Pierniczenie adwentowe :)

Zaczęty przez tachogti, 13 Lis 2009, 19:47:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

justynaaaa2

mayagaramond ale ty jesteś spostrzegawcza ;D ja bym pewnie nawet na to nie wpadła :D
moja mam ostatnio robiła ciasto marchewkowe...bez mąki ;) okazało się że w przepisie zapomnieli napisać o mące ale ona na to nie wpadła ;) nie muszę pisać jak to ciasto wyglądało i do czego się nadawało :D

aja

bożena u mnie leżakują równo 2 tygodnie

mayagaramond

justynaaaa2 - bo przez chwile myslalam, ze jestem durna i zapomnialam kupic jajek i guzik zrobie a nie pierniki.

Mam przepis na ciasto bez maki - zamiast maki dodaje sie mielone orzechy.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

Cytat: sonja w 15 Gru 2010, 20:07:30
wrobelek0403 a masz gdzieś niedaleko Piotra i Pawła? U nas jest sporo takich gadżetów.

sonja, no PiPow to mam kilka :D jutro pojade, bo dzis juz mi sie nie chce drugi raz wyłazic. :)

ale tesco schodzi na psy, coraz ubozszy asortyment maja  :thumbdown:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Boze, pieczenie jest jak alchemia. Trzeby wszystko odmierzyc, mieszac odpowiednio dlugo i w odpowiednia strone, a i tak niewiadomo, co wyjdzie ;D

Nie mowiac juz o tym, ze poszlam do mieszkania tesciowej po druga blacha i co - blacha nie pasuje do mojego piekarnika opluty opluty
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

a propos blach, to tez mam problem :knuje:

zawsze w piekarniku sa dwie czarne fabryczne i na nich piekłam, a kratki uzywałam do studzenia.

a tu mam tylko jedna, kupiłam drugą zwyklą ale jest za mała i musi stac na kratce, nie wiem na czym bede je studzis wobec tego :knuje:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

magoo

mialam dzisiaj piec pierniczki, ale doszlam do wniosku, ze juz za pozno i do swiat nie zmiekna

mayagaramond

Cytat: magoo w 15 Gru 2010, 22:32:01mialam dzisiaj piec pierniczki, ale doszlam do wniosku, ze juz za pozno i do swiat nie zmiekna

dlatego zrobilam te, ktore nie musza mieknac. Ciekawe jak beda smakowaly. Ale musze poczekac do jutra.

Aha - jesli bede piekla wiecej to tylko na kratce, bo na blasze niektore sie od spodu przypalily.

magoo

mayagaramond no wlasnie tez patrzylam na ten przepis, ale nie mam migladlow mielonych

mayagaramond

Cytat: magoo w 15 Gru 2010, 22:53:33
mayagaramond no wlasnie tez patrzylam na ten przepis, ale nie mam migladlow mielonych

ale w sklepach mozna kupic mielone?

magoo

Cytat: mayagaramond w 15 Gru 2010, 23:03:01
ale w sklepach mozna kupic mielone?
mozna, widzialam wczoraj takie

bozena.dp

mayagaramond daj znać jak ci te ciastka wyszły, bo tez je chce upiec :)

mayagaramond

Cytat: bozena.dp w 15 Gru 2010, 23:23:19
mayagaramond daj znać jak ci te ciastka wyszły, bo tez je chce upiec :)

jutro zdam relecja smakowa ;D

aja

wróbel pamiętam,że te kolorowe pisaki kiepsko się rozprowadzało (ale może przyczyną była temperatura) bo brązowe bez problemu

emcia

pisaki są w kauflandzie
kropelki  w lidlu

effik

Cytat: aja w 15 Gru 2010, 23:52:53
wróbel pamiętam,że te kolorowe pisaki kiepsko się rozprowadzało (ale może przyczyną była temperatura) bo brązowe bez problemu

po ogrzaniu bez poblemu :)

cranberry noel czeka w lodówce na dzisiejsze pieczenie. w przyszłym tygodniu będą jeszcze owsiane z migdałami i żurawiną

mayagaramond

Moje pierniki nie sa jeszcze miekkie :crying: :crying: :crying:

Chyba sie nie nadaje do pieczenia :( :(

zwierzatko_mojej_mamy

mayagaramond wloz im do puszki kawalek jablka ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 16 Gru 2010, 09:09:36
mayagaramond wloz im do puszki kawalek jablka ;)

mowisz? Ale wg przepisu mialy byc miekkie juz nastepnego dni, dzis jest nastepny dzien i guzik :crying: :crying:

Jestem beztalenciem pieczeniowym.

zwierzatko_mojej_mamy

jablko mokre, powinno zmiekczyc ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 16 Gru 2010, 09:20:34
jablko mokre, powinno zmiekczyc ;)

dobrze, zrobie to na przerwie obiadowej.

magdalinska

Cytat: sonja w 14 Gru 2010, 17:15:41
magdalinska ja bardzo mocno "rozmiękczam" czasem nawet w mikrofali, jest wtedy lekko płynne.
a to moze przez masło  :hmm: sprobuje je tez tak rozmiekczyc  :beer:

Dodany tekst: 16 Gru 2010, 09:24:35

Cytat: mayagaramond w 16 Gru 2010, 09:16:58Jestem beztalenciem pieczeniowym.
ja tez ;)    :highfive: 
gotowac tez nie potrafie, ja w ogole nie powinnam do kuchni wchodzic, ew. po kanapke ;

mayagaramond

Cytat: magdalinska w 16 Gru 2010, 09:21:38ja w ogole nie powinnam do kuchni wchodzic, ew. po kanapke ;

lol lol lol opluty

konwalia

wróbel dobry asortyment jest w tesco na serbskiej-ostatnio kupiłam tam promocyjne patelnie i czajnik, a w naszym tesco mieli tylko elektryczne

wrobelek0403

Cytat: konwalia w 16 Gru 2010, 10:13:51
wróbel dobry asortyment jest w tesco na serbskiej-ostatnio kupiłam tam promocyjne patelnie i czajnik, a w naszym tesco mieli tylko elektryczne

dzieki, pojade najpierw do piotra bo i tak bede w malcie. "nasze" tesco jest beznadziejne, jak juz wsiadam w auto wole pojechac do lidla/piorta/kerfura. :)