O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

abkasia

tak:)
nasze w 10 tyg i 3 dniu mialo  4.5 cm, ale bylo zmierzone tylko orientacyjnie niedokladnie..gin powiedzial ze jest wieksze, bo bardzo sie ruszalo i zginalo,

abkasia

ale najpierw jak mnie zbadal recznie, to powiedzial, jaka wielka macica!!! moze to jednak blizniaki..
ale na usg jest 1.. ale macice mam wielka strasznie i bardzo meika, wiec to chyba dobrze..

jestynka

ja to się śmiałam, że nasz to taki wariatek mały ;) kręcił się tak, że kości nosowej nie mogli obejrzeć, strasznie długo czekaliśmy, aby na sekundę się odwrócił i pokazał :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jestynka

szczerze mówiąc na macicy to się nie znam ;)
a widzę , że robicie częściej usg, niż standardowo? z ciekawości pytam :)

jestynka

abkasia

jestynka ja robilam 2 razy juz.. raz w 8 tyg, jak mialam plamienie, i teraz w 11;) ale chyba tylko dlatego zeby sprawdzic, czy czasem nie ma blizniakow..ale trwalo ono krociutko, i bylo przez brzuch.. sprawdzilismy serduszko i wymiary..:)

abkasia

jestynka

mieszkasz w moim ulubionym mieście :) a w 12 tyg. wybierasz się na usg genetyczne?

abkasia

Cytat: jestynka w 26 Sie 2008, 11:16:41
mieszkasz w moim ulubionym mieście :) a w 12 tyg. wybierasz się na usg genetyczne?
za tydzien w czwartek, to bedzie 1 dzien 13 tyg :ag: czyli w pelni skonczony 12..
ja tez ubustwiam to miasto..:0 jego nie da sie nie kochac.. brawo brawo

kasiad

U mnie coś suwaczek wariuje  :thumbdown:
w zeszły wtorek pokazywał mi 11 tydzień 2 dzień ciąży, ddzisiaj po tygodniu znowu 11 tydzień 2 dzień  what
generalnie mój ginekolog ma bardzo luźne podejście do przyszłych mam  :hihi:
twierdzi, że wszystko jest w porządku, wyniki są super, a ja to bym wszystkie możliwe badania przeszła  żeby było można  :ag:
on twierdzi z kolei, że nie ma takiej potrzeby  :P

kasiad

Cytat: jestynka w 26 Sie 2008, 10:54:16
szczerze mówiąc na macicy to się nie znam ;)
a widzę , że robicie częściej usg, niż standardowo? z ciekawości pytam :)

usg miałam robione 2 razy, w 6 tygodniu przy stwierdzeniu ciąży przez lekarza i w 9 tak dla pewności  :D
mam nadzieję zrobić następne przy najbliższej wizycie :ag:

jestynka

kasiad50 raczej będziesz miała usg, bo w ok.12 tyg robi się przezierność karkową i kości nosowe. Też uważam, że nie ma sensu wszystkich badań po kolei robić jeśli wyniki są super :)

marax

abkasia czy ja dobrze sobie rpzypominam ze usg genetyczne to tlyko do 14 tyg sie robi?? czy cos pomotalam?? chyba jzu dla meni za pozno ale z drugiej storny niby dlaczego za pozno przeciez jeszcze wiecej widac jak ciaza jest starsza

zuzia

Cytat: maraxela w 26 Sie 2008, 20:04:34
abkasia czy ja dobrze sobie rpzypominam ze usg genetyczne to tlyko do 14 tyg sie robi?? czy cos pomotalam?? chyba jzu dla meni za pozno ale z drugiej storny niby dlaczego za pozno przeciez jeszcze wiecej widac jak ciaza jest starsza

nie jestem pewna, ale chyba chodzi o ew. możliwość przerwania ciąży. ale to tylko moje przypuszczenia.

marax

ja sie ciesze ze z Pappa wyszlo mi ze prawdopodobienstwo choroby dawna to 1:10 000 -czyli bardzo dobry wynik-uspokoilam sie .

abkasia

s a2 badania jedno- 12-14 tydz, i 20-22 tydz.
tu znalazam fajnie to opisane: http://www.marfanforum.pl/viewtopic.php?t=825

marax

hmm ale dalej nie odpowiada mi na pytanie czy ma jakikolwiek sens wykonywanie go w 17 tyg-oni posluguja sie pewnie jakimis normami np dlugosci kosci ramiennej itp dla przedzialu 12-14 wiec nie wiem czy wykonuja to w innych tyg ciazy??

abkasia

maraxelasama juz sobie odpowiedzials... robia 1 w 12-14, nastepne 20-22, nie robia tego typu badania w 17 tyg, chyba ze wzgledu na normy. musisz wiec poczekac do 20 tyg na nastepne badanie

foszek

Cytat: eva_luna w 26 Sie 2008, 08:43:58
Cytat: foszek w 25 Sie 2008, 15:37:56
Cytat: eva_luna w 25 Sie 2008, 14:31:57
oj Foszek, jak zazdroszcze. W tym wybranym przeze mnie to przykry standart. Jestem ciekawa jakie podejscie ma polozna, ktora polecila mi kolezanka do "lepszej" opieki...
Ponoc takie sa nowe wytyczne Swiatowej Organ. Zdrowia.
Smuci mnie tylko, ze porody w wodzie sa wykonywane tylko w dzien, w nocy ich sie nie wykonuje :(

Foszek w "moim" szpitalu jest przygotowana sala do porodow w wodzie, podobno wyglada rewelacyjnie, i tylko wyglada poniewaz nie przeprowadzono ani jednego porodu w wodzie!! I to nie dlatego, ze nie ma chetnych..... Oczywiscie w trakcie zwiedzania traktu porodowego szpital bardzo mocno chwali sie ta sala...
Bylam na zwiedzaniu sal porodowych  szpitalu gdzie bede rodzicc, sa takie fajne malutki, przytulne...
Tylko ze wzgledow org nie przeprowadza sie tam porodu w wodzie w nocy.
No i dodatkowo trzeba miec aktualne badania na HIV i wzwC, najlepiej z ostatniego m.ca ciazy

foszek

Cytat: kasiad50 w 26 Sie 2008, 12:11:49
U mnie coś suwaczek wariuje  :thumbdown:
w zeszły wtorek pokazywał mi 11 tydzień 2 dzień ciąży, ddzisiaj po tygodniu znowu 11 tydzień 2 dzień  what
generalnie mój ginekolog ma bardzo luźne podejście do przyszłych mam  :hihi:
twierdzi, że wszystko jest w porządku, wyniki są super, a ja to bym wszystkie możliwe badania przeszła  żeby było można  :ag:
on twierdzi z kolei, że nie ma takiej potrzeby  :P
Nalegaj na wszystkie badania, ja tego nie robilam i mam teraz troche wyrzuty sumienia. Bo np obciazenie glukoza zrobilam dopiero na zlecenie szpitala w ktorym bede rodzic, w 36 tc

aja

może komuś się przyda link do strony gdzie wypisani są specjaliści w swojej dziedzinie....
nawet jest i mój lekarz u którego byłam całe dwa razy!

http://www.fetalmedicine.com/downs/ntsonog.php

w  zakładce "Accredited sonographers"  -  wybrać nazwę kraju i mamy ....

chodzi o USG

jestynka

Aja wysłałam Tobie pw.
Z badaniami jest tak, że jeśli w 12 tyg na usg wychodzi za duża przezierność karkowa lub nieprawidłowo kości nosowe to lekarz wysyła na dodatkowe test pappa lub amniopunkcję. Matka nie musi wyrazić zgody na te dodatkowe. Test pappa robi się najpoźniej do końca 13 tyg. a amniopunkcję najlepiej w 13, 14 tyg zrobić. Natomiast jeśli na usg wyszło wszystko ok, to nie da lekarz skierowania na badania. Jak ktoś bardzo chce to może prywatnie zrobić, ale są to kosztowne badania

kasiad

Cytat: jestynka w 28 Sie 2008, 09:11:37
Aja wysłałam Tobie pw.
Z badaniami jest tak, że jeśli w 12 tyg na usg wychodzi za duża przezierność karkowa lub nieprawidłowo kości nosowe to lekarz wysyła na dodatkowe test pappa lub amniopunkcję. Matka nie musi wyrazić zgody na te dodatkowe. Test pappa robi się najpoźniej do końca 13 tyg. a amniopunkcję najlepiej w 13, 14 tyg zrobić. Natomiast jeśli na usg wyszło wszystko ok, to nie da lekarz skierowania na badania. Jak ktoś bardzo chce to może prywatnie zrobić, ale są to kosztowne badania

jestynka właśnie tak jest, dziewczyny na forum pisały, że miały robione usg genetyczne, np. abkasia o tym pisała, ale ja gdy o nie zapytałam lekarz stwierdził, iż nie ma takiej potrzeby aby je robić, bezpłatnie mogłabym je zrobić gdybym miała skończone 35 lat ewentualnie gdyby w rodzinie mojej lub męża występowały przypadki chorób genetycznych, na moje pytanie czy można zrobić je prywatnie stwierdził, ze tak, właśnie przed chwilą wróciłam od lekarza i dowiedziałam się, że usg genetyczne można wykonywac jedynie do 13 tyg. więc na ewentualne zastanowienie się pozostał mi tydzień, ale są to dość kosztowne badania, u nas kosztuje 450 zł  :(

kasiad

znowu mi suwaczek zwariował, wczoraj pokazywał 11 tydzień 3 dzień ciąży, a dzisiaj 12 tydzień 4 dzień, o co jemu chodzi  :o

jestynka

kasiad50 mam wrażenie że nie wiesz o co chodzi :-[  ;)
to jest zwykłe, standardowe usg wykonywane ok.12 tyg ciąży, na którym sprawdza się przezierność karkową i kości nosowe. Jeśli wyniki z tego usg są ok to dalej się nic nie robi, jeśli są jakieś podejrzenia, np. przezierność wysoko ponad normę dostajesz skierowania na dalsze badania ( które możesz zrobić , ale nie musisz) A miałaś zwykłe usg ok. 12 tyg?