Budowa domu, krok po kroku HELP!

Zaczęty przez Kasia, 05 Gru 2011, 10:27:06

rubin04

Cytat: aniak1211 w 03 Paź 2012, 13:04:41Juz czekam jak go bedziesz urzadala-bede mogla podgladnac i "ukrasc" pomysly
no wiesz, że my to w urządzaniu będziemy preferować "skandynawski minimalizm" :D

Cytat: olcia w 03 Paź 2012, 14:30:40Jak dużo chcecie zrobić przed zimą? Stan zerowy czy wiecej?

no zalezy od pogody, plan jest żeby zamknąc przed zimą, ekipa narwana do pracy więc moze się uda..
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

kasiad

rubin04  :bravo: :bravo:

oczywiście deko zazdroszczę  ;) chociaż mam nadzieję, że i my kiedyś doczekamy tego momentu  ;)

olcia

Cytat: rubin04 w 03 Paź 2012, 21:12:03

no zalezy od pogody, plan jest żeby zamknąc przed zimą, ekipa narwana do pracy więc moze się uda..

Czyli plan ambitny - tak jak u nas. A pogoda musi byc dobra! Tego gorąco życzę :)

siog

Rubin gratulacje!!! Trzymam kciuki zeby wszystko szlo jak po masle i zero stresu  :thumbup: :thumbup:

aniak1211

Cytat: rubin04 w 03 Paź 2012, 22:12:03no wiesz, że my to w urządzaniu będziemy preferować "skandynawski minimalizm" Cheesy
My pewnie tez:D
jak moje poszukiwania pracy beda sie powodzic jak do tej pory to bedziemy bez wyposazenia mieszkac:D

rubin04

jejku, własnie uswiadamiam sobie ze ja już teraz zaraz muszę wymyślić jaką elewację zrobie bo musze już zaczać dachówkę wybierać.
I rolety. I okna.

Bo o roletach musze teraz zdecydowac bo niektóre wymagają schowania w ociepleniu więc trzeba juz o tym pomyslec.

Poza tym jak chcę przed zimą się zamknac to ja już teraz muszę pewne decyzję podjąc.

No nic, jutro moze jakąś wizualkę z elewacjami zrobię.

vobi

rubin04 gratuluje, no i zycze zeby szlo jak po masle :D

zuzia

wrobelek0403

rubin,pamietaj ze wybierajac okna musisz dopasowac drzwi wewnetrzne, podłoge, listwy.

np. ciemnoszara dachówka, biała lub szara elewacja i biała stolarka (wtedy tez białe drzwi i listwy),

albo czekoladowa dachówka, jasna - biała lub ecru elewacja, drewnopodobna stolarka i w srodku dopasowane pod kolor drzwi, podłogi i listwy.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

inkageo

Ale okna mogą mieć inny kolor na zewnątrz, a inny w środku, chociaż to w sumie głupio wygląda :D My mamy na zewnątrz brązowe, a w środku białe.
Imagine there is no hate

wrobelek0403

Cytat: inkageo w 04 Paź 2012, 08:49:03
Ale okna mogą mieć inny kolor na zewnątrz, a inny w środku, chociaż to w sumie głupio wygląda :D My mamy na zewnątrz brązowe, a w środku białe.

no ale Wy chyba macie starsze i drewniane, nie? z plastikowymi to sie tak nie da ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

inkageo

Cytat: wrobelek0403 w 04 Paź 2012, 08:51:32
no ale Wy chyba macie starsze i drewniane, nie? z plastikowymi to sie tak nie da ;)
Plastikowe mam :) Z zewnątrz ciemny brąz udający drewno, a w środku białe.

Dodany tekst: 04 Paź 2012, 08:54:17

Ale ja już plastikowych bym nie chciała w nowym domu ;)
Imagine there is no hate

rubin04

okna tylko plastiki i w kolorze drewno podobnym chcemy.

Absolutnie nie białe bo ja mam w mieszkaniu białe - każdy kurz, smugę widać a doczyscić to to jakas masakra. Że o żółknięciu tej bieli nie wspomnę.

Także chcemy okna drewnopodobne w kolorze. Elewacje jasną pewnie.
Ale nie wiem czy jakos bryły garażu nie wydzielać kolorem bo widziałam takie rozwiazania i fajnie to wygladało.

U moich rodziców są plastiki w kolorze drewna - były jakies "z wyzszej półki" ale warte swojej ówczesnej ceny bo po ponad 10 latach nadal wygladają b.dobrze a mama mówi że czyszczą sie super.

Zaraz poszukam rzutów tej mojej elewacji, moze w jakims programie mozna to pokolorowac?

Dodany tekst: 04 Paź 2012, 09:14:20

A co do tego co wewnątrz to drzwi wewn. też raczej ciemne, na podłodze panele - tylko u nas w sypialni chyba deski zorbimy.

fasolka1980

rubin04 dlaczego chcesz dac w domu panele?

magdalinska

fasolka1980 ja mam panele, parkiet mam tylko w salonie. jest ok, uzytkowane 3 lata i nic sie nie zniszczyły ( a nie są z wyzszej polki, raczej przecietne)

feeling.good

ja też nie wiem czy paneli w domu nie zrobimy. Dzieci, pies, w przyszłości na pewno jeszcze jeden, więc z drewnem może być ciężko

fasolka1980

Hmm, no ale w najbardziej uzytkowanym salonie masz parkiet.

Mimo wszystko parkiet jest trwalszy, wystarczy na lata no i to prawdziwe drewno.

Dodany tekst: 04 Paź 2012, 09:35:14

feeling.good ale to bedziesz te panele wymieniac co 2 lata czy jak?

mobka

Fasolka, a moze o koszty chodzi? Trwaly parkiet, to niestety droga sprawa.
Ja bym juz bardziej wolala drewniane okna, ale to tez utrzymywac trzeba.... Wiec pewnie i tak b ym się na plastiki decydowała.

magdalinska

Cytat: mobka w 04 Paź 2012, 10:35:39a moze o koszty chodzi? Trwaly parkiet, to niestety droga sprawa.
to tak, jakbym miała nieograniczony budzet, to pewnie wszedzie dałabym parkiet. parkiet kosztuje 2x tyle co panele

Kasia

no parkiet tani nie jest, tym bardziej własnie trwały + trwały w miarę lakier itd
panele sa taniutkie

chociaż my planujemy wszędzie parkiet :knuje: nie wiem skąd na niego kasę weźniemy ale plan mamy :D

wrobelek0403

rubin, moi rodzice tez maja drewnopodobne plastiki antywłamaniowe. są ładne, dobrze sie je myje. zdały nawet test antywłamaniowy :D no prawie ;D. dopiero przy trzeciej próbie sprawcom udało sie wyrąbac okno siekierą :padam:

tylko wtedy w srodku w tym samym kolorze stolarka. moja przyjaciołka tak ma i wyglada to bardzo ładnie.

ja bym stawiała na drewno na podłodze, ale wiadomo, kazdy ma swoje priorytety. a jesli chcecie dodatkowo ogrzewanie podłogowe w salonie, to drewno odpada.

mobka

Cytat: wrobelek0403 w 04 Paź 2012, 10:52:06a jesli chcecie dodatkowo ogrzewanie podłogowe w salonie, to drewno odpada.
A to akurat nie do konca prawda ;)

rubin04

My w salonie podłogówki nei robimy.

Robimy wszedzie panele bo - są trwałe (nawet te co mamy w mieszkaniu, takie z niższej pólki po 8 latach wygladają bardzo dobrze choc nie jedne buty i inne atrakcje je maltretowały.

A widziałam drewno w salonie u brata - po chyba 3 latach juz są takie rysy że przydałoby sie lakierowanie. A od kiedy mają psa (my oczywiscie psa nie planujemy) to już zupełnie masakra im się robi.

Ja nie chce miec salonu do któego bede ludzi wpuszczać tylko w skarpetach bo deski itd.. A panele nawet jak mi sie za 10 lat zniszczą to sobie wymienię, co i tak mi taniej wyjdzie.

Chcemy wiec jakies lepsze panele, o wyzszej trwałosci.

Drewno zorbimy sobie w sypialni gdzie obcasy itp im nie grożą.

Oczywiscie czynnik ekonomiczny ma tez tutaj duze znaczenie.

Dodany tekst: 04 Paź 2012, 10:11:50

A, taką mamy elewację od ulicy:

fasolka1980

Mobka, no wiem, ze koszty, drewno drozsze itp, ale jezeli kogos stac na dom, to i raczej stac go na porzadna podloge  :hmm:

Nionczka ma taka piekna, elve tez...

Nie wiem, ale panele to dla mnie rozwiazanie do tymczasowego mieszkania. Juz bym wolala mieszkac chwilowo bez mebli, lamp i innych dodatkow, a baze zrobic porzadna.

rubin04

Fasolka, a ja Ci z ręką na sercu mówię że pomijajac czynnik ekonomiczny to wolę panele. Boję się tego ze drewno jest miękkie i kazdy obcas czy zabawy dzieci nie są dla nich miłe.
No chyba zeby stać mnie było na drewno egzotyczne o duzej twardosci to co innego.

Podobnie mam z oknami - ja wolę te plastikowe, antywłamaniowe, drewno podobne w kolorze niz drewniane które za kilka lat trzeba by konserwować, malowac, bo słońce, bo mrozy itd.
Także u nas nawet rozwazań drewno czy plastiki nie było, zwłaszcza ze widze te okna plastikowe u mojej mamy i są naprawdę piękne i bezproblemowe.