fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

errata

muszę sprawdzić A. ale wydaje mi się, że na razie jej nawet głowa nie wystaje.

konwalia

;)

fasolka1980

konwalia niewiele rozumiem, z tego co napisałaś, ale dzięki.

konwalia

z komórki było ;)
przy jeździe przodem może wystawać głowa do linii oczu, tyłem nie może wystawać nawet głowa

co do tego, że S. już nie chce jeździć w pierwszym foteliku, to jest to raczej kwestia pozycji półleżącej a nie tego że tyłem
te kolejne fotele tyłem(0-18kg lae tak naprawdę od 6mca) zapewniają dobry widok i pozycję siedzącą z regulacją
ja bym proponowała kupić taki, co teraz będzie tyłem, bo bezpieczniej, ale z możliwośćią zmiany na przód
co pasuje do auta i dziecka to już trzeba mierzyć
faworytem w tej klasie jest besafe izi combi x3
tańsza opcja dla drobnych dzieci to britax first class do 13kg tyłem, a potem do 18kg odwraca się przodem(podobnie mc opal)
zdecydowanie to jeszcze za wcześnie na jazdę przodem ze względu na zbyt duże przeciązenia szyi i głowy, które tyłem są dużo mniejsze

fasolka1980

konwalia  :beer: teraz kumam.
A który byś wzięła:  britax first class czy maxi cosi opal? Bo pewnie spośród nich będziemy wybierać.

a taki od 15 kg to jaki polecasz? Sorry jesli pytam o to co juz było tu

konwalia

Wole britaxa, ale wzielabym taki, który będzie stabilniejszy w aucie jak zmierzysz, je trzeba dobrze dociągnąć
A od 15kg to Romera kid plus sicta lub besafe izi up x3-one mają najlepsza ochronę boczną na ta chwilę, z tym ze Romer jest wielki
Z tańszych to sunshine Kids monterey

Angie

Muszę kupić Lenie trzeci fotelik. W naszym mondeo nie ma zaczepów do isofixa  :zly:
czy mogę jej kupić fotelik z takimi zaczepami, bo pewnie w ciągu najbliższego roku będziemy zmieniać auto? Czy taki fotelik nie pasuje ?

Jak się montuje trzeci fotelik jak się nie ma isfixa? on lata po samochodzie ?

aniak1211

Angie
My mamy fotelik z isofix a w aucie zaczepow brak.
Fotelik dobrze "trzyma"sie kanapy,nie przemieszcza sie.
Te zaczepy sa jakby schowane,w niczym nie przeszkadzaja.
Tez kupilismy fotelik z isofixem bo kolejne auto raczej zaczepy bedzie juz mialo;)

abkasia

Aniak jakim cudem 3 fotelik trzema ci sie dobrze siedzenia? Przeciez bez isofix to on przypiety jest tylko pojedynczo pasem

fasolka1980

Cytat: konwalia w 06 Sie 2013, 05:28:58
Wole britaxa, ale wzielabym taki, który będzie stabilniejszy w aucie jak zmierzysz, je trzeba dobrze dociągnąć
A od 15kg to Romera kid plus sicta lub besafe izi up x3-one mają najlepsza ochronę boczną na ta chwilę, z tym ze Romer jest wielki
Z tańszych to sunshine Kids monterey

Kupilismy be safe izi up, piwko dla konwalii :beer:

A do mojego samochodu pewnie kupimy sunshine

zuzia

Cytat: Angie w 08 Wrz 2013, 22:38:10Muszę kupić Lenie trzeci fotelik. W naszym mondeo nie ma zaczepów do isofixa
angie,
zadzwon do forda i zapytaj ile kosztują takie zaczepy. ja zaplaciłam 150 zł + 20 zł montaż (ale nie w serwisie tylko w moim warsztacie).

aniak1211

Cytat: abkasia w 08 Wrz 2013, 23:23:17
Aniak jakim cudem 3 fotelik trzema ci sie dobrze siedzenia? Przeciez bez isofix to on przypiety jest tylko pojedynczo pasem
Normalnie;D
Jak Dominika jest przypieta to nie mota sie na wszystkie strony.
Co innego jak nie ma dziecka w foteliku,ale to chyba bardziej o fotelik z dzieckiem chodzi niz pusty.

mobka

Ja myślę, że o pusty. Tez go trzeba pasami przypiąć.

aniak1211

Cytat: mobka w 09 Wrz 2013, 06:33:16
Ja myślę, że o pusty. Tez go trzeba pasami przypiąć.
No pusty to wiadomo ze nie bedzie "przyklejony" do fotela;D
Z dzieckiem nie chwieje sie na boki,przy hamowaniu nie przesuwa sie;D
"drugi" fotelik jak nie przypniesz pasami to tez bedzie sie chwial.

konwalia

zawsze trzeba przypinać pasami jak nie jest wpięty w isofix!, to że się nie chwieje, to nie znaczy, ze cię nie uszkodzi, jak poleci przy wypadku

Angie

konwalia a mogę kupić taki z isofix mając w perspektywie
zmianę auta ? przypnę go pasami do siedzenia ?

zuzia dowiem się czy da się to zamontować  :beer:

ja w swoim starszym aucie mam. Bez sensu, że te fordy nie mają  :zly:

aniak1211

konwalia

Angie możesz jeśli będzie pasował do kanapy czyli isofix ma chowany lub da się wsunąć w łączenie oparcia i nie będzie zmniejszał stabilności, musisz zmierzyć

Angie

marax

angi ja mam isofix ale nie zawsze zapinam bo często przemieniam w samochodach. Często jeżdzę chowając poprostu zaczep ( u mnie jest taka opcja) i fotelik przypinam pasem

abkasia

My sie zastanawiamy miedzy besafe a recaro. Chyba wezmiemy besafe.

Dodany tekst: 12 Wrz 2013, 16:31:02

W besafe jedynie ten pas tak szoruje po szyi..

fasolka1980

abkasia my wasnie kupimy jakąś oslonkę na ten pas, sporo tego na allegro. Sam fotelik fajny, ale nie mam porównania do innego w tej klasie.

abkasia

A podlinkuj bo znalazlam tylko jakas 1

Dodany tekst: 12 Wrz 2013, 21:37:12

Ok. Mam :)

konwalia

jak szoruje po szyi to powinien jeszcze trochę podrosnąć do niego, pas powinien przebiegać przez bark
tu nie tylko ogólny wzrost ma znaczenie, ale też długość tułowia

abkasia

Co ty niemozliwe. Hugo sie nie miesci juz w tobim dawno. On tego besafe musial miec wydluzanego sporo. Taka jest konstrukcja tego wg mnie.
Hugo ma juz ponad 110 cm jest duzy

Dodany tekst: 13 Wrz 2013, 07:35:52

Pas idzie bardzo blisko szyi. W innych tak nie bylo.