Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

goga

W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

golinda

najbardziej lubię apostrofy wszędzie wszędzie wszędzie... facebook'a

wrobelek0403

kto co: sędzia

z kim, z czym: z sędziĄ

;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

wrobelek0403

taaaaa, literówka :D juz poprawiłam
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zwierzatko_mojej_mamy

Tekst Dyktanda 2014 dla dorosłych

Horoskop metalingwistyczny

Baran
Wczesnowiosenne Barany ni stąd, ni zowąd zainteresują się spółgłoskami przedniojęzykowo-zębowymi nie mniej niż średniojęzykowymi, co znienacka wyzwoli miniproblemy fonetyczno-fonologiczne.
Byk
Przełomowe, kwietniowo-majowe Byki, które choćby na łapu-capu opanują pisownię połączeń: „głodek mrzygłód”, „warzucha polska” i „kartonowe passe-partout”, niechybnie trafią do zeszytu rejestru nienisko notowanych superznawców ortografii.
Bliźnięta
Z racji dwoistej natury Bliźnięta zajmą się zarówno rodzajem żeńsko-rzeczowym, jak i męskozwierzęcym. Niestety, wkrótce zarzucą te quasi-umizgi gramatyczne dla nie najulubieńszego rodzaju męskonieżywotnego.
Rak
Badanie wyrazów typu singulare tantum w „Biblii królowej Zofii”, „Psałterzu floriańskim” i „Psałterzu Dawidów”, a także aorystu w „Kazaniach świętokrzyskich”, pochłonie całoroczną energię co poniektórych Raków.
Lew
Partykuło-przysłówki w neoklasyfikacji Saloniego-Świdzińskiego staną się niezadługo przedmiotem polowania co bardziej wrażliwych Lwów, szwendających się po obrzeżach wyrzezanych wyrazków.
Panna
Język średnio-wysoko-niemiecki tak do cna zafascynuje niektóre nie zażywne, lecz nieleniwe doprawdy Panny, że wyrzekną się one badania języka cerkiewnosłowiańskiego - z ho, ho jakąż stratą dla tegoż.
Waga
Niskonakładowy „Słownik warszawski” zafascynuje zwarzonohumorzaste wyważone Wagi bardziej niż tużprzedwojenny niedokończony słownik pod redakcją Tadeusza Lehra-Spławińskiego. No cóż: de gustibus non est disputandum!
Skorpion
A fe, Skorpiony! Żeby tak preferować hipotaksę, a zaniedbywać parataksę! I to w ujęciu niby-postszoberowskim! Gorze, mości panowie badacze! A łacińska copula, czyli łącznik, to hetka-pętelka?
Strzelec
Dyktando pułapka nie przeraziłoby nawet nie najbystrzejszych Strzelców, skoroby tylko zanurzyli się w zasady pisowni i nie znużyli się nimi. Ale czyż to zrobią?
Koziorożec
Przeszło roczny kurs gramatyki generatywno-transformacyjnej nie pozwoli zapewne Koziorożcom zgłębić tajników adiektywizacji imiesłowów, choć przeszłotygodniowe trzyipółdniowe minikonwersatorium mogłoby było ich do tego przysposobić.
Wodnik
Wysokofrekwencyjne geminaty to temat maksifascynacji Wodników urodzonych nad Morzem Barentsa i nad morzem Marmara, ale nie tych znad morza Celebes.
Ryby
Średniowysokie progi ortograficzne pokonają śpiewająco Ryby z Ukajali.
Résumé:
Nie-Ryby i nie-Rak poznają gramatykę na aby-aby. Raki poradzą sobie jako tako, choć, bij zabij, aorystu jak na lekarstwo w tych ekstrazabytkach. A Ryby znikąd, jako etranżerzy, zszarzeją w postdyktandowej apatii.
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

golinda

Na strefie chyba nadużywane jest słowo "genialny".

To przymiotnik dość silny i chyba powinien odnosić się do spraw, ludzi naprawdę wielkich.
Genialny matematyk, genialny strateg, genialny kompozytor, genialny pomysł.

Ale, na litość boską, kurczak w sosie z czegokolwiek nie jest genialny, a także, z całym szacunkiem, pani krawcowa osiedlowa, też chyba nie...

salsa

golinda ale komentarz lol lol lol
ale rozumiem - deszczowy dzień, nuda trochę i trzeba o czymś pisać ;)

Cytat: golinda w 22 Paź 2014, 12:12:33pani krawcowa osiedlowa, też chyba nie...
skąd wiesz, byłas u niej ;) Może jest ;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

ee ;) genialnosci nie zauwazylam kompletnie, za to boskosci pasjami naduzywam, niesamowitosci, cudnosci itd itp ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

Cytat: salsa w 22 Paź 2014, 13:09:07ale rozumiem - deszczowy dzień, nuda trochę i trzeba o czymś pisać wink

jak patrzę na twoje wpisy i ich ilość, to chyba ty się nudzisz

Dodany tekst: 22 Paź 2014, 12:15:02

no i może u ciebie pada. u mnie nie

salsa

ile złośliwości z powodu "genialnej krawcowej", oj oj cięzki dzień widzę ;)

i niestety, kulą w płot, bo ja ostatnio mało bywam ;)

dragonfly

Pozwole sobie zauwazyc, ze w ciagu ostatnich 100 dni slowo "kurwa" zostalo uzyte o wiele czesciej niz slowo "genialny , genialnie" lol lol

wrobelek0403

dragonfly

Cytat: wrobelek0403 w 22 Paź 2014, 13:05:00
dragon, policzyłas??? lol lol
nie, ale w wyszykiwarce wyskoczyla tylko strona gienialnosci, i chyba co najmniej z 3 strony kurestwa lol lol

wrobelek0403

ishka82

Cytat: dragonfly w 22 Paź 2014, 13:02:33
Pozwole sobie zauwazyc, ze w ciagu ostatnich 100 dni slowo "kurwa" zostalo uzyte o wiele czesciej niz slowo "genialny , genialnie" lol lol
lol ja z całą pewnością częściej używam słowa "kurwa" niż "genialny" :rotfl:

mayagaramond

Sprawdzcie jeszcze "kurewsko genialny" :)

Ja wiem, jakie znaczenie ma "genialny", ale je ignoruje lol lol lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

dragonfly

Maya, podobno jest 258 synonimów! Następnym razem użyj np. "W dechę" albo "na sto dwa" lol lol

salsa

ddu

Ja na słowo" genialny" też jestem uczulona... Nadużywala go była dziewczyna mojego męża;)

Ja nadużywam " kurwa", ale chyba nie w formie pisemnej...

rubin04

ech, kurza stopa... no sama nie wiem czy używam (za)często genialny.. Ale kurwą na pewno zręcznie się posługuję wedle potrzeb :D
Choć pewnie powinnam skorzystać z synonimów typu "do stu tysiecy dziurawych beczek rumu!" albo "a niech to diabli!" czy innego typu wyrafinowanego zestawu :D

jo_miekka

Ja chciałam tykko zwrócić uwagę, że po polsku odmieniamy. Wszystko.
Nie widzę sensu iść do kina na "Bogowie", kiedy mogę iśc na "Bogów". O.

wrobelek0403

jo, dzieki :) bo zawsze mam zgryza jak ten tytuł napisac :)

golinda

a gdzie się podział mój post z cytatem dragon?