O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marax

lekarz ma obowiazek wlaczyc dokladna diagnostyke jak amniopunkcja,pappa,usg genetyczne jak
1 w rodzinie wystepowaly przypadki chorob genetycznych-i to wcale nie musi byc najblizsza rodzina
2 kobieta wczesniej urodzila/poronila dziecko z wadami genetycznymi
3 w badaniach typu przeziernosc karkowa,pappa itd wyszlo ze cos moze bcy nie tak
to jest obowiazak lekarza a jak nei chce dac skierowania to grzecznie poprosic pana doktora zeby sie podpisal ze tego i tego dnia odmawia wykonania dalszej diagnostyki - jeszcze mozna napomknac ze jeden szpital juz placi za taka odmowe amniopunkcji 100 000:)

kasiad

wiem wiem o tym marax, ale skoro mój lekarz mówi że wszystko jestw  porządku to chyba nie ma potrzeby prosić go o takie skierowanie, kiedy nie są spełnione te przesłanki, w przeciwnym razie jeśli z dzieckiem jest wszystko dobrze a ja bede nalegała to on odesle mnie prywatnie aby zrobic to badanie , a to duużo u nas kosztuje

marax

Cytat: kasiad50 w 28 Sie 2008, 11:57:34
wiem wiem o tym marax, ale skoro mój lekarz mówi że wszystko jestw  porządku to chyba nie ma potrzeby prosić go o takie skierowanie, kiedy nie są spełnione te przesłanki, w przeciwnym razie jeśli z dzieckiem jest wszystko dobrze a ja bede nalegała to on odesle mnie prywatnie aby zrobic to badanie , a to duużo u nas kosztuje

no tak nie ma podstaw a gdzie mieszkasz??

marax

Cytat: kasiad50 w 28 Sie 2008, 12:01:09
w Białymstoku

pappa wcale nie ejst takie drogie kosztuje 139 zl w labolatorium diagnostyki pewnie macie gdzie stam w poblizu jakies

marax

hmm a jednak nie macie ....................... podzwon popytaj pappe warto zrobic

kasiad

Cytat: maraxela w 28 Sie 2008, 12:13:30
hmm a jednak nie macie ....................... podzwon popytaj pappe warto zrobic

mamy mamy laborayoriów ci u nas dostatek  :hihi:

abkasia

a ja jak usg wyjdzie ok to nie ide na zadna pappe.., chyba ze lakarz mnie skieruje..

marax

Cytat: abkasia w 28 Sie 2008, 12:15:08
a ja jak usg wyjdzie ok to nie ide na zadna pappe.., chyba ze lakarz mnie skieruje..

pappe powinno sie ywkonac lacznie z usg to jest pelny test pappa-i tlyko to polaczenie wylapuje 95% przypadkow trisomi 13 i 18

marax

wlasnie rozmawialam ze najoma lekarka o tej swojej wadze ze jem i nie tyje i doszlysmy do wniosku ze moze za duzo mam nerow.budowa egzaminy ciagle stres ,cialge trzeba sie o cos martwic,latac,po nocach nie spie ..............

kasiad

Cytat: abkasia w 28 Sie 2008, 12:15:08

abkasia u mnie usg wyszło bardzo dobrze, w przyszłym tygodniu pójdę do swojego lekarza i zapytam go o ten test pappa, czy warto go robić, chociaż on mnie przekonuje za każdym razem że wsyzstko jest ok, a z prywatnego chodzenia do lekarza zrezygnowałam, gdy dowiedziałam się, że lekarka do której chodziłam i tak w przypadkach kiedy coś się zacznie źle dziać z ciążą ewentualnie gdyby coś z wynikami było nie tak, i tak kieruje do lekarza do którego teraz chodze, takie są powiązania między nimi, nie ma więc sensu chodzic do niej prywatnie gdzie ona mnie później tak czy siak odesle do niego

nionczka

kasiad50

Ja podobnie jak Abkasia, nie robilam zadnych dodatkowych badan, na ktore nie skierowalby mnie moj ginekolog lub moja polozna (ktorzy na dodatek pracuja razem wiec na jedno wychodzi).
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

kasiad

nionczka no wiec chyba nie będę się stresowac bo popadnę w paranoję. lekarz wie co mówi, a mój widać zna się na rzeczy przekonując mnie abym niepotrzebnie nie wydawała pieniędzy, skoro wszystko jest w porządku  ;)

marax

w krajach europejskichj test pappa jest juz standartem opieki nad kobieta ciezarna i mam nadzieje ze juz niedlugo w polsce bedzie wykonywane nei tylko najtansze usg (przeziernosc kosc nosowa) ale rozniez test pappa bo tylko to polaczenie daje 95% owa-wykrywalnosc zespolow genetycznych.Moj ginekolog to sie srednio orientowal co to wogole jest test pappa  :shy: :shy:

kasiad

tak, czytałam o tym, niestety, nam do tych krajów europejskich gdzie dużo wiecej badań wykonywanych jest w ramach podstawowej opieki zdrowotnej daleka droga, mam nadzieję, że to się kiedyś zmieni, bo jednak te badania kosztują i często nie mało

abkasia

no tak ale jesli test pappa nie wychodzi dobrze to co??? usunac ciaze, denerwowac sie strasznie do konca ciazy?? co wtedy??

marax

ocena przeziernosci karkowej jej czulosc to 60% czyli wylapuje 6 na 10 kobiet ktore urodza dziecko z zespolem downa
czulosc polaczenia testu pappa i rpzeziernosci to 90 % -wylapuje 9 na 10 kobiek ktore urodza dziecko z wadami genetycznymi

kasiad

właśnie mój mąż tak stwierdził, że jeśli jakieś wyniki wyjdą źle, to przecież i tak nie usuniemy, więc po co się denerwować

marax

Cytat: abkasia w 28 Sie 2008, 12:47:55
no tak ale jesli test pappa nie wychodzi dobrze to co??? usunac ciaze, denerwowac sie strasznie do konca ciazy?? co wtedy??

no wlasnie to zalezy od matki decyzja o taki badaniu czy matka chce wiedziec ............ mozna sie do tego na pewno duzo lepiej przygotowac nie ebdzie to szokiem

kasiad

abkasia ja znalazłam coś takiego

wynik nieprawidłowy oznacza, że pacjentka znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia np. zespołu Downa i w tym przypadku wskazana będzie dalsza diagnostyka inwazyjna.Wynik nieprawidłowy testu nie oznacza więc od razu choroby płodu. Oczywiscie im wartosc ryzyka jest wieksza tym wyzsze jest prawdopodobieństwo choroby dziecka.Nalezy pamietac ze wiekszosc kobiet z grupy podwyzszonego ryzyka urodzi ZDROWE dziecko

abkasia

Cytat: maraxela w 28 Sie 2008, 12:51:52
Cytat: abkasia w 28 Sie 2008, 12:47:55

no wlasnie to zalezy od matki decyzja o taki badaniu czy matka chce wiedziec ............ mozna sie do tego na pewno duzo lepiej przygotowac nie ebdzie to szokiem
ja nie wiem czy mozna sie przygotowac do tego ze dziecko bedzie nieuleczalnie chore, uposledzone..i dodatkowo dochodzi stres przez reszte ciazy, ktory nie wplywa dobrze ani na dzicko, ani na matke..
to sa strasznie trudne sprawy.. obysmy nigdy nie musialy przez cos takiego przechodzic..

marax

sa choroby genetyczne ktore mozna leczyc jak wrodzona niedoczynnosc kory nadnerczy.choroba ta powoduje ze dziewczynka rodzi sie z meskimi narzadami plociowymi -jak sie to zdiagnozuje kobieta odstaje leki i jest duza szansa ze dziewczynka jednak bedzie miala kobiece narzady plciowe

kasiad

no wlasnie dlatego tez trzeba racjonalnie do ciazy podchodzic, skoro lekarz mówi ze wszystko jest super i wyniki modelowe to ja na upartego nie bede sobie wmawiac koniecznosci robienia nadprogramowych badan i dokladac zmartwien i stresów mnie i mojemu maleństwu