O wszystkim i o ...! tzw. śmietnik ciążowy

Zaczęty przez aja, 27 Maj 2008, 09:43:30

marax

"Ale juz badania prenatalne inwazyjne sa robione gratis ale po wskazaniu"
hmmm chyba cos mieszasz badania genetyczne sa bardzo rozne te o ktorych my mowimy w zadnym wypadku nie sa inwazyjne-tz rozumiane jako np amniopunkcja ,pobieranie plynu owodniowego ,pobieranie krwi z pepowiny itp.test Pappa to poprostu pobranie twojej krwi jak na zwykla morfologie i na podstawie badania opowiednich bialek mozna wylapac 95% przypadkow np zespolu dawna.dopiero jak test Pappa nei wyjdzie dobrze to robi sie badania inwazyjne i tez za darmo w specjalistycznych osrodkach klinicznych pod szzegolnym nadzorem.

marax

wczoraj sobie weszlam na forum cipa tak z ciekawosci-boze rece normalnie zalamalam.Czy tam siedza same kretynki czy tak tylko wynika z ich postow?? "czy jak mam mrowienie w piersiach to oznacza ze jestem w ciazy" i setki tego typu.Boze jak mam do konca zycia sluchac takich pytan to ja sie chyba z powolaniem minelam.

nionczka

Cytat: maraxela w 04 Sie 2008, 09:05:02
hmmm chyba cos mieszasz badania genetyczne sa bardzo rozne te o ktorych my mowimy w zadnym wypadku nie sa inwazyjne-tz rozumiane jako np amniopunkcja ,pobieranie plynu owodniowego ,pobieranie krwi z pepowiny itp.test Pappa to poprostu pobranie twojej krwi jak na zwykla morfologie i na podstawie badania opowiednich bialek mozna wylapac 95% przypadkow np zespolu dawna.dopiero jak test Pappa nei wyjdzie dobrze to robi sie badania inwazyjne i tez za darmo w specjalistycznych osrodkach klinicznych pod szzegolnym nadzorem.

Nie, nie mieszam. Test Pappa wlasnie jest robiony normalnie a inwazyjne po wskazaniu. Chodzi mi o to, ze na amnio nikt sobie z ulicy bez powodu pojsc nie moze.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

"jak wcelowac w dziewczynke"
"czy 21 lat to za malo na starania"
moje ulubione "czy to ciaza"
"CZY W 7 TYG mmoge poznac płec"
"ciazowe przesady i opoinie naszych babc"

marax

Cytat: nionczka w 04 Sie 2008, 09:10:52

Nie, nie mieszam. Test Pappa wlasnie jest robiony normalnie a inwazyjne po wskazaniu. Chodzi mi o to, ze na amnio nikt sobie z ulicy bez powodu pojsc nie moze.

w polsce tez nie mozesz sobie isc i powiedziec ze ty chcesz i juz.Tak samo nie mozesz isc z ulicy i powiedziec ze masz kase i ty chcesz sobie zrobic operacje mozgu

dragonfly

Cytat: maraxela w 04 Sie 2008, 09:12:39
Cytat: nionczka w 04 Sie 2008, 09:10:52

w polsce tez nie mozesz sobie isc i powiedziec ze ty chcesz i juz.Tak samo nie mozesz isc z ulicy i powiedziec ze masz kase i ty chcesz sobie zrobic operacje mozgu
a moge powiedziec, ze mam kase i chce zeby komus ta operacje mozgu zrobili? ;)
lol lol lol lol lol lol lol
zartuje, mam glupkowaty nastroj bo zaraz ide na interview.... a gdzie w ogole ten cip jest? na gazecie szukalam ale nie znalazlam, moze zle szukalam....?

marax

w polsce nawet cesarki sobie zażyczyć nie mozna w panstwowym szpitalu nie mowiac juz o inwazyjnych zabiegach na plodzie.

vobi

marax, a propos dyskusji z plot - ja biore luteine bo w 3 miesiacu okazalo sie ze mam miekka szyjke, no i brzuch mnie wciaz pobolewa. Przy ostatniej wizycie (tydzien temu) lekarka ogladnela znowu szyjke, zapytala czy brzuch boli i kazala dalej zazywac luteine. Nie mam po niej zadnych skutkow ubocznych, ale fakt ze po niej brzuch mnie przestaje bolec...

abkasia

mnie brzuch tez boli.. choc moze rzeczywiscie mniej po luteinie..ale slyszalam ze po 1 trym( walsciiwe do 16 tyg) nie podaje sie juz w zasadzie luteiny..

marax

Cytat: abkasia w 04 Sie 2008, 21:56:10
mnie brzuch tez boli.. choc moze rzeczywiscie mniej po luteinie..ale slyszalam ze po 1 trym( walsciiwe do 16 tyg) nie podaje sie juz w zasadzie luteiny..

mi lekarz kazal samej zdecydowac czy biore czy nei dalej bo uznal jak biore w dawce 1 tabletka to wcale mi nie podtrzymuje ciazy a moze tylko wywolywac te okropne mdlosci-ale ja bralam duphaston to chyba to samo co luteina -progesteron ale moze inna dawka ??

abkasia

maraxela o matko jak to sam ci kazal zdecydowac???

abkasia

luteina ma tabl po 50 mg, po 2  rano i wieczorem..,

marax

Cytat: abkasia w 04 Sie 2008, 21:59:42
maraxela o matko jak to sam ci kazal zdecydowac???
[/quote

z tym lekarzem mamy uklad partnerski( mialam u niego kiedys praktyki wakacyjne ) i dyskutujemy on mi przedstawil swoje zdanie wedle ktorego mi lek nie potrzebny a ja mam zdecydowac .

marax

duphaston ma po 10 mg -ale to inna forma podania-dopochwowo przeciez sie inaczej wchlania niz dozoladkowo

marax

moj lekarz wogole jest zdania ze podtrzymywanie sztuczne ciazy do 3 miesiaca mija sie troche z celem-ponoc w europie sie tego nie robi.a na temat progesteronu w 1 trymestrze wypowiada sie ze sie go wypisuje aby cos wypisac -jak kobieta ma krwawienia.

abkasia

Cytat: maraxela w 04 Sie 2008, 22:02:32
duphaston ma po 10 mg -ale to inna forma podania-dopochwowo przeciez sie inaczej wchlania niz dozoladkowo
no tak..zgadza sie

abkasia

zgadzalam sie dopokimnie to nie dotyczylo, teraz jednak to nie jest juz takie oczywiste..

marax

Cytat: abkasia w 04 Sie 2008, 22:03:49
Cytat: maraxela w 04 Sie 2008, 22:02:32
no tak..zgadza sie

moze lepsza dozoladkowo jeszcze dodatkowo podraznia sluzowke-sama nei wiem orlem farmaceutycznym nie bylam  :be: :be: :be:

marax

Cytat: abkasia w 04 Sie 2008, 22:04:43
zgadzalam sie dopokimnie to nie dotyczylo, teraz jednak to nie jest juz takie oczywiste..

no cos w tym jest .......................

abkasia

Cytat: maraxela w 04 Sie 2008, 22:04:57

moze lepsza dozoladkowo jeszcze dodatkowo podraznia sluzowke-sama nei wiem orlem farmaceutycznym nie bylam  :be: :be: :be:

dowcipkowanie 2 razy dzienie tez nie jest przyjemne... :wall:

gioseppe

Cytat: abkasia w 04 Sie 2008, 21:56:10

abkasia gratuluje ;)
nie czytalam od poczatku ale widze, ze masz luteine - trzymaj sie i nie zalamuj sie ;) wiem ze latwo sie mówi ale mam nadzieje, ze te plamienia to byl czysty przypadek. a moze wypadek przy pracy? po stosunku albo cos?

mi lekarz powiedzial, ze luteine bierze sie chyba do 3go miesiaca, w kazdym razie do momentu gdy ksztaltuje sie lozysko.

a moje dziecie sie zaczelo ruszac :)
i cholernie ciagnie za pępek :)
a jak ktos mi pepka dotyka to bym normalnie zabila...

rozwalilo mnie - ulga dla ciezarnych !!!
http://www.allegro.pl/item414429651_ulga_dla_ciezarnych_uniwersalny_rozmiar_s_m_l_xl.html#photo
czego to ludzie nie wymysla...
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

nionczka

Ja juz postanowilam, ze zima bedzie mi buty wiazal i zapinal maz. Szkoda, ze w klapkach nie mozna chodzic. Letnim mamusiom latwiej niz nam :-)

brawurka

gios nie moge otworzyc linka, czy tylko ja?
nioncza oj zdecydowanie łatwej, a ja jeszcze buty wkladane miałam, mąż mi zdejmował, czasem było ciężko, bo nogi spuchnięte, kurtka ledwo dopinająca się.

nionczka

Cytat: brawurka132 w 07 Sie 2008, 19:58:40
gios nie moge otworzyc linka, czy tylko ja?
nioncza oj zdecydowanie łatwej, a ja jeszcze buty wkladane miałam, mąż mi zdejmował, czasem było ciężko, bo nogi spuchnięte, kurtka ledwo dopinająca się.

Ja sie ciesze, ze u nas zima raczej nie spada temperatura ponizej 10 stopni na plusie to bed mogla chodzic w odpietej puchówce bo w moje taliowane plaszczyki to od jakiegos czasu sie nie mieszcze...

abkasia

gioseppe dzieki ;D mialam 2 malutkie epizody plamienia, ale wlasciwie bez powodu... zadnych zakazanych czynnosci nie wykonywalismy :thumbup:
jestem dobrej mysli... mysle ze poprostu troszke zbytnio spanikowalam. czuje sie juz troche lepiej... chyba zaczynam akceptowac swoj stan, zwiazane z nim nieprzyjemnosci i radze sobie juz z nimi :hihi:
jestem pewna ze bedzie dobrze