Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kasiad

Cytat: twinnie77 w 18 Wrz 2009, 15:03:18
Ale tylko w nielicznych, bo w ryżowych i kukurydzianych nie ma glutenu. Jest w owsiance, kaszce pszennej i wielozbożowej, no i w mannie.

twinnie jest w tych najczęściej przez nas kupowanych  ;)

marax

Cytat: kasiad w 19 Wrz 2009, 11:56:49
twinnie jest w tych najczęściej przez nas kupowanych  ;)
bo glutenu nie ma tylko kukurydza i ryz

jestynka

dziewczyny, od kiedy można podawać mleko krowie?
już tyle wersji słyszałam, że kręćka można dostać!
Ale generalnie z wersji tych wynika, że dosyć w późnym wieku (jak na mój gust), nie biorę tu pod uwagę głosów mam i babć ;)
Dlaczego są takie wytyczne? Rozumiem, że dzieci mają alergię na mleko, ale czy niedawanie przez ten czas ustrzeże dziecko w przyszłości przed alergią, czy jak już dziecko ma to i tak będzie miało?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Cytat: jestynka w 19 Wrz 2009, 20:26:06dziewczyny, od kiedy można podawać mleko krowie?już tyle wersji słyszałam, że kręćka można dostać!Ale generalnie z wersji tych wynika, że dosyć w późnym wieku (jak na mój gust), nie biorę tu pod uwagę głosów mam i babć Dlaczego są takie wytyczne? Rozumiem, że dzieci mają alergię na mleko, ale czy niedawanie przez ten czas ustrzeże dziecko w przyszłości przed alergią, czy jak już dziecko ma to i tak będzie miało?

To chyba nie chodzi tylko o alergie, ale o fakt,z e mleko krowie jest ciezkostrawne. Ale to chyba chodzi o prawdziwe mleko bo odtluszczone z kartonu to chyba niewiele ma wspolnego z mlekiem.
Nie wiem dokladnie kiedy sie podaje, ale wedlug wytycznych baskijskiej sluzby zdrowia nie podaje sie kroweigo mleko w 1 roku zycia. Tyle wiem. I tak jest u nas.

jestynka

Cytat: nionczka w 19 Wrz 2009, 20:29:28nie podaje sie kroweigo mleko w 1 roku zycia.

i autorzy mają na myśli mleko z kartonu, czy ogólnie?

aniak1211

jestynka
Kiedys wyczytalam ze do 3 lat niby niepowinno sie dawac krowiego mleka,
ale kilka dni temu na GAZECIE wyczytalam ze w pierwszym roku niepowinno sie dawac, a najlepiej jak najpozniej.
Dominika ostatnio dostala rozcienczone mleko z kartonu-nic jej nie bylo :)

jestynka

nionczka

Cytat: jestynka w 19 Wrz 2009, 20:31:53Cytat: nionczka  Dzisiaj o 08:29:28 nie podaje sie kroweigo mleko w 1 roku zycia.i autorzy mają na myśli mleko z kartonu, czy ogólnie?

Raczej ogolnie bo u nas wiekszosc nie ma zadnego dostepu do swiezego mleka (w sklepach nie ma).

vobi

A propos mleka - w kilku miejscach czytalam, zeby nie podawac dziecku az skonczy 2 lata. I nie chodzi o ryzyko alergii (bo w wypadku dzieci ze skaza bialkowa to chyba jeszcze inaczej wyglada), tylko o sklad mleka krowiego, cos mi chodzi po glowie ze bialka z mleka krowiego sa ciezkostrawne i organizm malucha niekoniecznie potrafi poradzic sobie z ich przetrawieniem...

Dodany tekst: 19 Wrz 2009, 22:00:11

o, cos takiego znalazlam
Zwykłe mleko krowie jest absolutnie nieodpowiednie dla niemowlęcia - ma zbyt dużo białka, sodu, potasu, chloru - a to oznacza nadmierne obciążenie niedojrzałego jeszcze układu wydalniczego. Zbyt mało jest w nim natomiast nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT - koniecznych do rozwoju układu nerwowego), laktozy, witamin i żelaza.

http://resmedica.pl/archiwum/zdart9995.html
(tam pisza, zeby mleko krowie podawac po skonczeniu 1-go roku, ale to artykul z 1999 roku, chyba sie wytyczne zmienily w miedzyczasie)

abkasia

widzialyscie, ze w obiadkach dla niemowlat HIPA po 5 mies w skladzie jest sol! :headbang: :headbang: :headbang:

brawurka

nie kupuje hippa, ale wczoraj Iga jadła kurczaka z warzywami z bobovity,po 6 miesiąc,kawałki byłytak duże,że krztusiła się,az w końcu palcami powybierałam jej jedzenie z buzi

marax

rozumiem tlumaczenie o mleku krowim zastanawia mnie tylko jedna kwestia .Dlaczego sie tak wszyscy uparli i skupili tylko na mleku ? Przeciez taki 3 latek je wlasciwie juz to samo co dorosli.Je wszelkie rodzaje mies-i co to dopiero są obce  ciężkostrawne bialka,skladniki mineralne sol itp je jaja kurze spagetti no wszytko juz je co jest ciężkostrawne zawiera mnostwo nieludzkich bialek i co jakos organizm sobie z tymi bialkami radzi i nikt larum nie podciaga.Wszyscy sie uparli na mleku jakby te bialka byly jakims newlargicznym elementem diety tego 3 latka.Ciekawa jestem na ile to są rzetelne badania a na ile kampania marketingowa-porownajmy ceny mleka krowiego z mlekiem kartonikowym.....................

nionczka

Marax bo przyjelo sie myslenie, ze mleko jest dobre dla dziecka. Normalny czlowiek nie pomysli, zeby dac dziecku spaghetti, ale mleko tak. Co wiecej wiele osob pomysli, ze im wiecej mleka tym lepiej. Mleko kojarzy sie z dziecmi, butelka, etc.
Ja tam zamierzam podawac Irene jedzenie dla niej przygotowane. Niby to samo co my, ale nie do konca. Bo my uzywamy bardzo duzo przypraw a ona niekoniecznie potrzebuje wcinac curry i pieprz w wieku 2 lat np. wiec czesto bedziemy jest to samo, ale czasem nie do konca.

marax

Cytat: nionczka w 22 Wrz 2009, 09:05:08
Marax bo przyjelo sie myslenie, ze mleko jest dobre dla dziecka. Normalny czlowiek nie pomysli, zeby dac dziecku spaghetti, ale mleko tak. Co wiecej wiele osob pomysli, ze im wiecej mleka tym lepiej. Mleko kojarzy sie z dziecmi, butelka, etc.
Ja tam zamierzam podawac Irene jedzenie dla niej przygotowane. Niby to samo co my, ale nie do konca. Bo my uzywamy bardzo duzo przypraw a ona niekoniecznie potrzebuje wcinac curry i pieprz w wieku 2 lat np. wiec czesto bedziemy jest to samo, ale czasem nie do konca.

no tak ale nie przemawia do mnei argumentacja z mlekiem.Przeciez obce bialka sa wszedzie .Miesa to prawie same obce bialka.Dziecko 2,3 letnie je juz mieso krowy ale mleka krowy pic nie moze niby dlaczego ?

Dodany tekst: wto 22 wrz 2009 06:13:33 GMT-1

Cytat: brawurka w 22 Wrz 2009, 08:02:57
nie kupuje hippa, ale wczoraj Iga jadła kurczaka z warzywami z bobovity,po 6 miesiąc,kawałki byłytak duże,że krztusiła się,az w końcu palcami powybierałam jej jedzenie z buzi
no ten kurczak z warzywami ma straszne kawalki Laura tez sie krztusi rosolek jest troche lepszy ale tez mala nie chce chetnie tego jesc

Dodany tekst: wto 22 wrz 2009 08:16:24 GMT-1

Cytat: vobi w 19 Wrz 2009, 21:58:36
A propos mleka - w kilku miejscach czytalam, zeby nie podawac dziecku az skonczy 2 lata. I nie chodzi o ryzyko alergii (bo w wypadku dzieci ze skaza bialkowa to chyba jeszcze inaczej wyglada), tylko o sklad mleka krowiego, cos mi chodzi po glowie ze bialka z mleka krowiego sa ciezkostrawne i organizm malucha niekoniecznie potrafi poradzic sobie z ich przetrawieniem...

Dodany tekst: sob 19 wrz 2009 20:00:11 GMT-1

o, cos takiego znalazlam
Zwykłe mleko krowie jest absolutnie nieodpowiednie dla niemowlęcia - ma zbyt dużo białka, sodu, potasu, chloru - a to oznacza nadmierne obciążenie niedojrzałego jeszcze układu wydalniczego. Zbyt mało jest w nim natomiast nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT - koniecznych do rozwoju układu nerwowego), laktozy, witamin i żelaza.

Dodany tekst: wto 22 wrz 2009 07:14:58 GMT-1

To co przytoczyla vobi jest prawda ale niemowle sie konczy na 12 mż pozniej juz mowimy o dziecku.nie mozna wrzucac do jednego wora miesiecznego noworodka z 3 latkiem.

Dodany tekst: 22 Wrz 2009, 09:20:32

tak sobie mysle ze idąc tym tropem to powinismy podawac dziecku do 3 rż przetworzone odpowiednio wędliny sery jogurty itp zawsze mozna powiedziec ze nie ludzkie bialko jest ciezkostrawne dla dziecka.Ciekawa jestem tych badan i ich uzasadnienia

twinnie77

Hubert próbuje trochę mleka krowiego, np. z kawą zbożową, ale w małej ilości. Gotuję mu też mannę na krowim, albo budyń. Natomiast rano i wieczorem pije modyfikowane.

abkasia

a hugus dalej wybrzydza... a juz nam tak dobrze szlo..... :headbang: :headbang: :headbang:
no i oczywiscie kaszki nei tyka.... :crazy: :crazy: :crazy:

brawurka

abkasia,pamiętam że sweedee do kaszki dodawała owoce, bo Maja samej kaszki nie chciała jesć

aja

ja tez nie do końca wiem o co chodzi z tym mlekiem krowiem przecież ja się wychowałam na mleku krowiem! piłam ponoć od 6 mc! i nic mi nie było ani nie jest!
mój kaszy mannej zbytnio na wodzie i owocach ni chce jesć- zje troche i wykręca go!

marax

moja ma juz taka sile ssaca ze mnie juz piersi bola

abkasia

Cytat: brawurka w 22 Wrz 2009, 09:36:49
abkasia,pamiętam że sweedee do kaszki dodawała owoce, bo Maja samej kaszki nie chciała jesć
tylko, ze moj owocow wcale nie chce.... :crazy: :crazy:

aja

Cytat: abkasia w 22 Wrz 2009, 12:10:54
tylko, ze moj owocow wcale nie chce....

spokojnie będzie jadł i owoce u nas  było to samo! jadł bardzo sporadycznie w 6 i 7 mc a teraz w 9/10 wiosłuję 2 razy dziennie!

abkasia

Cytat: aja w 22 Wrz 2009, 11:40:10
spokojnie będzie jadł i owoce u nas  było to samo! jadł bardzo sporadycznie w 6 i 7 mc a teraz w 9/10 wiosłuję 2 razy dziennie!
mam nadz... moze musi dojrzec do tego... ;D

marax

Cytat: abkasia w 22 Wrz 2009, 11:42:24
mam nadz... moze musi dojrzec do tego... ;D
moze te na malediwach mu przypadna bardziej do gustu lol

Kasia

abkasia

Cytat: maraxela w 22 Wrz 2009, 11:43:22
moze te na malediwach mu przypadna bardziej do gustu lol
moze, moze... :D no i moze powinnam curry do sloiczkow dodawac :D