Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

gioseppe

Cytat: OlaFasola w 05 Maj 2010, 15:34:07
My jutro idziemy szczepić na rota i cholernie się boję, bo Mikołaj ulewa na potęgę. I szkoda by było jakby ulał szczepionkę za ponad 300 PLN :)
mielismy to samo
WIktor tez ulewal (to jest zreszta jedno z pytan alergologa, czy dziecko ulewalo/ulewa;) )
i tez trzeslismy troche portkami, zeby nie zwymiotowal drogiej szczepionki hehe :)
ale pielegniarka dala to bardzo powoli i udalo sie
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

marax

Cytat: niewiemjaka w 05 Maj 2010, 15:49:35
oki czyli nas czeka ta odra/ospa/rozyczka/swinka - ale to w jednej szczepionce jest mam rozumiec?:)
:beer:
odra swinka i rozyczka (podawana w ramie)to jedna szczepionka bezplatna jezeli chcesz mozesz zaplacic ok 180 zl i w tym samym czasie zaszczepic na ospeszczepionka podawana w drugie ramie . trzeba powtorzyc ok 16 miesiaca zycia jeszcze ta 5 w 1 i pneumokoki jezeli szczepilas przed ukonczeniem roku. po 1 roku zycia mozna szczepic tez na meningokoki ale z zachowaniem odstepu 6 tygodniowego miedzy odra/swinka/rozyczka/ospą :)

foszek

Cytat: maraxela w 05 Maj 2010, 18:36:31podawana w ramie
mysmy dostali w nozke :)
Wszystkie szczepienia w pierwszym roku zycia podaje sie w odstepach 4-6 tyg

marax

Cytat: foszek w 05 Maj 2010, 19:37:58
mysmy dostali w nozke :)
Wszystkie szczepienia w pierwszym roku zycia podaje sie w odstepach 4-6 tyg

chodzi przy tej szczepionce o to ze one sa zywe i dlatego taki scisle podny odstep . od 1 roku zycia mozna szczepic w ramie bo juz jakis miesien jest na nim :)

foszek

Cytat: maraxela w 05 Maj 2010, 20:04:38
chodzi przy tej szczepionce o to ze one sa zywe i dlatego taki scisle podny odstep . od 1 roku zycia mozna szczepic w ramie bo juz jakis miesien jest na nim :)
wlasnie sie zastanawiam co lepsze czy w reke czy w nozke, bo po tym szczepieniu malego bolaly nozki w miejscu szczepienie, trwalo to 2-3 dni i teraz sie zastanawiam czy przy nastepnej dac znowu w nozke czy w raczke

martullek

mieliśmy szczepienie 20 kwietnia, i do dnia dzisiejszego W. ma w miejscu wkłucia taki mini guzek - to chyba nie jest normalne. jak to zlikwidować? są jakieś "domowe" sposoby czy lecieć do pediatry?

elve

martullek twardy?
jeśli to opuchlizna to altacet, jeśli nie to bym się skonsultowała...

martullek

no właśnie twardy, opuchlizna była ale dawno temu zeszła. taki guziczek malutki

foszek

Cytat: martullek w 06 Maj 2010, 10:29:27
no właśnie twardy, opuchlizna była ale dawno temu zeszła. taki guziczek malutki
ja jestem trzesi dupa wiec bym poszla do lekarza

niewiemjaka

marax dzieki :beer:
ja szczepie tylko obowiazkowe

marax

Cytat: foszek w 06 Maj 2010, 09:56:56
wlasnie sie zastanawiam co lepsze czy w reke czy w nozke, bo po tym szczepieniu malego bolaly nozki w miejscu szczepienie, trwalo to 2-3 dni i teraz sie zastanawiam czy przy nastepnej dac znowu w nozke czy w raczke
w sumie to nie ma znaczenia. to byl taki odczyn miejscowy poszczepienny. przy innej szczepiace pewnie sie juz nie powtorzy .

marax

doda argumentacja jest przede wszystkim finansowa. Po roku np wystarczy jedna dawka szczepionki na meningokoki a jezeli szczepisz noworodka to chyba sa 3 dawki . im starsze dziecko tym mniej dawek i duzo nizsze koszty .Ja np dopiero po roku szczepilam na pneumo bo mnie nie bardzo bylo stac szczepic na wszystko odrazu .

marax

doda odpowiedz jest dosyc prosta .ten kalendaz wyprodukowala firma chyba GSC albo cos w ten desen a ona nie produkuje szczepionki przeciwko meningokoką .Oni twierdzą ze pneumokoki sa najwazniejsze bo oni produkuja te szczepionkę tymczasem badania naukowe mowia ze meningokoki sa duzo czestrze.

marax

no jasne jezeli szczepisz odrazu to masz 5 dawek pneumokokow kazda ponad 200 zl a jak szczepisz po roku to dawka chyba jest tylko jedna . Ja zaszczepilam jakos jak mala miala niespalna rok i teraz musze doszczepic nastepna dawka . szczepiac w 11 miesiacu zamiast 5 dawek sa tylko 2.

Dodany tekst: wto 25 maj 2010 20:32:44 GMT-1

doda jak szczepisz 6 w 1 to nie moze to miec znaczenia bo to sa szczepionki wszystko w jednym i wzwb jest skladnikiem szczepionki .Jezeli szczepilabys 5 w 1 wtedy najczesciej patrza czym dziecko bylo szczepione i podaja euvax jako kontynuacje. ja jeszcze mojej na meningo nie szczepilam bo mam teraz tyle na glowie ze ciagle nie mam czasu podejsc na szczepienie  ehhhh.Po roku jest tylko jedna dawna meningo .

Dodany tekst: 25 Maj 2010, 21:36:03

Jezeli was na to stac to warto szczepic jak najszybciej bo nigdy nie ma sie pewnosci ze dziecko akurat w okresie do roku wlasnie nei zachoruje ciezko na pneumokoki,meningokoki . Jezeli trzeba oszczedzac to sie jakos kombinuje,kalkuluje ryzyko itp

OlaFasola

doda my szczepimy na wszystko już w pierwszym półroczu. Lekarka rozpisała nam kalendarz i marax ma rację jak zaczniesz szczepić na meningokoki w pierwszym półroczu to są aż 3 dawki, w drugim 2, a po roku tylko 1.

A co szczepionki 6w1 to lekarka coś mówiła, że jedna dawka jest inna, bez wzw. Musiałabym rozszyfrować ten kalendarz, ale tak nabazgrała, że bez znajomości nazw szczepionek trudno mi stwierdzić co tam jest napisane.

marax

ta szczepionka 6 w 1 jest nieprzystosowana do naszego kalendarza szczepień . Każde państwo ma swoj kalendarz a ta szczepiona pewnie z usa pochodzi . Tam zapewno nie szczepią dzieci zaraz po urodzeniu i ilosc dawek sie im zgadza (to sa tylko moje przypuszczenia) . Do naszego kalendarza bardziej pasuje 5 w 1 bo mozemy uniknac jednej dawki wzwb ktora jest zbedna (w sumie to ta dawka dodatkowa nic nie robi zlego ale tez nic dobrego bo to jednak dodatkowa dawka antygenow ktore sa niepotrzebne) .Ja z tego wzgledu szczepilam 5 w 1 .nie mowiac juz o roznicy w kosztach .

Angie

Lena miała pierwszą dawkę 6w1 a potem 5w1 i dzięki temu nie miała dodatkowego wzw.

A na co muszę teraz zaszczepić, bo się jeszcze nie orientowałam  :hmm:

foszek

po roku sa menigokoki, oraz ospa rozyczka odra i swinka

aja

u nas po ospie mały dostał temperatury 37/38- po 4 dniach od szczepionki więc przypuszczam,że to po niej - chyba pierwszy raz

Angie

Cytat: foszek w 25 Maj 2010, 23:35:12
po roku sa menigokoki, oraz ospa rozyczka odra i swinka

dzięki :)  :beer:

konwalia

w większości krajów nie podaje się pierwszysch szcepień po urodzeniu, tylko po 2-6tygodniach
zreszta u nas też nie zawsze szczepi się od razu (wcześniaki, dzieci chore)

Kasia

Cytat: doda w 25 Maj 2010, 23:13:08jednak nadal nie rozumiem wzw. przy szczepionce 6 w 1 dziecko ma jedno wkłucie mniej, bo go nie szczepią na wzw dodatkowo, ale ma jedną bez sensu podaną dawkę szczepionki. i to ta podana w szpitalu jest bez sensu.
to jest dla mnie dziwne
u mnie lekarka od razu zaproponowała 5w1 aby nie zmieniac szczepionki albo aby nie podawac tej dodatkowej dawki wzw niepotrzebnie
sama tez planowałam 5w1 ze wzgledu na finanse

fasolka1980

Cytat: konwalia w 26 Maj 2010, 07:52:06
w większości krajów nie podaje się pierwszysch szcepień po urodzeniu, tylko po 2-6tygodniach
zreszta u nas też nie zawsze szczepi się od razu (wcześniaki, dzieci chore)

no własnie!

moja kolezanka nie zgodzila się na zaszepienie dziecka zaraz po urodzeniu - w szpitalu wzieli ją za swira

a tu się okazuje ze to jest normalna praktyka w innych krajach.

jakbym wiedziala ze tak mozna, to tez bym tak zrobila  :zly:

magdalinska

bylismy dzisiaj na szczepieniu, 5+1 i 2 dawka rota. dał taki koncert, jak jeszcze nigdy. Najpierw nie spodobało mu sie, ze go lekarka badała, a pozniej juz widok pielegniarki go rozwscieczyl (a nie byla taka tragiczna ;) ). Rota dostał chyba w 7 ratach, w trakcie wielkiego wrzasku  :crazy:

ishka82

magdalinska, my też dziś zaliczyliśmy drugie szczepienie :) U lekarki Mała miała znakomity humor, nawet się śmiała i gadała do niej ;D I jak pięknie głowę dźwignęła na brzuszku...w szoku byliśmy z mężem ;D Przy kłuciu już była histeria, później spanko :) No i po południu dała popis histerii, teraz śpi, mam nadzieję, że noc będzie spokojna :pray:
A szczepiliśmy drugą dawką 5w1 i pneumokoków ;)