Budowa domu, krok po kroku HELP!

Zaczęty przez Kasia, 05 Gru 2011, 10:27:06

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aja

rubin a jak robicie to ogrzewnaie, rurkami z wodą czy włąśnie maty?

Dodany tekst: 20 Lut 2013, 22:42:04

vobi jak to się sprawdza?
drogo was kosztowały te maty, coś  się z nimi dzieje? pekają płyty czy coś podobnego? widzisz jakies minusy?

golinda

Cytat: rubin04 w 20 Lut 2013, 00:35:55U nas na pewno parter bedzie w podłogówce

i co wtedy? panele? płytki?
wiesz jak duża jest "bezwładność" ogrz. podłogowego?

Kasia

AJA ja chciałam normalne na prac zrobic. Ale boje sie kosztów tzn rachunków za prąd.
Tańsze jest to rurkowe złe znowu dla mnie to taka podroba podlogowki ;) jakoś przekonana nie jestem. Chociaż kusi bo to raczej niższe koszty eksploatacji są.

margareta

My mamy w łazienkach rurki odprowadzone od grzejnika. Obawiałam się, że podłoga będzie ogrzana nierównomiernie, tylko tam gdzie idą rurki, ale nagrzewa się cała. Jest super, nie widzę żadnych minusów.
golinda na czym polega "bezwładność" ogrzewania podłogowego?

iksa_nl

Cytat: golinda w 20 Lut 2013, 22:43:11wiesz jak duża jest "bezwładność" ogrz. podłogowego?

ale komfort cieplny osiagniesz wczesniej lub co najmniej w tym samym czasie co z grzejnikami.

golinda

Cytat: margareta w 21 Lut 2013, 00:15:37golinda na czym polega "bezwładność" ogrzewania podłogowego?

polega na tym, że jak np. wyjedziesz na 3 dni to nie wyłączysz ogrzewania, bo w 4h Ci się z powrotem dom nie nagrzeje
i nie jest prawdą, co piszę iksa, że komfort cieplny osiągniesz szybciej niż z grzejnikami
bzdura
z grzejnikami (choć to paskudne bywa) dom nagrzeje się z powrotem w kilka godzin (jeśli jest oczywiście dobrze zaizolowany)
ogrzewanie podłogowe potrzebuje na to przynajmniej kilkunastu godzin

iksa_nl

jak to mowia kazdy swoje chwali...

"Jeżeli uruchamiamy ogrzewanie w pomieszczeniu zupełnie wychłodzonym wyposażonym w grzejnik blaszany z radiatorem, to w krótkim czasie stwierdzamy, że grzejnik staje się ciepły. Nie oznacza to jednak, że powietrze w pomieszczeniu natychmiast się od niego ogrzało.
Do tego potrzeba czasu, a ponadto intensywny ruch powietrza wywołany gorącą powierzchnią grzejnika wzmaga jeszcze nasze odczucie chłodu, pomimo że wskazania temperatury stopniowo stają się coraz wyższe. Gdy osiągnięta zostaje wymagana temperatura powietrza w pomieszczeniu (wskazywana przez termometr) pozostają jeszcze dalej nie dogrzane do tej temperatury ściany, podłoga i sufit, które promieniują zimnem pogarszając nasze odczucie komfortu cieplnego. Upłynie kolejnych kilka godzin nim się one ogrzeją i przestaną promieniować chłodem. Dopiero teraz można mówić o osiągniętym w całym pomieszczeniu komforcie cieplnym. Bezwładność cieplna całego obiektu (jego masa) decyduje o upływie czasu do osiągnięcia komfortu cieplnego.

Gdy uruchamiamy ogrzewanie podłogowe w pomieszczeniu zupełnie wychłodzonym nie zaobserwujemy natychmiast wzrostu temperatury podłogi. Proces nagrzewania wymaga bowiem czasu ze względu na jej większą bezwładność cieplną (masa płyty betonowej o grubości 7 cm wynosi około 160 kg/m2). Rozruch ogrzewania do czasu osiągnięcia wymaganej temperatury podłogi trwa około 7 godzin. Odnotowuje się tu wolniejszy wzrost temperatury powietrza wskazywanej przez termometr, jednakże bliska nam obecność dużej stopniowo podgrzewanej i promieniującej ciepłem płaszczyzny podłogi łagodzi promieniowanie nie rozgrzanych ścian i sufitu sprawiając, że nasze odczucie komfortu cieplnego uzyskujemy wcześniej, lub co najmniej w tym samym czasie.

Pamiętać należy , że jeżeli przyjmiemy 22stopnie Celsjusza jako temperaturę powietrza dla uzyskania komfortu cieplnego w pomieszczeniu z grzejnikiem blaszanym z radiatorem , to porównywalny komfort cieplny w pomieszczeniu z ogrzewaniem podłogowym uzyskamy już , gdy temperatura powietrza będzie niższa o około 2stopnie Celsjusza,  czyli 20stopni Celsjusza."

Dodany tekst: czw, 21 lut 2013, 09:04:48

Cytat: golinda w 21 Lut 2013, 09:00:35z grzejnikami (choć to paskudne bywa) dom nagrzeje się z powrotem w kilka godzin (jeśli jest oczywiście dobrze zaizolowany)

z tym sie zgodze i dlatego nie opłaca się wyłączać ogrzewania, gdy jakiś czas (2 do 3 dni) nie będzie nas w domu. "Wyłączenie powoduje duże wychłodzenie i ponowne jego rozgrzanie pochłonie więcej energii niż 3 dni zmniejszonego ogrzewania. Szczegóły takich obliczeń energii i kosztów zależą od masy i izolacji budynku  - chyba że cała rodzina jedzie w zimie na urlop. "

golinda

Cytat: iksa_nl w 21 Lut 2013, 09:03:22jak to mowia kazdy swoje chwali...

ja niczego nie chwalę
mam i podłogowe i grzejniki ;)

vobi

Cytat: aja w 20 Lut 2013, 22:40:38vobi jak to się sprawdza? drogo was kosztowały te maty, coś  się z nimi dzieje? pekają płyty czy coś podobnego? widzisz jakies minusy?

Aja, mamy te maty w lazience, oprocz grzejnikow. Uzywamy glownie w okresie wiosennym i jesiennym, kiedy jeszcze nie wlaczamy regularnie grzejnikow, a wieczorem w lazience juz jest chlodnawo. Ja nie widze minusow.

aja

nas "super fachowiec" nastraszył ze płytki będą pękać bo jak to tak mozna .... trzeba zalać betonem
ale to wyszła jego niewiedza 
chyba jednak zostaną te maty

aja

straszne jest uczucie jak się człowiek na czymś nie zna! dzisiaj się okazało ze w wylewce mozna było połozyc rury ok komina ale już za późno

Dodany tekst: 25 Lut 2013, 15:27:51

ten nasz domeczek to mała katastrofa budowlana hahahah
kominka tez chyba nie bede miała takiego jak sobie wymysliłam

golinda

Cytat: aja w 25 Lut 2013, 15:26:55straszne jest uczucie jak się człowiek na czymś nie zna! dzisiaj się okazało ze w wylewce mozna było połozyc rury ok komina ale już za późno

no dlatego jak się buduje dom, to lektura forum muratora jest musowa!

aja

i to już w momencie powstawania projektu! ja niestety czytam tylko jak dany temat mnie interesuje

margareta

Budowlane porzekadło mówi, że pierwszy dom należy oddać wrogowi, drugi wznosi się dla przyjaciela, a dopiero trzeci – ostatni – buduje dla siebie.
Coś w tym jest.

Kasia

Forum myratora jest wyjątkowo nieprzyjazne dla czytelnika.

vobi

Kasia dlaczego? Chyba ze teraz cos sie zmienilo, ale jakies 2 lata temu czesto z niego korzystalismy i chyba nigdzie nie znalazlam tyle informacji co tam! I podanych IMHO w zupelnie czytelnej formie :)

Kasia

Ja nie lubię takich wielostronnicowych wątków. To tak jakby cała ciazowa od początku przeczytać. Jak na bieżąco czytasz tylko nowe posty to fajnie ale jak musisz zacząć szukać nowych info to imo jest dramat.

Swojej grupy budujacej dalej nie znalazłam lol

aja

Do tego ponad połowę pomysłów powinno się od razu konsultować z fachowcem od danej rzeczy, wymyśliłam sobie trzy-szybowy  kominek oczywiście okazało się że moge o nim zapomnieć, czyli aranżacja komina od nowa :(

Kasia

no ja na etapie projektu meble juz ustawiam ;)
a pewnie i tak wtop nie unikne ;)

magdalinska

no tak, to jest najgorsze, ze wiele rzeczy musisz wiedziec od razu, bo pozniej dupa zbita....

aniak1211

Ja konsultuje sie z bratem ktory wszystko na kazdy temat wyczytal,wypytal w czasie budowy swojego domu:D

nionczka

Forum muratora to skarbnica i kopalnia wiedzy. Mozna sie wiele dowiedziec i wyrobic sobie wlasne zdanie na wiele tematow, ale trzeba miec cierpliwosc. Mysle, ze sie oplaca to czytac, zeby potem wiedziec o czym sie rozmawia z fachowcami. i zeby oni wiedzieli, ze my wiemy.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

Cytat: nionczka w 27 Lut 2013, 21:45:42
Forum muratora to skarbnica i kopalnia wiedzy. Mozna sie wiele dowiedziec i wyrobic sobie wlasne zdanie na wiele tematow, ale trzeba miec cierpliwosc. Mysle, ze sie oplaca to czytac, zeby potem wiedziec o czym sie rozmawia z fachowcami. i zeby oni wiedzieli, ze my wiemy.

o to właśnie chodzi
i to nie jest forum dla przyjemności, jak strefa, tylko po prostu praca po godzinach

rubin04

Ja na Forum Muratora poznałam 3 sąsiadów z dzielnicy  gdzie sie budujemy - wymieniamy się namiarami na fachowców, na materiały, betony itd.
Z jednego kolegi synem to P. ma szanse do szkoły chodizć bo ten sam rocznik :D

Z forum mi dziewczyna robiła operat do banku (połowa ceny rynkowej), teraz jedne fachowiec robi mi te obliczenia do certyf. energetycznego (robi teraz by coś jeszcze doradzić, a po skończeniu budowy mi przeliczy raz jeszcze i wystawi certyfikat).

O doradzaniu to nawet nie wspomnę.. kopalnia wiedzy..

fasolka1980

Dziewczyny, ile trzeba liczyc za wykonczenie mieszkania w stanie deweloperskim? Cos mi się obilo, ze to 1000zl/m czy 1500/m? Wiem, ze to pewnie zalezy od materialow ale moze est jakies minimum?