Budowa domu, krok po kroku HELP!

Zaczęty przez Kasia, 05 Gru 2011, 10:27:06

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ziuta

a ja bardzo lubię ten dźwięk deszczu uderzającego o blaszany dach... a jeszcze jak można się zaszyć pod kocem z ciepłą herbatą, to w ogóle super ;D

Justynna

Cytat: Kasia w 18 Kwi 2013, 22:04:03U nas wiexba zaprojektowana pod dachowke, solidna bardzo wink
Nawet jakbyśmy blachę brali to i tak projekt pozostałby bez zmian.
Także koszt wiexby bedzie niezmienny.
To super! W takim razie bierzecie dachówkę?

Kasia

ja raczej nastawiona na dachówke jestem :)
blache chciałam kiedys ale zmieniłam zdanie

golinda

Cytat: Kasia w 19 Kwi 2013, 10:32:35ja raczej nastawiona na dachówke jestem

no zdecydowanie ;D

kasiad

Cytat: Kasia w 16 Kwi 2013, 09:38:55
wczoraj rozmawiałam z drugim wykonawcą
- dachówka ceramiczna nie, wziąć blachodachówkę bo tańsza, z daleka tak samo ładnie wyglada, własciwościami cieplnymi nie przejmować się bo to już minimalne straty, zyski

Mój S. na nasz dom nigdy w życiu nie wziąłby blachy  ;) tylko dachówkę

Kasia
o sprawy związane z dachem jutro zapytam S. i napiszę Jego opinię

tiliam

Cytat: ziuta w 18 Kwi 2013, 22:29:57a ja bardzo lubię ten dźwięk deszczu uderzającego o blaszany dach... a jeszcze jak można się zaszyć pod kocem z ciepłą herbatą, to w ogóle super

ziuta, ja też lubię ten dźwięk na poddaszu :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

martika

No my po konsultacjach z wykonawcą zrezygnowaliśmy z blachodachówki. Mamy dość skomplikowany dach (w sensie że ma kilka takich małych daszków) i podobno trzeba by było bardzo dużo ciąć blachę i byłoby mnóstwo odrzutów... A to by zwiększało nie tylko koszty kupna dachówek, ale też robocizny. No i wydłużyłby się czas. A dachóweczki ceramiczne są małe i nie ma żadnego problemu z ich kładzeniem na takich dachach :) Nie mówiąc już o tym, że dachówki ceramiczne wyglądają po prostu bardzo ładnie i są na maksa trwałe (my mamy aż 30 lat gwarancji w Koramicu!). A blachodachówka to słyszałam, że z trwałością nie jest niestety za pan brat i przy wichurach plastry blachy mogą się podrywać i fruwać po okolicy... A ja wolałam zrobić coś raz a dobrze, a nie żeby wracać do tematu dachu co roku!

Sorki, że się tak rozpisałam...  :blush:

Kasia

planujemy ogrzewanie podłogowe w calym mieszkaniu.
Zalezało mi aby jednak nie kłaść paneli ale teraz własnie przy tym ogrzewaniu pojawia się problem że drewno, parkiet nie bardzo nadają się do podłogówki :(

tak że albo panele albo .....
no własnie, alternatywa poszukiwana. Gresy i płytki odpadają bo tam gdzie mają być to bedą
Szukam alternatywy dla paneli do pokoi :)

wrobelek0403

na pewno deska barlinecka.

mozna kłasc drewno, ale deska musi byc odpowiednio cieńsza.

to chyba jakas reklama, nie wczytywałam sie dokładnie
http://www.ogrzewaniepodlogowe.org.pl/

moja kolezanka połozyła sobie płytki wygladające jak drewno, imo jest to nieporozumienie, wyglada okropnie ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Kasia

dzieki :D o desce bArlineckiej słyszałam :)

płytek, nawet najcudowniejszych w pokojach nie przewiduje :D

cumberland

Kasia, ale panele nie bo plastikowe czy nie bo fe, czy nie bo źle wyglądają czy czemu nie?

Są naprawdę ładne panele wyglądające praktycznie jak drewno jeśli tu masz dylemat. My będziemy kupować tej firmy
http://www.quick-step.com.pl/laminat?id=Flooring_FloorType%2f005_Laminate&gclid=CPP0-ay6hrgCFYS_3godYTkAGg

widziałam je na żywo, są naprawdę baaardzo ok

Kasia

Cytat: cumberland w 28 Cze 2013, 12:39:49Kasia, ale panele nie bo plastikowe czy nie bo fe, czy nie bo źle wyglądają czy czemu nie?
bo panele lol

chcieliśmy miec coś innego niż panele :D taka zachcianka, miał być parkiet a tu guzik :(
na razie mamy na celowniku deskę bArlinecką ale wolę zapytać bo może znacie jakies inne rozwiązania

szelma

Ta deska jest barlinecka, bo z Barlinka - nie z Berlina ;)

A korek? Taki nowoczesny, nie taki jak kiedyś się na ściany kładło :D Siostra D. ma w sypialni podłogę i wygląda to super. My chyba zrobimy podłogę z korka na strychu, jak w końcu się zabierzemy za to.
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

Kasia

Cytat: szelma w 28 Cze 2013, 14:39:31Ta deska jest barlinecka, bo z Barlinka - nie z Berlina wink
wiem wiem ale zawsze piszę berlinecka bez żadnego odniesienia do Berlina :D
już się poprawiam Pani Szelmo :)

korek, zobaczę :) skoro piszesz o nowoczesnym
bo na dzień dzisiejszy to kojarzy mi się z tym co się kiedyś na ściany kładło, sąsiadka ma taki piekny przedpokój lol

szelma

:D Nie, no serio - nie wygląda jak kiedyś :D I są różne odcienie i w ogóle. Siostra D. ma sypialnię z meblami z odzyskanego drewna, a do tego ten korek w kolorze takiej ciemnej szarości i wygląda to świetnie. Więc popatrz w sklepach i na necie :)
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

Kasia

Angie

Kasia z tego wiem ta deska bardzo się niszczy. Dużo szybciej niż panele, więc nie wiem czy to dobry pomysł.

Kasia

Angie

Kasia wydaje mi się, że zośka ma i nie była specjalnie zadowolona.

wrobelek0403

P ma deske. No fajniej wyglada, a wytrzymałosc jest zalezna od tego, co za gatunekdrewna jest warstwą wierzchnią.

no i lepiej kupic w sklepie firmowym niz w markecie typu comfort, moze jest taniej, ale te deski są jednak gorszej jakosci.

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

siog

W zyciu nie wybralabym paneli nad drewno.

Sprawdz te deske barlinecka, deski tarkett.
Korek jest miekki i szybko sie niszczy.

moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest kupno deski/parkietu dab techniczny czyli 2 kat. Kilka osob tak zrobilo na wnetrzach. Dab jest najtrwalszy. Ogolnie idz na gazete i poczytaj watki podlogowe, masa cennej informacji, wraz z cenami co i gdzie i co i jak. Plus rozne alternatywy:)

Ten dab mozna polakierowac/pomalowac jak tylko dusza zapragnie:) teraz sa takie farby do podlog nie do zdarcia. Drewno to jednak drewno. Przyjemniejsze,zdrowsze,naturalne

Dodany tekst: 28 Cze 2013, 20:48:15

sorry te dechy i parkiet nazywa sie przemyslowy nie techniczny ! LOL

golinda

ja będę odradzać tę "deskę"
ona ma bardzo cienką warstewkę drewna
masz dziecko a pewnie i kolejne się pojawi
zjadą ci zabawkami podłogę, a Ty wycyklinujesz i nie zostanie pół warstwy
pogadaj zresztą ze sprzedawcą, nawet oni odradzają w takich przypadkach

Dodany tekst: 28 Cze 2013, 21:30:29

Cytat: siog w 28 Cze 2013, 21:26:40moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest kupno deski/parkietu dab techniczny czyli 2 kat.

no ale nie do ogrzewania podłogowego ;)

zuzia

Cytat: golinda w 28 Cze 2013, 22:30:05ja będę odradzać tę "deskę"ona ma bardzo cienką warstewkę drewnamasz dziecko a pewnie i kolejne się pojawizjadą ci zabawkami podłogę, a Ty wycyklinujesz i nie zostanie pół warstwypogadaj zresztą ze sprzedawcą, nawet oni odradzają w takich przypadkach
dokładnie
mój chrzestny jak kładł deskę w pokojach to dzieci miał już dorosłe, wnuki wpadały tylko od czasu do czasu a i tak jest masakra.

aniak1211

Cytat: wrobelek0403 w 28 Cze 2013, 12:15:25moja kolezanka połozyła sobie płytki wygladające jak drewno, imo jest to nieporozumienie, wyglada okropnie wink
Moj brat ma plytki ktore wygladaja jak panele-wcale nie wyglada okropnie;D ja sie nabralam ze to wlasnie panele;)
Moze zalezy od plytek;)

Dodany tekst: 29 Cze 2013, 10:54:33

Cytat: Kasia w 28 Cze 2013, 11:56:35planujemy ogrzewanie podłogowe w calym mieszkaniu.
I my planujemy,
ale gdzie plytki to plytki,
w pokojach pewnie beda panele;D
Chyba ze do tego czasu cos nowego wymysla :D
Sporo czasu zostalo :D ;)