jest mieszkanie, jest remont

Zaczęty przez bozena.dp, 07 Mar 2012, 12:54:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

jak wnęka jest wąska, tylko na szerokość ościeżnicy to taka stała, wklejona nie wygląda źle, ale już do szerokiej wnęki podobają mi się te regulowane ościeżnice i takie mieć będziemy ;)

wrobelek0403

to ja mam regulowane i prawde powiedziawszy u nikogo nie widziałam tych stałych, no poza starymi mieszkaniami.  :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

no ja widziałam, u szwagra, który też jest w trakcie remontu ;)

jedynie drzwi wejściowe mają stałe, metalowe, wpuszczane w ściany ościeżnice ;)

Dodany tekst: 18 Kwi 2012, 22:27:11

najlepiej dzisiaj - sąsiadka z 1p. zatrudniła męża do wnoszenia mebli, bo jej mąż po by-passach i nie może, no i potem mąż coś tam z nimi gadał o drzwiach i facet mówi, że oni drzwi wejściowe mają za 100zł (bo to są zwykłe drzwi wewnętrzne mieszkaniowe), bo jak go mają okraśc to i tak okradną, a jak mu się zamek zepsuje to tylko kopnie i jest w środku lol

wrobelek0403

Cytat: bozena.dp w 18 Kwi 2012, 23:20:05że oni drzwi wejściowe mają za 100zł (bo to są zwykłe drzwi wewnętrzne mieszkaniowe), bo jak go mają okraśc to i tak okradną, a jak mu się zamek zepsuje to tylko kopnie i jest w środku

o jaaaaaa, co za optymistyczne podejscie do zycia lol lol lol
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

bozena.dp

noo
początek tej puenty był taki, że ktoś tam kupił jakieś chińskie drzwi wejściowe i zaciął im się zamek, dobrze, że mieszkali na parterze, bo mogli przez okno wyjść inaczej musieli by 3 dni w domu siedzieć, bo tyle czekali aż ktoś tam przyjechał im to zrobić, a on, w takiej sytuacji tylko kopnie w drzwi i jest w środku/na zewnątrz ;)

vobi

Cytat: konwalia w 18 Kwi 2012, 21:46:12ja z lidla nie polecam płynu do kibla w5-smierdzi i zwykłych tabletek do zmywania-do kitu, dobre są te nowe w folii rozpuszczalnej

a IMHO te zwykle sa  :thumbup:
a tych w folii rozpuszczalnej nie lubie w ogole, nie tylko lidlowych
zreszta, rezygnuje powoli z tabletek 3 czy 5w1, tabletki+osobno nablyszczacz+osobno sol; jednak mojej zmywarce znacznie bardziej pasuja

Dodany tekst: śro, 18 kwi 2012, 21:42:02

ze tak w tematach malo-mieszkaniowych sie wypowiem ;)

magdalinska

ja mam 2szt stałych oscieznic, bo sie nie dało zamontowac regulowanych, to nie tylko kwestia wyboru,co sie podoba, czasami sie  nie da inaczej ;)

nionczka

ja nie wiem na czym to polega, ale u mnie podobno nie dało się stałych. do stałych muszą być podobno takie same ściany o określonej grubości. A u mnie raz cienka, raz nośna, różne rozmiary otworów. W wc nie zmieściła się cała ościeżnica, więc stolarz trochę porzeźbił, na poddaszu też przycinał, bo nie było wysokości na klatce, żeby cała weszła. A i tak zamawiane były na wymiar.

wrobelek0403

Cytat: vobi w 18 Kwi 2012, 23:41:15a IMHO te zwykle sa

ja tez jestem zadowolona z tych zwykłych :D

ishka82

Cytat: vobi w 18 Kwi 2012, 14:34:40
tabletki do zmywarki... tanie i dobre.... tylko zmywarke kup! ;)
jak kupi tabletki, to zmywarę do kompletu już tez będzie musiała :mocking:

Dodany tekst: 19 Kwi 2012, 10:28:44

co do osciężnic, to chyba mam stałe, nawet nie wiedziałam, że są inne ;)

natka

W lidlu ostatnio kupiłam jakiś eko plyn do lazienki- taki w zwyklej butelce. Jest na bazie octu i troche smierdzi ale za to baterie błyszczą jak nigdy :)

bozena.dp

cholera nie wiem co robić z kuchnią...
lada moment powinnam dostać projekt i wycenę kuchni wg projektu julki
ale zastanawiam się, czy nie zrobić mniej więcej tak jak na tym planie (piec od zlewu trzeba odsunąć) tylko lodówkę dać do tego kąta na wprost drzwi (tam gdzie cały czas stała) i obok, pod oknem, jakiś mały stolik i wtedy zamiast lodówki miałbym dodatkową szafkę i więcej blatu...
sama nie wiem...
zależy na ile tamto mi wyceni...
ale chodzi o to, że u mnie to trochę kwestia przyzwyczajenia - przez 30lat mieliśmy w kuchni stolik (fakt, że kuchnia raz taka duża) i jestem do niego nauczona/przyzwyczajona, czasem lubie usiąść w kuchni przy stole z kawą i popatrzeć przez okno/poczytać gazetę np. czekając aż coś tam mi się ugotuje/zagotuje albo tak po prostu tylko sobie tam posiedzieć ;D

elve

a gdzie blat roboczy? i zmywarka?

zwierzatko_mojej_mamy

nie ma :D ale gazete bedzie mozna poczytac ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

bozena.dp

no blat roboczy były od zlewu w lewo, w stronę okna (lodówki by tam nie było)
a zmywarka... no cóż :P

ja tylko tak głośno myślę przecież i piszę o moich "obawach" i przyzwyczajeniach, no, a zwierz zaraz wyśmiewa :P

no nic czekam na ten projekt i czekam...

zwierzatko_mojej_mamy

bo z tego, co wiem to przeprowadzasz sie z domu, w ktorym sie wszystko miesci do malego mieszkania i juz nie masz jednej szafki obok drzwi kuchennych do przechowywania, a teraz chcesz krzeslo zamiast trzech szafek/zmywarki + wezszej szafki na cala sciane do sufitu, zeby przysiasc - no smieszy mnie to i tyle.. sama mam kuchnie do sufitu i szafe-kolosa i nadal nie mam miejsca na wiele rzeczy.. a za rok zostanie Ci jedynie zabudowanie balkony i zrobienie tam pokoju z szafa ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

ishka82

bozena.dp, ja poważnie mówię, zmywarka to mus i nie daj sobie wmówić inaczej! Stolik nie potrzebny, jak będzie stół w salonie, blat plus szafka o wiele bardziej potrzebne ;)

vobi

Cytat: bozena.dp w 19 Kwi 2012, 13:10:37a zmywarka... no cóż

bez zmywarki to za duzo czasu na czytanie nie bedziesz miala... :P

Dodany tekst: 19 Kwi 2012, 11:25:26

bozena, w malej kuchni zmywarka ma dodatkowy plus - mozesz miec jedno albo poltorakomorowy zlew (wiecej blatu), no i nie trzeba miejsca na suszarke do naczyn

Dodany tekst: 19 Kwi 2012, 12:25:48

cholera, Bosch albo Electrolux powinien mi placic :mocking:

cherry

Cytat: bozena.dp w 19 Kwi 2012, 13:10:37a zmywarka... no cóż
bez zmywarki ani rusz...naczynia nie beda wam staly na zlewie.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

salsa

bozena.dp powiem Ci, ze nie wiem jak mozna sie dobrowolnie pozbawic zmywarki :D
ostatnio z kolezankami stwierdziłysmy ze są trzy wynalzaki wszechczasów z ostatnich czasów :D :
-tanie loty
-zmywarka
-zakupy online :D :D

raz spróbujesz zyc ze zmywarką to juz nigdy nie bedziesz chciała inaczej ;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

bozena.dp

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 19 Kwi 2012, 13:15:43nie masz jednej szafki obok drzwi kuchennych do przechowywania

no nie mam ;/
ale za to wymyśliłam żeby zrobić pawlacz na wejściu do kuchni, bo tam jest taki korytarzyk-komin ok.0,6m szerokości i tak myślę żeby zrobić taki pawlacz, który miałby wymiary: 60x70x40cm... te 40cm to wysokość pod sufitem, chyba to nie za dużo? wtedy wejście do kuchni miałoby te 2metry, czy trochę ponad 2m wysokości

yoy

bożenka, przemysl zmywarke, pliiiiisssssssssss!
wydaje mi się, że problemem waszego remontu, jes bardzo krotki czas, w jakim chcecie go zrobic. Czasem trzeba miesiecy aby sie oswoic z tematem, aby opatrzec, aby mniej wiecej wiedziec co sie podoba, a co nie.  Wy to wszystko baaardzo szybko robicie i obawiam się, że pewnych decyzji bedziecie żałować :( A wtedy wyjdzie drozej, a nie taniej :( To nie chodzi o to, zeby Was jakoś stopowac, ale macie bardzo, bardzo duzo dylematów a bardzo mało czasu na podjęcie decyzji... Ja sie obawiam, że nie wyjdzie z tego nic dobrego :(
Zastanawiasz sie nad projektem kuchni, ktory jest beznadziejny, a odrzucasz bardzo dobry julki. Ja nie wiem ile on drozej wyjdzie (ze zmywarką oczywiscie) ale wolałabym poczekac na cos innego ale kuchnie miec jak najlepszą... Mozna spac na ziemi, na materacu, mozna miec prowizoryczne szafy/meble no ale jak juz robisz kuchnie to rób taka, zeby była dobra!
Po co ci mikro stolik w niej? I tak chcesz przeciez stół w pokoju. Ja miam ogromną kuchnię i nie mam w niej stolika- po kiego grzyba, jak 2 metry dalej stoi stół. I też zawsze miałam stolik w kuchni i bylam do tego przyzwyczajona :)

bozena.dp

nie odrzucam pomysłu julki, czekam cały czas na projekt i wycene takiej kuchni, ma byc ok.15

wiecie co, ja sie tutaj czasem boję "odezwać"
napisałam wam o moich obawach, przyzwyczajeniach, a wy od razu krytykujecie albo wyśmiewacie :(
może dla was to śmieszne, ale ja się boję tej przeprowadzki, bo wiem, że będzie mi na początku ciężko, tym bardziej, że w życiu nie mieszkałam w bloku, bez własnego ogródka, z sąsiadami z każdej strony (jedynie pod nami nikt nie mieszka) i może być mi trudno się przyzwyczaić... boję się i cieszę jednocześnie...
na dodatek nigdy nie robiłam tak poważnego remontu, dlatego ten wątek, ale dzięki wam na pewno uda się kilku błędów uniknąć ;)

co do stolika w kuchni - pisałam wam tylko do czego jestem przyzwyczajona, co znam, a nie, że tak chce i koniec, cały czas myślę o tej kuchni wg julki, rozważam wszystkie za i przeciw ;)

i fakt, remont jest robiony trochę w pośpiechu, ale gdybym wiedziała, że babcia umrze w miesiąc po przepisaniu mieszkania na męża, to bym już wtedy zaczęła myśleć o remoncie, niestety tego nikt nie przewidział
i owszem na początku nie miałam praktycznie żadnej wizji jak to mieszkanie powinno wyglądać, poza tym, że ma być jasno - jasne ściany, nie za ciemne podłogi - ale teraz, prócz kuchni, wiem już mniej więcej jak to ma wszystko być ;)

wrobelek0403

bozena.dp nie obrazaj sie  bighug my tylko staramy sie rozwiac Twoje obawy :)

bozena.dp

o zmywarce też myślę oczywiście ;)

Dodany tekst: 19 Kwi 2012, 14:52:07

Cytat: wrobelek0403 w 19 Kwi 2012, 14:48:52
bozena.dp nie obrazaj sie  bighug my tylko staramy sie rozwiac Twoje obawy :)

ja wiem, że chcecie pomóc i się nie obrażam