Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

bozena.dp

uff...
przeczytałam CAŁY wątek, bo własnie stoje przed dylematem czy szczepic na rota i pneumo ;D

pisałyście, że jak nie planuję dawać małego do żlobka to można poczekać z pneumo i zaszczepić jak mały będzie miał rok, a co jak P. ma kontakt ze swoim 5-letnim kuzynem który chodzi do przedszkola? to teraz szczepić? no i nie wiem co z meningokokami? kiedy najlepiej zaszczepić? tez po 1. roku?

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: zuzia w 26 Sty 2011, 18:12:54
zwierzatko_mojej_mamy
ona nie używa pampków podobno i kąpie dziecko w swoim mleku - opowiadała w DD TVN
wiem ;D musi niezla miec produkcje mleczna ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

fasolka1980

konwalia

niewiemjaka ale twoja sis to inny przypadek, wcześniakom ustala się indywidualny kalendarz szczepień, uwzględniając wiek korygowany i rozwój malucha

Angie

ja często oglądam ddtvn i już jakiś czas temu stwierdziłam, że
reni jest pierdolnięta  :crazy:   zupełnie do mnie nie przemawia
to jej bycie ekomamą. Mówi jak jakaś fanatyczka ;D

zuzia

Cytat: bozena.dp w 26 Sty 2011, 18:12:54pisałyście, że jak nie planuję dawać małego do żlobka to można poczekać z pneumo i zaszczepić jak mały będzie miał rok, a co jak P. ma kontakt ze swoim 5-letnim kuzynem który chodzi do przedszkola? to teraz szczepić? no i nie wiem co z meningokokami? kiedy najlepiej zaszczepić? tez po 1. roku?
ja meningo zaszepie dopiero teraz.
a jak ma kontakt z przedszkolakiem to poważnie bym przemyslala szczepienie już teraz.

mobka

Ja menngo mimo zlobka bede szczepic po 1rz. Dostalam od poloznej wyciag z ksiazki, ktora pisala m.in. slawna dr Chybicka z wroclawia i w tej ksiazce jest napisane, ze do 1rz dzieci atakuje inny szczep, niz ten na ktory jest szczepionka.

Kata

Nam też pediatra powiedziała, że mimo żłobka na meningokoki to dopiero po roku jest sens szczepić. W niektórych miastach/gminach szczepienia na meningokoki są dofinansowywane lub darmowe dla dzieci chodzących do żłobka. Niestety u mnie nie funkcjonuje żadna z tych opcji :(
Pozdrawiam

Kata

OlaFasola

Ja szczepiłam też na meningo, doradziła nam lekarka ze względu na podróże.

marax

Cytat: mobka w 26 Sty 2011, 18:34:20
Ja menngo mimo zlobka bede szczepic po 1rz. Dostalam od poloznej wyciag z ksiazki, ktora pisala m.in. slawna dr Chybicka z wroclawia i w tej ksiazce jest napisane, ze do 1rz dzieci atakuje inny szczep, niz ten na ktory jest szczepionka.
a nam mowila na wykladzie cos zupelnie innego :)zalecala szczepienie od niemowlaka ..................... Ja na meningo nie szczepilam na razie . Mialam po roku ale jakos zapomnialam o tym zupelnie ................ na pneumo szczepilam wlasnie po roku . Te szczepionki i ilosc dawek jest chorendalnie droga u niemowlaka

elve

Cytat: golinda w 26 Sty 2011, 19:31:09znam taką pierdolniętą - tetry z Norwegii sprowadzała
pewnie pocztą lotniczą :rotfl: co by ekologicznie było

konwalia

Cytat: golinda w 26 Sty 2011, 19:31:09cycem i tylko cycem karmiła 1,5 roku...
to do czego dziecku zęby ;)

aja

bożenka ja na rote bym zaszczepiła (masz świetny przykład choćiażby naszego strefowego dzieciaczka)
my jeżdzimy do prfesorka,który zaleca szczepienie na wszystko - moim zdaniem lekko przegina bo ostatnio nie mogłam się wymigać od szczepionki przeciwko grypie na która nie specjalnie chcialam szczepić małego ale to jakiś fanatyk

kiedyś w tv był program o rodzince - małżeństwie lekarzy,którzy nie szczepią swoich dzieci ani nie podają lekarstw - a stosują tradycyjne metody nazych prababć tj. okłady przy gorączce itp.

ale szczerze wam powiem,że sama tez nie stosuję zadnyh proszków (teraz troszkę jestem zmuszona do acardu)

marax

Cytat: aja w 26 Sty 2011, 19:39:55
bożenka ja na rote bym zaszczepiła (masz świetny przykład choćiażby naszego strefowego dzieciaczka)
my jeżdzimy do prfesorka,który zaleca szczepienie na wszystko - moim zdaniem lekko przegina bo ostatnio nie mogłam się wymigać od szczepionki przeciwko grypie na która nie specjalnie chcialam szczepić małego ale to jakiś fanatyk

kiedyś w tv był program o rodzince - małżeństwie lekarzy,którzy nie szczepią swoich dzieci ani nie podają lekarstw - a stosują tradycyjne metody nazych prababć tj. okłady przy gorączce itp.

ale szczerze wam powiem,że sama tez nie stosuję zadnyh proszków (teraz troszkę jestem zmuszona do acardu)
za takie cos chyba mozna zostac pozbawionym prawa wykonywania zawodu ..... Nikogo nie obchodzi prywatny poglad lekarza X na dany temat . Trzeba postepowac zgodnie z wiedza medyczną najnowsza ktora wypowiada sie w tym temacie jednoznacznie .Siebie mogą nie szczepić ale juz nieszczepienie dziecka jest sprzeczne z prawem .

konwalia

Cytat: maraxela w 26 Sty 2011, 19:45:16Trzeba postepowac zgodnie z wiedza medyczną najnowsza ktora wypowiada sie w tym temacie jednoznacznie
hmmm nijak wpisują się w to lekarze homeopaci leczący tak np anginę

marax

Cytat: konwalia w 26 Sty 2011, 19:50:55
hmmm nijak wpisują się w to lekarze homeopaci leczący tak np anginę
jest pojęcie błędu w sztuce które można udowodnic ........... Jak ktoś jest odważny to i sepse moze leczyc wyciągiem z brzozy .

konwalia

Cytat: golinda w 26 Sty 2011, 20:01:40

CHYBA WODĄ BRZOZOWĄ :D
beczką wody z 2 kroplami wody brzozowej lol lol

mobka

Marax, no wlasnie bylam zdziwiona, bo pamietalam, ze ty mowilas, ze lepiej szczepic p. meningo niz pneumo. Jakbym miala skaner, to bym zeskanowala ten fragment. Moze pozniej jej w necie poszukam. Bo generalnie to rozdzial jakiejs wiekszej ksiazki jest, calosc nt. szczepien. No bardzo fajnie sie to czytalo, bo byly konkretne fakty, przeciwwskazania, zalecenia itd.

marax

a to nowa ksiażka ? moze juz jej sie poglądy zmienily

mika

maraxela a gdzie można sprawdzić takie dane jak skuteczność danej szczepionki? Ja gdzieś kiedyś czytałam że szczepionka stosowana w Polsce przeciw gruźlicy daje 50-80% skuteczności, to kiepski wynik...ciekawa jestem czy to prawda

mobka

Cytat: maraxela w 26 Sty 2011, 20:12:02
a to nowa ksiażka ? moze juz jej sie poglądy zmienily
Poszukam pozniej. Ale chyba nie za nowa.

Dodany tekst: 26 Sty 2011, 20:20:44

To taka ksiazka http://www.ikamed.pl/MP00060, wlasnie z niej mialam rozdzial o szczepieniach.

marax

Cytat: mika w 26 Sty 2011, 20:16:55
maraxela a gdzie można sprawdzić takie dane jak skuteczność danej szczepionki? Ja gdzieś kiedyś czytałam że szczepionka stosowana w Polsce przeciw gruźlicy daje 50-80% skuteczności, to kiepski wynik...ciekawa jestem czy to prawda
w pracach naukowych ,w badaniach szczepionek poprzedzających wprowadzenie na rynek  ,teraz czesto w ulotce do szczepionki

Dodany tekst: 26 Sty 2011, 20:24:46

mobka mi sie wyswietla link do calej ksiegarnii

mobka