Walczymy z bykami - wątek językowy

Zaczęty przez szelma, 16 Paź 2009, 16:24:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

Nieskromnie napiszę, że jestem lepsza niż najlepsi, bo akurat żadnego, z wymienionych w zestawieniu, nie popełniam.

callja

jo, fajne zestawienie!!
I pouczające.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

szelma

No sorry, ale te błędy są raczej podstawowe... Rozpowszechnione okrutnie, ale nadal podstawowe...
- Co pani chciałaby najbardziej usłyszeć?
- Piosenkę pana Kor... Koracza "O zdrowiu" bym chciała najbardziej usłyszeć.
- Tak się szczęśliwie składa, że mamy pana Koracza na sali!

golinda

Cytat: szelma w 23 Mar 2015, 07:54:13
No sorry, ale te błędy są raczej podstawowe... Rozpowszechnione okrutnie, ale nadal podstawowe...

właśnie chodzi o to, że to są oczywistości, a wielu ludzi je popełnia
i ja, czytając firmowe maile, mogę to potwierdzić :)

szelma

Wiem, ale to nie znaczy, że nagle osoby, które nie popełniają tych błędów, są jakieś nie wiadomo jakie super i że prymusi je popełniają. To trochę jak mówienie tym ludziom, że mają prawo je popełniać, skoro "nawet najlepsi" je popełniają. No bez jaj.

zwierzatko_mojej_mamy

beznadziejne infografiki, w polowie nie wiedzialam, co jest dobrze, a co zle, dodatkowo pisanie wzrokowcowi ZLYCH przykladow jest kretyniznem, bo sie utrwala ;)

istotnie 90% dla matolkow, ale ostatnio przy "tylnej" nodze sie zawahalam na strefie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

Cytat: szelma w 23 Mar 2015, 08:41:46
Wiem, ale to nie znaczy, że nagle osoby, które nie popełniają tych błędów, są jakieś nie wiadomo jakie super i że prymusi je popełniają. To trochę jak mówienie tym ludziom, że mają prawo je popełniać, skoro "nawet najlepsi" je popełniają. No bez jaj.

ja tego tak nie zrozumiałam
raczej, że to błędy tak głęboko zakorzenione społeczeństwie, że popełniają je nawet najlepsi "w branży"

szelma

Ale najlepsy w branży (jakiej branży tak w ogóle???) tych błędów nie popełniają, noooo. Dla mnie wydźwięk jest taki, że nie ma się co wstydzić - a z tym się nie zgadzam, bo wykształcona osoba powinna wiedzieć, jak się pisze "naprawdę" - a jeśli nie wie, to jest to powód do wstydu, o. Zwłaszcza jeśli jest to osoba, która komunikuje się dużo pisemnie.

szelma

Widzę, że duch grammar-nazi Cię opuścił :D

golinda

opuścił, bo są ludzie bardzo dobrze wykształceni, mają świetną pracę i robią ciekawe rzeczy, a z językiem są z lekka na bakier
i nie obniża to wcale wartości ich wypowiedzi

szelma

Tylko często treść i wartośc wypowiedzi ma problem z przebiciem się przez warstwę jezykową. Poza tym jest różnica między ludźmi, którym nie zależy, jak piszę - ci będą mieli w dupie ikonografiki o błędach - i tymi, którym zależy - ci się zainteresują, ale nadal nie zgadzam się z wmawianiem im, że to błędy, które robią nawet najlepsi, bo wskazuje to na najlepszych również w dziedzinie języka, a to po prostu nieprawda.

Błędem, który robią nawet całkiem nieźli ;) , jest moje "ukochane" "także" zamiast "tak że" - ale na pewno nie jest nim pisanie "napewno"... (aż z trudem mi to przez palce przeszło :D )

golinda

Cytat: szelma w 23 Mar 2015, 10:23:12pisanie "napewno"

napewno, wogle, na prawdę, nie nawidzę

:D

bynajmniej mnie to denerwuje :D hahaha!

goga

golinda,  o Jezu - aż mnie zęby rozbolały ;)

najbardziej mnie wkurza nadużywanie słowa "bynajmniej" - oczywiście nieprawidłowo

W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

zwierzatko_mojej_mamy

mnie wkurza wlasciwie nawet i prawidlowo ;) nie lubie tego wyrazu :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

nie jestem językoznawcą, ale "w dniu dzisiejszym" nie jest dla mnie pleonazmem
słowa "dzień" i "dzisiaj" nie niosą ze sobą tej samej treści
"w dniu wczorajszym" już jest poprawne?

http://www.polityka.pl/galerie/1613269,3,30-bledow-jezykowych-ktore-popelniaja-nawet-najlepsi.read

hmm...

szelma

http://sjp.pwn.pl/szukaj/dzie%C5%84-dzisiejszy.html

Nie jest niepoprawne, ale nadużywane dla napompowania tekstu, bo wiele osób uważa, że dłuższe = bardziej oficjalne...

golinda

ok, w tym zestawieniu jako pleonazm. chyba ktoś popłynął.

ja często, pisząc maile służbowe, używam np. "materiały zostaną wysłane w dniu dzisiejszym" bo "materiały zostaną wysłane dzisiaj" brzmi dla mnie zbyt potocznie i zdanie wydaje mi się urwane.

Kasia

Ja pisząc staram sie unikać "w dniu dzisiejszym" ale często "dzisiaj" kiepsko mi brzmi, wolę jednak mniej pochwalaną formę.
Zgadzam się z golindą

szelma

No nie wiem - nie brzmi to dla mnie bardzo potocznie. Ani "Materiały zostaną wysłane dziś", ani "Materiały zostaną dzisiaj wysłane". Ale to kwestia preferencji. Sama chyba nigdy nie użyłam "na dzień dzisiejszy", ale samo w sobie w tekście raczej by mnie nie raziło - pod warunkiem że reszta napisana po ludzku a nie po urzędniczemu :D

golinda

Cytat: Justynna w 17 Kwi 2015, 13:31:29Takie kwiatki w naszym pracowym kalendarzu. 9.04 - imieniny Maji!! 

heheh, no to ktoś słabo korektę zrobił :D

Kasia

odmiana nazwisk again

chodzi mi o nazwiska typu TYLKO, CHYBA, LUB
wiem jak się je odmienia ale potrzebuję na to "podkładki"
może natknęłyście się gdzieś na ładne wytłumaczenie, że te wyrazy pełniąc funkcję nazwiska tracą swoje właściwości np. partykuły itd ;)

i nie kopiujcie mnie ;) potem część postu wykasuję ;)

golinda

Cytat: Kasia w 27 Kwi 2015, 11:27:22TYLKO, CHYBA, LUB

są takie nazwiska?

napisz mi pw z rzeczywistymi nazwiskami, to ci poszukam podkładki