Budowa domu, krok po kroku HELP!

Zaczęty przez Kasia, 05 Gru 2011, 10:27:06

mobka

Kasia, szwagierka ma podlogówke i jakieś deski w salonie. W sypialniach wykładzine. O te deski mogę zpytać co to jest, chcesz?

salsa

ja bede robiła dąb i będę bawić to - mamy faceta, ktory to robi, z położeniem wychodzi cena jak za ta deske barlinecką, a wygląda to o niebo lepiej
facet jest taki dobry, ze uzyskuje odcienie nawet jak przy koszmarnie drogim drewnie egzotycznym - nie wierzyłam, ale zobaczyłam i powiedziałam TAK ;)

ogrzewania podłogowego pod tym nie przewiduje - tylko pod płytkami w kuchni i ewentualnie w lazienkach
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mobka

Kasia rozmawiałam ze szwagierka i oni maja deski i podłogowe ogrzewanie, tylko te deski są specjalnie przygotowane, jakieś nawiercane czy cos. Ponoć w każdym porządnym sklepie powinni cos doradzić.

Kasia

Cytat: mobka w 03 Lip 2013, 10:12:39tylko te deski są specjalnie przygotowane, jakieś nawiercane czy cos. Ponoć w każdym porządnym sklepie powinni cos doradzić.
czyli parkiet mają?
czy deskę barlinecką?

kolejny temat ROLETY
co prawda już jednego fachowca mamy, ma nam przesłać ofertę

ale podejrzewam że doskonałe strefowe grono doradców coś mi podpowie

priorytety:
rolety niekoniecznie antywłamaniowe (chociaz Pan od rolet mówi że te z silnikami to nie do sforsowania tak czy siak)
z silniczkami
sterowane radiowo (co najmniej 3 warianty)

dodatki fakultatywne:
moskitiera
ruchome te skrzydełka rolet (dwa ustawienia, że z domu widać co się dzieje na zewnątrz, z zewnątrz nie widać co się w domu dzieje oraz całkowite zaciemnienie obustronne)

ma któraś roletę na drzwi? pan proponuje ale nie jestem przekonana.

macie jakies doświadczenia, któreś firmy polecacie? inne może stanowczo odradzacie? Może jakieś podpowiedzi, sugestie? jakieś nowinki?

konwalia

Kasia a maz justy kogoś nie poleci?

Oprócz parkietu i deski barlineckiej jest też opcja lita deska

Kasia

Cytat: konwalia w 03 Lip 2013, 10:41:07opcja lita deska
a nadaje się to na podłogówkę?
jakies opinie?

ja na razie przypadkiem znalazłam roleciarza :D
złapaliśmy takiego elektryka, złotą rączkę, co ma wtyki wszelakie ;) i prąd załatwia w jeden dzień (facet odpowiedział na nasze ogłoszenie)
no i własnie on właśnie rolety sprzedaje, więc temat powrócił
Bo tak to jeszcze fachowca nie szukaliśmy

na razie musze się zorientowac co w ogóle oferuje rynek, zobaczyć co dla nas jest fajne, osiągalne cenowo itd
na dzień dzisiejszy zieloni jesteśmy
do szukania fachowca jeszcze troszkę czasu ;)

wrobelek0403

Cytat: Kasia w 03 Lip 2013, 10:06:49
a nadaje się to na podłogówkę?
jakies opinie?

kasia, mobka napisała wyżej, ze własnie deska, tylko musi byc odpowiednio przygotowana.

polecam forum muratora, tam jest mnostwo róznych rad i wskazówek.

Dodany tekst: 03 Lip 2013, 10:18:52

http://forum.budujemydom.pl/DREWNO-A-OGRZEWANIE-PODLOGOWE-t12904.html

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

aniak1211

KasiaA nie lepiej i okna i rolety od jednego producenta???
Silniczek polecam,wygodne urzadzenie:)
Sterowane radiowo? Czyli pilotem? :D
To chyba dodatkowe koszty;)
Moskitiera-super sprawa-brac;)
Pisze nie z wlasnego doswiadczenia;)
Tyle co widzialam u brata czy rodzicow;)

Kasia

wróbelek, muratora śledzę, gazetę też rzadko bo rzadko ale też :D
ale co strefa to strefa, zawsze jakieś wskazówki dostanę :D
+ jeszcze znajomi, budowlańcy i inni fachowcy

biorę wszystkie info :D

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

magdalinska

Kasia a co to za roleta na drzwi? jakas inna? specjalna?

Kasia

nie no, taka sama jak na okna
ja po prostu nie brałam pod uwagę ;)
bo szukam tyko na okna, niekoniecznie antywłamaniowe ;)

wczoraj fachowiec zarzucił temat, dalej tych na drzwi nie rozważam ale jestem ciekawa czy ktoś ma i czy np poleca

chociaż taka na drzwi to IMO ma zastosowanie tylko antywłamaniowe a ja bunkra nie chce, boje się itd
jak sie mają włamać to niech się włamują, byle nas w domu nie było, tam kraść i tak nie bedzie co, bedziemy spłukani jak ta lala po tej budowie lol

bo jak bedziemy w domu to takich zwykłych i tak szybko i cicho nie sforsują więc w razie próby raczej zdążymy zareagować i wezwać ochronę i policję ;)

magdalinska

aaaaa bo to maja być na drzwi wejściowe? nie załapałam :D my nie mamy, nawet o tym nie myslalam i raczej nei zalozyłabym
moi znajomi maja, ale oni maja duże, w większości przeszklone drzwi no i u nich to w sumie może być przydatne, my drzwi mamy z drewna, w srodku tylko kawałek szybki

margareta

Cytat: Kasia w 03 Lip 2013, 10:38:26
wróbelek, muratora śledzę, gazetę też rzadko bo rzadko ale też :D
ale co strefa to strefa, zawsze jakieś wskazówki dostanę :D
Ja już się przekonałam, że strefa lepiej radzi niż fachowcy z muratora :D

aniak1211

Roleta na wejsciowe drzwi???
Raczej drzwi sie kupuje antywłamaniowe :)

golinda

Cytat: Kasia w 03 Lip 2013, 10:24:55chociaz Pan od rolet mówi że te z silnikami to nie do sforsowania tak czy siak

ihihihihi, ale pan kłamie :D to jest do sforsowania porządniejszym kopnięciem
włamanie do domu zajmuje może minutę więcej ;)

Dodany tekst: 03 Lip 2013, 16:05:41

Kasia, my mamy spoko gościa od rolet. chcesz namiary?

Dodany tekst: 03 Lip 2013, 17:07:29

Cytat: Kasia w 03 Lip 2013, 11:06:49a nadaje się to na podłogówkę?

kasia, do ogrzewania podłogowego tak naprawdę nie do końca nadaje się nawet specjalne, najdroższe drewno egzotyczne
tam gdzie jest cieplej, grzeje słońce deski zachowują się inaczej niż w głębi domu - a co dopiero przy ogrzewaniu
chyba musisz wziąć jakieś ładne, porządne panele

Kasia

Golinda namiary na pana od rolet chętnie przyjme. No ja temu tez wiary nie dawalam z tymi roletami. Ale on twardo mówił ze rolety z silnikiem to wiecej niż na dwa pióra to sie nie podniesie. No chyba ze sie wysprzegli silnik.
No chyba ze rolety na pasach, cokolwiek to znaczy.

Ale nieważne, mi na antywlamaniowych tez nie zależy.

golinda

Cytat: Kasia w 03 Lip 2013, 18:14:09Ale nieważne, mi na antywlamaniowych tez nie zależy.

bez przesady, to są już duże koszty...
namiary dam jak M wróci

mobka

Kasia, oni lita deske maja. Ale nie lakierowana, tylko jakos inaczej zabezpieczana. I ona taka lekko chropowata jest.

aja

ja połozyłam płytki drewnopodobne no ale to nie nasz całoroczny dom

Dodany tekst: 03 Lip 2013, 22:31:36

a mam już cegłe na ścianie, kibelki, prysznic i wanne zamontowaną :) :) :) coraz bliżej końca
choć tak się przeiąga ... :( myślałam, że w lipcu to juz tam będziemy siedzieć

cegła czerwona i ostatecznie ma być biała a teraz reszcie się podoba taka jaka jest i jest problem :D

aniak1211

ajaPokaz jakieś zdjecia:)
Podłoga mnie ciekawi i ta cegła;)

Kasia

Czyli chcieliscie malować?
AJA, fajnie, zazdroszcze tego etapu.

Kasia

no dobra, z podłogami dalej myslimy :D
temat dalej otwarty brrrrrrrrrr
zanim ostatecznie sie poddam i wezmę panele będe drążyć temat, moze coś wykombinujemy :D
deska barlinecka po wstepnym rozeznaniu odpada raczej.

no ale musimy teraz "na gwalt" szukać dachówki :D
dachówka ceramiczna, .... kolor mało wazny, wybiore potem, w kazdym razie w coś grafitopodobnego pójdziemy lub czarnopodobnego
brass odpada,

cos polecacie? na co zwrócić uwagę?
aspekt ekonomiczny mozna pominąć

golinda

dachówka tylko karpiówka, piękna, "lekka", klasyczna

Kasia

No karpiowke biorę  pod uwagę bo fajna płaska :) tylko mnie jej kształt polokragly lekko denerwuje.