Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

Kasia

kasiad

Cytat: Angelos w 22 Kwi 2010, 12:41:56
kasiad po roku na meningo szczepi się jedną dawką ;D

aaa to dobrze  ;)

Dodany tekst: 22 Kwi 2010, 12:55:12

Cytat: Kasia w 22 Kwi 2010, 12:45:59
masz powyzej w tym zestawieniu

mam, mam  ;)
mnie chodziło bardziej czy tylko tymi szczepionkami się szczepi, czy są może jeszcze jakies inne  ;)

ishka82

Cytat: foszek w 22 Kwi 2010, 12:02:15
rzuc moneta :D

Bardzo śmieszne :P Ale już jestem bliska do takiego rozwiązania :crazy: :crazy: :crazy: Szkoda, że cykl rota tak szybko trzeba skończyc, bo bym na później zostawiła, a tak to doopa :headbang: Trzeba było pneumo na później zostawić, ale pediatra nas przekonała, tym bardziej, że ostatnio u mnie w mieście był przypadek sepsy pneumokokowej u dzidziusia, który był jeszcze przed szczepieniem...no nic, póki co wymyśliłam, że jutro chyba nie pójdę, zostawię to ewentualnie na poniedziałek ;) W niedzielę mąż powinien wrócić, to się jeszcze naradzimy i siądziemy z kalkulatorem niestety...no i w poniedziałek, to pewnie on by mógł iść z nami na szczepienie, a jutro będę sama ;D

kasiad

widzę, ze na pneumo szczepi się Synflorixem,Prevenarem, czy jest coś jeszcze?
zupełnie się na tym nie znam ;D

a na meningo tylko NeiI?

Kasia

Cytat: kasiad w 22 Kwi 2010, 13:02:17
widzę, ze na pneumo szczepi się Synflorixem,Prevenarem, czy jest coś jeszcze?
zupełnie się na tym nie znam ;D

a na meningo tylko NeiI?

Ja tylko takie miałam propozycje od pediatry, nic innego mi nie proponowała

kasiad

Cytat: Kasia w 22 Kwi 2010, 13:03:18

Ja tylko takie miałam propozycje od pediatry, nic innego mi nie proponowała

o to mi chodziło :)  :thankyou:  :beer:

OlaFasola

No to zaszepiliśmy Mikołajka. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na 6w1, mam nadzieję że to dobra decyzja.
Do dziewczyn które tak szczepiły, czy mamy się spodziewać skutków ubocznych?

ishka82

Cytat: OlaFasola w 22 Kwi 2010, 15:37:31
No to zaszepiliśmy Mikołajka. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na 6w1, mam nadzieję że to dobra decyzja.
Do dziewczyn które tak szczepiły, czy mamy się spodziewać skutków ubocznych?
Tylko 6w1, czy pneumo i rota też? ;)

OlaFasola

Dzisiaj tylko 6w1. Rota za dwa tygodnie, bo dziś był najedzony i bałam się, że uleje.
Pneumo też planujemy, ale już u nas w przychodni. Dzisiaj byliśmy w poradni komercyjnej, bo u nas w przychodni nie ma pielęgniarki, bo się zwolniła i nie ma komu szczepionki podać, a Mikołaj już ma 9 tygodni i nie chcieliśmy dłużej zwlekać.

ishka82

Cytat: OlaFasola w 22 Kwi 2010, 16:12:55
Dzisiaj tylko 6w1. Rota za dwa tygodnie, bo dziś był najedzony i bałam się, że uleje.
Pneumo też planujemy, ale już u nas w przychodni. Dzisiaj byliśmy w poradni komercyjnej, bo u nas w przychodni nie ma pielęgniarki, bo się zwolniła i nie ma komu szczepionki podać, a Mikołaj już ma 9 tygodni i nie chcieliśmy dłużej zwlekać.
Rozumiem :) Ale widzę, że rota planujecie...Bo ja jestem tak cholernie niezdecydowana, że przyjdzie mi monetą chyba rzucać, tak jak foszek radziła ;)

OlaFasola

Cytat: ishka82 w 22 Kwi 2010, 17:46:59Rozumiem Smiley Ale widzę, że rota planujecie...Bo ja jestem tak cholernie niezdecydowana, że przyjdzie mi monetą chyba rzucać, tak jak foszek radziła wink

Tak planujemy rota. Lekarka jednak powiedziała, że priorytetowe są pneumokoki. Rota to jeśli nas stać, to jest to komplet zalecany. Gdybym musiała wybierać, to wybrałbym pneumo.

ishka82

Cytat: OlaFasola w 22 Kwi 2010, 16:56:27
Tak planujemy rota. Lekarka jednak powiedziała, że priorytetowe są pneumokoki. Rota to jeśli nas stać, to jest to komplet zalecany. Gdybym musiała wybierać, to wybrałbym pneumo.
Nasza też mówi, że pneumo to priorytet i pierwszą dawką już zaszczepiliśmy ;) Został mi już tylko dylemat z rota ;)

OlaFasola

ishka82 to w takim razie decyzja zależy to głównie od możliwości finansowych, bo jest to cholernie droga szczepionka.

marax

a mnie uczono ze priorytet to meningokoki i nie wiem dlaczego wszyscy lekacewaza je w zaleceniach ? akurat mialam zajecia w najbardziej kompetentnej jednostce -klinika zakazna dla dzieci .

ishka82

Cytat: maraxela w 22 Kwi 2010, 17:39:36
a mnie uczono ze priorytet to meningokoki i nie wiem dlaczego wszyscy lekacewaza je w zaleceniach ? akurat mialam zajecia na najbardziej kompetentnej jednostce -klinika zakazna dla dzieci .
Moja pediatra powiedziała, że meningo zaszczepimy jak mała będzie miała rok :)

Dodany tekst: 22 Kwi 2010, 17:59:17

Cytat: OlaFasola w 22 Kwi 2010, 17:02:43
ishka82 to w takim razie decyzja zależy to głównie od możliwości finansowych, bo jest to cholernie droga szczepionka.
One wszystkie są drogie...pneumo kosztuje niewiele mnie, a dawek jest więcej :crazy:

zuzia

Cytat: Kasia w 21 Kwi 2010, 14:22:48- 6w1 nie wzięłam ze wzgledu na kasę i na wzw, którego jest o jedna dawke za dużo - po konsultacji z lekarzem
nasza pediatra powiedziała, że nie ma to znaczenia

elve

Cytat: maraxela w 22 Kwi 2010, 17:39:36
a mnie uczono ze priorytet to meningokoki i nie wiem dlaczego wszyscy lekacewaza je w zaleceniach ? akurat mialam zajecia na najbardziej kompetentnej jednostce -klinika zakazna dla dzieci .
z epidemiologicznego punktu widzenia wieksze prawdopodobienstwo jest zachorowania na meningokoki

marax

No wlasnie elve tylko dlaczego tak malo sie o tym mowi ? MOim zdaniem pierwszensto powinny miec szczepienia na meningo a nie na pneumo .,

foszek

zanim felix sie urodzil, mielismy w rodzinie meza przypadek zachorowania przez menigokoki, tak wiec u nas te szczepienie bylo oczywiste.

Wczoraj sie dowiedzialam ze dziecko jednej znajomej ma  powiklania poospowe, baba nie szczepila, poszla na ospa-party, teraz dziecko 5-letnie sie meczy

magdalinska

martullek

my szczepimy 6w1. po pierwszej dawce brak skutków ubocznych, po 2 stan podgorączkowy, ale temp spadła sama bez zbijania, we wtorek miałam 3 dawkę i jak dotąd problemów brak. zawsze tylko Wojtuś ma zgrubienie na nóżce - od wtorku do dziś się jeszcze utrzymuje, mimo okładów z sody.

ishka82

Cytat: foszek w 22 Kwi 2010, 21:43:23Wczoraj sie dowiedzialam ze dziecko jednej znajomej ma  powiklania poospowe, baba nie szczepila, poszla na ospa-party, teraz dziecko 5-letnie sie meczy
Niektórzy to na prawdę rozumu nie mają :stupid: :stupid: :stupid:

foszek

zuzia

Cytat: foszek w 22 Kwi 2010, 21:43:23Wczoraj sie dowiedzialam ze dziecko jednej znajomej ma  powiklania poospowe, baba nie szczepila, poszla na ospa-party, teraz dziecko 5-letnie sie meczy
nigdy nie zrozumiem takich rodziców. nigdy!

OlaFasola

martullek dzięki za odpowiedź.
U nas niestety skończył się na straszliwej rozpaczy, chyba bardzo go bolało. Cała nóżka mu spuchła bardzo i zrobiła się buraczano-czerwona. Po konsultacji z pediatrą podałam mu czopek z paracetamolu i bidulek w końcu usnął.