fotelik samochodowy 9-18kg czy 9-36kg ?

Zaczęty przez jusia, 25 Maj 2009, 16:19:18

jestynka

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

marcheewka ale Ola jest duża.

Ten trzeci fotelik to jest tylko na pas samochodowy, nie ma swoich pasów.

abkasia

marcheewka

Cytat: Angie w 19 Wrz 2013, 13:17:02
marcheewka ale Ola jest duża.

Ten trzeci fotelik to jest tylko na pas samochodowy, nie ma swoich pasów.

no właśnie tak sobie pooglądałam tego Romera Kidfix Sict i podoba mi się
Bardzo lubie naszego Kinga, jest szeroki a to ważne. Tylko nam pękł ten styropianowy zagłówek, M go sklejał, ale nie bardzo. Można go jakoś dokupić?

Ola waży 18 kg, ma ok 102 cm wzrostu.

Dopiero teraz doczytałam, ze King do 18 jest :-)

feeling.good

Cytat: fasolka1980 w 19 Wrz 2013, 10:12:17
S. jezdziła tyłem przez prawie 16miesięcy

Matylda wciąż jeździ w Maci Cosi Pebble :D Chyba najdłużej jeżdżące dziecko w pierwszym foteliku  :mocking: Teraz chcę jej zmienić, bo główka już prawie a styk.

konwalia

King ma homologację na pasy do 18kg, wiec dalsze wozenie jest tak naprawdę na własne ryzyko
Styropian dokupisz bez problemu w akpolu i wtedy bez problemu sprzedaż, starczy na montereya do podwozek

Z pasami wew POW 18kg masz xtensafixa, ale by pasy mogły być używane wymaga montażu na pas samochodowy i tt

Abkasi bunt Lei to raczej kwestia pozycji półleżącej, kolejne fotele tyłem zapewniają juz kepsza pozycje i widoczność

marcheewka

Cytat: konwalia w 19 Wrz 2013, 16:59:26
King ma homologację na pasy do 18kg, wiec dalsze wozenie jest tak naprawdę na własne ryzyko
Styropian dokupisz bez problemu w akpolu i wtedy bez problemu sprzedaż, starczy na montereya do podwozek

Z pasami wew POW 18kg masz xtensafixa, ale by pasy mogły być używane wymaga montażu na pas samochodowy i tt

Abkasi bunt Lei to raczej kwestia pozycji półleżącej, kolejne fotele tyłem zapewniają juz kepsza pozycje i widoczność

co to jest tt?

mamy w aucie isofix i pomyślałam o Romerze na isofixie

a o tym monterey nie słyszałam...

chciałam na razie zostawić Kinga do podwózki do przedszkola, bo w zasadzie mam dwie uliczki od domu, prędkość z jaką tam jeźdze to 30 km, a myśle, że te 18 kg to jej się trochę utrzyma

co to xtensafix ??

a co to ten

konwalia

Marchewka monterey to najlepsza relacja jakość cena w klasie 15-36

Tt to zaczep top teacher w zaglowku, na plecach kanapy, w suficie lub bagażniku oznaczenie kotwicy, wtedy fotel ma dodatkowa stabilizację
Takiego zaczepu wymaga Romer xtenaafix, za to ma pasy wew do 25kg

A w sprawie styropianu zadzwoń do dystrybutora, wyślą bez problemu

abkasia

fasolka1980

Abkasia - na dłuższych trasach to już były płacze, na krótkich to zazwyczaj brat ją zabawiał :D

w końcu poszliśmy w wariant tańszy i kupiliśmy I. kolejny fotelik a jego MC Priori XP jest teraz Stefki. Krzyki zniknęły, choć pewnie w tym kolejnym foteliku tyłem siedziałaby wyżej i byłoby inaczej. No ale musieliśmy pójść oszczędniej i kupiliśmy jeden nowy fotelik a nie dwa. W moim samochodzie są te wcześniejsze jeszcze no ale dzieciaki ze mną jezdzą dużo rzadziej. Do mojego Igorowi kupimy Monterey.

malybob

Cytat: feeling.good w 19 Wrz 2013, 16:05:18Matylda wciąż jeździ w Maci Cosi Pebble  Chyba najdłużej jeżdżące dziecko w pierwszym foteliku   Teraz chcę jej zmienić, bo główka już prawie a styk.

Wow. A ja myslalam, ze moja Mala wygra ten konkurs, ale juz od prawie dwoch tygodni jezdzi w foteliku nr 2 (zyrafa :) ). Tylko ona miala Cabrio, moze Pebble ciut wiekszy?

errata

marcheewka

Cytat: konwalia w 19 Wrz 2013, 17:13:06
Marchewka monterey to najlepsza relacja jakość cena w klasie 15-36

Tt to zaczep top teacher w zaglowku, na plecach kanapy, w suficie lub bagażniku oznaczenie kotwicy, wtedy fotel ma dodatkowa stabilizację
Takiego zaczepu wymaga Romer xtenaafix, za to ma pasy wew do 25kg

A w sprawie styropianu zadzwoń do dystrybutora, wyślą bez problemu
a to nie wiem, czy jest ten zaczep
a on ma być w zagłówku fotela tylnego? Czy gdzie?

Mój M jest niereformowalny w sprawie drugiego fotelika, no beznadziejny

Powiedzialam mu, że trzeba kupic większy, bo Ola ma 18 kg, a on, ze przecież jeszcze można zagłówek podnieść.
No to mówie, ze wagowo wyrosła.
A on - a mówiłaś, ze ten fotelik to będzie na długo ( mamy go 2 lata) a teraz nowy?
No wrrrrr, co poradzę, ze dziecko tyle waży? Trzeba było nie karmić :-)

No i na mój pomysł, aby teraz kupić kolejny fotelik, a ten na razie wezmę do siebie na podwózkę do przedszkola, to nie, bo po co dwa foteliki??
Jezu, co za typ - niby taki świadomy w aucie - pasy, zagłówki, brak luźnych przedmiotów, które w razie wypadku mogą polecieć, a w kwestii fotelika i bezpieczeństwa dziecka taki młotek!

Znów będę musiała się pokłócić, obrazić i powiedzieć, ze w takim razie sama kupię.

feeling.good

Muszę kupić Matyldzie fotelik. Myślę o Britax First Class Plus, by jeszcze przez ponad 2 kg pojeździła tyłem. Weszłam na allegro i tam rozpiętości cenowe sa od niespelna 500 do ponad 1000 pln. Nie mogę się połapać w jakichś różnicach, poza kolorami, między nimi.
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Britax+First+Class+Plus&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y

konwalia, czy ten fotelik ma różne wersje? Wiesz coś może?

malybob

Sie wtrace - sprawdz czy bedzie dobrze sie trzymal w aucie. Poczatkowo tez go chcialam, ale okazalo sie, ze do malo ktorego wozu dobrze pasuje.

feeling.good

malybob, dzięki. Chciałam zamówić przez net. Sprawdzę, gdzie we Wrocławiu mają  :beer:

marcheewka

Decyzja podjeta, kupujemy fotelik.
Nie ukrywam, mam sentyment do Romera.
No i pytanie, czy  brać kidfix czy kidfixt SICT? Czym to się różni, bo w testach oba mają 4...
http://www.fotelikiabc.pl/Romer-KIDFIX-Felix-Trend-Line.html

http://www.abcgps.pl/Fotelik_dla_dziecka_ROMER_KIDFIX_SICT_Stone_Grey_2013__ORGANIZER__OSLONY-4252.html
a może jednak ten, tylko jak nie mam zaczepy tt to da się go dobrze zamontować?

http://www.abcgps.pl/Romer_Xtensafix_Crown_Blue-5144.html

już samam nie wiem

vobi

SICT ma z boku te dodatkowe "oslony", dziwne troche ze maja takie same oceny w testach :hmm:
Trzeba sprawdzic czy Wam sie zmiesci w aucie (o ile nie zapinacie fotelika na srodkowym miejscu), u nas za bardzo wystawały te osłony, fotelik ruszałby się przy zamykaniu drzwi.

marcheewka

Cytat: vobi w 10 Paź 2013, 13:05:35
SICT ma z boku te dodatkowe "oslony", dziwne troche ze maja takie same oceny w testach :hmm:
Trzeba sprawdzic czy Wam sie zmiesci w aucie (o ile nie zapinacie fotelika na srodkowym miejscu), u nas za bardzo wystawały te osłony, fotelik ruszałby się przy zamykaniu drzwi.

no właśnie mnie też to dziwi

chcemy na isofix a nie wiem, czy on na środku też może być (tzn isofix u nas)
jeśli nie, to z boku. Mamy focusa, prawdopodobnie wejdzie, no ale do mojej 3 drzwiowej corsy to wątpię... musimy zobaczyć

konwalia

Ochrona boczna jest lepsza w sictcie, musialabys poszukać szczegółowych opisów testów z obciążeniem podanym w procentach

marcheewka

Cytat: konwalia w 10 Paź 2013, 16:09:45
Ochrona boczna jest lepsza w sictcie, musialabys poszukać szczegółowych opisów testów z obciążeniem podanym w procentach

tylko tak wczoraj patrzyłam w mojej corsie, obecny Romer ma jeszcze mały luzik z boku ( przy szybie), nie wiem na ile ten sict jest szerszy. Obawiam się, ze może być ciężko.

a co o tym Xtensafix?? niezbędny ten zaczep? bez niego nie da rady montować? tzn bez sensu będzie?

bo mnie te wewnętrzne pasy kuszą...

a z drugiej strony.. fotelik reklamowany do 36 kg (12 lat), nie widziałam jeszcze 10 latka, który jeżdziłby w takim zabudowanym foteliku...

a co to za firma monterey? jakoś trudno zobaczyć na allegro, ale patrzyłam, że ma 4 gwiazdki w testach
http://e-foteliki.pl/sunshine-kids-monterey.html

tylko kosztuje tyle co Romer...

konwalia

Bez ty możesz używać go tylko z pasem samochodowym jak klasyczne 15-36
Zmierz sobie izi ul x3, jest bardziej kompaktowy niż sict, a też ma bardz,o dobra ochronę boczną i pasuje praktycznie w każde auto

Dodany tekst: 11 Paź 2013, 10:49:08

Sunshine to amerykańskie fotele o dobrej relacji jakość cena i duże, starczają na długo
Nie pamiętam teraz diono w usa jest chyba do 45kg

Angie

marcheewka

Cytat: konwalia w 11 Paź 2013, 10:47:16
Zmierz sobie izi ul x3, jest bardziej kompaktowy niż sict, a też ma bardz,o dobra ochronę boczną i pasuje praktycznie w każde auto

Dodany tekst: 11 Paź 2013, 08:49:08

Sunshine to amerykańskie fotele o dobrej relacji jakość cena i duże, starczają na długo

http://e-foteliki.pl/romer-kidfix-xp-sict.html

jeszcze jakiś ulepszony sict

Dodany tekst: 11 Paź 2013, 10:17:47

Cytat: konwalia w 11 Paź 2013, 10:47:16

Dodany tekst: 11 Paź 2013, 09:49:08

izi ul x3 jakiś dla mnie taki pusty, bez podłokietnika ( Ola lubi)
no i chyba jest waski, bo szerokość wewnetrzna 27 cm ( w Romerze chyba 33)

Dodany tekst: 11 Paź 2013, 16:57:54

po naradzie z M wybór padl na romera, tylko nie wiem jaki kolor?
podoba mi się zebra i czerwony

http://www.abcgps.pl/Fotelik_dla_dziecka_ROMER_KIDFIX_SICT_Smart_Zebra_2013__ORGANIZER__OSLONY-4253.html

http://www.abcgps.pl/Fotelik_dla_dziecka_ROMER_KIDFIX_SICT_Magic_Dots_2013__ORGANIZER__OSLONY-4251.html

M pewnie wolałby ten
http://www.abcgps.pl/Fotelik_dla_dziecka_ROMER_KIDFIX_SICT_Crown_Blue_2013__ORGANIZER__OSLONY-4249.html

Mam nadzieję, że w weekend uda nam się pojechać do sklepu i pooglądać, poprzymierzać...
może jeszcze coś innego zobaczymy

zuzia

marcheewka
ja mam kidfixa, ale nie sict tylko zwykłego.