Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marax

Cytat: Kasia w 05 Lip 2010, 10:47:41

ja zaszczepie na pewno :)

rozmawiłam z lekarzami i pwoiedzieli aby w ogóle nie sugerowac się ospą, która my w dzieciństwie przechodziliśmy, bo przez te naście, dziesiąt lat ta ospa się "zmutowała" i teraz coraz czesciej są powikłania

na razie 23 lipca ruszamy na odre świnke i różyczkę
a póxniej ospa
i pneumokoki :)

mozna szczepic razem odra swinak rozyczka i ospa jezeli to nie jest razem to trzeba zachowac 4 tygodnie miedzy tymi szczepionkami

aja

Golinda my chyba szczepiliśmy  prevenarem - juz się połapać nie mogę co jest od czego

a po ospie młody dostał goraczki 1-dniowej

marax

ja szczepie synflorixem teraz musze isc na jeszcze jedna dawke 5 w 1 i doszczepiania synflorixem

konwalia

do tych co biorą prevenar, proście o prevenar 13, bo zabezpiecza przed większą liczba serotypów(13) niz klasyczna (7)

Kasia

Cytat: maraxela w 05 Lip 2010, 22:05:41mozna szczepic razem odra swinak rozyczka i ospa jezeli to nie jest razem to trzeba zachowac 4 tygodnie miedzy tymi szczepionkami

o to super :)
czyli dokupię jeszcze ta ospę i zaszczepię razem :)

Dodany tekst: wto, 6 lip 2010, 07:12:13

Cytat: konwalia w 05 Lip 2010, 22:54:26
do tych co biorą prevenar, proście o prevenar 13, bo zabezpiecza przed większą liczba serotypów(13) niz klasyczna (7)

słyszałam :) my już chyba ostatnią dawke mieliśmy tą zmodyfikowaną wersją (chyba)

feeling.good

My chyba mieliśmy zwykły. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam :( Dziś mieliśmy drugą dawkę. Niestety Staś gorzej zniósł dzisiejsze szczepienie. Więcej płakał :)

vobi

Cytat: konwalia w 05 Lip 2010, 22:54:26

a jesli pierwsza dawke Hania miala ta klasyczna, to druga moze miec te 13?

Kasia

Cytat: vobi w 06 Lip 2010, 16:18:34
a jesli pierwsza dawke Hania miala ta klasyczna, to druga moze miec te 13?

tak :) to ta sama szczepionka tylko unowoczesniona :)

ta nowoczesniejsza 13 jest wzglednie od niedawna :) rok temu jej nie było, przynajmniej my jej nie dostalismy

ishka82

Ja o tym nie wiedziałam, a Młoda wzięła już dwie dawki ;D Ale wydaje mi się, że dostała tą 13kę, bo coś pielęgniarka mówiła, że mają taką, co przed większą ilością szczepów chroni :)

Angie

Dziewczyny ile jest dawek szczepionki na ospę? Zaszczepiłam dzis Lenę i pielęgniarka mi powiedziała, że
w czasie 6 tygodni-3 miesiące muszę zaszczepić drugą dawką. Byłam przekonana, że jest jedna.

abkasia

Cytat: Angelos w 06 Sie 2010, 21:43:02
Dziewczyny ile jest dawek szczepionki na ospę? Zaszczepiłam dzis Lenę i pielęgniarka mi powiedziała, że
w czasie 6 tygodni-3 miesiące muszę zaszczepić drugą dawką. Byłam przekonana, że jest jedna.
2

jakies 3 mies temu sanepid wprowadzil 2 dawke obowiazkowa

OlaFasola

Cytat: abkasia w 06 Sie 2010, 22:46:44jakies 3 mies temu sanepid wprowadzil 2 dawke obowiazkowa
Ale to znaczy, że jak ja się szczepiłam jakieś 3 lata temu jedną dawką to ona była nieskuteczna i powinnam się doszczepić?

abkasia

Cytat: OlaFasola w 06 Sie 2010, 21:54:51
Ale to znaczy, że jak ja się szczepiłam jakieś 3 lata temu jedną dawką to ona była nieskuteczna i powinnam się doszczepić?
nie wiem jak jest w przypadku szczepienia u doroslych.
wiem jak jest u malych dzieci
sa 2 dawki obowiazujace

OlaFasola

Cytat: abkasia w 06 Sie 2010, 23:01:15wiem jak jest u malych dzieci
sa 2 dawki obowiazujace
No tak, ale piszesz, że od niedawna. więc jak ktoś dziecko uszczepił rok temu, albo dwa, gdy obowiązywała jedna dawka, to powinien doszczepić czy nie. Jest skuteczna, czy nie jest?

abkasia

Cytat: OlaFasola w 06 Sie 2010, 22:03:51
No tak, ale piszesz, że od niedawna. więc jak ktoś dziecko uszczepił rok temu, albo dwa, gdy obowiązywała jedna dawka, to powinien doszczepić czy nie. Jest skuteczna, czy nie jest?
ola nie wiem.... ;D
w szczepieniach obowiazuje jakis schemat,
widac pojedycze szczepienie na ospe jest mniej skuteczne niz podwojne, dlatgo zalecono doszczeinie po 6 tyg

czy dszczepianie po czasie pozniejszym ma sens w tym przypadku trzeba pytac pediatry, albo zrobic poziom przeciwcial :D

ciekawie jest chyba z meningokokami, jesli szczepi sie przed ukonczeniem przez dziecko 1 roku zycia to sa 3 dawki, jesli po roku to 2 sa obowiazujace

zuzia

Cytat: abkasia w 06 Sie 2010, 21:46:44
2

jakies 3 mies temu sanepid wprowadzil 2 dawke obowiazkowa
shit!
te maupy w przychodni nic nie mówiły :zly:
po 6 tygodniach to ja na meningo miałam szczepić a nie 2 raz na ospę.
k..a! jak człowiek się sam nie dowie to one nic nie powiedzą!

Angie

Pielęgniarka mi powiedziała, że martwe szczepionki mozna szczepić z ospą.

zuzia

Cytat: Angelos w 06 Sie 2010, 23:32:42
Pielęgniarka mi powiedziała, że martwe szczepionki mozna szczepić z ospą.
a meningo to martwa szczepionka?

Angie

vobi

Cytat: abkasia w 06 Sie 2010, 23:08:43ciekawie jest chyba z meningokokami, jesli szczepi sie przed ukonczeniem przez dziecko 1 roku zycia to sa 3 dawki, jesli po roku to 2 sa obowiazujace

z pneumo jest podobnie

foszek

Kurcze, my mielismy 4 szczepienia na pneumokoki, na meningokoki tylko 1, a na ospe 2,

marax

Cytat: foszek w 07 Sie 2010, 17:42:44
Kurcze, my mielismy 4 szczepienia na pneumokoki, na meningokoki tylko 1, a na ospe 2,
bo to zalezy od tego kiedy zaczyna sie poszczegolne szczepionki i na pewno mieliscie poprawnie

foszek

Cytat: vobi w 06 Lip 2010, 17:18:34a jesli pierwsza dawke Hania miala ta klasyczna, to druga moze miec te 13?
wlasnie przegladalam ksiazeczke szczepien i pierwsze 3 mial maly zwykla a 4 wlasnie 13

vobi

faktycznie, lekarka wypisala recepte na Prevenar 13, czyli chyba te stare juz w ogole poszly w odstawke

Przypomnijcie mi pls, czy szczepienia 5w1 i na pneumokoki sa w ramie czy w udo?

OlaFasola

Cytat: vobi w 31 Sie 2010, 13:16:50czy szczepienia 5w1 i na pneumokoki sa w ramie czy w udo?
Mikołaj miał wszystko w udo. Tylko 6w1 a nie 5