Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuzia

Cytat: Kasia w 06 Cze 2010, 07:52:11

zuzia, kochana :) no wiem że ty wiesz najlepiej :highfive:
no nie gniewaj się :) ale jak bum cyk cyk u Angelos byłysmy 3 grudnia :) wtedy co miałaś lekarza :) przecież nawet robiłysmy zdjecia tego dnia :) sa datowane ;)

później juz spotkań u Angie nie było :D to 3 grudnia było ostatnie :)

zuziak aż sprawdziłam ;) przejrzyj naszą rozmowę z 17.11 na gg :D

no ja mam inne zdanie
Michał późno dostał i pierwszą marchewkę i pierwsze owoce
miał wtedy prawie 6 miesięcy bo ja nie miałam parcia na rozszerzanie diety etc.

a do endo chodziłam wtedy b. często więc trudno się tym faktem posiłkować

Kasia

zuzia absolutnie nie chce Cie przekonywać :) nie chce sie tutaj spierać :) bo to bez sensu i nic nie wnosi do tematu :hmm: zreszta za bardzo Cię lubie i najzwyczajniej jest mi przykro że rozmowa potoczyła sie w tym kierunku :(

ale prosze sprawdx gg  :pray: i zobacz co mi pisałas 17 listopada ;)
wtedy chciałaś pierwszy raz podac marchewkę i nie miałas pod ręką podgrzewacza i się mnie pytałaś czy mozesz na zimno podac :) bo już chcesz, bo tak lekarka zaleciła :)
ja moge mylić się / kłamać ;) archiwum gg raczej nie ;)

no i to napisałas 5 grudnia:
Cytat: zuzia w 05 Gru 2009, 01:35:40Michał to się generalnie awanturuje przy jedzeniu - bo on bym chciał szybciej! i łyczekę wyrywa, że o miseczce nie wspomnę.
i wszystko u smakuje.
tylko brokuły poczekają bo jak ja je zjadłam to była masakra więc chyba nie będę na razie ryzykować powtórki z rozrywki Smiley

elve

kiedy zaczęłyście podawać całe żółtko? a kiedy całe jajko?
kiedy wywar z mięsa?
jak z tym glutenem, co podawałyście? kaszę mannę? jakie ilości i jak szybko zwiększałyście ilość? kiedy pierwsze pieczywo? pszenne?

abkasia

Cytat: elvelve w 06 Cze 2010, 18:21:52
kiedy zaczęłyście podawać całe żółtko? a kiedy całe jajko?
kiedy wywar z mięsa?
jak z tym glutenem, co podawałyście? kaszę mannę? jakie ilości i jak szybko zwiększałyście ilość? kiedy pierwsze pieczywo? pszenne?
zoltko wprowadza sie wg jakichs tm zasad.
ja sie nie stoswalam do tego,

zaczelam podawac najpierw po trochu zoltko gdzies po 9-10 mies,
potem po roku cale jajko
a nie tak jak jest w zaleceniach co 2 dzien chyba pol zoltka....

nionczka

jesli chodzi o gluten to po prostu lekarka mi powiedziala, ze zamiast kaszki ryzowej mozemy dawac Irene wielozbozowe i obserwowac reakcje. Gdyby cos bylo nie tak to sie zglosic. Wiec poszlam do sklepu i kupilam kaszke wielozbozowa, cos jak zdrowy Brzuszek tylko, ze tam nie ma takiej ladnej nazwy. I tyle.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

Cytat: Kasia w 06 Cze 2010, 19:11:11zuzia absolutnie nie chce Cie przekonywać  nie chce sie tutaj spierać
ale cały czas to robisz! po co? przejrzałaś cały wątek, żeby mi coś udowodnić? i co ci to dało? satysfakcję? super.
5 grudzień to prawie 6 miesięcy Michała więc i tak wyszło na moje.

Kasia

zuz skoro zarzuciłaś mi kłamstwo (mylenie się) to sorki ....

rilla

eh a ja juz mam dosc karmienia piersia:/ tak o to walczyłam, ale chciałabym "już" rozszerzyć dietę. Teraz na wyjeździe nad morze karmienie piersią było dla mnie udręką, szykanie ławki, miejsca na plaży... skończyło sie na butli na spacerach. Wyrodna jestem. Dla mnie karmienie piersią jest przereklamowane. Nie wiem jak wytrzymam jeszcze 3 miesiące

fasolka1980

rilla dla mnie było udręką przez pierwsze 3 miesiące :)

potem sie przyzwyczaiłam i juz mi cięzko na mysl o odstawieniu Igora :(

niewiemjaka

Cytat: elvelve w 06 Cze 2010, 19:21:52kiedy zaczęłyście podawać całe żółtko? a kiedy całe jajko?
kiedy wywar z mięsa?
kurcze ja to slabo pamietam :D
jajko zgodnie z zaleceniami, wiem juz ze na bialko mlody zle reaguje :( wiec samo zoltko, mimo ze smakowala mu jajeczniczka na parze :(
gluten wprowadzalam nie-zgodnie z zaleceniami bo jakos pozno :D wiec dosypywalam mu glutenowej kaszki po trochu, teraz je codziennie mleczna kaszke manna na gesto
a pieczywo wcinal tez jakos szybko z kolei i nadal uwielbia buleczki
ale ci pomoglam  :blush: :blush: :blush:

golinda odkad mlody zaczal jesc gotowane to tych sloczikow nie chce jesc :( rzadko kiedy uda sie cos wcisnac...
banany tez uwielbia - ale ma po nich takie jakby czarne nitki w kupce :/ ale i tak mu daje

nionczka

Cytat: fasolka1980 w 07 Cze 2010, 11:19:43rilla dla mnie było udręką przez pierwsze 3 miesiące

Dla mnie tak samo. A karmienie na plazy i keidy jest ladna pogoda to zaden problem. Na plazy mozesz usiasc gdziekolwiek. Ja bardzo lubilam karmic na plazy, w parkach. tam zawsze jest gdzie przysiasc. Ale ja juz w takich miejscach karmilam, ze dla mnie plaza to szczyt luksusu.

rilla

nionczka no właśnie, zależy od pogody, pierwszego dnia było 9 stopni! myślałam, że umrę rozpinając kolejne warstwy, żeby dać cyca. Nie wyobrażam sobie mieć dziecka zimą, chyba w ogóle nie wychodzi się na spacery.

Później w Kołobregu już było ładnie i sobie radziliśmy, ale jak szliśmy na obiad to dostał butle.

zuzia

Cytat: Kasia w 07 Cze 2010, 06:42:41
zuz skoro zarzuciłaś mi kłamstwo (mylenie się) to sorki ....
i nadal uważam, że nie masz racji. nie lubię jak ktoś mi coś wmawia bo "wie lepiej".
wybacz, ale to chyba jednak JA wiem co i kiedy dostał Michał
a to, że szukałam info nt. podgrzewania posiłków etc. jeszcze o niczym nie świadczy.

Dodany tekst: 07 Cze 2010, 12:42:53

Cytat: fasolka1980 w 07 Cze 2010, 11:19:43potem sie przyzwyczaiłam i juz mi cięzko na mysl o odstawieniu Igora
mi też jakoś ciężko... :(

Dodany tekst: 07 Cze 2010, 13:44:28

Cytat: elvelve w 06 Cze 2010, 19:21:52jak z tym glutenem, co podawałyście? kaszę mannę? jakie ilości i jak szybko zwiększałyście ilość? kiedy pierwsze pieczywo? pszenne?
ja z glutenem to zaszalałam bo Michał dostał od razu michę kaszy manny. zjadł bez mrugnięcia okiem i nic się nie działo. później dosypywałam kaszkę glutenową do ryżowej.
pieczywo? nie pamiętam, ale chyba tak ze 2 - 3 tygodnie później zaczął dostawać środek bułki do pociumkania a później skórkę.

brawurka

Cytat: golinda w 07 Cze 2010, 09:23:05
moja Ninka uwielbia banany, niestety ma po nich zaparcia biedaczysko
słoiczków już jej nie daję, bo moja mama postanowiła, że sama jej będzie gotować
mnie to odpowiada ;D
przeczytałam i pomyślałam, oszalała takiemu maluchowi jz diete rozszerzyła? a potem spojrzałam na suwaczek  :padam: jak ten czas leci

magdalinska

jako ze Kubus skonczyl dzisiaj 4 miesiace, dostał troche jabłuszka :D
pierwsze zamoczenie jezyka - zdziwienie
drugie - skrzywienie sie
trzecie - złapał mnie za reke i ciagnal do buzi, jakby jedzenia przez miesiac nie widzial :D
czwarte - tak jak trzecie :D
w sumie dostal moze pol łyzeczki, nie najadł sie za duzo ;) jutro dam mu wiecej

ishka82

magdalinska, no to pierwsze koty za płoty :dance:

magdalinska

niewiemjaka

Cytat: magdalinska w 08 Cze 2010, 15:43:32pierwsze zamoczenie jezyka - zdziwienie
drugie - skrzywienie sie
trzecie - złapał mnie za reke i ciagnal do buzi, jakby jedzenia przez miesiac nie widzial Cheesy
czwarte - tak jak trzecie Cheesy
:rotfl: usmialam sie hehe fajnie! :D

Angie

jowita

Mam w ogródku swoje niepryskane truskawki i poziomki, ale z tego co czytam jeszcze za wcześnie aby je podać mojemu synkowi. Znalazłam informacje że po 10 miesiącu można podawać. Moje dziecko do tej pory nie wykazało żadnych oznak uczulenia na cokolwiek. Czy może któraś z was podawała dziecku wcześniej ww. owoce. Czy nie warto ryzykować.

nionczka

Cytat: jowita w 10 Cze 2010, 13:25:30Mam w ogródku swoje niepryskane truskawki i poziomki, ale z tego co czytam jeszcze za wcześnie aby je podać mojemu synkowi. Znalazłam informacje że po 10 miesiącu można podawać. Moje dziecko do tej pory nie wykazało żadnych oznak uczulenia na cokolwiek. Czy może któraś z was podawała dziecku wcześniej ww. owoce. Czy nie warto ryzykować.

tak, ja wszystkie bo wedlug obowiazujacych w Hiszpanii zalecen wszystkie owoce mozna podawac, chyba, ze dziecko ma tendencje do alergii. Moje dziecko w ogole rozszerzanie diety zaczelo od cytrusów i odpukac zdrowa jest jak ryba. Choruje chyba najmniej ze wszystkich strefowych dzieci.

rilla

dzisiaj karmiłam u teściów na tarasie i o dziwo bylo przyjemnie. Uswiadomilam sobie, ze w domu przewaznie przy karmieniu ogladam tv, albo czytam strefe:) Moze powinnam wiecej uwagi poswiecic jedzącemu maluchowi i mi sie karmienie spodoba bardziej

Czy wasze dzieci juz spia? od ktorej?

ishka82

rilla, moja już śpi, poszła spać po 19, ok. 20 usnęła :)

magdalinska

kiedys o 19, ostatnio ok 20, a dzisiaj od godz płacze, budzi sie co chwile  :crazy:

zosia2007

Cytat: rilla w 11 Cze 2010, 21:53:59Czy wasze dzieci juz spia? od ktorej?
tak, ok 19:30-20jest kapiel, pozniej karmienie i spanie. czyli od jakis 30 min, nie wiem dokladnie bo odlozylam go do lozeczka i sobie troche polezal zanim zasnal