Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

mika

Czy któraś z Was szczepiła szczepionkami  3w1 acelularnymi? W kalendarzu szczepień gdzie szczepi się skojarzonymmi 5w1 nie przemawia do mnie to, że polio pojawia sie już w 2 miesiacu życia a przy nieskojarzonych dopiero w następnym etapie i to, że w przypadku tych szczepień skojarzonych jeśli pojawiaja się objawy niepożadane to nie wiadomo na którą szczepionke to jest reakcja -spotkałam się z opiniami, że przy dzieciach bardzo wrażliwych może mieć to znaczenie, stąd moje pytanie o szczepienia acelularne...ktoś cos wie?

zuzia

OlaFasola
jak będziesz u pediatry poproś o wypisanie emli. tylko toto jest na receptę i trzeba posmarować przynajmniej 30 minut przed zastrzykiem więc lepiej mieć wykupione wcześniej niż szczepienie.
to fajna maść przeciwbólowa. na Michała świetnie działa.

marax

mi sprzedaja bez recepty ale zawsze cos tam pojekują przy okienku ze to na recepte i one nie mogą wlasciwie :)

kasiad

nam Emlę pielęgniarka szczepiaca Olka odradziła  ;)
powiedziała, ze zdarzały się przypadki reakcji uczuleniowych i wtedy nie wiadomo było, czy to reakcja organizmu na szczepienie czy na Emlę  ;)

dlatego my nie smarowaliśmy i wielkiego cierpienia u Małego nie zauważyłam  ;)

ishka82

Ja bez rzucania monetą postanowiłam jednak na rota nie szczepić ;) Mam nadzieję, że to dobra decyzja.

abkasia

nam masc znieczulajaca nie jest potrzebna.. ;D

Kasia

Cytat: abkasia w 26 Kwi 2010, 10:02:19
nam masc znieczulajaca nie jest potrzebna.. ;D

nam też nie :) na całe szczęscie :)

aja

ja emlę zastosowałąm dwa czy trzy razy - za pierwszym razem wydawało mi sie że faktycznie znieczuliła ale właścwie czy z tym kremem czy bez to Nastek reagował na szczepienie bardzo podobnie wiec już wiecej go nie smarowałam

fasolka1980

my tez emli nie stosowaliśmy i Igor bardzo dzielnie zniósł szczepienie

marax

ja stosuje . Jezeli wydaję juz 100 zl na szczepionke 5 w 1 po to zeby dziecko nie bolalo to dodatkowe 5 zl mnie nie zbawi a dziecku oszczedze cierpienia. A co do reakcji uczuleniowej to emla moze wywolac prawie wylacznie miejscową odczyn zapalny.Przy takiej reakcji na szczepionkę postepowanie sie nie zmienia nic sie nie robi i czeka az zejdzie wiec nie jest to dla mnie jakies kategoryczne przeciwskazanie.

abkasia

na moim te szczepienie wrazeia nie roia, nie placze po niech wcale.. ;D

foszek

wyrodna matka ze mnie, na rote nie szczepilam, zadnych znieczulaczy nie stosowalama, malo tego, tesciowa nie moz eprzeolec, ze po ostatnim szczepieniu nie wzielam malego do nas do lozka, tylko kazalam mu spac samemu u siebie

ishka82

Cytat: foszek w 26 Kwi 2010, 22:25:29
wyrodna matka ze mnie, na rote nie szczepilam, zadnych znieczulaczy nie stosowalama, malo tego, tesciowa nie moz eprzeolec, ze po ostatnim szczepieniu nie wzielam malego do nas do lozka, tylko kazalam mu spac samemu u siebie
Ja na rota nie szczepię, znieczulaczy nie stosuję, a Niuśka zawsze śpi w łóżeczku...nawet mi do łba nie przyszło po szczepieniu zrobić inaczej ;)

marax

ja tam stosuje a skuteczne jest to na pewno. kiedys smarowalam malej raczke i nie moglam sobie poradzic z tym smarowniem i trzymaniem tubki wiec wzielam otwarta tubke i przytrzymałam sobie zębami :) wycisnelo mi sie troche tej masci na język i tak mi znieczulilo ze nie czułam przez dobrą chwilę języka . Ja nie uważam emli za fanaberię i cackanie się z dzieckiem . Skoro może dziecko nie boleć i nie kosztuje to wiele to dlaczego nie skorzystać? Dla dziecka szczepienie to wcale nie jest takie latwe przezycie wiec ja jestem zadowolona ze mam taką mozliwosc .

siog

moja mala nie reaguje na szczepienia, nie placze

foszek

Wlasnie mi podsunelas mysl, moze mu wysmaruje stopy i wtedy uda mi sie we snie powyciagac te drzazgi???

justynaaaa2

foszek jest to niezły pomysł moim zdaniem  :thumbup: ja kiedyś używałam tej emli jak chodziłam na depilację laserem ;) faktycznie działa nawet na trochę większe powierzchnie niż miejsce do szczepionki :) możesz spróbować  ;)

foszek

spytam sie dzisiaj czy maja to w aptece, jezeli nie to pewnie beda mieli cos podobnego i sprobuje zadzialac jak maly bedzie spal

niewiemjaka

dziewczyny nie mam czasu za bardzo wiec szybkie pyt bo na pewno dostane odpowiedz :D
Wiktor za chwile konczy roczek to co teraz nas czeka? jakas szczepionka na roczek? jak bralismy do tej pory 6w1 to jaka? pojedynczA? czy teraz w 12mc i potem w 13-14mc tez cos?

:beer: za odp

rilla

my jestesmy po pierwszym szczepieniu.

5w1 + płatny Engerix b. Na rota nie szczepimy. Pneumokoki zaszczepimy jak sie wyjasni kwestia złobka. Młodego fakt szczepienia nie ruszył w ogóle.

OlaFasola

My jutro idziemy szczepić na rota i cholernie się boję, bo Mikołaj ulewa na potęgę. I szkoda by było jakby ulał szczepionkę za ponad 300 PLN :)

foszek

Cytat: niewiemjaka w 05 Maj 2010, 15:25:52
dziewczyny nie mam czasu za bardzo wiec szybkie pyt bo na pewno dostane odpowiedz :D
Wiktor za chwile konczy roczek to co teraz nas czeka? jakas szczepionka na roczek? jak bralismy do tej pory 6w1 to jaka? pojedynczA? czy teraz w 12mc i potem w 13-14mc tez cos?

:beer: za odp
po skonczeniu pelnych 12 m-cy szczepi sie na meningokoki. A pozniej jest szczepienie na odre, ospe rozyczke i swinke.  Ostatnio wyczytalam gdzies, ze jezeli te ostatnie szczepienie wykonuje sie po 15 m-cu zycia to ponoc poznej nie trzeba powtarzac .

niewiemjaka

oki czyli nas czeka ta odra/ospa/rozyczka/swinka - ale to w jednej szczepionce jest mam rozumiec?:)
:beer:

magdalinska

OlaFasola no szkoda :) ja mam nadz ze do 20.05 (wtedy mamy isc na druga dawke) juz sie wszystko u nas unormuje, bo na razie to mu sie zdarza tak raz dziennie albo mega ulanie, albo raz na 2-3 dni zwymiotowac i tez nei chce trafic akuart na szczepienie ;) jak mi zwroci to rota, to mu do konca zycia bede to wypominac ;)