Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ziuta

Mi na argument, że te choroby nie występują, położna odpowiedziała, że nie występują właśnie dlatego, że 95% społeczeństwa jest na nie zaszczepiona. Czyli tak jak pisze zuzia, jak przestaniemy szczepić, to choroby znowu się rozwiną.

mobka

E tam nei wystepuja, gruzlica to obowiazkowe szczepienie i co nie ma gruzlicy? Jest. I to powraca w szybkim tempie.

marax

Cytat: mobka w 26 Sty 2011, 11:13:45
E tam nei wystepuja, gruzlica to obowiazkowe szczepienie i co nie ma gruzlicy? Jest. I to powraca w szybkim tempie.
szczepionka zabezpiecza tylko przed gruzlicą centralnego ukladu nerwowego wiec gruzlica pluc jak najbardziej może występować

mobka

Cytat: maraxela w 26 Sty 2011, 11:15:37
szczepionka zabezpiecza tylko przed gruzlicą centralnego ukladu nerwowego wiec gruzlica pluc jak najbardziej może występować
A to nie wiedzialam. Dziwne, ze o tym sie nie mowi.

marax

mi to mowili na zajeciach ale musze sprawdzic czy mieli racje :)

mobka

Cytat: maraxela w 26 Sty 2011, 11:20:44
mi to mowili na zajeciach ale musze sprawdzic czy mieli racje :)

To sprawdz, bo to ciekawe co napisalas.

niewiemjaka

bardzo wszystkim dziekuje za szybka pomoc!
oczywiscie polewam soczyscie :D

marax

tezy o nieszczepieniu najczesciej glosza matki ktore o biologii maja mgliste pojęcie . Coś gdzies uslysza polowy nie zrozumieją i pozniej głoszą tezy księżycowe nie poparte żadnymi badaniami ............... tak teraz modnie być pod prąd :)

konwalia

ja uważam, ze nieszczepienie jest głupotą
natomiast brakuje informacji, że sa różne szczepionki, producenci i niestety często brak mozliowści wyboru w tej kwestii

ziuta

Dziewczyny, a powiedzcie - bo to naprawdę ciekawe jest - skąd się Waszym zdaniem biorą te wszystkie głosy przeciwko szczepieniu? Ja rozumiem moda, pod prąd, itd, ale skądś się to musiało wziąć. Aspiryna też ma skutki uboczne, a nikt nie robi krucjaty, żeby jej nie używać...

Kasia

Cytat: ziuta w 26 Sty 2011, 12:49:11Aspiryna też ma skutki uboczne, a nikt nie robi krucjaty, żeby jej nie używać...

z lekami to ja na bakier ;) krucjatę moge rozpetac lol lol lol

ale szczepienia trzeba robić! nie ma to tamto!

zwierzatko_mojej_mamy

ziuta  z roznych rzeczy - glownie pewnie z istnienia internetu - jak nie ma problemu to trzeba go stworzyc ;) taka sama krucjata byla z karmieniem cyckiem, z nienacinaniem krocza i innymi tematami ;)
argumenty za nieszczepieniem:
1. szczepionki zawieraja rtec, aluminium, formaldehyd (niepotrzebne skreslic ;) ) ktore pustosza organizm dziecka w sposob najwidoczniej zastraszajacy - adhd, autyzm, uszkodzenia mozgu i bog wie co jeszcze
2. ze nie prowadzi sie badan na szczepionkach - nie wiem jakich dokladnie i kto ich ni prowadzi i jakie powinien - ale to jak zwykle bywa - przeczyta glupek w necie i powtarza bez zrozumienia, nawet nie wiedzac, jakie sa te badania, ktorych on chcialby wymagac od producanta szczepionki ;)
3. ze szczepionki to tylko po to sa, zeby firmy farmaceutyczne zarabialy, bo przeciez tych chorob, na ktore maja dzialac to juz dawno nie ma ;)
4. przeczyta znowu glupek w necie, ze "mojej kolezanki kolezanka nie szczepi, a jej maz jest lekarzem, to chyba lekarz wie lepiej " i cala teoria spiskowa dorabiana jest do tego zdania ;)
i tak dalej ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zuzia

Cytat: ziuta w 26 Sty 2011, 12:49:11
Dziewczyny, a powiedzcie - bo to naprawdę ciekawe jest - skąd się Waszym zdaniem biorą te wszystkie głosy przeciwko szczepieniu? Ja rozumiem moda, pod prąd, itd, ale skądś się to musiało wziąć. Aspiryna też ma skutki uboczne, a nikt nie robi krucjaty, żeby jej nie używać...
no sorry, ale jak nie weźmiesz aspiryny to cie co najwyżej głowa będzie nap...lać 2 dni i po sprawie.
a jak sie nie zaszczepisz i dajmy na to zachorujesz na HM to co? ja wiem co przeszła moja ciotka, radzi sobie, ma 2 dzieci (zaszczepionych) ale to nie jest to!
btw - ja na aspiryne uczulona jestem.

niewiemjaka

ziuta dokladnie z tych powodow co pisze zwierzak

moja sis wlasnie (zielona w temacie szczepien i wogole dzieci) wie od zony kuzyna z ktorym sie spotyka ze ona nie zaszczepila bo.. tysiac argumentow, do tego wchodzisz na net i dowiadujesz sie o bataliach bo szczepionki szkodza, zabijaja, powoduja rozne choroby - np raka itp itd....

no de facto JA osobiscie nie wiem jakie sa badania robione, wierze ze są i sa ok
aczkolwiek slyszac co czasem elve opowie to :crazy:

po drugie firmy farmaceutyczne swoja droga.... ;)

no i po trzecie prawdziwe przypadki dziecioof ktorym po szczepieniu sie costam costam stalo :/

ale wazne jest zeby miec jakas intuicje wewnetrzna mimo wszystko
ja z tych wszystkich doniesien o szczepieniach mam argu i za i przeciw a jednak wybralam szczepienia

jestynka

P. pracował u facreta który jest lekarzem i z dumą opowiada,że swoich dzieci nie szczepi
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ziuta

Cytat: niewiemjaka w 26 Sty 2011, 13:48:40
ziuta dokladnie z tych powodow co pisze zwierzak

moja sis wlasnie (zielona w temacie szczepien i wogole dzieci) wie od zony kuzyna z ktorym sie spotyka ze ona nie zaszczepila bo.. tysiac argumentow, do tego wchodzisz na net i dowiadujesz sie o bataliach bo szczepionki szkodza, zabijaja, powoduja rozne choroby - np raka itp itd....

no de facto JA osobiscie nie wiem jakie sa badania robione, wierze ze są i sa ok
aczkolwiek slyszac co czasem elve opowie to :crazy:

po drugie firmy farmaceutyczne swoja droga.... ;)

no i po trzecie prawdziwe przypadki dziecioof ktorym po szczepieniu sie costam costam stalo :/

ale wazne jest zeby miec jakas intuicje wewnetrzna mimo wszystko
ja z tych wszystkich doniesien o szczepieniach mam argu i za i przeciw a jednak wybralam szczepienia
niewiemjaka, ja generalnie to znam te argumenty przeciwko szczepieniom, sama to przerabiałam nie tak dawno, jak się naczytałam w necie to też miałam fazę "to straszne, nie będę szczepić, nie zrobię tego dziecku", potem mi przeszło, małego szczepię, po każdym szczepieniu drżę o niego, ale cóż...
Pytałam bardziej o to co jest krok wcześniej, tzn. kto i po co nawrzucał takich rzeczy do netu, skoro z kolei zwolennicy szczepionek wszystkie te argumenty uważają za bzdurne. To w końcu jest coś w tym czy nie, ech... A jeśli nie, to skąd się to bierze. Pewnie tego nie dojdziemy.

zuzia

siostra K. jest pediatrą. pracuje w szpitalu i sama chorowała na ospe w wieku lat 25. jak zapytalam czy szczepic M na ospe to powiedziała bez wahania TAK bo stwierdziła, że gdyby przechorował ją do 10 rż to luz, ale ponieważ takiej pewności nie ma (ona chodziła i do żlobka i do przedszkola i nie złapała) to ona radzi szczepić bo powikłania przy/po chorobach dziecięcych są trudne do przewidzenia i zazwyczaj mało przyjemne.

niewiemjaka

Cytat: ziuta w 26 Sty 2011, 14:47:05Pytałam bardziej o to co jest krok wcześniej, tzn. kto i po co nawrzucał takich rzeczy do netu, skoro z kolei zwolennicy szczepionek wszystkie te argumenty uważają za bzdurne. To w końcu jest coś w tym czy nie, ech... A jeśli nie, to skąd się to bierze. Pewnie tego nie dojdziemy.
hmmm
no jakby to powiedziec.. wg mnie nic z niczego sie nie bierze ;)

marax

to sa ludzie ktorzy nie chca dojsc do prawdy obiektywnej tylko trzymaja sie wyczytanych  w fakcie idiotyzmów . Jak nie szczepia bo ma to dzialanie uboczne to lekow tez nie powinny sie podawac-one dopiero maja uboczne dzialanie . Zapytaj sie czy nie boi sie dziecku lekow podac ?? Po co leki organizm sam sobie poradzi :):)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: maraxela w 26 Sty 2011, 14:57:10
to sa ludzie ktorzy nie chca dojsc do prawdy obiektywnej tylko trzymaja sie wyczytanych  w fakcie idiotyzmów . Jak nie szczepia bo ma to dzialanie uboczne to lekow tez nie powinny sie podawac-one dopiero maja uboczne dzialanie . Zapytaj sie czy nie boi sie dziecku lekow podac ?? Po co leki organizm sam sobie poradzi :):)

moze to ludzie, ktorzy chca wrocic do czasow selekcji naturalnej ze smiertelnoscia noworodkow 50%, srednia zycia 40 lat i braku problemu opieki dla osob starych - bo takich po prostu nie bedzie ;)

www.annawilk.pl

marax

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 26 Sty 2011, 16:21:50
moze to ludzie, ktorzy chca wrocic do czasow selekcji naturalnej ze smiertelnoscia noworodkow 50%, srednia zycia 40 lat i braku problemu opieki dla osob starych - bo takich po prostu nie bedzie ;)
jakie to proste :)

ddu

moi eko znajomi też nie chcieli na nic szczepić. nie chciało mi się z nimi dyskutować, ale z ulgą odetchnęłam, bo sanepid w końcu ich zmusił. więc moj chrześniak choć na obowiązkowe zaszczepiony...

zwierzatko_mojej_mamy

no przeciez eko - reni jusis nie szczepi, to jak to szczepic jak to takie trendy ;)ciekawe, czy pieluchowanie tetra tez tak kopiuja :D

www.annawilk.pl

zuzia

zwierzatko_mojej_mamy
ona nie używa pampków podobno i kąpie dziecko w swoim mleku - opowiadała w DD TVN