dance: :dance: tzn.warzywa ugniecione tłucziem do ziemniakow, a miesko pokrojone w drobniutka kosteczke, no i pieknie je, nie krztusi sie, a jaki zadowolony, ze moze do zegos zebow uzyc :)

Dodany tekst: 23 Sie 2009, 08:26:48

jesli chodzi o deserki to super jest banan ugnieciony z malinami (nawet jak dla mnie)+ jeżyny PYCHA :)
no i mamy pierwsza wlasnorecznie robiona pomidorowke z ryzem, szału nie było, ale zjadl :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

aja

jusia nie wszystkie - np. grahamki robiłam na drożdzach czyli bez proszku do pieczenia - i faktycznie dla młodego gryzak niezły!
gdybyście korzystały z tych przepisów to uważajcie z proporcjami wody, mleka - najpierw lepiej wlać mniej!

eva_luna

Cytat: gioseppe w 20 Sie 2009, 22:39:48
maraxela nie kazde dziecko jest takie
masz to szczescie :)
moja bratowa tez raczyla swoja corke mlekiem modyfikowanem - w razie gdyby kiedys musiala wyjsc
niestety ona nie chciala tego pic za zadne skarby, zadnym sposobem

Toska gdy odmowila ssania piersi (butla wygodniejsza...) i przeszla na butelke to rowniez miala w nosie modyfikowane i chciala tylko piersiowe, a tego bylo juz za malo. Z tego wzgledu z dnia na dzien przestalam odciagac i przeszlysmy na modyfikowane. Z dnia na dzien zostalo zaakceptowane...

abkasia

kiedy dawalyscie miesko dzieciom ktore do 5 mies byly na piersi? maly je cos poza piersia od skonczonegoo 5 mies. sloiczki z miekiem sa po 5 mies... tylko mamy jakby o miesiac pozniej... czyli te sloiczki w naszym przypadku powinny byc podane po 6 mies?

brawurka

abkasia Iga teraz właśnie dostaje te słoiczki po 5 misiącu, a ma skończone 6,ale wolno jej wprowadzam wszystko

Angie

Mam zacząć rozszerzac dietę Lence w przyszłym tygodniu i kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrać  :headbang:.
Chyba muszę porządnie poczytać, bo nie wiem co powinnam jej dawać, czy to ma zastąpic mleko,
ile karmień mlekiem. Totalne nieprzygotowanie do tematu  :crazy: :crazy:

nionczka

Cytat: abkasia w 03 Wrz 2009, 10:16:17kiedy dawalyscie miesko dzieciom ktore do 5 mies byly na piersi? maly je cos poza piersia od skonczonegoo 5 mies. sloiczki z miekiem sa po 5 mies... tylko mamy jakby o miesiac pozniej... czyli te sloiczki w naszym przypadku powinny byc podane po 6 mies?

Ja po 8 miesiacach. Ale u nas taki trend, ze nie ma sie co spieszyc.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

ok czyli sie jeszcze wstrzymam.. moj Hugo wreszcie zalapal jezenie :D
obiadki warzywne smakuja mu i je chetnie... zjada ok po-3/4 sloiczka :D
a po jakim czasie wasze dzieci zaczely zjadac caly sloiczek?

nionczka

Cytat: abkasia w 03 Wrz 2009, 15:32:40
ok czyli sie jeszcze wstrzymam.. moj Hugo wreszcie zalapal jezenie :D
obiadki warzywne smakuja mu i je chetnie... zjada ok po-3/4 sloiczka :D
a po jakim czasie wasze dzieci zaczely zjadac caly sloiczek?

Ja sloiczków nie daje, ale 250 ml zawsze mam odmierzone wiec mam porównanie. Irene taka porcje wcina od zawsze bez problemu. Gdybym dala wiecej, zjadlaby wiecej. Strach sie bac co bedzie dalej...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

Dziewczyny a mogę coś Małej dosypac do mleka na noc, jakąś kaszkę/kleik.

Bo dotychczas przesypiała mi calą noc, nawet 9 godzin ciągiem, a ostatnio budzi się
koło 3 nad ranem głodna jak wilk, mimo iż porcję wieczorną je wiekszą niż dotychczas  :zly:.

abkasia

Cytat: Angelos w 03 Wrz 2009, 16:02:18
Dziewczyny a mogę coś Małej dosypac do mleka na noc, jakąś kaszkę/kleik.

Bo dotychczas przesypiała mi calą noc, nawet 9 godzin ciągiem, a ostatnio budzi się
koło 3 nad ranem głodna jak wilk, mimo iż porcję wieczorną je wiekszą niż dotychczas  :zly:.
moj tez tak ma... kiedys przesypial, teraz sie budzi.. mysle ze ma wieksze zapotrzebowanie, a w dzien nie chce jesc...
nie wiem czym zagescic mleko modyfikowane... chyba mlekiem modyfikowanym, mleko kobiece mozna chyba kleikiem ryzowym...

No moj Hugo nigdy nie jadl duzo... odciagnietego mleka je 120 ml... wiec to jest malutko jak na 5 i pol mies dziecko...
ale zauwazylam, ze po takim sloiczku bardzo chce mu sie piersi... chyba pic mu sie chce....

Angie

Lena też nie je dużo, około 90-120 na jeden raz co 3-4 h. Ale ostatnie dni
piła na noc nawet 140 -150ml.  No a budzi się koło 3 na jedzenie
i  połyka prawie razem z butelką  :crazy:. A dotychczas chodziła spać koło 9 i spała do 5-6.
Ostatnie dni siedzę po nocach, bo się uczę, więc karmienie o 3 zaliczam przed snem,
ale za chwile będę chodzić wcześniej spać i nie chciałabym tak wcześnie wstawać :(

Myślisz że mogę dawać wiecej miarek na te samą ilość wody  :hmm:
Znalazłam gdzieś info że można kaszkę kukurydziana ale nie wiem od którego miesiąca  :hmm:

abkasia

Cytat: Angelos w 03 Wrz 2009, 17:37:40
Lena też nie je dużo, około 90-120 na jeden raz co 3-4 h. Ale ostatnie dni
piła na noc nawet 140 -150ml.  No a budzi się koło 3 na jedzenie
i  połyka prawie razem z butelką  :crazy:. A dotychczas chodziła spać koło 9 i spała do 5-6.
Ostatnie dni siedzę po nocach, bo się uczę, więc karmienie o 3 zaliczam przed snem,
ale za chwile będę chodzić wcześniej spać i nie chciałabym tak wcześnie wstawać :(

Myślisz że mogę dawać wiecej miarek na te samą ilość wody  :hmm:
Znalazłam gdzieś info że można kaszkę kukurydziana ale nie wiem od którego miesiąca  :hmm:
ja nie powiem Ci jak zageszczeac modyfikowan, bo nie wiem, poszukaj na necie... akliek ryzowy jest po 4 mies