Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

vobi

jestynka

Filip był dziś szczepiony w udo
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

Ile w ml jest szczepionki na rotawirusy? Bo sie zastanawiam jak duze sa szanse, ze Mlody ja uleje...

mika

Mobka z mojej wiedzy wynika że tego jest 1 ml, ale jak Kalina dostawała to wydawalo mi sie, że jest tego wiecej (ale moge mieć zaburzone propocje). Jak miała podawaną szczepionkę to przed i po dawałam pierś na chwilę i też pielęgniarka mówiła,że to sie szybko wchłania.

OlaFasola

Cytat: mobka w 20 Wrz 2010, 22:09:13Ile w ml jest szczepionki na rotawirusy? Bo sie zastanawiam jak duze sa szanse, ze Mlody ja uleje...
Jest tego kilka ml (tylko, że rotatequ, bo ja tą dawałam), ale tak jak mówią dziewczyny bardzo szybko się wchłania. Mi poleciła pielęgniarka nie karmić małego przed szczepieniem i po dopiero po około 20 minutach. Udało się i nie ulał, a jedną z 3 dawek podawałam mu sama w domu.

elve

u mnie zalecali nie karmić przed i po szczepieniu
podczas szczepienia dawaliśmy smoczek żeby nie wypluła
a potem woziliśmy autem przez pół godziny zeby nie ulała

Justynna

nam pielęgniarka tłumaczyła, że szczepionka na rotawirusy wchłania się poprzez śluzówkę, już w buzi, a nie z przewodu pokarmowego, więc nie należy się martwić, jeżeli dziecku się np. po godzinie uleje.

elve

Jak wasze dzieci znosiły szczepienie MMR (odra, świnka, różyczka)?
Szczepiłyście na ospę?

Angie

elvelve  Lena w ogóle nie odchorowuje szczepień. Może więcej śpi, ale nie zawsze.
Szczepiłam na ospę - dostała na razie jedną dawkę, teraz czeka ją druga.

Kasia

Cytat: elvelve w 12 Paź 2010, 11:53:48Jak wasze dzieci znosiły szczepienie MMR (odra, świnka, różyczka)?
Szczepiłyście na ospę?

po MMR nic Michałowi nie było ale on ogólnie nie reaguje na szczepienia :D

na ospę bedziemy szczepić, w najbliższym czasie :)

vobi

Cytat: elvelve w 12 Paź 2010, 11:53:48Jak wasze dzieci znosiły szczepienie MMR (odra, świnka, różyczka)?
Hania miala goraczke, nei pamietam tylko czy jedna czy dwie noce (w dzien bylo ok). Po poprzednich nie miala w zasadzie zadnych problemow.

Dodany tekst: 12 Paź 2010, 11:21:38

Cytat: elvelve w 12 Paź 2010, 11:53:48Szczepiłyście na ospę?

nie, i chyba nie bede :hmm: sama nie wiem, Hania byla juz szczepiona - oprocz obowiazkowych - na rotawirusy i pneumokoki, chcialabym jeszcze zaszczepic ja przeciw meningkokom (nie wiem czy dobrze to napisalam ;D)), nie chcialabym przesadzic...

zuzia

Cytat: elvelve w 12 Paź 2010, 10:53:48
Szczepiłyście na ospę?
na ospę szczepiłam, na razie 1 dawkę
MMR było ok.

elve

bo ponoć to najbardziej obciążające szczepienie, musze porozmawiać z pediatrą, czy nie przełożyć tego na wiosnę
no i teraz jeszcze bym chciała Anię na meningokoki zaczepić

Alka

Szczepiłyście na ospę?

mój po MMR miał podniesioną temperaturę, ale najgorzej było ostatnio po 3 dawce szczepionki 5w1, gorączka utrzymywała się przez 2 dni

abkasia

Szczepiłyście na ospę?
ja szczepilam, w 1 dniu tymi dwoma szczepionkami.
po 10 dniach, jak pisze producent szczepionki na odre swinke rozyczke, maly zacza wysoko goraczkowac, po 2  dniach dostal wysypki,
wiec olbo to byla 3 dniowka, albo powiklanie poszczepienne, ktore wlasnei tak wyglada.
wczesniej nie bylo zadnych niepokojacych objawow

martullek

a odra, świnka, różyczka jest płatna?

elve

martullek

elve, dzięki.

mi powiedziała lekarka, że 6 tygodni przed i 2 miesiące po tej szczepionce (albo odwrotnie ;) ) nie można nic innego szczepić  :hmm:

vobi

Cytat: martullek w 12 Paź 2010, 21:22:17
a odra, świnka, różyczka jest płatna?

zalezy... jako szczepienie obowiazkowe, jest bezplatna - ale mozna sie zdecydowac na nowsza wersje szczepionki, i wtedy trzeba zaplacic - jakos kilka stron wczesniej dziewczyny o tym pisaly

martullek

vobi dzięki. w wolnej chwili przekopię się wstecz

zuzia

Cytat: martullek w 12 Paź 2010, 21:32:51
elve, dzięki.

mi powiedziała lekarka, że 6 tygodni przed i 2 miesiące po tej szczepionce (albo odwrotnie ;) ) nie można nic innego szczepić  :hmm:
mi pediatra powiedziała (i druga potwierdziła), że można ją z ospą połączyć. tylko z ospą.

Kasia

mi tez powiedziała ze z ospa mozna łączyć ale nie poleca, bo to silna szczepionka i powikłania, skutki uboczne mogą byc wiec po co zwiekszac ryzyko
więc szczepiłam tylko MMR

a ze kalendarz szczepien dość napięty jest to teraz nie mamy kiedy na ta ospę sczzepić
jutro sczepimy na 5in1
a jeszcze nam meimgokoki i ta ospa zostanie (pierwsze dawki)

kasiad

Szczepiłyście na ospę?

Bardzo dobrze  ;) Olek nie odchorowuje żadnych szczepień
Na ospę nie szczepilismy chociaz teraz się zastanawiam  :hmm:

Jak tylko A wyzdrowieje czekają nas 2 dawki na pneumokoki i jedna na meningokoki  ;)
Bo my szczepimy Małego po 1 r.ż.  ;)

zuzia

Cytat: Kasia w 13 Paź 2010, 10:16:34mi tez powiedziała ze z ospa mozna łączyć ale nie poleca, bo to silna szczepionka i powikłania, skutki uboczne mogą byc wiec po co zwiekszac ryzyko
więc szczepiłam tylko MMR
nam żadna tego nei powiedziała, Michał był ok. więc wychodzi na to, że nam się udało :)

Kasia

u nas tez podejrzewam że by się udało bo młody w zasadzie żadnych reakcji poszczepiennych nie ma :)