Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siog

Cytat: nionczka w 08 Maj 2010, 14:58:54
Zuzia, uzalalam sie nad soba z tego samego powodu pare stron w tyl. Po jakims tygodniu, moze 10 dniach tylko na nabiale Irene wrocila do jedzenia.
Ale teraz trzeba za nia biegac i doslownie wmuszac w nia pierwsza lyzke, zeby spalaszowala reszte. Nie rozumiem jej. Jest gloda i jedzenie jej smakuje, ale pierwszy kes musi byc na sile.

u nas to samo. jak widzi mnie z lyzka to odwraca i chowa glowe

nionczka

Cytat: siog w 08 Maj 2010, 16:17:52u nas to samo. jak widzi mnie z lyzka to odwraca i chowa glowe

A potem je chetnie?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

siog

Cytat: nionczka w 08 Maj 2010, 15:30:35
A potem je chetnie?

jak sprobuje piertwsza lyzke to tak. tzn juz lepiej niz bylo. zje polowe a potem znowu chowa sie i to juz koniec jedzienia

abkasia

ulubione dania 13 mies dziecka :

krupnik, kotelty mielone, pieczony kurczak,
fryty :blush: :blush:

i makaron pene ze szpinakiem suszonymi pomidorami i feta.. ;D

fasolka1980

Cytat: abkasia w 13 Maj 2010, 15:13:10i makaron pene ze szpinakiem suszonymi pomidorami i feta.. Grin

hehe, ma się wyrafinowane podniebienie :D

abkasia

Cytat: fasolka1980 w 13 Maj 2010, 16:25:14

hehe, ma się wyrafinowane podniebienie :D
:D zapomnialm dodac karkowke w czosnku.... ;D

zuzia

u nas  nadal jogurty
a generalnie to co mam na talerzu  :P

fasolka1980

własnie, jogurty...

zaczynam rozszerzac Igorowi diete o nabiał i mam pytanie co podajecie maluchom?jakie jogurty, serki?

abkasia

Cytat: fasolka1980 w 13 Maj 2010, 18:33:40
własnie, jogurty...

zaczynam rozszerzac Igorowi diete o nabiał i mam pytanie co podajecie maluchom?jakie jogurty, serki?
ja daje dzieciece jogurty z nestle i bobovita

zuzia

Cytat: fasolka1980 w 13 Maj 2010, 18:33:40
własnie, jogurty...

ja daje te dziecięce
daje naturalne wymieszane np. z owocami
i daje tradycyjne jogurty

Angie

jestynka

niewiemjaka

kurde a Wiktor za bardzo nie chce jogurtow ani serkow, zjada pol tego mikro-danonka i to jeszcze oszukujac lekko, nie mam pomyslu co mu dawac na sniadanka: bulki, bulki slodkie, zoltko, wedlina, parowka, pomidorki - co jeszcze?
obiadkow sloiczkowych tez nie chce a ja nie mam czasu gotowac teraz jakos :(
pomidorowka, ziemniaki, moze krupnik, rosolku nie bardzo jakos chce..
nie mam pomyslow na proste dania :( help

a moze zwykle corn flakesy ? z jogurtem na przyklad - bylyby ok?

Kasia

Cytat: niewiemjaka w 14 Maj 2010, 12:58:11ja nie mam czasu gotowac teraz jakos Sad
niewiemjaka u mnie też z czasem krucho i ja gotuje na cały tydzień :D
gotuję w jednym garnuszku bazę czyli miesko, marchewka, pietrucha, por, seler

a w drugim np. kalafiora, w innym brokuła

bazę miksuję i część juz przekłada do słoiczków (mam marchewkową) a doreszty dodaę kalafiora (kalafiorowa) i brokuła (brokułowa )

ostatnio akurat robiłam buraczki to do bazy dodałam buraka i tes była zupa :D

całe gotowanie to 10 minut obierania, póxniej przez 30-60 minut gotuje sie samo, i później 10-15 minut miksowania i przekładania do słoiczków :)
w tym samym czasie robie deserki :)

niewiemjaka

no wlasnie tak wczesniej robilam gotowalam z 5-6 sloiczkow i mrozilam ale teraz nei mam czasu nawet to.. dlatego chcialam zeby to byl obiad dla nas+mlodego jednoczesnie bo on z nami i tak podjada wieczorem obiadokolacje ale wtedy zawsze jakos smazone miesko mamy albo cos innego co niezbyt dla niego jest ok;
musze sie wziasc za siebie ... ale to po weekendzie..moze..

zuzia

ja pomroziłam Młodemy i zupki i dania
np. pulpety cielęce w sosie koperkowym z kasza jaglaną
spagetti
delikatny gulasz

a na śniadanie na razie jada kaszę. uwielbia ją więc niech je. na kanapki i wędlinę będzie miał jeszcze czas.

Kasia

Cytat: zuzia w 14 Maj 2010, 13:17:33a na śniadanie na razie jada kaszę. uwielbia ją więc niech je. na kanapki i wędlinę będzie miał jeszcze czas.

u nas tez na sniadanie kasza albo mleko :)

fasolka1980

ale zwykle w sensie np bakoma, danon czy inny krasnystaw naturalne, tak?

a zółty ser dajecie?

kurde, te dziecięce misiowe jogurty mają taką cenę, że chyba ich pogieło :ohboy:

Dodany tekst: 14 Maj 2010, 12:21:09

u nas tez na sniadanie kasza, a wczesniej po przebudzeniu cyc

niewiemjaka

moj to je na trzecie sniadanie kasze manna ktora bardzo lubi, czasem ma gorsze dni, ale jednak to cos co raczej troche zje :D na gesto lyzeczka

ale on je tez z nami sniadanie przy stole bulka z maslem z wedlinka, troszke zoltka itd, albo slodka bulka z kruszonka, po prostu lubi z nami jesc, my zasiadmy i on leci do nas tez chce, wiec sila rzeczy costam mu musze dac... odrobine ale zawsze,
no bułki sa nie przejednane

zuzia

fasolka1980
ja dziecięce kupiłam w promocji w rossmanie, nie wyszły tak strasznie. 14 zł za 8 sz.

a zwykłe to daje albo naturalny np. z owocami zmiksowanymi
albo owocowe normalne, poziomkowy jest super!

Angie

Sniadania to jest to co Lena lubi :)
Po przebudzeniu dostaje butlę mleka z kaszą.
A na śniadanie najlepiej chleb/bułka z masłem i wędliną, ugotowane jajko ;D

abkasia

moj po przebudzeni pije mleko a potem sniadanie z niami, kanapki z wedlina, dzemem, jogurt, jajecznica, jajko, parowki
sery biale rozne,
no to co my je.. ;D

niewiemjaka

oo moze ser bialy i dzem
:D thx

jowita

Może ktoś rozwieje moje wątpliwości. Jak to jest z wit d3 przy wprowadzaniu mleka modyfikowanego? Do niedawna karmiłam synka wyłącznie piersią, tylko czasami dostawał mleko modyfikowane jak gdzieś wychodziłam i ktoś się nim zajmował. Dostaje jedną kropelkę dziennie witaminy d3. Od miesiąca rozszerzamy jego dietę i od ok 2 tyg pije więcej mleka modyfikowanego bo je kaszkę rano i w godz 7-15 staram się nie karmić piersią aby i jego i siebie przygotować na mój powrót do pracy. I  moje pytanie: co teraz z tą witaminą? Podawać jak przy karmieniu mieszanym, czyli jak? A może wymaga to konsultacji lekarskiej?

aja

Cytat: jowita w 16 Maj 2010, 23:28:38A może wymaga to konsultacji lekarskiej?
jak spytasz to będziesz spokojniesza
zawsze słyszałam że w modyfikowanym już jest ta witamina i raczej już się nie podaje dodatkowo
jowita jak zauważysz że dzicku pocą się nadmiernie dłonie albo stopy to trzeba odstawić wit. ale to też co lekarz to opinia więc...