Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

goga

W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

Norka

Cytat: brawurka w 06 Sty 2015, 20:38:47nie zrobię teraz zdjęcia, bo padł mi telefon, dokładny tekst:
To Jurek, Ewa i mama.
Jurek kręci mak do makowca i do klusków.
Ewa kroi na stolnicy makaron.
Wydawnictwa powinny za takie rzeczy zwracać pieniądze ;D

jo_miekka

Serio? To w szkolnym podręczniku?

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rubin04

o ja pierdziele...

Brawurka, poszukaj dalej, od klusków juz tylko krok do "pospiskałem się perfumą" albo "muszę kupic nowy perfum" :D
..straszne mam na to uczulenie.

brawurka

kolejny błąd z podręcznika gdzie kręci się mak do klusków. Przyznam, że ja nie zauważyłam, dziecko mi powiedziało. Zwróćcie uwagę na cyfry

szelma

- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

wrobelek0403

a ja przyznam, ze nie wiem gdzie błąd :knuje:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

Kasia

wrobelek0403

a wiecie, ze moja babcia miała taki zegar? własnie z 4 w formie IIII.

Czułam ze to o to moze chodzic, ale ciekawa jestem czy ten zegar tez był z błędem, czy moze to jakas archaiczna forma :)

errata

szelma

niewiemjaka

Wiki twierdzi, ze taki zapis na cyferblatach byl , niezgodny z zapisem niby,  podaje kilka powodow dlaczego tak

ooo juz szelma wkleiła :)

wrobelek0403

no prosze :D

niemniej, w podręczniku powinno byc poprawnie, to oczywiste :padam:

brawurka

szelma, dzieci uczyły się dziś cyfr rzymskich, w podręczniku na dwie strony informacja o cyfrach, dlaczego tak a nie inaczej były zapisywane, po co itd Słowa nie ma o 4 pisanej IIII, nauczycielka tez uznała to za błąd, mogliby to chociaż wyjaśnić, bo ja też nie wiedziałam.

szelma

Tez nie wiedziałam. Wyguglalam i się dziele wiedza. Podręcznik bez sensu, bo tylko wprowadza zamęt, nawet jeśli to nie błąd per se.

zwierzatko_mojej_mamy

hola hola :D czy tylko ja mam zboczenie guglowania za wszystkim, czego nie rozumiem? :D

""IIII" na tarczach zegarów
Typowy zegar z opisem liczbami rzymskimi w Bad Salzdetfurth, Niemcy

Zegar na Bramie Shepherda w Greenwich z liczbami rzymskimi aż do XXIII (oraz 0)

Tarcza zegara Wieży Spaskiej w Moskwie z godziną czwartą oznaczoną 'IV'
Na cyferblatach zegarów opisywanych liczbami rzymskimi tradycyjnie stosuje się oznaczenie IIII dla godziny czwartej zamiast IV, co jest sprzeczne z ogólnie przyjętym systemem zapisu. Istnieje kilka wyjaśnień tego odstępstwa:

W wielu przypadkach zapis IIII jest stosowany jako spełnienie kanonu ustanowionego przez najstarszy istniejący zegar znajdujący się w Katedrze w Wells, który został wybudowany między 1386, a 1392 rokiem. W tym przypadku użyto zapisu IIII ponieważ był to w tych czasach powszechny sposób zapisu liczby 4 w manuskryptach (jako iiij lub iiii). W tym zegarze zastosowano niesymetryczną tarczę 24 godzinną, a do opisu minut i faz księżyca użyto cyfr arabskich, przez co teorie o symetrycznej 12 godzinnej tarczy nie mają zastosowania[1].
Niektórzy sądzą, że zapis IV był unikany, gdyż symbolizował rzymskiego boga Jowisza (IVPPITER). To twierdzenie przypisywane jest pisarzowi Science fiction Isaacowi Asimovowi[2]. Jest to fantazja, taki skrót dla wyrazu Iuppiter w zapisach historycznych nie występuje.[3]
Król Francji, Ludwik XIV wolał zapis IIII i tak kazał wykonywać zegary swoim mistrzom, a zapoczątkowany tak zwyczaj ostał się po dziś dzień[4].
Zapisane za pomocą standardowego zapisu dwa zestawy znaków (IV i VI oraz IX i XI) byłby podobne, co mogło by prowadzić do łatwych pomyłek ludzi nienawykłych do czytania tradycyjnych cyferblatów.
Forma czteroznakowa IIII stwarza wizualną symetrię tarczy wobec VIII po jej drugiej stronie.
Wraz z liczbą IIII w sumie na cyferblacie znajduje się dwadzieścia "I", cztery "V" i cztery "X"[5]. To oznacza, że zegarmistrz potrzebuje tylko jednej formy składającej się ze znaków VIIIIIX, która wykorzystana cztery razy daje wszystkie potrzebne do opisania tarczy znaki. Łatwo można zauważyć pewien schemat:
VIII I IX
VII III X
VI II IIX
V IIII IX
IIX i jedno IX po obróceniu o 180° tworzą XII i XI. Zapis 4 jako IV wymaga wytworzenia siedemnastu "I", pięciu "V" i czterech "X" co wymusza posiadanie więcej niż jednej formy odlewniczej.
Przy użyciu IIII do opisu pierwszych czterech godzin wykorzystuje się tylko "I", znak "V" występuje tylko w kolejnych czterech godzinach, a znak "X" znajduje się tylko w opisie ostatnich czterech godzin. To nadaje tarczy symetrii radialnej."
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

niewiemjaka

Zwierzu no wyguglalysmy, ale jednak jak sie uczą to albo IV
albo pelna informacja...
pani w szkole nie wyguglala nawet....

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: niewiemjaka w 25 Lut 2015, 22:15:58Zwierzu no wyguglalysmy, ale jednak jak sie uczą to albo IV
a przepraszam, bo ja zobaczylam tylko odpowiedz szelmy :D i nie zauwazylam, ze jest kolejna strona odpowiedzi ;D teraz dopiero widze :D

www.annawilk.pl

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: niewiemjaka w 25 Lut 2015, 22:15:58pani w szkole nie wyguglala nawet....
no moze nie siedzi podczas lekcji na strefie albo nie ma smartfona ;) nie wiem, ja bym tam wyguglala :D moze wygugla do jutra, dajcie kobiecie szanse lol lol

www.annawilk.pl

niewiemjaka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Lut 2015, 22:18:46....no moze nie siedzi podczas lekcji na strefie albo nie ma smartfona
i to jest właśnie BŁĄD! lol

brawurka

w tym darmowym dla pierwszej klasy, w niebieskim ćwiczeniu

yoy

Ale ćwiczenia nauczyciel sam wybiera. A Elementarz to co innego. My mamy z Nowej Ery Ćwiczenia.

wrobelek0403

wyżyć się, tak samo jak żyć piszemy przez "ż" ;)