Budowa domu, krok po kroku HELP!

Zaczęty przez Kasia, 05 Gru 2011, 10:27:06

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rubin04

Cumber, nikt by mnie nie namówił.. :D
Mamy tablice w domu i wiecznie tą kreda upaprane wszystko dookoła.

Dodany tekst: 28 Sie 2013, 13:01:58

U mnie jednym z głównych kryterium urzadzania jest łatwosc czyszczenia :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

cumberland

Cytat: rubin04 w 28 Sie 2013, 14:01:09Cumber, nikt by mnie nie namówił.. Cheesy
Mamy tablice w domu i wiecznie tą kreda upaprane wszystko dookoła.

dlatego my malujemy tak całą ścianę 3,5 metra
niech ma przestrzeń do paprania ;)

golinda

Cytat: rubin04 w 28 Sie 2013, 13:59:55A czemu?

bo mi się nie podoba
i w ogóle tapety przestały mi się podobać
chcę i u N. i u maluchów mieć czyste ściany + narysowane kontury czarne: u N. dziewczynka baletnica z lokami ;) u maluchów chłopiec i dziewczynka na łące - koleżanka po asp ma mi to zrobić

rubin04

A, myslałam ze z tymi tapetami to jakies drugie dno jest :)

Ja myslałam o tapecie -mapie jako podkład na jedną wąską ścianę, by tapeta była tłem pod ramki ze zdjeciami.

nionczka

Rubin, ja jeszcze nie mam wykończonego kominka. źle mi zrobili i musi byc kamień, więc chyba chcę biały marmur albo grafitowy łupek. Ale ani nie mam pomysłu ani kasy. na podłodze dałam płytki, jak te w kuchni i na całym parterze. Namówił mnie pan wykończeniowiec i jestem mu baaaardzo wdzięcza. jeden sezon grzania, a parę razy bym już parkiet spaliła. Nawet dokładając do ognia, strzelają iskry. Nie mówiąc już o tym, że lubię sobie pogrzebać w ogniu.

ze_nitka

Rubin, jaki masz wymiar drzwi?

Wiesz moze czy ktoś zrobi drzwi jednoskrzydłowe do otworu szerokości 120?

rubin04

Zenitka, zaraz sprawdze w katalogach co ma w domu.
My wszedize mamy 80, a w wiatrołapie 90 (tak jak wejsciowe)

Dodany tekst: 01 Wrz 2013, 21:27:53

Zenitka, w moim katalogu max 110 są.

Ale wejdz na www.drzwi.pl
i zadzwon jutro sobie tam - bardzo ogarnięci są,
bylam u nich, tez tam zamówiłam.

ze_nitka

No właśnie...a ja sobie wydumałam kiedyś drzwi z dostawką...a teraz mi sie to niepodoba :/ no i ten otwór 120...to tez za maly na dostawke. Albo musze otwor powiekszyc do skrzydla i dostawki. Albo zmniejszyc... Ale technologicznie zmniejsze zupelnie mi sie nie widzi.

Rozmawiałam z Panem w sklepie, powiedział że u nich na otwor 120 nikt nie zrobi drzwi jednoskrzydlowych...Ale szukam, moze ktos bedzie mial inny pomysl..

Kasia

mam 4 łazienki do zaprojektowania i kompletną pustke w głowie, niby jakies pomysły są ale moze ktoś mi podpowie lepsze rozwiązania rozmieszczenia ceramiki i mebli :)
Poniżej wklejam plany łazienek, byłabym wdzięczna za pomoc   :bra: :bra: :bra:

Dodany tekst: 04 Wrz 2013, 12:58:57

...

rubin04

Kasia, a masz juz przyłacza jak bedą szły?

Kasia

Cytat: rubin04 w 04 Wrz 2013, 13:23:26
Kasia, a masz juz przyłacza jak bedą szły?
nie, elektryk i hydraulik wchodzą w następnym tygodniu i dlatego chciałabym miec już jakiś pomysł na organizację klamotów w łazienkach aby z przyłaczami walczyć ;)

rubin04

a, słusznie :)

U nas na szczescie były tylko dwie łazeinki
i ich układ był jakis taki oczywisty.
Tylko po wybudwaniu okazłąo sie ze WC musimy z prysznicem zamienic bo komin pare cm przesuna ctrzeba było i za mało miejsca na prysznic zostało, a na wc ok, wiec zamienialismy.

Kasia

no u nas niby tez na planie wszystko zaplanowane ale ja nie mam pewnosci czy tak chcę
a może jakiś fajniejszy układ komus do głowy przyjdzie :)

plan mam na łazienkę 1
prysznic w tej wnęce tak jak na rysunku
a na przeciwległej ścianie kibelek umywalka i pralka (pralka może pod blatem umywalkowym :knuje:

łazienka 2 : od wejścia po lewej umywalka, potem na ścianie na wprost wejścia kibelek a w rogu z prawą ścianą prysznic

łazienka4 mogłaby zostać  jak jest

najbardziej trapi mnie łazienka 3
to głowna i największa  łazienka, niby propozycja architekta jest ale mozna zawsze coś pokombinować :)

justynaaaa2

Kasia gdzie wy będziecie mieć aż te 4 łazienki :hmm: 1 u mamy, 1 u was na dole i 2 na górze? dobrze myślę :hmm:
strasznie dużo tych prysznicy/pryszniców (?) :D

Kasia

no dobrze myslisz

najmniej potrzebna jest łazienka przy naszej sypialni ale z drugiej strony fajnie ją mieć ;)
na dole jedna łazienka, tam musi być prysznic aby się obmyć po pracach w ogrodzie czy aby ubłoconego/upiaszczonego Michała nie tarabanić przez całą chałupę na górę a kibelek i umywalka na dole i tak muszą być więc wstawienie prysznica to już naprawdę dodatek ;)

na górze głowna łazienka

no i ta w sypialni

trzy łazienki na dom to tak jakby standarrd ;) w wiekszości planów taką ilość widziałam :D

czwarta jest u mamy takze w ogóle osobna :D

nionczka

O kurcze, u nas tak niestandardowo! A z planowaniem lazienek nie pomogę za bardzo, ale sama chyba drugi raz wanny bym nie robiła. Tyle się wypowiem. Aha, jeszcze mnie czeka jedna łazienka do zrobienia, ale u mnie też plan sam narzuca co i gdzie.

Dodany tekst: 04 Wrz 2013, 20:07:26

Ostatnio też pomyślałam, że żaluję, że mam prysznic tak daleko od okna. Paruje mi sie potwornie w kabinie, a budowana jest z kafli i wysokość 50 cm niższa niż ściana, do tego szklane drzwi. Pomyślałam,że przy oknie lepiej by się wietrzyła i suszyła. Bo okno u nas cały czas otwarte.

golinda

Kasia, my też mamy trzy łazienki i ta przy sypialni jest bardzo potrzebna... potrzebna, żeby czuć się swobodnie
dzieci rosną, mają swoją, ewentualni goście swoją, a my swoją i nikt nie musi nic na siebie wkładać wychodząc z małżeńskiego łóżka ;)

magdalinska

Cytat: nionczka w 04 Wrz 2013, 21:05:00O kurcze, u nas tak niestandardowo!
u nas tez, tylko dwie :) ale my mamy mały metraz i zrezygnowalismy z łazienki przy sypialni

nionczka

Cytat: magdalinska w 04 Wrz 2013, 20:42:12
u nas tez, tylko dwie :) ale my mamy mały metraz i zrezygnowalismy z łazienki przy sypialni
no własnie metraż też się liczy

magdalinska

no, my mamy 120m2, trzeciej łazienki za cholere nie miałam gdzie wcisnac (tzn toaleta była w projekcie - miedzy holem a salonem  :crazy: architekt chyba to po pijaku rysował).
ale jest ok, nie narzekam :)

Kasia

Trzy łazienki to naprawdę nic nienormalnego. Z reguły w blokach, w mieszkaniach z trzema pokojami są dwie ;) a w tym nowych blokach to często i trzy bo jedna główna, jeden kibelek i jedna właśnie przy sypialni. To mieszkanie co przy trasie chcieliśmy kupować chyba jakoś tez tak miało :knuje:

Wy mi pomóżcie z zaplanowaniem zagospodarowania tych łazienek :pray:
Bo plany niby są ale mam jakieś przeczucie ze któraś wpadnie na coś ciekawszego :)

justynaaaa2

Kasia a masz czas żeby na elve poczekać ? ona na pewno coś fajnego wymyśli :)
ja bym chętnie pomogła, ale sama jestem noga w tym temacie i pewnie za jakiś czas też będę potrzebowała waszej pomocy ;D

Dodany tekst: 04 Wrz 2013, 22:12:36

Kasia a masz jakieś pomieszczenie gospodarcze, żeby wywalić tą pralkę z łazienki? czy ta dolna łazienka to będzie taka właśnie "robocza"?

Kasia

Mam czas, nawet was z tymi moimi planami zostawie ;) jak ktoś pomoże to fajnie, jak nie to za tydzień, półtora sie tym zajmę.

rubin04

My z tej trzeciej, w sypialni zrezygnowalismy bo raz ze koszty,
dwa ze za drzwiami mamy dużą łazienkę,
a trzy że dzieki likwidacji tej trzeciej łazienki mamy duuuuuużą garderobę :)

szelma

Cytat: Kasia w 04 Wrz 2013, 23:04:12Z reguły w blokach, w mieszkaniach z trzema pokojami są dwie

Hę? Serio? W życiu nie widziałam takiego mieszkania. No ale ja w domu (sorry -w kamienicy) mam jedną ;) Tak biednie ;)
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!