O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

abkasia

jusia79  przytul przytul, biedne my ciezarne..
co do porodu, to ja bym chciala silami natury.. chcemy miec 3 dzieci, a 3 cesarki w gre nie wchodza...bo jakby nie patrzec cc to jest przeciecie macicy, lekarze zalecaja 2 cesarki i finito... ja narazie mam inne zmartwienia.., porodem zaczne sie martwic pozniej.. ja chcialabym zeby moj przewod pokarmowy wrocil do normalnej pracy... :'(

jusia

abkasiu  przytul wroci, wroci i zacznie sie najprzyjemniejszy okres jeszcze "tylko" 3-4 tygodnie
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

foszek

Jusia  przytul przytul biedactwo....
Jezeli zle Ci sie spi, polecam zrobienie takiego walka z np koca, przez ktory przezucasz nozke i od razu lepiej sie lezy

foszek

Cytat: jusia79 w 10 Sie 2008, 16:28:04
abkasiu  przytul wroci, wroci i zacznie sie najprzyjemniejszy okres jeszcze "tylko" 3-4 tygodnie
Tylko ze wtedy dopiero sie dostaje w kosc :D
Ja wczoraj musialam wymknac sie z imprezki przeed domkiem i pojsc sie polozyc na ok 1,5 godz, bo tak mi maluch dal wycisk, po raz 3 w calej ciazy a 2 w ciagu ostatnich 2 tyg

abkasia

Cytat: foszek w 10 Sie 2008, 16:39:03

Tylko ze wtedy dopiero sie dostaje w kosc :D
Ja wczoraj musialam wymknac sie z imprezki przeed domkiem i pojsc sie polozyc na ok 1,5 godz, bo tak mi maluch dal wycisk, po raz 3 w calej ciazy a 2 w ciagu ostatnich 2 tyg

dzidzius szykuje sie do wyjscia..dlatego pewnie takie dyskoteki urzadza..

abkasia

jusia79 mam nadz ze max 3 tyg.... :wacko:

jusia

Cytat: foszek w 10 Sie 2008, 16:37:33
Jusia  przytul przytul biedactwo....
Jezeli zle Ci sie spi, polecam zrobienie takiego walka z np koca, przez ktory przezucasz nozke i od razu lepiej sie lezy
robie cos podobnego z koldra, ale wtedy boli mnie biodro i strasznie ciezko mi sie wstaje, co nie zmienia faktu, ze i tak sie o niebo lepiej spi, tzn. z ta koldra :)

foszek

Cytat: jusia79 w 10 Sie 2008, 16:53:21
Cytat: foszek w 10 Sie 2008, 16:37:33
Jusia  przytul przytul biedactwo....
robie cos podobnego z koldra, ale wtedy boli mnie biodro i strasznie ciezko mi sie wstaje, co nie zmienia faktu, ze i tak sie o niebo lepiej spi, tzn. z ta koldra :)
Moze to za grube jest? Sprobuj moze z poduszka.

brawurka

jusia jak ja cie rozumiem (abkasia ciebie niestey tez), pamietasz jak pisalam o wizytach u lekarza, bo chodzic nie mogłam, pamietam tez jak maja sie odkrecala glowa w dol, myslam ze brzuch mi peknie, najfajniejszy jest 2 trymestr:)

aniak1211

jusia79
Ja sobie poduszke miedzy nogi i pod brzuch dawalam.
A biodra sie rozchodza dlatego bola :(

A porod bez zzo da sie przezyc ;)
ja mialam mozliwosc i nie skorzystalam ???
Dla mnie gorzej chyba bylo po porodzie,bo rodzisz pare godz. i koniec
pozniej meczysz sie tygodniami :o

vobi

Cytat: ishka82 w 10 Sie 2008, 15:51:27
vobi, a który to szpital? Ta prywatna klinika z umową z NFZ?

ishka, tak (Esculap). Wolalabym w szpitalu na Wyspianskiego (ginka ktora prowadzi moja ciaze tam pracuje), ale tam zzo nie podaja W OGOLE. A cesarke tylko jak jest jakies powazne zagrozenie, ale czasem czekaja z ta cesarka nawet kilkanascie godzin. Ja rozumiem ze to jest operacja, ale kurna jak sie babka meczy godzinami to chyba przesada z tym czekaniem...

brawurka

gdyby majce tetno nie spadło to by mnie tak meczyli. slyszałam jak lekarz mówił do drugiego "potrzymamy do jutra" a było ok 11 rano i pierwsze bole. na pierwszy spadek tetna zebrali sie pogadali i poszli, dopiero jak spadło i nie rosło to był kosmos, wiec maja jakby mnie uratowala

vobi

Cytat: aniak1211 w 10 Sie 2008, 19:15:24
A porod bez zzo da sie przezyc

aniak, wierze ale... ja mam bardzo niski poziom akceptacji bolu (tak sie to chyba nazywa) i jestem strasznym nerwusem (czasem wrecz histeryczka), mysle wiec ze mysl o znieczuleniu choc troche pozwoli mi opanowac panike przed porodem

brawurka

vobi masz racje! jak masz możliwość to bierz

vobi

brawurka132, mam nadzieje ze nic nie stanie na drodze... A sa w ogole jakies przeciwskazania do zzo? Szukalam w necie ale nic nie znalazlam na ten temat. Z lekarka jeszcze nie rozmawialam, musze podpytac na nastepnej wizycie (mam nadzieje ze nie zapomne  :-[)

brawurka

vobi

Cytat: brawurka132 w 09 Sie 2008, 22:22:06
no jest bardzo przystojny. lubie takich "dorosłych" mężczyzn :hihi: :hihi: :hihi:

Cytat: nionczka w 09 Sie 2008, 22:56:57
Ten facet jest dla mnie absolutnie boski! To moj typ w 100%.
Widzialam go tylko  wnecie, ale nie moge sie przy nim skupic (taki atrakcyjny) wiec chyba niewiele mnie nauczy.

Cytat: sweedee w 09 Sie 2008, 23:05:20
mam to samo, gapie się, jak sroka w gnat i wcale nie słucham tego, co mówi  :love:
nionczka  :drunk:

Cytat: Angelos w 09 Sie 2008, 23:16:36
Kurcze ten facet ma cos w sobie, bo ja też za nim przepadam. Jego głosu mogłabym słuchać godzinami  :love:

a tak w ogole, pozdrowienia dla fanklubu Zawitkowskiego!  :ag:

ishka82

vobi, no Eskulap ma najlepsze opinie wśród rodzących w Bielsku, ale jeśli coś jest nie tak, to wywożą do "normalnego" szpitala. Z tego co wiem ze znieczuleniem też u nich jest różnie, bo nie zawsze mają wystarczająco anestezjologów. Proponuję Ci iść tam i się wypytać, a najlepiej zapisać na wizytę do którejś lekarki od nich. A i coś mi się kojarzy, że musisz przed planowanym porodem iść u nich do anestezjologa na wywiad.

sweedee

vobi, o zzo możesz poprosić w każdej chwili porodu. Weź zzo, jeśli uznasz, że to ból poniżej ludzkiej godności... A możesz mieć bóle, jak przy okresie i wtedy zzo nie będzie potrzebne.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

jusia

słuchajcie, w ktorym ja jestem miesiacu? 6 to jeszcze, czy juz moze 7 ? :) bo sama sie gubie :) kolezanka, ktora ma termin na 15.11 twierdzi, ze jest juz w 7, w mojej madrej ksiazce jest napisane, ze do konca 28 tc (liczac od OM) jestem w 6 ???

brawurka

wg mojej ksiazki "w oczekiwaniu..." 7 zaczyna sie od 28 tyg. jusia wyobraz sobie ze ja w 29 tyg bralam slub i cala noc tanczylam na weselu

vobi

Cytat: ishka82 w 10 Sie 2008, 21:33:39
Proponuję Ci iść tam i się wypytać, a najlepiej zapisać na wizytę do którejś lekarki od nich. A i coś mi się kojarzy, że musisz przed planowanym porodem iść u nich do anestezjologa na wywiad.

ishka, tak wiem, nie pozniej niz 2 miesiace przed planowanym porodem trzeba tam isc na wizyte. O problemach z podaniem zzo w Esculapie jeszcze nie slyszalam, a przeczytalam opinii o nim x-dziesiat. Co wiecej, zzo jest u nich (oficjalnie przynajmniej) standardem przy porodach silami natury, wiec trudno mi uwierzyc zeby moglo z nim byc "roznie". Aczkolwiek nieco wiecej bede wiedziala dopiero ok. pazdziernika.

Cytat: ishka82 w 10 Sie 2008, 21:33:39
vobi, no Eskulap ma najlepsze opinie wśród rodzących w Bielsku, ale jeśli coś jest nie tak, to wywożą do "normalnego" szpitala.
jesli cos jest nie tak, to czy z Esculapa, czy z Wyspianskiego - i tak zawoza do Wojewodzkiego...

vobi

Cytat: sweedee w 11 Sie 2008, 00:00:31
vobi, o zzo możesz poprosić w każdej chwili porodu.

sweede, nie moge (tzn. prosic sobie moge...), w jednym (z dwoch w BB) ze szpitali publicznych oficjalnie w ogole nie maja takiej uslugi jak zzo przy porodzie... Nie wiem, moze w jakichs ekstremalnych przypadkach, ale dla "zwyklej" babki ktora mowi ze nie da rady - zapomnij  :'( W drugim daja (tez ponoc trzeba sie naprosic, ale podaja), ale z tym szpitalem mam bardzo zle doswiadczenia (co prawda zwiazane z innym oddzialem, ale trauma pozostala), wiec tam za zadne skarby nie chce trafic... no, chyba ze bede jakies komplikacje to i tak tam wyladuje  >:(

eva_luna

a ja slyszalam, ze w gdansku biora kase za zzo a potem go nie robia......Ciekawe ile w tym prawdy, a ile mitu. Ja bojo nastwiam sie na samodzielne zniesienie bolu, ale zycie zweryfikuje moja odwage.

vobi

jusia79, ja sie tez ostatnio zastanawialam jak to jest z tymi tygodniami, okazuje sie ze jest kilka "mozliwosci"  ;D

Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

liczysz 40 tygodni od pierwszego dnia ostatniej miesiączki 

(http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3359992)